Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-30 09:51

MP röstar nej om ej ges plats i regeringen

Riksdagens minsta parti, Miljöpartiet, kastar sig nu in i Rosenbadleken och säger att de kommer rösta nej till varje statsminister som inte ger dem en plats i regeringen, dvs ministerposter. Därtill har man ett antal krav på politiken för att stödja en statsminister.
Håller tummarna.
Det räcker alltså inte att Stefan Löfven (S) går med på Liberalerna och Centerpartiets krav, för att bli statsminister. Han måste också gå med på Miljöpartiets krav, samt erbjuda Miljöpartiet en plats i regeringen med ministerposter. 

Annars avser Miljöpartiet att samarbeta med Sverigedemokraterna och rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

Till SvD (inte en länk: www.svd.se/mp-kraver-ministerpost-for-att-stodja-lofven )säger den icke avgående partiledaren Isabella Lövin (MP):
"Vår ingång är att vi kommer rösta rött för varje regering vi inte ingår i. Vi vill ha ett inflytande. Vi ser att vår politik är helt nödvändig."
Med rösta rött innebär alltså inte att rösta vänster, utan att rösta nej till statsministerkandidaten om man inte får plats i regeringen. 

Återstår då att se om Centerpartiet och riksdagens näst minsta parti Liberalerna alltså tänker stödja en regering med Miljöpartiet på ministerposter. Tidigare har det verkat som de bara vill stödja en ren S-regering utan andra partier, men det kan vara en missuppfattning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Hela regeringsbildningen påminner lite om den nyss avslutade vm-kamprm i schack, 12 partier remi göljt sv avgörande i tiebreak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nån minns när Konstantin Tjernenko utsågs till generalsekreterare i CPSU så finns det humoristiska paralleller. Tjernenko var svårt sjuk då han utsågs, ville inte ens själv ha jobbet (han rekommenderade själv Gorbatjov), alla verkar bara ha tyckt att han var en OK kille man kunde enas kring, han fick ärva en massa politisk skit (typ Afghanistankriget) utan att kunna göra nåt åt det, och han försvann från posten av hälsoskäl väldigt snabbt.

   Radera
  2. Hela korrekturläsningen i ovanstående inlägg påminner om min senaste drängfylla.

   Radera
  3. För övrigt trodde jag att du var min import-exportverksamhet på spåren här eftersom du nämnde 12 partier tjack, men som tur var hade jag läst fel.

   Radera
  4. Tjernenkos dödsruna för övrigt. Handlar till 70% om hans efterträdare Gorbatjov och till 30% om hur obetydlig Tjernenko var. Man anar att eftermälet till den kommande statsministern (vem det nu blir) kommer bli snarlikt.

   https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/learning/general/onthisday/big/0310.html#article

   Radera
  5. Bara 12 partier? Håller du på att trappa ned verksamheten?

   Radera
  6. Nä, jag tog lärdom av Tobias Billström där. Vi inom firman diskuterade volymerna i respektive leverans.

   Radera
  7. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stor-narkotikarazzia-i-nederlanderna-efter-begaran-fran-sverige

   Radera
 2. Alla vet ju att MP är beredda att agera dörrmatta åt vem som helst som ens svarar när dom ringer, så varför låtsas vi ens att de där "kraven" verkligen kommer stå sig i en förhandling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har minsann lärt sig från förra regeringen att de skall bli tjuffaje. Det har tom farbror Garthon skrivit i flera debattartiklar. Som Gustav läst.

   Så det så.

   Radera
  2. ...och nånstans i sörjan av Gahrtons USA-hat och antisemitiska konspirationsteorier tonade en ny strategi fram? Jag gillar lyteskomik, så det ska i så fall bli spännande att se.

   Radera
  3. Typ. De har minsann tuffat till sig. Fällt upp kragen och sådant.

   Radera
  4. Kanske tagit mågra tips från Garthons raggningsteknik.

