Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-25 19:49

Ryssland har stängt Kertsj-sundet - att betrakta som krigshandling - Ryssland ska ha öppnat eld mot ukrainskt örlogsfartyg

Diktaturen i Kreml har i strid mot internationell rätt och internationella avtal stängt Kertsj-sundet och därmed satt en av Ukrainas handelsleder i blockad. Det är att betrakta som en krigshandling och en grund för att enligt internationell rätt med vapenmakt anfalla och häva blockaden. Vilket dock inte kommer ske. Tillägg: Enligt ukrainska flottan har Ryssland öppnat eld mot ett ukrainskt örlogsfartyg på internationellt vatten. En sjöman ska ha skadats. Ukraina ska ha besvarat elden. Rysk spetsnaz ska ha bordat och kapat tre ryska fartyg. Ukraina begär ett krismöte i FN:s säkerhetsråd. Inlägget uppdateras.
Rysk fregatt, RFS Amiral Makarov.
Ryssland har alltså satt östra Ukrainas handelssjöväg via Kertsj-sundet i blockad. Detta är både ett avtalsbrott, och påminner om att Ryssland aldrig håller ingångna avtal, och ett brott mot internationell rätt. I själva verket är en sådan blockad legitim grund för ett land att med vapenmakt häva blockaden.

Ukraina kommer dock inte sätta in vapenmakt, då de delar av ukrainska flottan, som inte konfiskerades av Ryssland när diktaturen i Kreml i strid mot internationell rätt tog över och annekterade Krim, inte är stark nog att bryta en blockad.

Blockade verkar väl förberedd. Ryssland har till och med påpassligt fått fatt på ett gammalt rostigt fraktfartyg som perfekt passar in på tvären under Kertsj-bron, så inga fartyg kan passera. Därtill har man satt in ett antal örlogsfartyg, stridsflyg och attackhelikoptrar för att upprätthålla den illegala blockaden.

De fortfarande ej ockuperade delarna av Ukraina vid Azov-havets, kust, som t ex kuststaden Mariupol har nu fått sina handelsleder satta i fysisk blockad. Till skillnad mot sanktioner är detta inte lagligt, och alltså att betrakta som en öppen krigshandling från Ryska Federationen

Och nej, det är inte oroade medborgare som råkat köpa örlogsfartyg, stridsflyg och attackhelikoptrar på ukrainska motsvarigheten till ICA. Det råder inget som helst tvivel om att det är ryska flottan och flygvapnet, sannolikt uppbackad av armén alternativt marininfanteri på land, som genomför denna krigshandling.

Kom alltså ihåg att diktaturen i Kreml aldrig följer ingågna avtal, internationell rätt och utan att blinka står redo att begå öppna krigshandlingar mot andra länder. 

Det sprids många rykten just nu. Bland annat påstås det att Ryssland nyss öppnat eld mot ukrainska örlogsfartyg, men det är på inget sätt bekräftat.

Tillägg: Här anger ukrainska flottan att de beskjutits av Ryssland, en sjöman ska vara skadad. Man har besvarat elden.Eldgivningen ska ha skett när det ukrainska fartyget var på internationellt vatten. FSB har hand om ryskt gränsskydd, om någon undrar.


Reuters skriver nu också om eldgivningen. Länkar inte. Den ryska diktaturen har inte kommenterat än. Film från rammningen av en obeväpnad ukrainsk bogserbåt tidigare idag, med ett ryskt örlogsfartyg. Man hör tydligt uttryckliga order om att ramma bogserbåten. Och en hel del rysk mat, dvs svordomsspråk (något jag fick stryka ur Höstsol-Höstregn, då det blev väldigt svårt för förlaget att greppa varför ryssarna i ursprunglig version använde ett väldigt färgrannt språk. Direktöversättningar är kul, men kanske för en svensk skulle framstå som väldigt grova och oförståeliga.


