Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-11-07 10:33

Re-think plastic

Detta inlägg är reklam publicerad av Stena Recycling.

Plast är ett fantastiskt material med många bra egenskaper för hållbara produkter.
Men det gäller att vara noggrann i hanteringen av plast genom hela produktens livscykel (kedjan).
Alltför ofta orsakar plast nedskräpning eller förbränns helt i onödan istället för att återvinnas och användas till nya produkter.Stena Recycling har utvecklat nya innovativa återvinningsprocesser och tjänster som gör det möjligt att exempelvis ta vara på plast i elektronikavfall och plast från industrin. Plasten från elektroniken måste noggrant separeras i olika kvalitéer uppdelat på om den är helt ren och färdig att återvinnas, eller om den t.ex. innehåller farliga ämnen som flamskyddsmedel. Plast som innehåller farliga ämnen energiåtervinns under kontrollerade former. Övrig plast separeras i fyra huvudgrupper ABS, PP, PE och PS. Stena Recycling (Vi) kan även separera plast i olika färger baserat på våra kunders efterfrågan. Det är så vi skapar mer plast som kan återvinnas av tillverkande företag. Allt fler vill använda återvunnen plast och det behövs eftersom användningen av plast troligtvis kommer fortsätta att öka i framtiden.

Så skapar vi cirkulära flöden av plast tillsammans

Optimerad plasthantering i er dagliga verksamhet
Det är viktigt att göra rätt redan vid källan, i er verksamhet. Stenas omfattande expertis och tjänster inom plasthantering hjälper er med produktdesign anpassad för återvinning, att välja rätt plaster, vi utbildar medarbetare att sortera rätt och vi säkerställer en anpassad insamlingsutrustning. En utvecklad plaståtervinning gör det möjligt att ta vara på en värdefull resurs och bidrar till er hållbara profil.

Ökad återvinning viktigt steg uppåt i avfallstrappan
Genom våra återvinningsprocesser kan vi säkra att fler plaster materialåtervinns ur exempelvis elektronik och emballage. Det är ett viktigt steg upp i avfallstrappan till nya lösningar där ert plastavfall tas till vara och kan användas i tillverkningen av nya produkter.

Återvunnen plast för nya plastprodukter
Genom våra samarbeten med beprövade plasttillverkare ser vi till att er plast blir en råvara för att tillverka nya produkter. Det minskar också behovet av att använda fossila material i plasttillverkning. Det är nu vi sluter cirkeln för plasten och vi ger er även en trygg kontroll på materialen hela vägen.

GUIDE: Hitta dolda plastvärden i er produktion

Hanteringen av plast i industrin gömmer en mängd dolda värden som kan frigöras. I denna guide beskrivs tre viktiga steg i ett produktionsperspektiv som gör det lättare att starta arbetet. Med rätt insikter går det att utveckla plasthanteringen, spara tid och pengar samt ta ett viktigt kliv för en både effektivare produktion och mer hållbar bolagsprofil.

Detta inlägg är reklam publicerad av Stena Recycling.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Finns det någon lösning för återvinning av bioplasterna än, eller någon standardiserad märkning?

  SvaraRadera
 2. Plast använt till rätt saker på rätt sätt är ett bra material.
  Såg någon siffra att en bomullspåse behövde användas 10000 ggr för att motsvara en plastpåses miljöpåverkan exempelvis. (ingen aning om siffran stämmer dock)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf?

   Men ja, det ser inte så bra ut för bomullspåsen faktiskt, med i runda slängar 100ggr så stor påverkan på klimatet. Nu har jag inte läst hela rapporten men det jag skummat igenom verkar inte ta hänsyn till användning flera gånger utan handlar om livscykeln för en enskild påse exkl användning. Använder man sin bomullspåse 100ggr eller mer? Kanske, men jag tror inte det i de flesta fall. Oavsett finns det nog lättare sätt att minska sin miljöpåverkan om man nu vill fortsätta belasta miljön genom att vara vid liv.

   Radera
 3. Vad jag förstår är det ändå downcycling så det är väl snarare frågan om spiralformade flöden än cirkulära?

  SvaraRadera
 4. Läste i en artikel att mycket av det vi sopsorterar eldas upp i Baltikum. Likaså insamlade kvicksilver batterier dumpas i naturen.

  SvaraRadera