Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-11-28 15:53

Liberalerna och Björklund redo släppa fram Stefan Löfven till statsminister

På en pågående presskonferens meddelar Liberalernas partiledare Jan Björklund att partiet beslutat att släppa fram en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister. Detta givet att ännu ej specificerade krav uppfylls när det gäller politiken.
Jan Björklund (L) sneglar åt vänster i regeringsfrågan ur betraktarens synvinkel.
Vindflöjelpartiet Liberalerna har alltså bestämt sig för hur de ska undvika åka ur riksdagen i ett extraval. Detta blir genom att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Dock räcker det inte att partiet lägger ner sina röster, för det kan fortfarande finnas en majoritet som säger nej till Löfven i form av C+M+KD+SD.

Man vill inte sitta i regeringen, utan verkar i princip formulera sig exakt som Centerpartiet. Skillnaden mot Centerpartiet är att man förstås i egenskap av vindflöjel är beredd att förhandla bort kraven för att stödja Löfven.

Partistyrelsen ska ha röstat 18-7 för att låta Löfven vara statsminister, och den krympande riksdagsgruppen 13-6, under hoten om att bli av med sina jobb i ett extraval.

Liberalerna ska ha avfärdat ett bud från Moderaterna, där partiet lovade att inte över huvud taget förhandla med Sverigedemokraterna, och i övrigt på punkt för punkt få igen Liberalernas politik. Men det dög alltså inte, utan man vill se socialisterna vid makten i Sverige.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

75 kommentarer:

 1. Ser redan fram emot valet 2022 när det kommer bli storstädning i politiken. Framför allt L borde vara historia då.
  Antagligen är tiden då mogen för ett islamistiskt parti för att samla upp MP och S väljare som petats från dessa partier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer att SR och SVT kommer, men sina förstärkta budgetar, gå på storoffensiv.

   Radera
  2. Men det finns en del som tyder på att folk börjar bli lite mer förståndiga även om det fortfarande finns de som tror att uteblivet luciafirande på någon förskola är ett brott mot en långvarig svensk tradition. Så är det förstås inte, och har man sett de eländiga tvååringarna som försökt få på lussekläderna utanpå täckjackan inser man hur dumt det är.

   Radera
  3. Haha, vet precis vad du pratar om. Satan vad vi stått och fryst tår och fingrar av oss medan småttingarna rultat omkring. Alla utklädda till Lucia förstås. :D

   Radera
  4. Jag tror ni har fel. Jag tror C och L växer, ifall det blir extraval. Nu vet man ju att en röst på M eller KD betyder samarbete med SD.

   Radera
  5. @Lilltrumpa: Fattade ni inte att det var 1) december och 2) ni skulle vara ute?

   Radera
  6. @sälen Har du besökt en sån tillställning nägon gång?

   Radera
  7. Jag tror inte att han/hon gjort det. Då hade han/hon hummat instämmande istället. :)

   Radera
  8. Inga av mina barn har haft sitt lussefirande utomhus. Vad är det för typ av skola/förskola som har luciafirandet utomhus?

   Radera
  9. @Lillstrumpa: He, he, nej skulle inte heller tro det. Inte alltid folk har koll.

   Radera
  10. Ah, jag skulle inte sakna varken Lucia eller Julafton, farsdag, födelsedagar öht, begravningar, fettisdagar, Midsommarafton, osv. Majbål däremot är kul :)

   Radera
 2. Får C och L igenom dom krav det ryktas om så kommer dom ha fått igenom mer av sin politik än dom någonsin fått med hjälp av M. Det lär inte hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt. Sett ur Liberalernas perspektiv så får man igenom ett antal viktiga (tar jag för givet) punkter - utan att ens behöva sitta i regeringen under lågkonjunktur.

   Kan förstå att moderater som stödröstat på L är upprörda - annars inte.

   Radera
  2. Antagligen kommer V sätta stopp på en allt för vild färd högerut för S, men jag undrar om de kommer nyttja den röda knappen. Blir alltså S+MP+C+L = 167 mandat.
   Om V skulle trycka rött blir det 182 emot (M+SD+V+KD - vilken allians!) och en tredje omgång - undrar om de vågar det?