Ukrainska flottan uppger att ryska spetsnaz-enheter ska ha tagit över flera ukrainska örlogsfartyg.
Tre ukrainska fartyg ska ha kapats av Ryssland. Två ukrainska sjömän ska ha skadats.
Ukrainas president ska också ha kallat in sitt säkerhetsråd. Man begär nu också att FN:s säkerhetsråd ska blixtinkallas.

 

Att preja, beskjuta,borda och kapa ett annat lands örlogsfartyg är regelrätta krigshandlingar. Punkt. Nu har det förvisso pågått ett krig i Ukraina sedan den ryska invasionen 2014, men att Ryssland nu gör detta helt öppet under eget flagg är en ny uteckling och eskalering av situationen.

Återstår nu att se om Ryssland råkar få problem med att leverera gas till Europa, utifall att något europeiskt land vågar protestera.

Ryska troll, deras svenska inflytelseoperatörer och svansen av nyttiga överutmanade kommer inte publiceras som kommentarer. Så försök inte. Att ni ändå försöker säger alltjämt väldigt mycket om er och den aggressiva diktatur vars ärenden ni går.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

68 kommentarer:

 1. Dags för de Scandinaviska ättlingarna till Cimbrerna som en gång hade sina boplatser runt Azovska sjön att ta tillbaka dessa från nuvarande och återställa ordningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är en koloss på lerfötter; dom ser stora och farliga ut men är egentligen väldigt ansträngda och sårbara. Den ryska björnen är rädd och skadad, det bästa man kan göra då är att lämna den ifred och vara på sin vakt.

   Radera
  2. Men Kina är ett mycket större hot mot nato än vad Ryssland är; speciellt ekonomisk vilket utgör majoriteten av modern krigsföring.

   Radera
  3. Säkert. Men Kina gränslar inte Sverige.

   Radera
  4. ...att bli gränslad av en kines. Nej tack. Tihi, fniss

   Radera
  5. Tycker nog det är dax att vi oberoende länder skickar ner en brigad pansar med tillbehör bestående av en bat. från Finland, en från Sverige och en från Schweiz + några länder till, för om vi inte stämmer i bäcken har vi snart floden över oss?

   Radera
 2. Så passande att dom precis hunnit ändra sin 'first strike' kärnvaendoktrin....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte samma sak när jag läste detta.

   Radera
 3. Putlers opinionssiffror är ju jävligt dåliga nu och de senaste löftena om höjda pensioner togs mest emot med hånskratt, så det kan ju tyvärr vara läge för den där lille judodvärgen att ställa till med nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant också att GRU-chefen drabbats av dålig hälsa för några dagar sedan.

   Radera
  2. Och dessutom har oljepriset rasat senaste tiden på grund av dels vikande konjunktur och sen att USA nu är världens största oljeproducent. Detta skapar såklart låg inrikesstabilitet I ryssland och behov av ett Wag The Dog scenario.

   Man skulle kunna titta på stängningar av sund på internationnellt vatten som skett tidigare. Synd att Ukraina inte har israelisk nivå på sin armé. Med tanke på ryska skrotvärdet på försvarsmakten hade antagligen en välutrustad och underhållen försvarsmakt smiskat skägget av dem utan att lida några större förluster. Ryska försvaret är enbart ett hot mot avrustade länder och de grannländer som sitter med fd warsawapaktsvapen.

   Radera
  3. Den konspiratoriska skulle också notera att den amerikanska kongressen, som haft en betydligt mer avog inställning till RF än Trump, för tillfället inte sammanträder.

   Radera
  4. Valkampanj i Ukraina nu dessutom, valet är i mars månad. Poroshenko ligger långt efter hon Timoshenko redan dock, så det är svårt att se vad ryssarna ska få ut av att börja bråka nu.

   Eller så är det inför Trump-Putinmöte på G20 som den lille trädgårdstomten ska flexa musklerna.

   Fast rent privat verka Putin vara en skön snubbe, gilar att dra vitsar och träna, om han inte också varit ett blodtörstigt psycho hade han nästan varit lite charmig.

