Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-21 18:40

Nya Polismyndigheten gör att poliser säger upp sig - får inte byta placeringsort

Den nya enda Polismyndigheten har lett till att allt fler poliser säger upp sig på grund av att de inte kan byta placeringsort. Tidigare var det olika myndigheter i olika delar av landet, och man kunde alltså byta arbetsgivare. Nu vägrar arbetsgivaren ofta tillåta en flytt inom landet, vilket leder till att poliser säger upp sig för att få ihop sitt privat- och familjeliv.
Dåligt med dialog inom polisen.
Som nybliven polis kan man bli placerad på en ort långt ifrån vänner, familj och sängpartner. Tidigare har det varit möjligt att söka ett nytt jobb hos en annan polismyndighet närmare hemorten, men efter att landets olika polismyndigheter slagits ihop till en enda är det ofta stopp för detta.

Poliser vittnar om att de nekas omplacering till en ort närmare hemmet, när en tjänst på den orten utlyses. En flytt skulle ju leda till en brist där de är placerade idag. 

Samtidigt är det på sikt ohållbart att vara placerad i en annan del av landet än man har sitt hem. Kanske var man singel och hade inget problem med det när man fick sin första tjänst, men så träffar man en sängpartner man vill ha som livspartner. Och som har jobb i en annan del av landet, kanske jobb vars motsvarighet inte finns där polisen ifråga är placerad. Däremot dyker det hela tiden upp nya utlysta polistjänster där den tilltänkte livspartner bor. 

Men man nekas alltså ofta omplacering och att söka jobb internt. 

Förr sade man upp sig från en polismyndighet och tog anställning på en annan. Inget arbetsgivaren kan göra något åt, men en arbetsgivare kan vägra omplacering internt.

Denna girighet från den sammanslagna Polismyndigheten leder då istället till att poliser säger upp sig. Istället för en vakans lokalt och ett besatt jobb på annan vakansort, blir Polismyndigheten alltså stående med två vakanser. Detta är inte en ovanlig anledning till att poliser slutar - inte missnöjde med arbetsuppgifterna, riskerna, lönen etc, utan att Polismyndigheten inte är flexibel nog att anpassa sig till de anställdas privatliv.

Hur många fall det handlar om är osäkert, men jag har hört om flera - både direkt till bloggen och via sociala medier. I själva verket ser det ovetenskapligt ut som att detta är en mycket vanlig anledning till att poliser säger upp sig. En anledning som ett enkelt internt policybeslut på ledningsnivå kan stoppa över en natt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Jepp. Varför skall man nöja sig med en vakans, när man kan få två?

  SvaraRadera
 2. Ingår kanske i nån sjuk plan att jaga iväg alla dugliga poliser och ersätta dem med 2:a sorteringen, lättledda nyutbildade med riktigt låga poäng, så att inga viktiga brott alls råkar utredas eller lösas..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korkade människor ifrågasätter aldrig order heller vilket kan ha både för och nackdelar beroende på vem som ger dom.

   Radera
 3. Riktar sig dessa platsannonser åt nyexaminerade poliser, eller är syftet annars, givet att flytt inom landet ej tillåts, att försöka nå tidigare poliser som nu sökt sig till andra yrken? Verkar i så fall svårt.

  SvaraRadera
 4. Så misskött som den svenska polisen verkar vara på toppnivå att det känns helt ofattbart med allt man läser. Inte konstigt att allt fler kommuner börjar ha med kommunala ordningsvakter i sin budget, ex min egna, eller om man vill se ett exempel kan man titta på Stockholm Stads grönblå budget som släpptes häromdagen.

  SvaraRadera
 5. Det är ju precis likadant inom Försvarsmakten....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag förstått är inte detta ngt omfattande problem inom FM, även om om det förekommer enskilda fall. Kanske delvis beroende på uppdelningen i försvarsgrenar och truppslag.

   Radera
  2. Dock brukar det gå att säga upp sig från FM. Och sedan vara välkommen tillbaka när man söker sig dit igen.

