Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-11-25 16:50

Löfven nästa statsminister - men får regera på konservativa budgetar

Det är inte osannolikt att Stefan Löfven väljs till statsminister om en och en halv vecka. Varje enskilt parti kan avgöra nästa statsministeromröstning. Dock kommer han i så fall hela mandatperioden riskera att få regera på konservativa budgetar och tilläggsbudgetar. 
Ingen flytt från Sagerska Palatset.
Jag har alltså ändrat mig. Till kammaren av talmannen nominerad statsminister blir statsminister om inte 175 mandat röstar mot detta. Allt som krävs är alltså att ett av oppositionspartierna väljer att avstå från att rösta  - sannolikt Centerpartiet alternativt Liberalerna - så blir Stefan Löfven (S) vald till statsminister. Varje enskilt parti har möjligheten att avgöra statsministeromröstningen om en och en halv vecka, genom att lägga ner sina röster.

Det löser dock inte budgetfrågan, då den budget som får flest röster går igenom. Och utan aktivt stöd för en socialistisk budget från Centerpartiet eller Liberalerna, så kommer alltså Moderaternas borgerliga budget gå igenom, då M+KD+SD med 154 mandat är större än socialisternas 144 mandat. Detta så länge inte Centerpartiet eller Liberalerna aktivt röstar för socialism.

Det samma gäller sedan även vårbudgeten, eller tilläggsbudgeten som den också kallas. Även där kan M lägga en budget och få igenom den med stöd av KD+SD. Fast vid det laget lär borgerlig budget vara ett minne blott. Istället får vi ett konservativt block som lägger konservativa höst- och vårbudgetar. Dock med lite godsaker åt Centerpartiet och Liberalerna, för att de inte ska stödja socialisterna.

Resultatet blir i så fall en socialistisk regering, som får regera på konservativa budgetar. 

Kanske en bra lösning. Något åt alla väljare kort sagt. Den ekonomiska budgetdrivna politiken blir konservativ, men det övriga småduttande som en svensk regering kan ägna sig åt utanför budgetarbetet blir socialisism, inklusive regleringsbreven till myndigheterna.

Och politiskt är det perfekt - alla kan skylla lågkonjunkturen och den eventuellt kommande recessionen och svenska ekonomiska krisen i den kraschande bostadsbubblans spår, samt kommunkrisen, på någon annan. Socialisterna kan skylla på de konservativas budget. De konservativa kan skylla på regeringen. Och Centerpartiet och Liberalerna kan från kulisserna skylla på alla andra.
De facto finansminister Svantesson (M).
Så kanske kommer Löfven enligt devisen makten framför allt faktiskt acceptera ett parlamentariskt läge, där han visserligen får vara statsminister, men finansministern blir tämligen meningslös och kommer i praktiken vara Elisabeth Svantesson (M).

Läget kommer fortsätta tills Centerpartiet och Liberalerna slutligen väljer sida. Ska de aktivt rösta för socialism? Centerpartiet möjligen - de har en historik av att inte gå att lita på - men Liberalerna vet att om de aktivt stöder socialisterna, så kommer partiet åka ur riksdagen 2022. Iofs blir ungdomsförbundet LUF glada då, de är ju förtjusta i lik, rimligtvis även politiska dito.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Löfven kommer med stor sannolikhet styra en S-regering som budgetförhandlar med främst L, C, och Mp.

  I december kommer L rösta på Löfvens budget för att fälla en konservativ dito, och C lägger ner sina röster. Därefter väntar ett tätare samarbete mellan dessa, allt för att isolera SD.

  Ett extra stort grattis till er som genom åren bidragit till att stigmatisera SD när det inte varit berättigat. Nu sitter vi här med Löfven i fyra år till, vad det verkar, istället för Kristersson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan är väl I princip 82% av svenska folket eniga om att en regering där SD inte har makt är att föredra. Sen kan ni SD-svans skrika hur mycket ni vill om det. glöm inte att ni trodde på ett betydligt högre valresultat. Detta är så stora som ni kommer att bli innan folk inser att 18% Sverigedemokrater I riksdan kommer utgöra en stor del av andelen totala idioter I riksdagen :D

   Att inte förhandla med SD är givet. Sen stör sig folk på att övriga partierna inte kunnat komma överens om en regering tidigare. Men SD avskyn är nog rätt unison.

   Nu undrar jag bara följande. Hur många av era riksdagsledamöter har ett riktigt job förrutom politiken?

