Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-05 18:00

Rapporter om stora prissänkningar på villor från Booli?

Flera läsare rapporterar om att Booli genomfört stora prissänkningar i den månatliga värderingen av deras villor, som gick ut idag. Hur ser det ut för dig?
Nybyggda villor.
Om man går in och värderar sin villa (eller någon annans) på Booli, så får man månatliga uppdateringar. Denna gick ut via e-post idag, och flera läsare rapporterar om prisfall.

För egen del kunde Booli för första gången inte lämna ett estimat på gårdens värdering, på grund av för få sålda villor i området. Så ingen uppdatering av läget för min del, utan tidigare värdering kvarstår. Oavsett är den bara högst indikativ, eftersom den värderar gården som en motsvarande villa, med väldigt stor tomt. Senaste värderingen i oktobers början låg på 4 180 000:- SEK, och var då upp 1.4% från 4 120 000:- SEK föregående månad. Högsta värderingen senaste året har varit 4 560 000:- SEK (december 2017)  och lägsta 4 050 000:- (januari 2018), varefter viss återhämtning alltså skett. Priset gick upp till 4 330 000:- SEK i våras och har sedan dess fallit tillbaka.

Flera läsare har alltså  rapporterat in, både via mail och via bloggkommentarer, om stora prissänkningar från Booli för deras villor i den aktuella uppdateringen. Så hur ser det ut för din del? Prissänkning, stillastående eller prishöjning för uppdateringen? Svara nedan:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Upprepar mig från tidigare post, spontant tycker jag huspriserna där jag bor, det som
  kallas centrala Hisingen, är positiva, dvs nån form av stigande. Vore intressant om någon
  i samma område kunde kommentera den känslan.

  SvaraRadera
 2. Upp (!) 1.09 MSEK (11%) med precision: mellan.

  Stockholmsvillaförort med tunnelbana.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte heller få en rapport längre för att omsättningen är för låg

  SvaraRadera
 4. Booli nämner också hur annonser för nyproduktion utvecklar sig idag.

  "STOCKHOLM (Direkt) Annonstiden för nyproducerade bostadsrätter har ökat kraftigt och närmar sig nu ett år i Stockholms kommun.

  Det visar statistik från bostadssajten Booli som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

  Väldigt många bostäder har kommit ut på marknaden samtidigt. I kombination med en osäkerhet på marknaden och en lägre efterfrågan är det inte så konstigt att annonstiderna ökat, säger Matilda Adelborg, pressansvarig vid Booli, till Nyhetsbyrån Direkt.

  Medianannonstiden för nyproducerade bostadsrätter i Stockholms kommun har stigit kraftigt de senaste åren, från runt 30 dagar i början av 2016 till hela 350 dagar nu senast i oktober, med en närmast linjär ökning det senaste året. Från oktober i fjol har annonstiden ökat med 227 dagar, eller 185 procent.

  Även i Sverige har annonstiderna ökat, om än inte alls lika mycket som i Stockholm. Medianannonstiden var i oktober 194 dagar, 59 procent fler än i oktober i fjol. Man kan också notera att annonstiden planat ut runt 200 dagar sedan början av sommaren.

  En längre annonstid kan betyda en trögare marknad, men annonstiderna kan också öka om det sker en förbättring efter en svag period, då tidigare osålda objekt som legat ute länge plötsligt går att sälja.

  Enligt Boolis Matilda Adelborg är det är för tidigt att säga exakt hur man ska tolka de längre annonstiderna.

  Men det är absolut en trögare marknad. Vi ser också att det totala utbudet, nyproduktion plus bostäder på andrahandsmarknaden, är högt. Det finns också inflyttningsklar nyproduktion som konkurrerar med andrahandsmarknaden. För köparen finns det fler objekt att välja mellan, säger hon."

  SvaraRadera
 5. Jag köpte en villa I höstas som Booli hade prisvärdering på 4 miljoner. Jag betalade 3,3.

  Idag handlar det väldigt lite om vad grannen fick för sin och om man är nära tunnelbana eller inte. Då bolånetaket slår till stenhårt med att 4,5 ggr bruttoinkomsten är ett TAK så blir det irrelevant att man vill betala eller låna mer.

  Tankeexperiment: ett par tjänar 50.000 vardera och har 1,5 miljoner från tidigare affärer att stoppa in. Då får de knappt köpa ett hus för 7 miljoner.
  Hur manga tjänar tillsammans 100.000 I månaden? Hur många har 1,5 miljon att pytsa in

  Då förstår man att villamarknaden är på väg mot en small.
  Stockholms närförorter med tomträttsavgälder är värda att bevaka.

