Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-11-12 16:01

MÖP-måndag: Tindertrianguleringslegenden från Trident Juncture - svenska eldledare slog ut Patriot-batteri

Dags för MÖP-måndag igen. Det går rykten på närmast legendarisk nivå om att ett norskt förband upprepade gånger ska ha slagits ut genom triangulering på Tinder och efterföljande artilleribeskjutning. Eventuellt ska det rent av varit svenskt artilleri. Svenska eldledare har mer officiellt dokumenterat också med artilleri slagit ut Patriotluftvärn genom att infiltrera via helikopter, in genom motståndarens linjer och sedan ligga på observationsplats i åtta dagar. Tillägg: Att detta Tinderlokaliseringen skedde under Trident Juncture är definitivt en skröna, då ursprungliga postningen skedde redan i mars och det ska handlat om ett finskt förband.
Archer under försvarsövningen Aurora. Foto: Karin Malmsten. Friköpt foto.
Ett norsk förband ska upprepade gånger slagits ut av artilleri efter att ha triangulerats via datingappen Tinder. Ursprunglig källa för denna numera mytologiska legend är oklar, men den äldsta källan jag hittar är ett inlägg på Reddit.

Flera norska kvinnor med militära profiler ska ha observerats 7 km bort av en manlig militär via datingappen Tinder. Appen anger hur nära andra personer i datingtjänsten befinner sig. Genom att skicka ut en ordonnans att mäta upp avståndet till samma militära profiler från två andra platser, så kunde man triangulera förbandet.

Utifrån detta skickades traditionell spaning mot platsen, där man hittar ett ledningsförband, som därefter slås ut av artilleri. Norrmännen tror att de blivit radiopejlade, och inför radiotystnad. Men proceduren upprepas. Norrmännen ska ha anklagat motståndaren för att ha fuskat, då de inte kunnat fundera ut hur de lokaliserats.

"Budkaveln meddelar att brigaden uträttat stordåd i väst. Teknologins möjligheter och faror låter göra sig påmind. Låt inte synder som frestelse röja din position, med enklaste medel kan även den enklaste @pansarknekt_som_fan pejla in dig och låta konungens hammare slå tungt från långa avstånd. Det kunde soldater från intet nämnt förband konstatera."
Till saken hör att det förstås bör vara totalt mobiltelefonförbud, åtminstone för smartphones, i ett skarpt läge. Alternativt att dessa ska vara avstängda annat än om förbindelser ej kan upprättas på annat, säkert vis. Och oavsett då inte köra några appar för sociala medier. Nu återstår att göra detta till ett vapen, placera ut fejkade profiler och gillra en fälla för motståndarens span.

Vad vi vet att svenska eldledare stått för (notera att det är flera bilder på Instagramlänken) är en inflitration via helikopter, och sedan dold framryckning genom motståndarens linjer, för att i åtta dagar ligga på oplats. Skörden blev bland annat ett Patriotbatteri.
"Under övning Trident Juncture innästlade en JFIST ur Artilleriregementet in på djupet av motståndarens gruppering med hjälp av helikopter. Från en sluten oplats spanade gruppen i 8 dygn på motståndaren och bekämpade bland annat ett Patriot luftvärnssystem samt en ledningsplats."
Motståndarens patruller ska ha kommit så nära som tio meter utan att ha upptäckt svenskarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

65 kommentarer:

 1. Det skrämmande är att detta kommer att användas i ett skarpt läge.
  Nej, inte Tinder, men att smartlurar läcker, är något som kommer att användas som av fienden.

  Ifall fienden är riktigt utstuderad, så kommer de att infiltrera populära appar med egen kod, långt innan operationen börjar. Och sen dagarna innan anfallet kommer de aktivera sin "payload".
  Vips, så har man en massa friskt lysande "beacons" ute i det vilda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja biochipping kommer väl snart.

   Radera
  2. Och ryska soldater spårades i ukraina via ryska motsvarigheten till facebook. Och nästa hång är det väl svenskar som spåras via tinder ( eller grindr)

   Radera
  3. Ja, ryssen lär tro att grindr är stort bland de svenske. Perfekt för att sätt upp decoy-platser. :-)

   Radera
  4. Tja, även om jag tror att ett visst mått av dubbeltänk finns hos RF så tror jag ej att de är så dumma som de emellanåt framställs i bloggägarens böcker.

   Radera
  5. Man tog ju ut en hel del ISIS med hjälp av smartphones. De la upp bilder med positioner på Facebook

   Radera
 2. Så istället för ett skott i råttan så blev det bumpa i huvet?

  SvaraRadera
 3. För att inte tala om alla träningsappar!

  Ryssar trianguleras med hjälp av ljudet från balalajkornas triangellådor som med vindens hjälp avgör riktningen till festen för kvällen!

  Hur som helst, framtidens scenario på stridsfältet är inte uppfunnet ännu, men jävligt lär det bli och ett är säkert: Åhus ligger illa till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssen trianguleras mest effektivt medelst känslig alkometer. Stigande promillehalt visar att du närmar dig.

