Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2018-11-03

Norrmän uppmanas ha jod hemma pga risk för "atomhändelse"

Sedan några månader tillbaka har norska myndigheter uppmana samtliga norska hushållen att införskaffa jodtabletter för att ha hemma. Detta på grund av risken för en så kallad atomhändelse, dvs kärnkraftshaveri, transportolyckor eller smutsiga terrorbomber. Det som i synnerhet ändrats är den ökade risken för kärnvapenkrig.
Kaliumjodid.
Norge har ingen kärnkraft i sin energimix, men väl två forskningsreaktorer i sydöstra Norge ("Östfold"), relativt nära Sverige. Man har till skillnad mot Sverige inte valt att förbjuda forskning kring kärnkraft, utan har hållit dörrarna öppna för att bibehålla kompetensen.

Det blir då extra intressant när myndigheterna nu under hösten uppmanat och informerat om att hushållen behöver införskaffa jodtabletter på grund av risken för en atomhändelse. Officiellt talar man om risken för radioaktiva utsläpp, som kan driva in över Norge. Detta inkluderar olyckor med fartyg med kärnkreaktorer ombord (läs ryska ubåtar), men också höjd risk för terroraktioner med så kallade smutsiga bomber (dock ett överdrivet hot, men det är en annan fråga), och att Europas kärnkraftverk blir allt äldre.

Risken anses alltså vara så hög att man i ett pressmeddelande uppmanar samtliga hushåll att skaffa jodtabletter, åtminstone de som är under 40 år, gravida, ammande eller har hemmaboende barn. Över 40 års ålder anses skyddet jodtabletter ger mot sköldkörtelcancer orsakat av radioaktivt jod obefintligt.

Mellan raderna kan man dock anta att det finns en sak som hänt på sistone: Det ändra säkerhetspolitiska läget. Risken för kärnvapenkrig är nu rimligtvis den högsta sedan Sovjetunionen föll, och antydan om kärnreaktorbärande fartyg längs Norges kust är absolut en referens till det nya säkerhetspolitiska läget.

I Sverige finns möjligen jod hemma hos hushållet i orterna allra närmast våra kärnkraftverk. I övrigt uppmanar inte svenska myndigheter någon att ha jod i hemme, åtminstone inte sist jag kontrollerade.

Tabletterna går nu att köpa receptfritt på norska apotek. Jag har köpt dito sedan tidigare, och då var de receptfria och beställningsvara på apoteket. Detta kan ha ändrats till receptbelagt. Vore ju hemskt om svenska hushåll förbereder sig för atomhändelser.

"Vi anbefaler alle under 40 år, gravide, ammende eller de med hjemmeboende barn å ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker. Fra 1. november kan du kjøpe tablettene reseptfritt i apotek."
Har du själv jodtabletter hemma?

36 kommentarer:

 1. så 40+ behöver inte jodtabletter, vad beror det på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hinner inte utveckla cancer.

   Radera
  2. Verkar inte jätteakut för någon då med tanke på att medellivslängden är 82 år, fast kärnvapenkrig har en mer påtaglig påverkan förstås. Men det verkar som det handlar om att väldigt unga är mer känsliga helt enkelt "Jodtabletter är speciellt viktiga för barn och gravida eftersom sköldkörteln är mera känslig för strålning hos barn och foster än hos vuxna."

   Radera
 2. Norge har ju 15% av världens Thoriumtillgångar, så när oljan är slut så... Klart att de satsar långsiktigt på utveckling av kärnkraft även om de inte behöver den själva.

  SvaraRadera
 3. Lol, men bra PR för nya boken. Var riktigt bra föresten, la plugget åt sidan och läste ut den i ett streck :)

  SvaraRadera
 4. Klokt av norrmännen. De flesta målen är hårda taktiska mål vilket kräver mark eller marknära brisader och allt stoft som då sugs upp kommer kontamineras av I 131. Vid luftbrisader förflyktigas I 131 i stötre utsträckning

  SvaraRadera
 5. undrar jag med. är vi för nära döden åldersmässigt?

  SvaraRadera
 6. Saknar alternativet "X, bor granne med kärnkraftverk under avveckling" då det inte finns något bränsle kvar, dock en del radioaktiva komponenter i form av reaktorkärl m.m. Risken för utsläpp bör vara minimalt även vid detonation på kraftverket..

  SvaraRadera
 7. Skulle man inte gå ut med det räcker inte tabletterna till de som faktiskt behöver dem - för att föra människosläktet vidare - kvinnor och barn. Vi vet väl alla att vi män, särskilt 40 plus skulle vara de första att stoppa på sig apotekets alla tabletter och stoppa undan dem i en hemlig byrålåda om det blev nån form av kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är mest känsliga för radioaktiv jod. Vuxna över 40 år behöver inte ta
   jodtabletter eftersom vetenskapliga undersökningar har visat att det inte
   finns någon risk för denna åldersgrupp att få sköldkörtelcancer av radioaktivt
   jod

   Radera
  2. @Frihet, jag vet inte varför men du känns som en sån där medelålders man som röstar på S. Samt har starka åsikter emot Nato. En aktuellt fråga ifrån mig som precis sett "Den blomstertid nu kommer", hur tänker du där? Ensam är stark eller alla ska med?

   Radera
  3. Nick lass: du glömmer alternativ tre, ingen ska med!
   (h)ttps://youtu.be/iSY5NH7Ig4Y

   Radera
  4. Nicks ass;

   Jag vet inte varför men du känns som en ung pojke som nyss fyllt 20 och som röstar på SD i riksdagsvalet, M i landstingsvalet och V i kommunvalet (eftersom du är starkt beroende av kommunens socialbidrag).