   Radera
  2. @Seb Seb
   Jag är otroligt trött på detta "x % röstade inte på bla bla" argumentet. För det första har du helt fel. Att 82 % inte röstade på SD betyder inte per automatik att 82 % föredrar en regering där SD inte har makt. Förklara gärna hur du kommer fram till denna slutsats. Jag röstade exempelvis inte på SD men anser att om alliansen lägger fram ett förslag och sedan SD väljer att stödja detta så må så vara.

   Som det är nu är ju situationen absurd. Vi har ett antal frågor som behöver lösas. Vi är inom alliansen, på ett ungefär, överens om hur de bör lösas. Men vi avstår eftersom SD är överens med oss om hur lösningarna ser ut. Då är det bättre att slöppa fram den politik som är helt motsatt vår.

   Radera
  3. Väldigt mycket icke-argument såsom ”svans” och ”idioter”. Men om man inte kan tänka själv så gör man bästa i att icke-argumentera.

   Radera
  4. Seb

   Om man vill framstå som humanist och moraliskt överlägsen så bör man inte referera till någon som svans baserat på en kommentar som är några meningar lång.

   Inte heller ger du intryck av att förstå innebörden av språkliga nyanser som "när det inte varit berättigat".

   Att många toppolitiker oavsett partibok saknar annan arbetslivserfarenhet är ett generellt problem.

   Radera
  5. @Seb
   Om du hade varit lite mer insatt, eller åtminstone lite mer intresserad, och kikat på hur SD röstat under olika regeringarna hade du fattat att regeringarna lägger förslag som kan accepteras av bl.a. SD. SD har makt vare sig du vill eller inte.
   Alla partier har pratat med SD, t.om. V och MP, för att få genom sina förslag eller anpassa dem lite för att få med sig andra partier, inkl SD.
   Det är rätt naivt att tro att det inte sker.

   Radera
 2. Jag röstade M litar inte på den där Svantesson. En fd jesusfreak och abortmotståndare. Visserligen påstår hon sig ha bytt åsikter, men om hon har så lätt att byta åsikter, kan man då lita på henne nu, eller är hon en kappvändare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som inte byter åsikter/slutsatser under livet har inte utvecklats mentalt sedan barnsben.

   Så det är nog uppfattningen att politiker generellt inte byter åsikt som pekar på något problematiskt.

   Radera
 3. FFS, hur svårt ska det här va att få in Cornu? xD Det räcker INTE att Liberalerna avstår från att rösta, utan det hänger på om Centern med sina mandat röstar nej eller inte. Vad Liberalerna gör spelar ingen som helst roll matematiskt sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. V+S+MP sitter på totalt 144 mandat och för att kunna tillträda krävs inte majoritet i kammaren utan det räcker med att fler är för än emot dvs att statsministern tolereras. De som väljer att avstå från att rösta gynnar således föreslagna kandidaten.

   För att således kandidaten med stöd av 144 mandat skall falla krävs att minst 145 röstar emot. De självklara motröstarna M+KD+SD har sammanlagt 154 mandat vilket då innebär att om C+L väljer att lägga ned eller rösta emot spelar ingen som helst roll eftersom de andra redan har tillräckligt med röster. Det krävs att någon av C eller L aktivt röstar tillsammans med V+S+MP medans den andra lägger ned sina röster för att få igenom kandidaten.

   V+S+MP+L är 164 mandat mot M+KD+SD 154 och således nedlagda C som inte räknas.

   V+S+Mp+C är 175 mandat mot M+KD+SD 154 och således nedlagda L som inte räknas

   Så på sätt och vis har ni ett halvt rätt vardera.

   Radera
  2. Nu är det fortfarande så att kriteriet är att inte en majoritet av riksdagen är emot en statsministerkandidat som är avgörande. Det krävs inte en enda ja-röst (grön knapp). Det räcker att antalet nej-röster (röda knappar) inte är 175 st eller fler. Därför är nedlagda röster (gula knappar) i denna omröstning liktydig med ja-röst (grön knapp).

   Det är därför L:s vägval inte är avgörande, medan C kan tippa balansen åt endera hållet.

   Radera
  3. Chris: du har lyssnat för mycket på cornus (tidigare) irrläror om hur det går till. Det ENDA som krävs för att SM skall antas är att det är mindre än 175 nej-röster. Med samma regler som i dag tillträdde regeringen Ullsten med 39 röster för och 66 röster mot.

   För att L's röster skall ha betydelse så måste förslaget i övrigt accepteras av någon av följande teoretiska konstellationer:

   S+M
   S+SD
   S+C+V
   M+SD+V
   M+SD+C
   S+C+KD+MP
   S+V+KD+MP
   M+SD+KD+MP
   M+C+V+KD+MP
   SD+C+V+KD+MP

   om man tycker någon av dessa verkar troliga så får man nog förklara sig lite.