   Radera
  5. Bbc:s korrespondent spelulerar om att sittande president ska använda undantagstillståndet för att skjuta upp valet. Den som lever får se.

   Radera
 4. Dags för EU-politikerna att börja fundera på varför de gör sig beroende av Putin. Det är EU som ska stänga av gasen. Ost- och smörsanktionerna verkar inte bita på ryssen.

  SvaraRadera
 5. Nu har inte jag sjökort över det aktuella sundet, men om det är Ryssland på ena sidan sundet och ockuperade Krim (dvs "Ryssland") på andra sidan så är väl sundet Rysslands? Dessutom är det ju enligt humanitära rättens regler OK att bekämpa fartyg med fientlig avsikt mot det egna territoriet även på internationellt vatten.

  Huruvida en bogserbåt är ett stort hot mot Ryssland kan man ju diskutera, men att köra ut på internationellt vatten innebär ju inte en automatisk immunitet. Vår egna IKFN säger att graden av våld skall anpassas till situationen vid bekämpning på fritt hav, kanske den regeln inte finns i ryssarnas motsvarighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Krims annektering varit laglig så kanske. Men nu är den inte det.

   Radera
  2. Det finms tydligen även ett avtal mellan länderna där azovska sjön ska betraktas som innanhav för bägge nationer:
   https://www.bbc.com/news/world-europe-46338671

   Radera
  3. Den som håller båda sidorna av ett sund bestämmer vem som åker igenom. Fanns det inte förresten något papper på att Krim (minus Sevastopol) skulle tillhöra Ukraina? Avtal i all ära...

   Radera
  4. Värdet på avtalen är en sak men anta t.ex att Sverige sålde skåne. Tror du att det skulle accepteras att Danmark kontrollerade andra östersjöländers trafik genom sundet? Sen finns det ju den lilla saken om Krimannextionens laglighet.

   Radera
  5. Det blir säkert jättebra att säkerhetsrådet tar upp detta och säger åt Ryssland på skarpen - "aja-baja, inte blockera sund som det finns avtal om". Troligt att Ryssland kommer använda sitt veto för att stoppa FN, eller?
   Det är bara att inse att världen inte klarar av denna typ av konflikter som inte eskalerar till regelrätt krig mellan länder. Nu skall ju Ukraina införa undantagstillstånd vilket passar ryssarna utmärkt eftersom detta innebär inskränkningar i den ryska minoritetsbefolkningens friheter usw, usw.

   Radera
 6. Verkar även förekomma civila gränsblockader både mot Ryssland samt västländer utförda med utlandsregistrerade fordon.... Vad händer. Verkar ganska samordnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "utlandsregistrerade fordon", vilket lands skyltar? Luktar hittepå.

   Radera
  2. Den där hyneten har dykt upp här och där men som du säger så verkar det inte inte finnas någon riktig källa. Fake news månne, för att dra uppmärksamheten från den verkliga issuen?

   Har dessutom svårt att tänka mig att man KAN blockera en östeuropeisk tullstation under längre tid med civila medel, tullen med ev polisförstärkning känns som att dom kan göra processen kort med nån civil bil + förare ganska snabbt.

   Radera
  3. Kan vara ryska troll här också:)

   Radera
 7. Har ryssarna uppgett varför de tycker att det var lämpligt att blockera sundet just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att handla medans deras man i vita huset är kvar.

   Radera
  2. @gbd
   Menar du att Obama gömmer sig kvar i Vita Huset? Det var ju inte Trump som var president 2014 när ryssarna klev in på Krim.

   Radera
 8. Det framgår inte klart i artikeln vad ukrainska fartyg gjort för någonting för att Ryssland ska ha agerat så dom gör.