   Det beror på vem som uttrycker ”ensam är stark”. Jag är stark och klarar mig utan några jodtabletter. Men du som fortfarande ammar mammas bröst trots att du fysiskt sett betraktas som vuxen skulle jag starkt rekommendera att trycka i sig jodtabletter och söka hjälp vid första kris.

   Eftersom jag är stark som ensam så är jag inte ensam. Hela familjen ska med. Tillsammans är vi starkare eftersom jag kan delegera ut arbetsuppgifter till mina ungar och fru.

   Radera
  5. Sjunkbomben;

   De de vetenskapliga undersökningarna är inte alltid att lita på. De bör man ta med en nypa salt.. med jod.

   Radera
  6. Nickl as;

   Har inte sett ”den blomstertid nu kommer” däremot hörde jag den i kyrkan.

   Nej, jag håller för hårt i mina surt förvärvade slantar för att betala nåt på bio som ändå kommer visas gratis på grannens tv vid jul.

   Sen tror jag inte riktigt på en svensk katastoffilm med för låg budget (med tanke på vad skådisar och regissörer har för lön) och dessutom kärleksinslag.

   Haha. Skulle aldrig betala för nåt dylikt!

   Radera
  7. Hur mycket vin dricker man egentligen i kyrkan? Har du delegerat boxen till dig själv😏. Solcellsstödet är statligt, ditt övriga svammel orkar jag inte bemöta. Trevlig kväll

   Radera
 8. Ja, bor inte nära reaktor. Har vuxna barn och deras partners att tänka på.

  SvaraRadera
 9. Apotea har slut på dem... ☺️

  SvaraRadera
 10. Ser ingen anledning till att det skulle vara receptbelagd. Det är ju bara "vanligt" salt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del kan ta jodtabletter i tron, att det skulle vara nyttigt, även utan radioaktivt utsläpp. Istället kan de få hjärtklappning och problem med sköldkörteln, som reglerar ämnesomsättningen.

   Radera
 11. De som bor nära ett vattenkraftverk borde ha flytväst hemma om dammen skulle spricka. Eller varför inte gasmask, om vi skulle få en konflikt med kemisk krigsföring.

  Media och vämnsterpolitiker älskar att skrämma upp folk om kärnkraften. Om vi ser tillbaka de senaste 40 åren så har världen haft tre större kärnkraftsolyckor. Yttersts få har dött av radioaktivitet och sett till mängd producerad energi, så är kärnkraften en av de säkraste och mest miljövänliga energikällorna.

  Själv har jag flytväst, jod och gasmask hemma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte simma?

   Radera
  2. Skatt är stöld;

   Ärligt talat har du inte mer än så hemma? Bra i alla fall att du har slängt ut TV:n då du inte betalar tv-licens. Utarmade stackare. Du, jag kan köpaen morakniv åt dig. En telefon att kommunicera med. En radio. Och kanske en toarulle. Har du verkligen ingen mat? Jag kanske kan ta med nåt frysskadat kött från frysen. Ska genast kolla.

   Radera
  3. Skratt är stöld;

   Hittat några askar tändstickor att ta med så slänger i dem i ryggsäcken. Äh va fan du får ryggsäcken med. Måste väl vara lite solidarisk mot stackare som du när jag själv har det så tryggt och bra. 100 spänn kan du få. Men tro inte på fler bidrag i framtiden. Lita nu inte för starkt på andras välgörenhet!

   Radera
  4. Frihet, om du skall köpa en morakniv åt stackaren, köp en med parerstång ifall hen slinter :)

   Radera
  5. Har inte alla flytväst, hjälmar mm.???

   Radera
 12. Kaliumjodid är receptfritt. Det ingår dock inte i standardsortimentet hos någon kedja så bäst är att beställa online så kommer det hem. Observera att det är fri prissättning och utanför förmånen så det kan vara värt att jämföra pris.

  SvaraRadera
 13. Köpte för ett par år sedan och då var de inte receptbelagda, varför skulle de vara det?

  https://kundforum.apoteket.se/org/apoteket/d/kaliumjodid/

  SvaraRadera
 14. Nej, men använder alltid jod-salt i matlagningen.

  SvaraRadera
 15. Jodopax finns dock hemma att "måla" magen med(där huden är tunn), liksom Lugol´s lösning för transdermal behandling, men flytande jod för utvärtes bruk är lite svårdoserat i akuta lägen. Jag har läst, att även 40+ människor har nytta av jod-profylaxen, om det finns väldigt mycket radiojod i luften, vattnet eller maten.

  SvaraRadera
 16. När Ryssland övar mycket på Östersjön, ofta med kärnvapen ombord, finns det verkligen anledning till personlig beredskap för en olycka med kärnvapenbrisad. Man kanske inte har många timmar på sig att söka skydd eller evakuera. 75% av befolkningen saknar skyddsrum i min kommun, så det blir att förstärka källaren med betongplattor, takplåtar, stenar och annat massivt material.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å folie att vira kring huvudet!

   Radera
 17. "Man har till skillnad mot Sverige inte valt att förbjuda forskning kring kärnkraft"
  är inte förbjudet vad jag vet. Var möjligen för ett tag sedan, dock togs den bort för den feltolkades.
  Om du syftar på tankeförbudsparagrafen som 1987 skrevs in kärntekniklagen för att stoppa förprojektering av nya kärnkraftverk så handlade den aldrig om att stoppa forskning.

  SvaraRadera