Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-19 10:22

Nybyggnation av lägenheter rasar

Nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus ("lägenheter") fortsätter att rasa rapporterar SCB nu på morgonen. Effekten av att nybyggda lägenheter blir allt mer svårsålda börjar märkas på allvar i form av uppskjutna projekt och färre byggstarter. Det färdigställs dock fortfarande lägenheter i samma takt som tidigare, så marknaden fortsätter att översvämmas av färdiga lägenheter och prisfallet på nya lägenheter lär bestå minst ett år till.
Nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus. Fyra kvartals glidande medelvärde hela Sverige. Data: SCB
Byggstart och avslutade lägenhetsprojekt är ungefär fördröjda med två år. Den stora mängden påbörjade projekt är ännu inte färdigställda, och marknaden fortsätter alltså att överösas av färdiga lägenheter.

Dock fortsätter byggstarterna att rasa. Graferna i inlägget är fyra månaders glidande medelvärde för att få bort säsongseffekterna.
Nybyggnation av lägenheter i flerbostadshus. Fyra kvartals glidande medelvärde Stor-Stockholm. Data: SCB
Faktiska byggstarter i Stor-Stockholm är för tredje kvartalet de lägsta sedan 2014 med 2938 byggstartade lägenheter under kvartalet. Det är fortfarande historiskt högt och på nivåer högre än under miljonprogrammets sista år. Kom ihåg att miljonprogrammet i mycket handlade om utrullande av villamattor, även om det idag är misslyckade förorter vi främst associerar till miljonprogrammet. Villabyggande på miljonprogrammets nivåer sker helt enkelt inte idag.

Motsvarande gäller även för Sverige som helhet, med 7797 byggstartade lägenheter i flerbostadshus.

Färdigställandet av lägenheter är dock än så länge oförändrat. Det finns en skuld av byggstarter som kommer ta tid att få ut på marknaden, vilket gör att det tar minst ett år till innan utbudet av nya lägenheter börjar falla och möjligen prisfallet på nya lägenheter kan dämpas.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Det är ju från en Peak så jag förstår inte problemet riktigt. Det blir sålt bara de sänker priserna. Jag vill ju att priserna justeras nedåt eftersom jag tycker de är ohemult höga. Det var ingen panik för priserna för ex åtta år sedan varför skulle det bli panik om de åter planar där ex?

  SvaraRadera
 2. Vi är betydligt fler som behöver bostad nu än för 10 år sedan.
  2000 8 872 103
  2010 9 373 379
  2017 10 000 000

  Från 2010 till 2017 är vi ca 650.000 fler.
  Jämför med 2000-2010 då vi blev 500.000 fler fast på längre tid.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_historiska_befolkning

  SvaraRadera
 3. Eftersom Göteborg har landets långsammaste planprocess så skenar just nu antalet påbörjade lägenheter, byggen som varit på planstadiet i evigheter men först nu kan påbörjas. Lycka till med att få sålt dem om 2-3 år när de är klara ...

  SvaraRadera
 4. Planläggning för småhus och radhus har varit extremt låg i Göteborg de senaste 10-15 åren. Det är svårt att inte bli konspiratorisk och tro att de styrande helst vill undvika inflyttning av väljare som kanske är borgerliga.

  Köpare av nybyggda villor hänvisas vänligt men bestämt till kranskommunerna.

  SvaraRadera
 5. Kan vi få en uppdatering av denna statistik i ett nytt inlägg? Har Byggstarterna fortsatt minska?

  Hur ser de ut i Uppsala där jag bor? Har de börjat minska även där?

  SvaraRadera