   Radera
  3. Seriöst, tror ni att S går med på C/L krav om inte ens M gör det?

   Som jag skrivit tidigare, det är inte SD som är skon som klämmer det är M o KD som C o L inte vill vara med.

   Visst, vi får se vad väljarna tycker om det.

   Radera
  4. > Seriöst, tror ni att S går med på C/L krav om inte ens M gör det?

   Exakt.

   Vilka är det som skriver här? Folk från Sveavägen.

   Radera
  5. Que? Du din libertarian.

   Radera
  6. Jag undrar just vilket av dessa krav som inte M skulle kunna ställa upp på? Eller är det kanske en helt annan uppsättning krav som C ställer för att släppa fram M? Alltså att de utformar kraven efter statsministerkandidat så att statsministerkandidaten inte kan gå med på dem?

   Radera
 3. Vad jag kan se överensstämmer de krav L har väl med de krav C presenterade igår. Att V inte gillar kraven betyder inte så mycket då deras mandat faktiskt inte är värda lika mycket som mittenpartiernas. Vart skall V ta vägen med sina mandat? Alliera sig med SD, M och KD? Det tror jag de får väldigt svårt att motivera för sina väljare.

  SvaraRadera
 4. Om L får igenom sina krav så får Löfven gärna regera igenom nästa lågkonjunktur för min del

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bli tufft för mindre bolag att rekrytera om de inte skyddas av turordningsregler.

   Möjligtvis kan de betala sig ur problemet med anställningskontrakt med fallskärm som brukar erbjudas VDn.

   Radera
 5. Ja, det är ett träligt parti, folkpartiet. Lite vad man kan vänta sig av frireligiösa, nykterister och frireligiösa nykterister. Inte särskilt liberalt. Kan ju förklara hur det är möjligt att det ”liberala” partiet i världens mest liberala land uppnår hela 4 (FYRA!) procent av väljarstödet. Egentligen helt jävla ofattbart att ett liberalt parti i Sverige har mindre stöd än det fd prostalinistiska och kommunistiska vänsterpartiet. Säger ju lite om hur fel det har gått.
  Tillsammans kan vi göra det! Om alla med riktigt folkpartistiska sympatier (opålitliga, frireligiösa, Rödakorskarriärister) samlar sig kan det gå. Mot 2% i nästa val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas Folkparti åker ur Riksdagen.

   De har dragit ordet liberal alltför länge i smutsen.

   De röstade Ja till statlig massavlyssning, de vill inte låta folk köpa starköl på ICA och nu har de precis röstat igenom statlig TV för 9 miljarder.

   Vilket skämt, och då har jag inte ens nämnt den ekonomiska politiken.

   Radera
 6. Socialliberal är tydligen en förkortning av socialistliberal, får se hur högt skattetrycket blir inför nästa val, misstänker att många kommuner lär börja närma sig 40 kr.

  Socialisering och beslagtagning av medborgarnas egendom behövs när den frihetliga delen ska betalas.

  SvaraRadera
 7. Röstade på liberalerna för deras profilering som försvarsvänligt parti med tanke på säkerhetsläger i vår omvärld. Jag känner mig så dragen vid näsan av deras (L) vändning för att endast rädda sin egen karriär i den politiska branschen. Detta är inte liberalism. Detta är svek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Röstade även jag på L av bland annat ovan nämnda anledning, men det här liknar ingenting. Vill bara stänga av TV'n och radion när jag hör Björklunds röst. :/

   Radera
  2. Om L bara får vara ett stödparti till M kan de lika gärna lägga ner och gå ihop.

   Radera
  3. Jag skäms, då jag "officiellt" röstat på L. Det gjorde jag naturligtvis inte men vissa partier är inte rumsrena att rösta på- iaf inte öppet i mina medelklasskretsar.

   Radera
  4. Skönt att höra att det bara är de som inte röstat på L som är besvikna.