   Ett annat besked från (fd) poliser är att polisen inte återanställer folk som slutat.

   Radera
  3. Ja, det verkar vara helt olika synsätt inom FM jämfört med Polisen. Två myndigheter med tydliga personalproblem (brist!). Skillnaden beror väl på olika myndighetskultur. Vilket väl inte borde vara så svårt att ändra på några år. Polisen får vål börja kommendera chefer till olika befattningar, så det blir lite rotation på dödkötten.

   Radera
  4. Det beror på vilken funktion ditt jobb har inom FM, det finns gott om befattningar som bedriver skarp tjänst så fort att dom är på jobbet och där är det ett problem.

   Gällande poliser så vet jag iaf en som har blivit återanställd, på samma station som han dessutom sa upp sig ifrån, men det är ju bara en person så det är ju lite magert att göra några stora analyser utav.

   Radera
  5. Det var problem tidigare i FM. Nu finns det ett prejudicerande stående beslut från HKV som säger att när respektive OrgE inte är överens så gäller individens/ny OrgE:s vilja efter 90 dagar. Alltså jag vill byta från P 4 till LG men det vill inte P 4, då kommer jag att få byta 90 dagar efter det att LG har beslutat om att anställa mig. Detta beslut uppkom för att slippa handlägga ständiga överklaganden från respektive OrgE och enskilda individer, samt efter insikten att det är bättre med en vakans än två, vilket är fallet om personal säger upp sig...

   Radera
  6. Så var det inom FM för några år sedan vet jag med visshet. Nu har dock verkligheten kommit ikapp så FM har ändrat policy.

   Radera
 6. Det är väl precis som i alla andra yrken vissa orter som är mer populära att jobba på än andra, och det är nog i många fall orimligt att bestämma var poliserna ska placeras utifrån var flest vill jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att se hur någon ort kan vara populär att vara stationerad på. Även mindre orter har i dessa tider ghetton och hopplöshet.
   Glesbygden är antagligen i princip hopplöst underbemannad.

   Dagens hela klientel verkar ha ett extra lager av problematik/barriär i jämförelse med gårdagens pundare, alkisar och psykfall.

   Radera
  2. Men här var det väl frågan om en vakans på en populär ort som man inte fick söka om man redan var stationerad på en icke populär ort. Det om nåt är ju orimligt. Sen är det i slutändan poliserna själva som bestämmer vart de vill jobba, inte polismyndigheten. Om de försöker göra det kommer det inte finns många poliser kvar nånstans. Polismyndigheten måste vara en attraktiv arbetsgivare för det finns fortfarande många alternativa bra arbetsgivare på den populära porten med lediga jobb.

   Radera
 7. Lönetillägg på platser där det är svårt att få personal?
  Kan det vara en lösning?

  SvaraRadera
 8. Men jisses vad orättvist. Alldeles för modernt.

  SvaraRadera
 9. Fanns inte samma problem bland lärare på den tiden när skolan var statlig? Hur löste man det då? (Om ens alls?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Skulle vilja veta det med. Men statlig skola innebär inte att man måste vara kvar på en plats.

   Radera
  2. Av erfarenhet var det så att lärare kunde byta hursomhelst.

   Radera
 10. Det kanske är lönsamt att behandla de som stannar som skit.
  De skall ändå i all otacksamhet utföra skiten som saknar värde. Vada i skiten, vara tacksamma och be om mer skit.

  De är ju våldsmonopolets "enforcers", vägpirater mm. som skall samla pinnar åt en chef som är tillsatt just för att denne har en kometkarriär som sveriges mest organisationsdestruktiva att tänka på.

  Poliser som gnäller är helt enkelt inte trogna värdegrunden. "Snutgolare får bara nazistpolare", som man brukar säga.