   Radera
 4. Spoofa mobilens gps och du behöver inte ens skicka ut ordonnans

  SvaraRadera
 5. En fördel av att strömmen försvinner i krig blir alltså att alla dataläckande appar slutar fungera när mobilnätet dör.

  SvaraRadera
 6. Lösningen är att man ser till att förband som ligger i fält verkligen får ligga i fält, både män och kvinnor då uppenbarligen.

  Då kan de lägga ner sina Tinderappar.

  Alternativt lägger man telefonerna i Faradayburat som bara befälen kan öppna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Holländska försvaret spånade för ett antal år sedan på möjligheten att flyga ner sexarbetare till holländska soldater i skarp tjänst, vet ej vad det blev av det.

   Radera
  2. Frågan infinner sig ju om kvinnorna var vänsterswipes eller högerswipes?

   Radera
  3. "Men du ser ju mycket äldre ut än din profilbild"

   Radera
  4. https://goo.gl/images/32UwDe

   Radera
 7. Det finns en liten-liten chans att bilen är med på den bilden. Jag körde förbi åt andra hållet, kul att se dom grupperade när jag körde förbi, då var det E18 i närheten av Enköping.

  Kamoflage är kul, kommer speciellt ihåg då vi gömde prylar och ryggsäckar under det översta lagret mossa & skräp i skogen, och Löjtnanten stod 5 m bort och frågade var gömman var -:)

  Alltid roligt med lumpar-historier, den Du berättar har potential !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grupperat artilleri är snyggt och lite mäktigt. I synnerhet Archer.

   Ultima ratio regum. ( Konungars yttersta argument.)

   Radera
  2. Mycket tjusigt. Annars är det ett tragikomsikt skämt att dessa fina pjäser är så få.

   Nulli secundus

   Radera
 8. Frågan är hur unga generationen och kommande komemr att hantera faktumet att inte ha tillgång till en mobil och internet, då de aldrig tidigare i deras liv har behövt veta något utan bara googla, googel maps osv..
  Hade ung kollega på 29 år som inte kunde hitta till sina farföräldrars hus som de bott i sedan 50 talet... hade alltid kört ditt på gps.........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ett år äldre än din kollega och klarar mig ypperligt utan internet. Brukar väl bli någon vecka per år på de längre fjällturerna man lyckas nå bortanför mobiltäckning. Äldre anhöriga brukar bli mest oroliga att de inte kan nå mig.

   Radera
 9. Såg en dokumentär på Youtube om när Israel slog ut en Syrisk atomreaktor. Den var på engelska men tror jag uppfattade det rätt. Syriens radar var köpt i Ryssland. Israels underrättelsetjänst hade kommit över koder från ryssarna så de kunde förvilla syriska radaroperatörerna med en massa ekon på skärmarna, alltså nåt som ryssarna byggt in i utrustningen utan att informera. Låter otroligt men det är möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bekräftas"
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Outside_the_Box

   Radera
  2. Tack. Poängen är att det kan finnas inbyggt i all elektronik som köps in, eller att fienden kan blockera med virus. Man tror att man har ett heltäckande försvar och så visar det sig det sig vid skarpt läge att man är lurad. Operation Orchard: Israel's strike on the Syrian reactor

   Radera
 10. Polisen och operatörer kan starta avstängda telefoner som används av efterlysta och sedan positionera dem. Inte så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl Erik Lewin som sa att en iPhone kan avlyssna dig även när den är avstängd?
   https://magasinetfilter.se/granskning/om-man-begar-overgrepp-maste-man-sta-till-svars/

   Radera
  2. Det låter som en skröna. Det förutsätter en modifierad telefon som ser ut att stänga av sig själv men som i själva verket fortfarande är aktiv. Tveksam om det förekommer mer än i spionromaner.

   Radera
  3. Ja, jag har ju inga som helst bevis kring det. Bara ovan länkade artikel (bakom betalvägg). När det är en tidigare underrättelseofficer som säger det, så ger det ju det hela en viss tyngd, men säker kan man ju inte vara.

   Radera
  4. Det är under väldigt speciella omständigheter som en sådan manöver är möjlig. Du måste få användaren att använda en telefon med särskild mjukvara, där "power off" inte innebär att operativsystemet stänger ner utan bara lurar användaren att den gör det.

   I det fallet kan man lika gärna ha en trojan igång hela tiden.

   Radera
 11. Så kan det gå när inte haspen är på.

  SvaraRadera
 12. Sedan sänker norrmännen sina egna militärfartyg med oljetankers, ska vi verkligen ha militärt samarbete med dessa klåpare?

  SvaraRadera
 13. Det går inte att triangulera tinderpositioner med tillräcklig noggrannhet för att bekämpa med västeuropeiskt artilleri. Det är avsiktligt av Tinder, för att skydda mot creeps.

  Tindertriangulering kan användas för att avgöra var man ska sätta in traditionella spaningsresurser, men berättelsen bloggen baserar det här inlägget på är falsk.

  https://robertheaton.com/2018/07/09/how-tinder-keeps-your-location-a-bit-private/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu säger jag inte att det är korrekt, jag använder ord som "legend" och "mytologisk". Och dessutom skriver jag att man bekräftade med spaning.

