Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-28 12:14

ROT-avdraget tio år - vad ska rädda byggbranschen denna gång?

Det är nu snart tio år sedan ROT-avdraget återinfördes av regeringen Borg/Reinfeldt, för att rädda den krisande byggbranschen i spåren av finanskrisen. Även om sittande regering minskat avdraget, så kan man fundera på vad som ska rädda byggbranschen denna gång, då avdraget inte slopades under den nu avslutade "Sveriges ekonomi går som en Tesla".
Renovering av badrum.
ROT-avdraget för renoveringar och tillbyggnader av privatbostäder infördes mitt under den akuta finanskrisen. Regeringen Borg/Reinfeldt satsade då 3.6 miljarder kronor med en påstådd sysselsättningseffekt om 7000 personer, och avdraget började gälla omgående från den 8:e december 2008.

Maxavdraget var då satt till 50 000:- SEK med 50% av arbetskostnaden. Avgående regering ändrade detta till 30%, men behöll maxavdraget. 2016 var Borg/Reinfeldts 3.6 miljarder ändå uppe i hela 11.2 miljarder kronor i stöd till byggbranschen. Detta trots att Sveriges ekonomi enligt finansminister Andersson "går som en Tesla".

Byggbranschen fick alltså aldrig normaliseras igen efter krispaketet 2008, utan ROT-avdraget har permanentats. Inget fel med lägre skatt förstås, men vad är tänkt att rädda byggbranschen den här gången?

Visst kan man återigen höja avdraget till 50%, men hur mår egentligen en bransch där man på tio år gått från noll i stöd för privatpersoners renoveringar av bostaden till 11.2 miljarder kronor om året? Naturligtvis har väl branschen höjt priserna därefter, och det kan mycket väl varit billigare att renovera före 2008 när man justerar för inflationen, trots ROT-avdraget.

Som alltid kommer byggbranschen krisa när det väl smäller. Så även denna gång. Kanske bör man vänta med sina mindre renoveringar tills ROT-avdraget åter höjs till 50%? För lite större arbeten når man ändå maximala 50 000:- SEK idag. Frågan är vad mer för stimulanser byggbranschen får den här vändan?

Även räntevapnet är ju förbrukat med kraftiga minusräntor och Riksbankens köp av statspapper. Den kommande svenska ekonomiska krisen blir således riktigt intressant, då den ska lösas med andra verktyg än våra kära politiker bruka använda.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. ROT-bidraget kanske räddade några jobb här och där men dess främsta påverkan enligt mig, med anekdotiskt stöd från en god vän som är snickare/målare, var att den svarta ekonomin i byggsvängen i princip utplånades. Som över en natt blev alla jobb vita från att ha varit 50/50 tidigare.

  SvaraRadera
 2. Kanske byggarbetarna kan söka lyckan i Polen.

  För egen del har jag (konsument) konkret endast sett ROT inbakat i offerten. En prishöjning får man anta.

  SvaraRadera

 3. Det kommer alltid finnas renoveringsbehov men frågan varför man renoverar.går inte renoveringskostnaden renoveringskostnaden att få ut med ett högre försäljningapris minskar antalet renoveringar till must have nivå vilket är lägre än nuvarande.

  Lägg sedan på en vikande entreprenadmarknad pga minskat byggande så blir det kanske lite press neråt på renoveringskostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har jag väldigt lågt förtroende för "hantverkare".
   Höga priser dåligt utförda jobb.
   Anlitar bara i yttersta nödfall hantverkare.
   p.s Detta gäller inte alla hantverkare men väldigt många

   Radera
  2. Som jag ser det så handlar det då inte om renovering utan frågan om tillbyggnad eller pimpande. Renovering handlar i mina ögon att återställa skicket och det är inget som bör betinga högre försäljningspris (utöver allmän prisuppgång).

   Radera
  3. Så köper du en lägenhet så är du villig att betala det pris som lägenheten skulle ha haft om den var renoverad även om den ser ut som skit? Eftersom renoveringen inte betingar ett högre pris. Du är nog en av få.

   Radera
 4. Bygg 2-3 maximalt dimensionerade vattenkraftverk i våra älvar så kan byggbranschen flytta över manskap och debitera vidare. Som bonus bygger de något som nationen tjänar pengar på.

  SvaraRadera
 5. Med tanke på hur många oseriösa och dåliga hantverkare det finns så behöver den branschen saneras, så det är väl egentligen inte bara av ondo om det brakar samman?