   Radera
 4. Tror tyvärr fortfarande Annie kommer lägga sig platt för Stefan. Blir ingen alliansbudget att rösta på. Samma som förra gången. Bondepartister och liberaler som ger makten till kommunister och socialister.. mycket ska man se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. C och L har blockerat borgerliga budgetar sedan den senaste gick igenom 2014. Ser ingen anledning till att de skulle ändra sig nu. C stöttade tom gymnasieamnestin och agerade stödparti till 100%.

   Radera
 5. Om C ansluter sig och röstar nej till Stefan Löfvén så blir det inget, det spelar ingen roll om L avstår i det fallet.

  C + M + KD + SD = 185 nejröster.

  Vad L gör spelar alltså ingen roll, men man kan tänka sig att L och C gärna vill hålla ihop sitt "liberala mittenblock". L + M + KD + SD = 174. Det räcker inte för att fälla Löfvéns försök, så det bästa för L är att haka på vad C än bestämmer sig för.

  Sossarna har sin stora chans nu, och jag börjar mer och mer tror att de kan ro hem det. Men glöm att Löfvén blir vald utan att försäkra sig om att C röstar på en S-budget. Givetvis kommer en sådan att innehålla rejäla eftergifter, sannolikt på skatteområdet -- där kan S släppa ganska mycket.

  En deal mellan C och S måste alltså innehålla budgetstöd från C (något i stil med britternas "Confidence & Supply"-överenskommelser). Stefan vill aldrig någonsin igen regera på en borgerlig budget. Men det känns rätt ovisst, närmast 50/50, om det ska bli en C-stödd S-regering eller om det ska bli en M+KD-regering. Fälls Stefan nu, så kommer M-budgeten gå igenom, och då är det fullt rimligt att släppa fram M+KD i runda #3 / runda #4 -- man kan hävda att eftersom budgeten för 2019 gått igenom, så kan man acceptera en regering som administrerar denna.

  Men den stora frågan är alltså om Annie kan övertalas att stötta S i både regeringsfrågan och budgetfrågan. Fritt fram i att spekulera i vilka områden som i så fall kan kohandlas fram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så. S kommer vilja ha garantier från C och L att de även stödjer budgeten och där har S en bra sits, för inte kommer väl C och L gå över till samma sida som rasistfascisterna? Tänkte väl det, så det är bäst att ni gör som vi socialdemokrater säger. Så kommer det att låta.

   Omöjliga områden som LAS och hyresregleringar kommer väl att lämnas därhän.

   Radera
  2. Men kan C stötta nuvarande "expeditionsministärbudget"?

   Hinner de förhandla fram en ny S budget som C kan rösta ja till?

   Detskulle vara det ultimata sveket om C o L röstar på S budgeten, då frmaför allt C har ju pratat om att sakpolitiken är viktigare än vem som är statsminister.

   Radera
  3. SIWOTI: Helt korrekt. Annie har sammanfattat detsamma efter sin sonderingsrunda, tyvärr kommer alltså inget hända på arbetsmarknadens eller bostadspolitikens område de kommande fyra åren.

   Så, stöttar Annie sossarna nu, så stöttar hon även budgeten -- som i utbyte kommer innehålla en del skattelättnader och eftergifter åt socialliberalt håll. Hinner man sy ihop en sådan på två veckor? Blir spännande att se.

   Radera
  4. Joakim Persson: Du kan säkerligen leva i den trygga förvissningen att S i sin långtidsplanering även tagit höjd för det tänkta scenariot om budgetsamarbete med C&L. Inte för inte har man från S under under längre tid än förra mandatperioden gjort klart att ett av huvudmålen varit att spräcka Alliansen och knyta upp just C&L. Alltså finns även en sådan ihopsydd i skrivbordslådan att slängas fram för näsan på Lööf och Björklund ... såvida det inte allaredan är gjort!

   Radera
  5. karlsson: Så är det säkert. Vi får se nästa vecka vad som sker.

   Radera
 6. Dessutom ”smådduttandet” gäller ju tyvärr inte dagens största kostnadspost. 150’ mestadels outbildade, delvis analfabeter som ska försörjas i årtionden.

  SvaraRadera
 7. Om C och L höpper över gärdesgården till Stefan Löfvén så kommer de komma överens om en gemensam budget för VC-SL(a)Mp-koalitionen. Denna är då alltså inte en "ren" S-budget, och den får fler röster än M-Kd-Sd-budgeten.