  Med ett borttaget ränteavdrag och en fastighetsskatt (vi kommer behöva beskatta kapital istället för att pundslå alla med inkomster) kommer vi nog se en tydlig nedgång med just villorna. Det är iaf just nu en nedgång på 20% från toppen i stora områden. De objekt som säljs är de I gott skck och "lite extra". De andra tenderar att inte bli sålda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en rationell tanke, men att vi plötsligt skulle börja sätta press på kapital låter lite utopiskt när 100%(!) av riksdagen är emot kapitalism, och de flesta väljare inte ens förstår att det är en fråga (därav mitt småbittra tjat om saken).

   Radera
  2. Varför skall allt handla om Stockholm i synnerhet och våra större städer i allmänhet? ( Göteborg, Malmö, Uppsala )
   Man kan faktiskt leva ett gott liv med nära till allt i någon av våra mindre residensstäder och med väsentligt lägre boendekostnader. Priserna går heller inte berg-och-dalbana utan svängningarna är mindre räknat i kronor.
   Dock en fördel om någon kommer därifrån eller dess närhet.

   Sedan vill alla styrande sitta kvar och att då rikta en käftsmäll mot den skattebärkraftiga medelklassen torde inte någon vilja / våga göra idag.

   mvh

   Radera
  3. 1,5 MSEK är väl ingen jätteförmögenhet för ett par med gemensam inkomst på 100kkr? Det är 5 års sparande utan avkastning.

   Radera
  4. Herr Diesel

   Jag vågar väl påstå att det mesta handlar om större städer därför att flest personer bor där.
   Media har inget superintresse att bevaka värdeutvecklingen I lilla Månsarby. Det star såklart dig fritt att starta uåpp en rapportering om den "bortglömda delen" av Sverige. :)

   Problemet med manga mindre städer är att arbetsmarknaden är försvinnande liten för de specialistroller som manga gånger finns I Sthlm och större städer. Så utgiftsidan kanske är lugnare I småstäderna men intäckterna ack så mycket mer osäkra.

   Radera
 6. Villa, något ned sedan sist. Lantligt läge men ändå nära Växjö (ca 8 km - ergo: cykelavstånd)
  Älvsbyhus byggt 2002 så vi har inte något att oroa oss för. Värmepumpen fungerar fint och kompletteras med en braskamin. Kort o gott låga boendekostnader i ett bra läge.

  Huset till vänster på bilden ser misstänkt ut som just ett Älvsbyhus. Dock har det liggande panel med några stående partier och höga gavelfönster.
  Polackbygge ?

  2002 hade Ä-hus fortfarande kvar inspektionsluckan till krypgrunden i köket och där nere finns numera en liten fin vin-/jordkällare.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr måste jag krossa dina drömar. Älvsbyhus ÄR ett budgethus och du kommer börja märka det när det är dags för de normal återkommande underhållet. Jag har iofs inte tittat på kataloghus I mitt husletande då jag velat ha lösvirkeshus. Men när jag sett älvsbyhus brukar de ju vara närmast I rivningsskick efter 20 år.

   För att inte tala om det var de som började trenden med "oinredda plan två" för att få ner kostnaderna. Något som gjort att många glada Timell-Amatörer tyvärr gjort jobbet själva med utfall därefter.

   Älvsbyhus var väl på Plus och grundaren sa som kommentar på kvalitetsproblemen "vi är billigast på marknaden och du får vad du betalar för:

   https://www.svt.se/plus/nybyggda-huset-tacktes-av-mogel/
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ko-granskar-alvsbyhus-efter-inslag-i-plus
   https://www.woodnet.se/article/view/425824/alvsbyhus_far_kritik_i_danmark
   https://www.byggahus.se/forum/threads/vagar-man-bygga-med-aelvsbyhus.109362/page-24
   https://www.byggahus.se/forum/threads/aelvsbyhus-fuskbygger.271549/
   http://alvsbyhus.forum24.se/alvsbyhus-about3367.html
   https://www.dalademokraten.se/ola-niemi-kritiserar-alvsbyhus-takplasten-ar-hoptejpad-pa-259-stallen

   Men visst. Om du själv löpande underhåller och bahdnalar huset som det var en enda stor riskkonstruktion (dvs okulärbesiktigar alla delr) så kanske det kan hålla.

   Älsbyhus är dock inte ett speciellt säkert object på andrahandsmarknaden pga ryktet.

