Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2018-11-12 07:54

Mäklarkåren tror på fallande bostadspriser

Fastighetsmäklarförbundets marknadsindikator är nu återigen negativ, med de sämsta siffrorna sedan januari. Mäklarkåren tror nu på fallande bostadspriser, likt man gjorde hösten 2017 med känt resultat. Det är inte heller en säsongseffekt, då man var positiva så här års 2016.
Fastighetsmäklarföreningens marknadsindikator. Källa: Fastighetsmäklarföreningen
Fastighetsmäklarföreningen skriver i sitt pressmeddelande:
"Någonting har skett i fastighetsmäklarnas bedömning under oktober, det är väldigt tydligt. Andelen som bedömer prisuppgång har sjunkit varje vecka i oktober."
28% av mäklarna tror nu på att bostadspriserna kommer falla, mot 18% som tror att de kommer stiga.

Undantaget den säsongsmässigt svaga sommaren, så har mäklarkåren annars varit positiva under våren och hösten, vilket har stämt hyfsat med stillastående eller svagt stigande priser. Annars brukar just denna enkät från Fastighetsmäklarföreningen stämma väl överens med faktiskt utveckling.

Berättelsen om orsaken till nedgången handlar om att alla förväntar sig en räntehöjning och bankernas hårda krav för att bevilja lån. FMF:s VD säger:
"Riksbankens första räntehöjning närmar sig och kommer förmodligen redan i december. Även om höjningen sker i små steg tänker konsumenterna på det och är extra vaksamma. Eftersom fastighetsmäklarna träffar både köpare och säljare varje dag så hör de också hur konsumenterna resonerar kring detta och det avspeglar sig i Mäklarpanelen. Vi har dessutom en bostadsmarknad med fortsatt stort utbud och bankernas hårda krav, som vi vet har påverkat och påverkar marknaden på olika sätt och i olika omfattning i landet."
Det ser alltså ut som att rekylen ("tjurfällan") på förra höstens ras nu är över och att nedgången nu tar fart igen. Återstår nu att se vad SEB:s boprisindikator säger, som på motsvarande sätt redovisar vad hushållen tror.

Sedan får vi se vad som slår hårdast. En räntehöjning alternativt att svensk BNP för tredje kvartalet visar sig vara negativ.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Javisst....bostaden har nu varit en obligation sedan åtminstone 1997!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Bara räntemarknaden är stängd idag i USA. Börs som vanligt!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Tysken visar ju vägen...;)

   Radera
  5. Eur/Usd under den viktiga 1,13-nivån(utesluter större rekyl uppåt vid nuvarande nivåer). Tyska Bund(10åring) kan igen stiga(räntan faller) över EMA200 just nu om börsen fortsätter nedåt.

   Prisobjektiv Eur/Usd = 1,02

   Huvudstöd 2015 var ca 1,05 som gav vika med säljsignal 2016 vilket medgav upprekylen till 1,25. Alltså finns potential för betydligt lägre nivåer än 1:1. Kring 0,8 ligger en av slutstationerna för euron där dess överlevnad på allvar kommer till uttryck).

   Eur/Usd ligger nu på den tydligaste av flera tänkbara högerlutande baslinjer i H&S-formationen som byggts under upp-rekylen mot 1,25. Valutan är översåld förvisso men så brukar det se ut länge i den hör typen av lägen. RSI och andra indikatorer ger inte direkt stöd ännu.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Enligt Husmask är rullande 12 nästan positivt nu...
  Bull markets climb the wall of worry ;)

  SvaraRadera
 3. Har jag gjort en riktig bedömning av börsen är OMX30 i korrektions-fas(våg 4 av totalt 5) sedan november 2017. Det handlar om en normal s.k C-våg där vi sett den första och andra rörelsen nämligen a-b-vågen ner/upp till toppen(dubbeltopp) 1.681. Därifrån startade den destruktiva c-vågen(i C). Vi har fått en ny lower low under 1.494 vilket gav rekyl upp till 1.550 häromdagen. Har jag nu rätt så bör det blir fråga om rätt snabba nedgångar med korta snabba upp-rekyler utan längre livskraft.

  OMX30 ner till 1.274(-17%) före jul?

  Är dollarns snabba uppgång, 7 öre, idag(eurons fall) på morgonen ett tecken på att de stora institutionerna(som handlar på NYSE) samt traders gjort sig redo för börsfall?

  En rörelse idag under 2.765(6.996) för terminen på S&P500(Nasse100) skull vara en bekräftelse på vad som är på gång.

  Den som lever får se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Mer än 6% ner idag på Nassen känns som att hoppas på lite väl mkt..;))

   Radera
  3. 44 punkter! Du tittar på compen som alla omx´are alltid slaviskt följt. 100-indexet är de stora bolagen.

   Radera
  4. Jag nämnde att oljan(WTI) toppat(ivf tillfälligt) med prisobjektiv på 57 resp. ev 52 dollar innan fallet nyligen startade. Jag sa då också att det finns potential till ny topp efter en sådan nedgång.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Så vad kommer Draghi dragandes med? Kommer naturligtvis påverka det mesta!
   Kommer OMT för första gången skarpt? Då lär det bli åka av uppåt....ivf i Italien.

