Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-05 10:17

Riksdagen kommer rösta om Kristersson (M) som statsminister

Talmannen meddelade på en presskonferens i morse att riksdagen nu kommer rösta om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Enligt mediauppgifter ska detta skett efter att Moderaterna hindrat möjligheten för Annie Lööf (C) att sondera möjligheten att bli statsminister.
Rosenbad SOS 11 med riksdagshuset i bakgrunden.
Riksdagen ska alltså rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Dock först om en vecka, då tydligen riksdagsledamöterna är upptagna med något annat och inte står redo att utse en regering på kort varsel.

En del bedömare menar att Ulf Kristersson sannolikt kan få stöd från M+KD+SD, och givet att C+L inte aktivt röstar emot en moderatledd regering så blir han därmed statsminister. SD kan sannolikt leva med M:s migrations- och integrationspolitik, och får en hel del att förklara för sina väljare om man istället bidrar till att Socialdemokraterna sitter kvar vid rodret. Man kan förmoda att socialisterna röstar emot Kristersson. Röstar C+L emot så blir det ett kvitto på att den så kallade Alliansen spruckit. Ett extraval skulle då sannolikt innebära att L åker ur riksdagen, när de öppet bekänt sig föredra en socialistisk regering och att en röst på L är en röst på Stefan Löfven (S) som statsminister.

Å andra sidan kommer den innevarande mandatperioden innebära rejäla problem med lågkonjunktur, stigande räntor, samt att alla problem som byggts upp under socialisternas tid vid makten nu måste hanteras. Kort sagt kan mycket väl även S lägga ner sina röster, för att slippa ta hand om sin egen skit.

Utfallet är alltså inte säkert.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Fast att sosseriet skulle lägga ner sina röster känns högst osannolikt. Makten framför allt!

  SvaraRadera
 2. 90-talet i repris? En M-ledd regering, med stöd av ett 'populistparti' får hantera en lågkonjunktur och får skulden för denna. Sossarna vinner sedan tre val på raken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka beslut har sossarna tagit som kommer orsaka den kommande lågkonjunkturen?

   Radera
  2. Nej, SD kommer inte släppa fram en regering de inte sitter i själva.

   Radera
  3. @iblandekonomi
   Är det någon som hävdar att sossarna är orsaken till en kommande lågkonjunktur? Menar du kanske vilka "problem som byggts upp under socialisternas tid vid makten" (som de undvikit att ta tag i och försökt lösa)?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @ Linus & iblandekonomi

   Ja, ni gör hejdlösa antaganden här utifrån påståenden som inte gjorts. Jag hävdar iaf inte att M skulle vara oskyldiga till kommande lågkonjunktur. Men det är inte S heller. Oavsett vem som leder nästa regering så kommer de få en otacksam uppgift

   Radera
 3. Frågan är mest om L+C försöker vinna tid genom att rösta nej i runda #1, för att sedan rösta bort Löfvén i runda #2, och så blir det en runda #3 med Kristersson igen där C+L lägger ner sina röster -- eller om man hoppar över leken och accepterar sin egen statsministerkandidat direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristerssons nästa chans blir nog runda 4.
   Då är alternativet till att rösta ja ett nyval.

   Radera
  2. Och hur länge dröjer det innan vi är på runda #3?

   Fikaokrati...

   Radera
  3. JP

   Japp, jag tror att det blir i runda 3 eftersom C och L med eftertryck måste visa att de har uttömt alla tillgängliga vägar. Svekdebatten blir enklare att hantera än om de nu omgående släpper fram UK, som oavsett blir vår näste statsminister.

   Radera
  4. Det ordnar sig nog, inte så jättefarligt, men snart behöver vi pusha igenom lite reformer etc.

   Om runda #1 röstas ner, så ska det bli kul att se vad som händer med budgeten.

   M+KD klara. De röstar för både UK och budget.

   L+C kan ju då dela upp sitt stöd:
   1. Ja/avstår till UK, ja till M-budget.
   2. Nej till UK, ja till M-budget.
   3. Nej till UK, nej till M-budget

   Väljer man 1 är allt klart. Väljer man 2 kommer man ge sig i nån framtida statsministeromröstning och släppa fram UK, det blir ganska trist läge om en icke-M-regering ska regera på en budget som lagts fram som regeringen inte stödjer. Väljer man 3 får man förklara varför man inte ens tycker en M-budget är bättre än en opolitisk låt-gå-budget...

   Ulf erbjuder också att testa regeringen under säg ett års tid, dvs en sorts explicit veto till övriga allianskollegor. Får se om det räcker som bete.