  SvaraRadera
 8. Räcker ej att KD eller L var för sig släpper fram Löfven. C är nyckeln. Räkna mandat igen!

  SvaraRadera
 9. Du underskattar Löfven som vanligt. Osannolikt att han skulle sitta och regera i 4 år på m/kd/sd-budget. Hur kan du ens tro det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligtvis helt orimligt. En uppgörelse i regeringsfrågan med C/L kräver förstås att C/L röstar på samma budget som S.

   Det är mitt tips nu. Att det blir en renodlad S-regering (möjligen S/MP) som bedriver budgetsamarbete med C och L. V kommer inte att få vara med, men det spelar ingen roll eftersom de ändå aldrig kommer att rösta på en högerbudget.

   Sedan tror jag att C/L kommer fortsätta hävda att alliansen finns kvar, men att de tvingats ta ett tillfälligt uppehåll i förhållandet medan de väntar på att folk ska sluta rösta på SD så att allt kan återgå till det normala igen.

   Radera
 10. OT - men detta torde intressera den elbilsägande bloggar'n:

  https://www.nyteknik.se/fordon/batteri-pa-dragkroken-ger-elbilen-langre-rackvidd-6392938

  SvaraRadera
 11. Det borde inte gå, men man kan inte utesluta att Löfven lyckas kollra bort de borgerliga fyra år till.

  Att S har regerat med stöd av kommunisterna i över 50 år (med minimal uppmärksamhet från de borgerliga) är bevis på att vi har haft världens sämsta opposition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Riks-Svetsarn är en slipad förhandlare har vi vetat sedan industriavtalet ingicks 1998.

   Radera
 12. Om C och L är taktiska så lägger de partirådsbeslut efter omröstningen den 5 december. Deras bästa alternativ nu är att lägga ner sina röster för både Löfven och Kristersson.

  Då blir sveket som minst och de låter restan av Riksdagen bestämma.

  Då talmannen är moderat så kommer denne föreslå Kristersson (med motiveringen att den budgeten har större chans att gå igenom).

  Kristersson går upp och får inte en majoritet mot sig.

  M + KD budgetförhandlar sen med C och L, eller lägger iaf. en del förslag som de kan gilla.

  M är ett liberalkonservativt parti och de har bäst möjligheter att hitta något som både liberaler och konservativa kan stå ut med.

  SvaraRadera
 13. Bäst är ändå att Annie lovat att äta upp sin sko hellre än att bli ett stödparti till socialdemokraterna.
  Förresten borde sossarna ta bort demokrati i partinamnet.
  Socialisterna låter bättre.
  Demokrater är de icke.
  Hoppas att Annie verkligen tar ansvar för denna groda som slapp över hennes läppar och i statstelevisionen konsumerar sin egen dojja.
  Förhoppningsvis en fredag på bästa sändningstid.
  Kanske i "Skavland" hon var ju där och förnekade Jordan.B.Peterson.
  In Sweden we have a glass roof ,you know.......
  Heja Annie!!!!

  SvaraRadera
 14. Ja Centern har varit opålitliga.

  Jag är personligen förvånad över hur hårt FP och C gått fram, dom har gjort en extrem vänstergir efter valet. Det kokar trots allt ned till att dom kunde passivt stödja en M+Kd regering tillsammans med passivt stöd av SD men det har dom valt att inte göra.

  Re: det nya konservativa blocket. Jag är inte helt imponerad av renodlad M politik som mest blir ideologisk höger-höger politik, utförsäljningar och privatiseringar in absurdum.

  Jag gissar att Kd och SD kommer vara en dämpande motkraft mot M alltför galna planer att göra Sverige till kapitalismens mecka och att ett konservativt block därför skulle få en ganska balanserad mittenpolitik i slutändan.

  Det är ingen dålig sits för det konservativa blocket, FP och C kommer få brottas med en svekdebatt i flera mandatperioder och väljare kommer rinna över till konservativt block.

  S regeringen kommer dränkas i en flodvåg av problem nu när kommuner går back, notan för migrationen skall betalas, världen går in i lågkonjunktur, bostadsmarknaden kraschar, osv. osv. osv. Eftersom S styrde mandatperioden innan är det svårt att slinka undan ansvar.

  Alltså, konservativt block har drömläge i oppositionen och sannolikheten att dom skulle få över 50% i nästa val är sannolikt goda. Kan dom därefter bromsa M vildaste politik har dom en rejäl möjlighet att sitta i regering ett antal mandatperioder.

  SvaraRadera