  SvaraRadera
 9. Ja skrämmande utveckling, men jag lutar nog åt att man snart faktiskt måste på allvar säga att det är nog. I första hand bör man utöka sanktioner och tex sluta köpa gas. Man borde även konkret hjälpa Ukraina militärt om de är intresserade de löper ju klart störst risk att råka illa ut vid en eskalerad konflikt och är ju de som drabbas mest redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju sagt OK till Nordstream 2 så att Europa skulle bli mindre beroende på rysk gas är svårt att se. Eftersom ryssen inte fick använda Slite hamn blev det Karlshamn istället. Måste varit jackpot för ryssen då det är fin passage förbi Karlskrona vid varje vända för att hämta rör. Kanske även lägga ut lite minor för bättre dar också?

   Radera
  2. Pacification by force a'la Northstream
   Vi byggde bron tillsammans med danskarna. Tycker vi gör gemensam sak och förklarar pölen som ett nationellt innanhav. Så hackar vi av gasen, En skam att Jeltsins gamla gashandlar drömmar fick bli verklighet.

   Radera
 10. Hur som helst kommer det vara intressant att se vad för anledning Ryska regimen kan svamla ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk public service har publicerat Kremls version av det hela.

   Radera
  2. No surprize. "Public service" är dyngvänster och Putinvänliga på samma gång. OT; Public service rapporterar inte särskilt mycket angående de enorma protesterna i Frankrike över deras gunstling Macron heller.

   Radera
  3. Roligt att de anklagar Ukraina för exakt det som Kreml gör. Eller ja, inte särskilt roligt alls egentligen. De försöker knappt ljuga längre, de är väl så säkra att de ska komma undan den här gången också. Tyvärr tror jag de får rätt.

   Radera
  4. Jag kollade PS i morse och jag kan inte tycka att den skiljer sig så mycket från internationella medier.

   Radera
  5. Public service publicerar det som kommer in via internationella nyhetskällor.

   Ni kan väl ändå inte tro att SVT/SR har en fungerade redaktion som arbetar på helgen eller natten?

   Radera
  6. Baserat på tidigare bloggposter anser nog Cornu att PS aldrig har en fungerande redaktion. :)

   Skämt åsido så kommer ju den part som planerat detta (RF) ha en fördel initialt genom att antagligen förberett pressreleaser redan. Eventuell partiskhet från PS får man väl se senare när reportage och dylikt kommer in.

   (Värt att notera är väl att sr:s tidigare korrespondent MPL var illa omtyckt av "fredsrörelsen" (korrekt använda citattecken?))

   Radera
 11. Det är dags för västvärlden att samla ihop sig och kasta ut moskoviterna från deras terroristturné och visa var skåpet ska stå.

  SvaraRadera
 12. Finns det någon teori om orsak till Rysslands agerande?
  Bara jävlas? Utöka sitt territoriet? Sätta igång krig med Ukraina? Fånga avhoppade ryska officerare? Fånga kriminella ukrainska officerare som fraktar vapen till terrorgrupper i Syrien?
  Ingen bra utveckling Hur som helst.

  SvaraRadera
 13. Lägg ner bojkotten av Ryssland, det drabbar bara vanligt folk, och sätt istället in militär. Det är det enda språk Putin förstår.

  Och nej, det innebär inte att vi ska bomba Ryssland, men trupp bör placeras i stater som vill ha hjälp. Olle ska motas i grind.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olle har redan ätit maten och dragit över frun.

   Radera
  2. Men huset står kvar och marken är intakt. Nog borde vi mota Olle och bjuda in våra grannar till den frodiga demokratiska europeiska gemenskapen, vilket skulle göra oss starkare, istället för att låta farsoten sprida sig och underminera oss.

   Radera
 14. En tanker under Öresundsbron och två under StoraBältbron, vad skulle det innebära?

  SvaraRadera
 15. Cornu, jag brukade ta det här med ryska påverkansoperatörer med en nypa salt. Antog att det var lite som att "ryska hackers" som hade stått bakom allt från att få Trump vald till skogsbränderna i sommar.