  SvaraRadera
 6. Generellt tycker jag att sådana här "subventioner" är av ondo. Om den har utplånat de svarta jobben så är det ju bra, men det måste ju kunna fortsätta även om man tar bort det. Kommer det att förbli vita jobb? Nä, inte så länge efterfrågan finns på svarta jobb. ROT kommer att fortsätta ett bra tag till.

  Det är väl som med andra subventioner för t.ex. vindkraft, miljöbilar etc. Det är ju bra för att få igång det hela men det måste ju bära sig själv efter en tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller inte, kommer pengarna in i bolagen så blir det både bolagsskatt på vinsten och de vanliga skatterna som följer med de anställda. Så för en liten symbolisk rabatt så får staten in mycket mer. De anställda får dessutom pensionsinbetalning och diverse försäkringsskydd gäller. Ser bara fördelar.

   Radera
  2. Man kan ju diskutera vad som menas med att bära sig själv. Som jag ser det så bär den ju sig själv, men den har inte förmåga att bära en godtycklig mängd dölast (skatter).

   Sen tycker jag det faktum att en måttlig skattesänkning resulterar i minskat svartarbete är ett symptom på att skattesatsen är för hög.

   Radera
  3. Vilken annan bransch kan hota med att jobba svart om de inte får statligt subventionerade inkomster?

   ROT ska avskaffas så att de får tjäna sina pengar som alla andra.

   Att de sen fuskar genom att lägga material som arbete och få extra inkomster, stör mig ännu mer.

   Att sen det var en borglig regering som införde det här är än mer irriterande.

   Sänk i sådant fall skatten på allt så marknaden får avgöra vad som är bäst. Nu har pengarna istället försvunnit på ett sätt som skapat stora obalanser och som kommer märkas mer och mer i takt med att teslan får slut på bensin.

   Radera
 7. Åh, antirastisterna i S, C osv, kommer antagligen ändra om så att ROT endast får användas av rasifierade, dvs att flytta subventionen till nybyggnation för den 1+ miljon nya invånare som väntas till 2028. Alla tjänar, inkl patriarkatets utövare som därmed kan utvecklas genom att få lära sig mer om hur det känns att vara strukturellt förtryckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fan ni orkar...
   Här kommer ett inlägg om ROT-avdrag och så börjar det yras på om rasifiering, invandring, patriarkatet och fan och hans moster. Som att lyssna på en gammal farbror där demensen börjat koppla greppet.
   Smakfullt också att använda antirasist lite ironiskt som ett skällsord. För motsatsen är ju en verklig hedersbetygelse...

   Ibland tycker jag nästan lite synd om Lars W för delar av den läsarskara som han dras med.

   Radera
  2. Ojdå, det var inte meningen att kränka ngn. Låt mig omformulera. Byggbranschen kommer hållas under armarna via ett nytt miljonprogram, som kommer bygga bostäder åt den nyanlända miljonen. Detta kommer i retoriken motiveras, bla, på det sätt jag beskrivit ovan.

   Hoppas jag inte smälte några fler snöflingor nu?

   Radera
  3. Om det känns bättre att tro att du är någon slags sanningssägare, som får vissa att känna sig kränkta över "sanningen", så varsågod!

   Eller så beror min kommentar på att du och liknande "sanningssägare" är tröttsamt enkelspåriga, men ändå verkar inbilla er att ni krossar åsiktskorridorer, trots att ni själva kryper runt i korridorer tunna som sugrör.

   Häpp, och idag snöar det ute! Gå ut och fånga en snöflinga på tungan du.

   Slutligen, tack själv för att du skriver LW, trots det du ibland får dras med i kommentarerna.


   Radera
 8. Väldigt upp och ner i den branschen, för närvarande pratas det bara polska, lettiska och litauiska på byggena, hade man sänkt takten så hade det kanske räckt med svenska arbetare och det hade blivit en jämnare arbetsmarknad.

  SvaraRadera
 9. Köksbyten sysselsätter många,merparten av dessa kök fullt funktionsdugliga.
  Sådana jobb försvinner först.

  SvaraRadera
 10. Att låta kommande kris reda ut sig själv är naturligtvis otänkbart. Kanske blir kontanter som delas ut till alla i form av återbetalning av inbetald skatt.

  - Här får du 20 000 kronor att spendera! Gör det snabbt bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, det kallas helikopterpengar. Bekymret är bara att många om de får välja kommer att amortera, inte spendera. Det vill säga öka deflationstrycket ännu mer. Då får man nästa månad dela ut 25000, sedan 40000 och sedan är hyperinflationen nog i full gång.