   Radera
 4. M + KD bildar regering och de för en Moderat migrationspolitik. Budgeten förhandlas sen med C och L. Det är sweetspoten som de som fällde Löfven måste enas om.

  De bryter då inga vallöften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD kommer förstås kräva inflytande även vad gäller budgeten. Inte säkert det är kompatibelt med L/C.

   Radera
  2. Jag tror snarare att SD nöjer sig om de får inflytande över mig- och krim-politiken

   Radera
  3. Varför skulle de nöja sig med det?

   Klart är att varje budgetomröstningstillfälle är en möjlighet för JÅ att få fram mer och mer stöd för sina väljares politik. Dessa tillfällen kommer han förstås att utnyttja.

   L och C gillar inte det, men har de något val?

   Radera
  4. "SD kommer förstås kräva inflytande även vad gäller budgeten."

   Det komer de inte få. Alla partier har varit tydiga med att sådana förhandlingar inte kommer ske. Här får de välja

   1) M migrationspolitik
   2) Rödgrön regering
   3) DÖ 2,0

   Radera
  5. Ja, då kanske SD helt enkelt väljer nyval och så drar vi det hela ett varv till.

   Det är klart att om de ska tolerera en borgerlig regering så vill de också få något ut av det som de kan visa sina väljare.

   Radera
  6. Joakim: de kanske nöjer sig för att alternativet verkar vara en rödgröna röra. Om de inser det förstås...

   Radera
  7. Går vi till extra val så kan vi få se ett DÖ 2, fast inte efterkonstruerat.

   Man säger innan valet att störst traditionellt block får regera. Denna uppgörelse kommer ha mycket större acceptans då alla har sett hur låst situationen har varit.

   I ett sådant läge kommer SD tappa allt inflytande. Nu har de iaf. möjlighet att få M+KD istället för de rödgröna.

   Radera
 5. Världen kollapsar snart pga automatiseringen, peak everything och klimatförändringarna mm. Våra politiker gör nästintill ingenting och försöker i hög grad att inte ens låtsas om problemen. I bästa fall förespråkar de utsiktslösa idiotlösningar. Alliansen kontra de rödgröna är som att diskutera vilken bödel man vill bli avrättad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedå, är din meducin!

   Radera
  2. Peak valtran inträffade, men inte blev det mörkt i hemmen för det.

   Radera
  3. Föga tyder på att högern kommer ägna sig åt mycket annat än att förneka problemen och blunda för dem.

   Radera
  4. Utsiktlösa idiotlösningar. Bra formulering.

   Radera
 6. OM C och L röstar emot kristerson, dvs. inte anser att dom passivt kan stödja en M ledd regering

  Så finns det två alternativ,

  -nyval
  - C är antingen aktivt eller passivt stöd till en S regering med antingen passivt eller aktivt stöd av V och Mp. Denna konstellation i någon form får 175 mandat

  Jag har ingen känsla för var Annie Lööf står i detta, hon rör sig över hela kartan hela tiden, men jag gissar att priset för att stödja en S regering skulle vara högt satt, statsminister eller vice statsminister och flertalet ministerposter för C?

  Priset för ett misslyckande för en C+S regering skulle sannolikt bli astronomiskt för C om dom inte blir det nya S eller nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer V släppa fram en S/MP/C/L-regering utan inflytande?

   Radera
  2. Alternativet nyval känns långt bort.
   Först måste ju detta apespel pågå i alla fyra akter. Tror att vi i tredje akten kommer se att C lägger ned sina röster (möjligtvis även L beroende på hur självmordsbenägna de känner sig som parti) och släpper fram Löfven. Med M+SD+KD(+ ev L) som röstar emot vilket bara ger 154(ev 174) mandat.

   Radera
 7. Det är ganska vaga besked som Kristersson sänder till SD och Åkesson. Plus inga samtal med SD. Jag har svårt att se att SD röstar på Kristersson. Mitt stalltips är att SD röstar nej till det underlag som Kristersson presenterat. SD röstar inte för Kristersson som statsminister. Men man vet ju förstås aldrig säkert…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har de Annie Lööf som statsminister.
   UK kan göra lite hur han vill, SD blir förlorare i samtliga fall utom vid extraval där de nog går uppåt 20 % - men de kommer få lika lite genomslag för sin politik.
   Missar Kristersson denna till Lööf som statsminster med stöd vänsterut måste bara "att vara/bli en Kristersson" etableras som ett uttryck för en evig förlorare.