   Radera
  2. När jag läst om det tidigare nämndes fler än tre "mätningar".
   Med fler "trianguleringspunkter" ökar noggrannheten även om appen har en felvisning.
   Till slut ser jag det inte som osannolikt att man får fram en ruta på kanske 2x2km där punkterna någorlunda sammanfaller.
   Frågan är varför i helsike folk har med sig lurar i fält?
   OpSec???

   Radera
  3. Det är nog inte så ovanligt - särskilt vid en övning.

   Soldater är vanliga människor och vanliga människor har med sig telefonen överallt och jämt.

   Radera
  4. Det är ju bra att det här problemet faktiskt uppmärksammas på en övning istället för att det hade hänt under ett riktigt anfall.

   Radera
 14. Wow, vilken härlig MÖP-måndag xD

  SvaraRadera
 15. Jag tror jag lyckats identifiera en av de misstänkta, https://www.instagram.com/p/Bat9YcJgU-f/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=wt6zo414c6yn

  SvaraRadera
 16. Tröndelags nästa utsikt.
  Då spränger vi skiten!
  Episkt.

  SvaraRadera
 17. Vi kan alltså sammanfatta NATO-övningen med att amerikansk trupp tömde Island på öl, svenskar påstås ha triangulerat norrmännen med hjälp av Tinder och norrmännen lyckades effektivt sänka ett av sina egna fartyg.

  Är det bara jag som får lite känsla utav filmen Repmånad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om den infiltrerande spaningsgruppen använde en "Helikopter"

   Radera
  2. Nu verkar den sjunka på riktigt också. Well, det är väl en total writeoff då i klassmed ryska flottans eskapader.

   Radera
  3. Fast den verkar ju stå på grund så vem vet de kanske bärgar den.

   Radera
 18. Hörde om kollegor som roade sig med Snap Map under övningen, fanns tydligen en hel del att titta på där också.

  SvaraRadera
 19. Erövrade telefoner används till propaganda och psykologisk krigsföring i Ukraina. Denna film släpptes av ryssarnas nyligen om strider i november 2017.

  https://www.youtube.com/watch?v=deM6R96hnf0

  SvaraRadera
 20. Äldre källa: https://desuarchive.org/k/thread/36664145/#q36671285 , från februari, påstås handla om cold response. Intressant hur saker från 4chan ibland hittar ut i resten av internet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så att den anspelar på fördomar som mångs har att kvinnor som söker sig till militären antingen är manhaftigt lesbiska eller karltokiga.

   Radera
  2. +fördomen att dagens ungdom har mobilen fastlimmad i handen.

   Radera
 21. Många nya fina Norgehistorier från denna övning och då tänker jag på att dom även börjat krocktestat deras fregatter :).

  SvaraRadera
 22. Min erfarenhet av datingappar är att man mest råkar ut för kvinnor som är lite bombade - således egentligen inget nytt i den här historien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Kakan Hermansson hade jag swipat bort direkt...

   Radera
 23. I ukraina var det många ryssar som postade bilder och uppgav sin position på ryska FB, V någonting. Det gjordes också geoposition på bilderna dom postat och det kom sen att användas som bevis för att reguljära ryska förband var i ukraina så det har gjorts förut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många gånget ska jag behöva säga det. De var dät på semester. Att de tog stridsvagnarna med dig är bara för att bägarna är så dåliga.

   Radera
  2. Fram emot slutet kom det väl fram att det varit bataljonsstorlek på semesterfirarna och att när det behövts hade dom med så många bataljoner som behövdes slagit mot ukrainska reguljära förband och när varit kraftigt reducerade kunde man skicka fram rebellarmen som framställdes som segrare.

   Radera
  3. "Occupation?" "No, just vacation".

   Radera
  4. Men brittiska turister på Ibiza då? Drt var bara ett antal ryska gruppresor för singlar säger jag ju. Blev lite sura då de förstod att de inte skulle kunna ta sig till Krim som de lovats. Ingenting konstigt med det.

   Radera
  5. Jag har för mig att jag läst om en app till vanligt förekommande ukrainsk artilleripjäs, där man matade in eller tryckte på gps position dit man ville skjuta och appen spottade ut motsvarande inställningar för rattar och vred, för detta krävdes förstås GPS-behörighet av appen. Den ska sedermera ha visat sig vara utvecklad av Ryssarna, som omgående sköt på den GPS-position appen rapporterade att användaren var på.

   Radera
  6. vKontakte.

   Gissar på att kontraktniki(stavning?) numera blir tillsagda att inte vara aktiva på sociala medier om de skickas iväg någonstans.

   Radera
 24. Ytligare ett starkt bevis för Archer systemets förträfflighet och att artilleristerna har gjort ett gott jobb med att förbandssätta systemet. Jag skulle vilja påstå att Archer är det viktigaste vapensystem som tillförts FM sedan JAS. Just systemets rörlighet gör att en motståndare aldrig kan veta var enheterna är i realtid, det i sig skapar en stor osäkerhet och kräver åtgärder från deras sida.

  SvaraRadera