  SvaraRadera
 11. Samma problem, men i lite mindre skala, finns numera inom landstingsvärlden. Där man förr hade t.ex fyra förvaltningar organiserade runt fyra sjukhus i ett län så har man nu istället sjukhusgränsöverskridande linjeförvaltningar enligt t.ex medicin, kirurgi och psykiatri. Detta innebär att läkare i extremfallet kan bli schemalagda på fyra olika sjukhus under samma schemaperiod. Flyttlassen går nu från periferin till centralorterna för att minimera pendlandet.

  SvaraRadera
 12. "nekas omplacering till en ort närmare hemmet". Ett av Eliassons genidrag innan han drog? Polisen har tyvärr kollapsat. Nästan inga mord klaras upp 5%? Tror England har 90% uppklarningsprocent. Villa/bostadsinbrott ligger väldigt lågt också. Våldtäkt på barn utreds inte pga ökningen av våld i sammhället.(www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-hinner-inte-med-valdtakter-pa-grund-av-mord). Poliser flyr yrket idag. Vem vill dö? Polisen klarar inte ens av att markera sin närvaro i flera hundra centra i sverige idag. Signalen till människorna i dessa områden är "Vi skiter i er. Vi låter gangsters i ditt område ha makten över er". Därav bla alla klaner som styr (1000tals?) områden, med våld om det behövs, idag. Man kan fundera varför rikspolitiker låter detta breda ut sig under årtionden.

  SvaraRadera
 13. Jag har en i min bekantskapskrets som slutade som polis i somras. han och hans kollegor skulle skickas till Malmö 2 veckor i taget och de kunde inte säga nej till det. De protesterade men ingen lyssnade.
  Han sa upp sig och började som brandman istället. Bättre lön och nära hemma.

  Det ska nämnas också att han hade en nyfödd bebis hemma och ändå var tvingad att arbeta 30 mil bort i två veckor.

  SvaraRadera
 14. Polisyrket är så särpräglat att för en hantverkare som har många kunder, hembesök som bas, utmärker sig polishemmen tydligt. Den underliggande stress som man kan känna kan inte vara bra... Olika yrken ger olika reaktioner, lantbrukare har oftast en ekonomisk stress som skapats av samhällets behov av stora skördevolymer till låga priser och poliser har en social stress som "sociala sopgubbar" som yttrar sig genom att vilja isolera sig från samhället utanför arbetet. Hur detta ser ut för omgivningen och hur man kan se detta är kanske onödigt att berätta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt aldrig varit i ett polishem, utveckla gärna.

   Radera
 15. Det låter onödigt tillkrånglat. Både att man inte kan flytta inom organisationen, liksom att man inte är välkommen tillbaka.
  Låter faktiskt på något sätt väldigt otypiskt Sverige på något sätt, mot förväntningarna. Om något så respekteras ju familjeskäl alltid.

  SvaraRadera
 16. Och fortfarande...INGEN vågar ställa frågan och begära ett uttömmande svar: - VARFÖR behöver vi 10 000 nya poliser...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den frågan behöver väl ändå inte ens ställas?
   De kommer ju ändå bara låtsas som att det är anmälningsbenägenheten som ökat.
   ledarsidorna.se/2018/11/vad-ska-vi-med-bra-till-egentligen/

   Bäst att vara tacksam över att någon insåg att det behövs fler poliser, sen gör ju motståndarlaget allt de kan för att ingen ska vilja bli polis och att de som ändå biter sig kvar slutar ASAP..

   Radera
 17. Dags att kalla in dialogpolisen ?

  SvaraRadera
 18. Komma här och ifrågasätta pappa statens placeringsort. Nästa blir att införa inrikespass igen.

  SvaraRadera
 19. Verkar finnas många anledningar att sluta som polis.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rx716x/efter-skandalen--lena-tysk-far-nytt-toppjobb

  SvaraRadera
 20. Detta löser sig när lågkonjunkturen kommer på allvar. Då blir folk tacksamma att vara offentligt anställda så som Polis, Soldat och vårdbiträde, eftersom de inte är efterfrågade någonannanstans.

  SvaraRadera