   Radera
 8. Ta mig tusan! Trodde inte vi skulle få ngn votering som sagt. Nå, fram med popcornen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkliga spänningen ligger i att se om någon MP-ledamot kommer fumla med knapparna igen...

   Radera
 9. Statsministeromröstningen är en sak, den inom kort följande budgetomröstningen en annan. Vi kan få en regering som släpps fram av (SD)+(L)+(C), men som inte får majoritet för sin budget och då avgår och utlyser ett extraval. Denna möjlighet står, som känt, inte öppen för en expeditionsministär.

  SvaraRadera
 10. En liten tråkig mupp som kommer driva statlig betongpolitik... och ändå vill man väl nästan att det ska lyckas, så Lööf kan krypa ned i lådan igen.

  SvaraRadera
 11. Själv så gjorde jag valkompasserna för att bestämma vilket parti som jag skulle rösta på. Suveränt bra, 20-30 ja/nej sakfrågor att ta ställning till.
  Kan dom inte göra likadant nu ? Alla partier svarar på frågorna. Den av Talmannens olika konstellationer som sedan har högst samstämmighet i svaren ( viktat med varje partis relativa storlek ) ska givetvis regera. Enkelt, matematiskt och bra, en liten kodsnutt fixar det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du en bias, många frågor kan partier "tycka" om men egentligen inser de ju att det funkar inte praktiskt "just nu". Att diskutera antalet aborter eller flyktingar är ju lite tabu. Olika känslosåser hälls på.

   Frågor ställs ju sällan med redovisad konsekvens för olika intressen på 1-5-20-50 års sikt. Vem frågar hur pensioner 2038 ska betalas?


   Radera
 12. "STOCKHOLM (Direkt) Liberalerna kommer att rösta nej till Ulf Kristerssons regering eftersom den blir beroende av Sverigedemokraterna."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, då är lille Jan också på Annies plan.
   Mögbör.

   Radera
 13. Jag har lite svårt att köpa att L riskerar att åka ut vid ett extra val. Detta just pga de är ett litet parti. De som röstar på dem är nog till stor del ”kärnväljare” som är hyfsat insatta i deras politik och vad de sakt under valrörelsen. Därtill så kan ett mindre parti, med ett sort antal kärnväljare, troligtvis klara sig bättre vid extraval då antal valskolkare bland deras grupp kan bli procentuellt förre än för större partier.

  Sedan ska det tilläggas att både L och C har fått fler röster detta val än förra valet. Center med en ganska stor ökning trots att de fått mycket kritik bland vissa högerfebatörer pga gymnasielagen.

  Snarare så kan de stora förlorarna bli de tre största partierna. S för att S ... SD pga de har en stor del missnöjesröstare som kanske inte är så politiskt intresserade och kanske väljer att stanna hemma istället. M för att vilken väg de än väljer så kommer det reta några av dess väljare. Så de riskerar att förlora än mer röster till antingen C+L eller SD.

  SvaraRadera
 14. Om Lööf hade fått positiva besked från MP och eventuellt stöd från S hade den regeringen gått igenom. Man kan förmoda att hon visste mer än hon gav sken av för att testa alternativet. M och KD var snabba att utesluta möjligheten, de vill inte bli sidsteppade. Då är det här enda chansen att få till en alliansregering. Om inte alliansregering får C och L svara för varför de spräckte alliansen och medverkade till rödgrön röra vid nästa val. Det blir minst ett parti mindre i riksdagen. Nästa att sondera är Lööf eller hon får i varje fall chansen förr eller senare. S vet att de inte har chans på inflytande utan L eller C så det är det minst dåliga alternativet för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Alliansen varit större än de rödgröna och SD röstat emot allt. Ja, då hade jag kunna se en uppgörelse med MP om det hade kunnat säkra budget och regering. MP hade inte fått sitta i regeringen, men de hade fått ett grönt köttben för att lägga ner sin röst.

   Där är vi inte nu.

   Bara MPs räcker inte för att skapa majoritet och ta in dem i en regering är något som de så klart inte vill, Det är bara se hur mycket de tappade genom att sitta i regering med S. Skulle de sitta i regering med Alliansen skulle de tappa ännu, och med stor sannolikhet åka ur Riksdagen vid nästa val. S skulle inte heller stödja en sådan koalition. Kort sagt, det är fria fantasier.

   Radera
  2. Det skulle vara bra om vissa politiker slutade upp med sina fria fantasier, iaf inte betrakta dem som ett alternativ de har vid ett beslut. Jag menar de skall ju vara med om att fatta viktiga beslut och då måste man ju ta ställning till just de frågorna och inte fantisera om vad frågan är...

   Radera