  Men nu läser jag hur detta ämnet behandlas på diverse svenska forum, och herrejävlar vad folk säger. Är inte helt säker på om det rör sig om djup förvirring eller folk som medvetet går Moskvas ärenden, men oavsett verkar du haft rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka forum? Du bidrar till förvirringen.

   Radera
  2. I ett par Flashbacktrådar om ämnet görs gällande bland annat att ockupationen av Krim är ungefär samma sak som att det finns NATO-baser i Tyskland.

   Hur bidrar jag till förvirringen? Det är tämligen självklart att Ryssland beter sig kriminellt, precis som vanligt. Jag fascineras bara av all whataboutism och försöken att normalisera det som händer i (inte bara) Ukraina, och ställer mig frågande till om folk gör detta medvetet eller ej.

   Radera
  3. Att du skriver "diverse svenska forum", men inte ens nämner deras namn bidrar till förvirring genom att det blir omöjligt att kvantifiera omfattningen.

   Ungefär som att säga "alla tycker att...".

   Radera
  4. Rysstroll är icke blott en nidbild, det är på riktigt. Men samtidigt, vad hade du väntat dig av ett forum som har en kategori som heter "Ryssland och det nära utlandet"? Det är ju russisk imperialistterminologi.

   Radera
 16. Vad fanken är detta?

  Allt sker ju med en baktanke, det är ju inte så att plötsligt surnar alla fartygskaptener till på samma gång och börjar ramma varandra :)

  Så frågan är ju egentligen, vad skall komma härnäst?

  SvaraRadera
 17. Tror det hela lugnar ner sig snart, Ryssland styr händelserna och ser hur Ukraina och EU, "väst" mfl reagerar. Två steg fram, ett steg bak tills vi har Ryssland på vår egen tröskel.

  SvaraRadera
 18. "Rysk spetsnaz ska ha bordat och kapat tre ryska fartyg."

  Ett fel i texten, i all välmening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fartygen blev väl ryska i det ögonblick som det ställde sig en rysk spetsnazsoldat ombord? Ungefär som Krim.

   Radera
  2. Ett så kallat hostile take-over.

   Radera
  3. Skorvarna var säkert byggda under sovjettiden, så de borde tillhöra Ryssland ändå pss kärnvapen och vissa territorier.

   Radera
  4. Då kanske Ryssland även kan visa lite ansvar för svälten i Ukraina under sovjettiden? Inte? Ryssen kan då dra åt h-vete och lämna Ukraina i fred.

   Radera
 19. Sundet ska väl ha öppnats tidigt i morse "för civil trafik", vad nu det innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En betydelse av ordet civil på engelska är väl artig. ;)

   Radera
  2. Lyfter på manöverbryggan till hälsning vid passage, det finns ett barnprogram där karaktärerna är just bogserbåtar...

   Radera
 20. Kan någon beskriva vad Ukraina gjort??? Verkar inte vara någon här inne som vet? Som jag förstår det har dom bara åkt med några båtar mellan sindet utan att anmäla detta till Ryssland, Ukraina påstår att sundet och under bron är internationellt vatten och att dom inte behöver anmäla detta till ryssarna. Ryssland å sin sida verkar inte påstå att farleden är rysk men vill ändå att fartyg som passerar där anmäler det i förväg annars ses det som en fientlig handling och dom anser sig ha rätt att med militär medel stoppa och beslagta fartyg. Har jag fattat rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Ukraina så var passagen föranmäld och båtarna befann sig på internationellt vatten när de blev attackerade

   Radera
 21. Någon som har kunskap kring hur Ukrainas militära förmåga ser ut? Har dom någon chans ifall ryssarna skulle angripa på en större skala?

  SvaraRadera
 22. Är fregatten döpt efter hockeyspelaren?

  SvaraRadera
 23. Ryssland kommer inom närmsta tiden utsätta Ukraina för ytterliggare provokationer. De planerar bland annat att attackera ryska kyrkor (inhyrda gangsters och/eller rysk spetsnaz förklädda till ukrainska nationalister) för att skapa casus belli och kaos.

  SvaraRadera