   Radera
  2. Håller med. När jag letade hus var ett av kriterierna att det inte skulle vara Älvsbyhus

   Radera
  3. Huset till vänster ser ut som ett Älvsbyhus, tror att man kan få ligggande panel som tillval nu. Annars har ju närmaste konkurrenten Smålandsvillan länge kört med blandad stående och liggande panel. Har inget emot rationellt byggande, men kände att det var roligare (och billigare) att bygga i egen regi. Tycker att det saknas nytänkande och kreativitet överlag hus svenska kataloghusföretag.

   Radera
  4. Liggande panel = rutten panel. Om den inte är gjord i kompositmaterial eller aluminium-träimitation.

   har ni sett en enda röd stuga med liggande panel?

   Radera
  5. @Rickard - har du länk till ditt påsående?

   Ifrån traguiden(punkt)se:

   "Liggande panel har av tradition använts av främst två skäl - den motstår väder och vind bra och den är enkel att applicera på ett vertikalt regelverk."

   "Senare undersökningar om fasader och fukt har visat att det är lämpligt att inta ett mer nyanserat förhållningssätt. Den del av träet som är mest känslig för vatten är ändytorna. Ändträ i stående panel utsätts för större fuktbelastning än ändträ i liggande panel"

   Du verkar ha fel helt enkelt. Mvh

   Radera
 7. Villa i mindre ort på landsbygden ca 10 mil till Göteborg. Boolivärdering ( högsta ) 2015= 1350000. 2016= 1365000. 2017= 1410000 och under 2018 varierat från 1410000 till 1445000. Senaste värderingen 1430000.
  Verkar hyfsat stabilt. Senaste rasen av villapriser så märktes det knappt här. Ligger väl lågt från start är min gissning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var billigt. Hur stort är hus och tomt?

   Radera
 8. Upp cirka 20%, västra Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återbesöker nu detta då det sedan dess kommit flera uppdaterade värdeindikations-mail från Booli med samma sättning, ner cirka 20% sedan november :), rör sig om rätt stora belopp i vårt område.

   Radera
 9. Har hört 2 olika anekdoter om 2 olika familjer som gjort förluster vid dubbla boenden i sthlm(600-800k).
  Har själv gjort exit från allt inom fastighet och jag kan konstatera att jag har inte betalat 1 krona i hela mitt liv för att bo(sick).
  Är 80-talist men haft tur och varit inne i marknaden länge och den totala vinsten är riktigt hög (tur).
  Innan ngn kommenterar att jag måste bo så hyr jag ett hus i familjens ägo för självkostnadspris så har även tur där.
  Men som jag ser det är 80-talister och speciellt 90-talister riktigt blåsta på hela festen, vi ska låna maximalt för att köpa ett boende för flera miljoner och jobba tills vi dör.

  Det som är skrämmande är att det har blivit normalt för yngre att låna pengar utan en tanke på att det ska betalas tillbaka.
  Men även bland 70-talister så känns det som att allt är normalt med lån.

  Det som slagit mig när jag kollat temperaturen via mäklarna är att en mäklare slutade svara mig när jag efterfrågade ekonomisk plan.
  En annan som har prissänkt sina objekt som jag lämnade intresse till fick jag till svar att allt var bokat och försökte kränga en större lägenhet var av jag tackade nej.
  Efter ca 2 veckor hade det plötsligt blivit 3 lediga objekt i storleken jag efterfrågade.
  Min spontana känsla är att det ser värre ut under ytan än vad ngn ger ett sken av.
  Känns som gravad hund i bostadsmarknaden och 80-90-talisterna kommer stå för saneringskostnaderna för efterfesten.

  Tack för en bra blogg och ser fram mot fler inlägg om skogspriser och skog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skog är för de riktigt långsiktiga och inte något för kvartalsspekulanter.
   Mina svärföräldrar äger en hyfsat stor skogsegendom mellan Alvesta - Ljungby och man brukar räkna här i södra Sverige med omloppstider på mellan 80 - 120 år. Lite beroende på markens bonitet. 70-75% av skogen är avverkningsmogen om 50 år och blir en fin present till barn och barnbarn såtillvida nu inte Gudrun återkommer eller någon av hennes arga systrar

   Fastighetens boningshus är i sammanhanget inte värt speciellt mycket utan det är den produktiva skogsmarken som ger fastigheten värde.

   mvh

   Radera
  2. Det är jag medveten om men min största farhåga är kanske mer att min son säljer det men kommer försöka få han intresserad.

