Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-15 08:56

Preppingföreläsning i Säffle 18:00 ikväll torsdag

Ikväll håller jag en preppingföreläsning på Säffle bibliotek klockan 18:00. Detaljer hittar ni här.
Föreläsning. Dock inte om prepping.
Jag tar även med några böcker om ni vill köpa och få signerat, alternativt kan ni ta med egna tidigare inskaffade böcker för signering.

Vi ses där!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Angående preping får du, Lars, eller någon läsare gärna ge ett förslag på följande:

  Antag att någon vill gräva ett hål i marken i skogen, fylla det med livsnödvändigheter och sedan skotta igen.
  Någon vill sedan kunna komma tillbaka till hålet om 20 år och kunna leva uteslutande på den 20 år gamla maten i tre år framåt.
  Smak och njutning är ointressant, bara överlevnad utan bristsjukdomar räknas.

  Vad är då den billigaste mat man kan ha i hålet?

  (Man behöver förstås alla möjliga grejor men det som intresserar mig nu är födan, Jag antar att "någon" har resurser, med sig eller i hålet, som klarar att värma maten om det finns behov.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som en dålig plan öht.

   Radera
  2. Dålig? – Ja, antagligen.
   Förklara gärna varför.

   (Om inte annat kanske svaret hjälper mig att förstå vad som är din preppingmotivation)

   Radera
  3. 20 år är ju ganska lång tid för mat så det behöver väl vara preppat för lagring. Mountain House vet jag har produkter som är gjorda för detta. Lars testade dessa här: https://cornucopia.cornubot.se/2013/08/test-av-mountain-house-nodlagermat.html

   Ett bra alternativ till prepp-mat är pulver-satserna "mat 2.0" som släjs idag. Se jimmyjoy/swejoy, huel, queal osv. Tillsätt vatten, skaka och drick. Innehåller optimal sammansättning av alla viktiga näringsämnen, vitaminer, mineraler osv. Lagring ett år eller två borde inte vara problem, men någon mer kvalificerad får spekulera i vad som gäller för 20 år.

   Radera
  4. Tack Martin. Jag tänkte mer budget, ungefär som nedan:

   Per person och år:
   Till kalorier: X kilo ris preparerat på följande sätt för lång hållbarhet + Y kapslsar av följande vitamin/mineralpreparat.

   Alternativt A kilo potatismospulver (eventuellt preparerat för hållbarhet) + B kapslar av andra preparat.

   Alternativt en kombination.

   Radera
  5. Säck med 20 kilo solrosfrön.

   Radera
  6. Gör att locka småfåglar med som sedan fångas och bakas i paj?

   Radera
 2. Många säfflebor är naturliga preppers..

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att bränna av ett knallskott och släcka ljuset någonstans mot slutet.

  SvaraRadera
 4. Vore kul med ett blogginlägg där du berättar lite om dina böcker för oss som aldrig läst något av dig. Kanske ett tips eller två på en bra bok att börja med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Operation Garbo.

   Radera
  2. Kan bara hålla med, dock utspelar dem sig på åttiotalet men när du läst de böckerna så fortsätter du med midvintermörker så får du 2000 talets perspektiv

   Radera