   Radera
  7. Det är inte så känsligt men varför tror du jag skriver som jag gör här ibland? Inte är det för att försöka förhöja min status eller så, dvs få rätt. Inte alls. Bara få en dialog med andras perspektiv på hur verkligheten ser ut! TA är väl ett ämne hos Cornu inte minst. Han själv gör ju sina profetior. Själv är jag alltid beredde att ändra mina om kartan förändras.

   Varför göra mina inlägg till något mer än vad de är. En kvalificerad gissning.   Radera
  8. Jag har också siktet inställt kring 1250 men knappast före årsskiftet, inte särskilt sannolikt före nästa rapportperiod, tror jag. Det behövs fler sänkta resultat och prognoser först.

   Radera
  9. @Kent,

   Håller i princip med men jag ville mest visa att potentialen alltid finns om vi har med en riktig C-våg att göra. Låt oss säga att ngt OMT el dyl. inte kommer från ECB eller ivf att oron/osäkerheten igen börjar sprida sig om Italiens förutsättningar(de är obeveklig i sin linje). Lägg till oväntade inflationssiffror(ppi i USA stiger rätt bra). Dollarn fortsätter upp kraftigt men mest pga euron. Asien fortsätter då nedåt. När passerar Yuanen 7 dollar? Då blir det nya handelsfriktioner etc.

   Kanske vi ska nöja oss med 1380 som temp botten 2018?

   Radera
  10. Kronan har som sagt fått en första liten köpsignal. En viktigare mer kritisk köpsignal ligger 0,86 resp 2,2% upp. Får vi dessa så talar det inte för större börsnedgångar f.n.

   Radera
  11. Ja, till nivån runt 1390-1410 siktar jag inom närmare tid, där vi bottnade okt-nov 2016.

   Radera
  12. Ja den nivån utgör fib 61,8(1408 på terminen) av uppgången från 2016 samt utgör våg 1-2 vilket brukar vara ett typiskt sista stöd för att ev. vända marknaden. Så varför inte! Notera dock att förutsättningarna för våg 4-stöd redan är passerade mht till tidsfaktorn eller mer tydligt det geometriska utseendet. Våg 4 kunde ha varit botten under Q1 2018(vi har varit under senare) alternativt Q1-botten i en a-våg i nuvarande C-våg(av någon dignitet). Notera att det är statistisk ganska vanligt att en c-våg slutar strax under eller i omkring a-vågen om b-vågen gör ny higher high(eller t.o.m en dubbeltopp(som här). Marknaderna väntar som vanligt på cb(ECB)-assistans!

   Radera
  13. 6.996 är just nu underskriden på tim-charten. Det innebär ivf att våg iv(ner för våg v upp) är utesluten och en annan våg av högre dignitet isf är aktuell. Men en sådan väg ser inte riktigt konsistent ut varför den uppåtgående rörelsen från botten(29/10) mer liknar en korrektionsvåg(uppåt alltså).

   Radera
  14. Där föll även våg-iv möjligheten för S&P500(2.765, se ovan)) när börsen öppnade. Vi får se om det håller halvtimmen ut.


   Radera
 4. Som lite svar till Stefan, jag har varit aktiv på börsen sedan jag var 18 år, nu 5 år snart. Jag vill helst inte berätta min avkastning då det är en oerhörd avundsjuka. Spelar ingen roll om det inte är höga summor, utan att jag tjänar pengar på att "göra inget". Väldigt Jante-land och man kan aldrig unna någon annan att ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips. Om du bara varit inne i fem år har du inte varit med om en riktig nedgång. Du riskerar snart lära dig att alla är experter i uppgång.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Roligt att höra @Unknown. Själv började jag med TA 1983 och började jobba i finansbranschen 1986(mäkleri). Därför håller jag ett hälsosamt avstånd till alla självutnämnda eller mediautnämnda experter. Det jag gör här, ifråga om TA, är bara att uttrycka vad charten säger just mig för stunden(alla har vi grader av bias).

   Radera
  4. @Stefan, det var och är inte mening att komma med "sanningen". Det förstår du nog. Jag vill inte att ngn ska använda mina förutsägelser i sina beslut. Gärna ifrågasätta dem istället, ngt du gör ibland Stefan. Fortsätt med det!

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Vet hur det känns Stefan!

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. s.k feedback åt fel håll mao

   Radera
  9. Nasse100 terminen är nu ivf under EMA200 till skillnad från de mer tunga DJIA och S&P500 som är ovanför. Än så länge "all is fine"!

   FAANG:
   Facebook: Under och negativ längre trend
   Amazon: Över och positiv kort trend
   Apple: Över och köpsignal med negativ kort trend
   Netflix: Under med mindre säljsignal och kort neg trend
   Google: Under mycket nära längre säljsignal och kort svag pos trend

   Bara Facebook har utlöst en längre säljsignal hittills. Vågmässigt kan botten TA-teoretiskt var klar(exakt fib 38,2 av uppgången sedan botten 2012! Men det tror jag inte.

   Radera
 5. Att mäklarna var positiva 2016 betyder inte att det inte rör sig om en säsongseffekt.

  SvaraRadera
 6. Kom just på att detta är en bostadstråd och inte en börstråd! Hoppas cornu och övriga inte är för arga. Men allt hänger ju ihop, eller hur!

  SvaraRadera