   Radera
  3. Du kan börja kalhugga dina tallar och granar för i takt med globala uppvärmningen kommer de svettas ihjäl. Och då marken bara duger till lågkrävande, långsamtväxande barrväxter som inte tål högre temperaturer är det troligaste att man återgår till det som gav Ljungby dess namn, ljunghedar. Utom vissa delar som längs sjöar och Lagandalen där det går att odla hyfsat, speciellt med varmare klimat så det blir växtzon 1-2. Givet inte torkorna förstör allt.

   Så marken i Småland kommer vara ganska värdelös om ca 50 år.

   Radera
  4. Rickard Ohlin det finns inga belägg för att klimatet i Sverige kommer att bli varmare i framtiden
   Det kan lika gärna bli precis tvärtom och i såfall kan faktiskt marken i Småland minska i värde men av helt motsatt verkan.
   Men eftersom alla spådomar hittills om framtidens klimat slagit fel så är det meningslöst att komma med råd.

   Radera
  5. Fontaneller, ditt skallben behöver växa igen och du bli torr innan du uttalar dig om sådant du inte begriper.

   Det finns massor av belägg för att vi kommer få varmare klimat, oavsett om Golfströmmen upphör eller ej. Vi har redan fått varmare klimat.

   Radera
  6. @Rickard, hur står det till? Ifall golfströmmen avtar eller svänger av tidigare så blir det kallt här. Innan du pratar om andras begåvning så rannsaka dig själv lite, tack.

   Radera
  7. "Some people call it climate change, I call it weather"
   -Trump m.fl, tex fontanellis

   Jag önskar att Fortuneteller lever upp till sitt namn, men vetenskapen talar mot det.

   Radera
 10. Här i californien känns det som 2007 igen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA höjer räntan friskt nu. Galet. Samma som runt 2007. Flera höjningar innan 2007 knäckte bostadsmarknaden, inte många som nämner det, men så är det. Från 1%(2004) till 5%(2006). USA talar redan om 6% ränta. Good luck with that! Man tror dom vill ha krash med flit.

   Radera
 11. Visning på ett grannhus, hade förväntat mig en karavan av bilar, det kom endast ett fåtal, annatvar det för något år sedan, då var det trafikstockning när det var visning.

  SvaraRadera
 12. Nu när de gått ut att malmen är slut i Kiruna eller åtminstone inom 15 år så borde marknaden krascha lokalt. Hur ser bankerna engagemang ut i Kiruna och hur mycket kreditförluster klarar dom innan de märks i systemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara en ådra som inte inte ser ut som dom vill. Prospekterar dom lite till hittar dom förhoppningsvis mer malm!

   Radera
 13. Fick inte mailet som jag brukar, kollade på värderingarna på de två hus jag följer och då var det ett spann som visades istället för ett pris. Medlet av högsta och lägsta var ner marginellt. Dock var spannet mellan min och max stort, drygt 1 200 000 för bägge värderingarna eller ca 40% av lägstapriset.

  SvaraRadera
 14. Folk lägger ut objekt med -20% pris mot i somras, men kan inte sälja ändå. Samtidigt skriver tidningarna om att priserna går upp, när priserna i själva verket har gått ner sista månaderna.

  SvaraRadera
 15. Om det stämmer att Sverige har världens bästa gruvbrytningssäkerhet så kan Kiruna när malmen väl tar slut helt enkelt bara låta grundvattnet stiga så högt det går och därefter omvandla gångarna och grottorna till världens främsta turistmål för grottdykning på rekordnivåer under markytan.

  Eller världens största paintballbana med Doom-motiv målade på väggarna... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. mmm. sportdyka på "orten" 1300 m under marken?

   Gillar ideen med Doom.

   Radera
 16. OT: Sverige sämst tillväxt i Eu, Okt 2018:
  https://twitter.com/Ekonomifakta/status/1049650568183070723

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer inte, IMF hade använt fel siffror.
   https://www.metro.se/artikel/nej-sverige-har-inte-s%C3%A4mst-bnp-tillv%C3%A4xt-per-capita-imf-anv%C3%A4nde-fel-siffror

   Radera
 17. Fler borde amortera mera. Den som är satt i skuld är icke fri.
  Ett problem i sammanhanget är att det inte går att flytta till lika stort hus eller lgh pga skatten. Det vore trevlig om man hade någon form av nedtrappning av reavinstskatten - kanske med 1%enhet per år eller så. Skulle kunna balanseras mot nedtrappning av ränteavdraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om fler amoterade mer skulle alla köplador få stänga och arbetslösheten sticka iväg duktigt.