   Radera
 3. En riktigt nagelbitare, preppa ordentligt med chips popcorn för det lär bli en bristvara innan detta spektakel är över. släng er i väggen alla dramaserier här har ni den Svenska regeringsintrigen säsong 2018-19... Glöm never ending storyn L.O.S.T , den var enkel att förutse slutet på jämförelsevis med detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringsbildningen är det nya L. O. S. T.

   Liberalerna Och Sossarna Tramsar.

   Radera
  2. L.O.S.T = Lika Olika Som Transor

   Radera
 4. De kan väl få en låtsaspost igen? Vice statsminister...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med låtsasposter är att de kan snabbt bli reella poster om det inträffar jobbiga händelser av olika slag. Sådana som kräver jobbiga beslut på kort tid. Vill man då verkligen ha dem där då?

   Radera
  2. @Tehimar I det aktuella fallet var det tydligt definierat vem som skulle vara ställföreträdande statsminister. Och det var inte vice statsminister.

   Radera
  3. Teheimar: Vad tänker du på för jobbiga händelser? Om statsministern av någon anledning behöver ersättas av inhoppare så är det ställföreträdande statsminister som gör det, dvs i dagsläget Margot, inte Isabella.

   Radera
 5. I intervjun i P! morgon undrar man varför man inte som utfrågare ställer frågan om dess storlek. De fick 4% i senaste valet och de själva menar att deras politik är så superviktig. Det delas inte med 96% av svenska folket och borde förpassas till den siffran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MPs huvudproblem är att när resterande partier alla tävlar om att vara mest miljövänliga så blir deras egna politik irrelevant. Det är ju då man börjat fokusera på andra frågor som immigration.

   Radera
 6. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7102092

  SvaraRadera
 7. Jag tycker vi skippar omröstningarna och går på extravalet direkt.

  Tar man bort ett par spelare ur ekvationen kanske det går att få ihop något innan lågkonjunkturen är slut så man får någon att skylla på.

  Politikerförakt. Näää..

  SvaraRadera
 8. Märkligt, regeringsposition var ju inte speciellt positivt för MPs väljarstöd. De hade kanske kunnat få tillbaka en del väljare genom att stå utanför, samtidigt som de får in en del av sin politik. Men det handlar väl främst om fina titlar för utvalda politrucker.

  SvaraRadera
 9. Att S kan säga att de kommer inte sitta i en regering om de inte får statsministerposten är väl en sak, men att MP ens försöker komma med hot att de måste ingå för att rösta för, det är ju bara löjligt!

  SvaraRadera
 10. "Vi ser att vår politik är helt nödvändig."

  I nästa val lovar jag att rösta på det parti som beskriver sin politik som helt onödig!

  SvaraRadera
 11. Löfven måste även få med sig Sjöstedt. Röstar V nej pga för mycket högerpolitik räckerinte rösterna för att bli statsminister igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Antingen är C o Ls krav förhandlingsbara, och man är beredda att sälja sig billigare (vilket kommer falla på att minst ett par L riksdagsledamöter kommer rösta mot) och det ganska mycket eller så är det ett förhandlingspel gentemot M och KD med S som öroxy.

   Och självklart försöker C göra en poäng på att S bara snackar när man säger sig vara beredvilliga att skapa en mittenregering, att S egentligen vill styra själva och låtsas om att man är öppen.

   Jag tror Lööf försöker ge Löven en näsbränna.

   Radera
 12. Även Miljöpartiet borde få skicka in ett nej utan gnäll bland alla nej trots bara sina fyra procent när vi har ett parti som bara har fyra procent mer än MP och vill med dom 8 procenten diktera politiken i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du avser nog 4 procentenheter mer. Mer korrekt är att säga att det partiet har 100% fler röster eftersom 8 är dubbelt så mycket som 4 :-)

   Sen så kan jag hålla med dig i sak att även ett 8% parti tar sig lite väl hög ton. Men det är ju så det blir, det är ofta de små som blir vågmästare och får bestämma. MP har haft ensamrätt men nu dyker det upp flera små partier om man inte håller ihop Alliansen som en enhet.

   Radera
 13. Men herregu.....det blir ju inge regeringsplatser kvar åt Sossarna!

  SvaraRadera