   Radera
 11. Den tänkta snabbtågssatsningen med banbyggen och kringbyggen skall väl ge uppemot 100'000 byggnadsarbeten med allt runtomkring inräknat?

  SvaraRadera
 12. Stålbad är lösningen. Revidera lönenivåerna för att konkurrera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönerna får gärna vara kvar ifall de nu är konkurrenskraftiga. Dock så man gärna införa körar utbildning på vita "skåpbilar". Här i Södra Sverige används duktiga hantverkare ifrån Öst-Europa redan. De behöver dessutom inte bara två stycken som ibland måste komplettera med det som saknas. Med en korv på närmsta mack i arvodet.

   Radera
 13. De negativa räntorna kan väl bli än mer negativa? -10%, -20%, -40%.... The sky is the limit! Vem vet, kanske även vi som inte befinner oss i finansindustrin kan få betalt för att låna.

  SvaraRadera
 14. Ser bidraget som en av de få fördelar som finns när man bor på landsbygd (och inte har råd med en tesla ��). Då menar jag ex att man med villa fått betala en sjukt hög lagfart, straffskattas då lokaltrafiken är ett skämt och man behöver två bilar osv. Det är väl jättebra att folk ser om sina hus. Dessutom går det väl bara att använda som avdrag dvs från skatt man redan betalt in.
  Förstår verkligen inte kommentarerna om att snickare skulle vara överbetalda de har Sveriges mest riskfyllda arbete och hårt kroppsarbete. Vet flera företag som tar in arbetare utifrån (ex öststaterna) de betalat skitlöner till och som debiterar kund fullt (svensk lön) och lägger resten till sina egna fickor. IT-branschen får gärna lönedumpas enligt mig (för att reta alla som jobbar med it härinne). Höga löner och förmåner för att sitta på rumpan och generera IT-system som kräver 10 klick för att registrera ett blodtryck. Jag får högt blodtryck själv bara jag tänker på alla kassa system våra skattemedel går till som verkar vara byggda av prao-elever.

  SvaraRadera
 15. Ett sätt att stimulera utan att använda statsbudgeten är att ta bort hinder för investeringar. Korta och förenkla tillståndsprocesserna för industriinvesteringar. Effektivisera och sänk lantmäteriets kostnader för fastighetsbildning. Upphäv regleringar i befintliga detaljplaner. Förenkla den kommunala planeringen. Tillåt ett attefallshus per 1000 m2 tomt eller gör det ännu friare. Även en avreglering av hyresmarknaden kan ge nytt byggande.

  Om boende skall subventioneras föreslår jag studentkorridorer och studentlägenheter och byggs det för mycket blir det utmärkt nödboende för utsatta.

  Sedan finns det infrastruktur som behöver fixas:
  Klimatanpassning av vägnätet för att klara skyfall bättre och belastningar vid brand eller efter stormar.
  Underhåll av järnvägsnätet.
  Cykelvägnätet är ofta eftersatt.
  Avlopp och vattenledningar behöver förnyas.

  Staten kan investera i kärnverksamheten:
  Nya fängelser.
  Bränsledepåer i varje kommun för reservkraft, civilförsvar och militär.
  Bunkrar för flygplan, fordon och annan materiel som behöver spridas så det krävs en kvalificerad bomb för varje bekämpningsvärd pryl som ännu inte har mobiliserats.

  Klimatpolitik:
  Fixar man första stycket går det snabbare att t.ex. bygga kraftledningar, biobränslefabriker och kärnkraftverk. Dock hinner det nog inte göras så mycket under lågkonjunkturen. Det är även för lång startsträcka för höghastighetsjärnväg och ännu hellre maglev.

  SvaraRadera
 16. Folk har missförstått det där med att ROT avdraget i sig höjer priserna, även om det i slutändan har samma effekt. ROT avdraget ökade efterfrågan rejält, ökad efterfrågan gör att hantverkare kan ta mkt mer betalt. Lite som med bostadsbubblan, fler kunde ta billiga lån, bjuda mer, visningar kryllade av folk, priserna steg och steg precis som i byggbranschen. När lågkonjunkturen blir som värst så kommer även priserna på hantverkartjänsterna rasa, oavsett om det är 30, 50 eller 70% avdrag, av den enkla anledningen att efterfrågan kommer rasa.

  SvaraRadera