   Radera
 18. 1Mkr ner. Har dock alltid tyckt att Booli ligger orimligt högt. Dock förväntar jag mig att värderingen skall variera rätt mycket beroende på vilka närliggande hus som sålts på sistone. På ena sidan är det villor a 10M+ med väldigt högt kvm-pris och på andra sidan mer hemult prisade standardvillor. Skulle tro att verkligheten ligger ca 0,5M ner från förra "värderingen" och att den var 0,5M överdriven, så ingen reell skillnad alltså.

  SvaraRadera
 19. Har två hus i mitt område med inflyttning tidigast hösten 2019. Är det något normalt (kanske håller de på att bygga någon annanstans) eller planerar dessa att ducka nedgången på något sätt? Fina villor för över 7 mille styck..

  SvaraRadera
 20. Ner och upp, upp och ner, Bajen(Booli) ser vi aldrig mer. I ett sådant område där vårt(våra) hus ligger(ja, jag prenumerar på bägge husen), så går värderingen upp och ner med priset på sista sålda hus i närområdet. Så det kan vara upp 10& en månad, för att sedan vara ner 10% nästa månad. Ibland ser det ut att bero på ett hus blivit sålt över eller under medel för området, ibland verkar det vara något annat av mer nationell karaktär(algoritm som baserar sig på hela riket?). Så jag tar de där värderingarna med en stor nypa salta. Varför då? I det en fallet är det en prisuppgång med i runda slängar 500% på 25 år, i det andra fallet 100% på 7 år. Är det realistiskt? Nej, självklart inte, trots att det är de facto vad folk har betalat i närområdet. Grattis, säger jag till dem.

  SvaraRadera
 21. Gårdar pris verkar inte sjunka, troligtvis pga inkomstkällor på den samma, nu och i framtiden. Skulle kronan rasa så blir det högre virkerspriser och kanske högre lönsamhet för både djur och spannmåls bönder (i sek) gårdarna kommer också se biliga ut för utlänningar. Det verkar också finnas tillräckligt många med mycket pengar som är intresserad av gårdar för att hålla uppe priser. På dom så gårdarna utgör fortfarande banken den största finansiärern men köpare av lite större gårdar är det oftast folk med eget kapital som vill säkra pengarna på olika grunder. För en arbetande småsparare är det otroligt dyrt med vilken gård som helst just nu men jag tror det blir än dyrare framåt vid en dålig ekonomi, iallafall i början av den en enkonomisk nedgång.

  SvaraRadera
 22. Oscar drar sitt strå till stacken för att hjälpa upp villapriserna, som en sann medmänniska och allmän good guy. Vad har DU gjort för husmarknaden på sistone? Nä precis!
  https://www.realtid.se/oscar-properties-kopte-villor-till-overpris

  SvaraRadera
 23. Den har gått upp och ner som en jojo med 25% mellan högsta och lägsta värdering de senaste två åren, med "precision: låg". Idag gick precisionen upp till "mellan" och värderingen hamnade ungefär mitt emellan de tidigare extremerna, upp ca 10% från den sista värderingen med låg precision, ner ca 5% från det vi köpte för för två år sedan. Vet dock inte hur mycket man ska lita på Boolis värdering eftersom majoriteten av villor som har sålts i närheten de senaste åren (jag prenumererar på villaannonser i mitt område på Hemnet för skojs skull) har varit i betydligt sämre skick och/eller haft sämre läge än vår. Har hur som helst inga planer på att sälja under de närmaste 20 åren så det är mest kuriosa. :) Villa på Södertörn några minuters promenad från pendeltågsstation.

  SvaraRadera
 24. Precision mellan.

  Värderingen ligger ca 900 000 eller 25% över vad vi betalade men vi räknar med ca 500 000 renoveringsbehov (har lagt hälften) så jag tror nog att värderingen är hyfsat korrekt om man drar av 10%. Den har ökat ca 5% årligen.

  SvaraRadera
 25. Villa Stockholm, närförort
  Nu 10 900 000
  Oktober 10 600 000
  September 10 600 000
  Augusti 10 900 000
  Maj 11 300 000
  April 11 500 000
  Jan 12 000 00
  Nov 2017 12 000 000
  Okt 2017 11 800 000


  SvaraRadera
 26. Booli har ju inte alla siffror från alla försäljningar så det är väl inget bra mått på något? hade varit intressant med en tjänst eller ett organ som faktiskt redovisar alla försäljningar.

  SvaraRadera
 27. Stockholmsområdet, 2:a utan balkong i hus från 1948.
  -5% på en månad. Det känns lite väl hårt kan jag tycka.

  SvaraRadera