   Radera
 8. Om Ulf blir statsminister och inte förhandlar med SD blir det nyval. Så det löftet är inte så mycket värt för Liberalerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, fattade inte alls den kritiska tonen där. Vilket regeringsalternativ är det Ulf tänker sig, utan stöd från SD? SD har själva varit tydliga att de kommer inte stödja någon regering villkorslöst. Kort sagt, det ser inte ut att finnas något Alliansen-utan-SD-alternativ, så förstår inte svekdebatten.

   Radera
 9. Tror inte V gillar ett mittensamarbete där det ska drivas "nyliberal högerpolitik".

  C och FP behöver kommunisternas välsignelse. Hur var det nu med att inte låta sig bli beroende av extremistpartier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. V är det extremistparti som hjälpte till att sanera statens finanser när SD-medlemmarna sprang runt och heilade.

   Radera
  2. Du menar finanskrisen som Carlsson 1 inte kunde undvika pga majoritet emot sig i riksdagen och sen när Carlsson 2 tillträdde så lyssnade man fortfarande hellre på LO än på sin egen finansminsiter?
   Bara så du vet, så röstade V med oppositionen, vilken resulterade i att de själva var med att skapa problemen.

   Radera
  3. Du uttrycker dig inte speciellt begripligt Melmac.

   Radera
  4. ...De små rödbruna trollen har ju lämpligt nog strukit i partiprogrammet att de avsåg införa proletariatets diktatur i Sverige bara de fick chansen.

   På vilket sätt är dessa så sent som på 90-talet reformerade diktatursvurmande kommunister bättre än på 90-talet heilande SD-are?

   Märk väl att S alltid tagit stöd av kamrat 4% trots detta. De har hållit dem kort, men ändå tagit stöd och kommer undan med det.

   Kommunisterna försvarade tex Sovjets brutala övergrepp på Finland 1939. De såg det som befogat. De tillhörde Komintern (Stalins partiorganisation utanför Sovjet), de fick apanage från Sovjet och köpte fastigheter för pengarna med människorna dog i Gulag.

   Radera
  5. Ja, det var mycket utav tankarna från 1939 som SD tagit upp sedan 90-talet, när alla andra lagt det bakom sig.

   Radera
  6. Vad i SDs politik är 1939? Du låter som en såndär som drar nazistkortet så fort du hör S och D i samma mening.

   Det jag menade ovan, som tydligen inte begrep, var att V var med och orskade krisen som du påstår de hjälpte till att sanera.

   Radera
  7. Det var inte bara Nazisterna som var eländiga vid den tiden. Men jag förstår att du gör kopplingen mellan Nazisterna och SD.

   Ang. V så är det väl bra med partier som städar upp sin egen skit, eller hur?

   Radera
  8. Du verkar läsa väldigt selektivt. SD Är mer likt S och M än något Nazistparti. Att BSS var en bunke Nazister är ju en annan sak, det är ju historia, liksom att V stödde totalitära mördarregimer till mitten på nittiotalet.

   Visst är det bra, men knappast en merit att ställa till med skit och sen slå sig för bröstet när man städar och dessutom skylla på nån annan.

   Det är som att skita på toan utan att rengöra efter sig, men när nån påpekar att det är äckligt så använder man borsten men skyller på sin kollega.

   Radera
 10. Varför skall vi rösta överhuvud taget? Vallöften är ju inget värd, fast det har dom väl aldrig varit. Dom gör ju som dom vill ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej om alla de vettiga och intelligenta människorna som har lösningar på alla problem sitter och lipar på en bloggsida istället för att engagera sig politiskt och göra en förändring så kan man verkligen fundera!

   Radera
  2. Ingen mening, dessutom har få nån koll, verkligen!

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Jag har lite svårt att förstå varför man så hårt driver först in sist ut och reglerad arbetsmarknad från S när kommuner, landsting osv som styrs politiskt är rätt fula med vikariat, otrygga anställningar och dumpade kartelllöner för ssk. Jäv bor i tidigare sossestyrt landsting/kommun. & nej jag upplever inte att högern är bättre på detta möjligtvis mindre hycklande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som med allt annat när det gäller S skall det se bra ut på pappret. Lura väljarna att fortsätta rösta för maktens skull.

   Elller "Det är okej när vi gör det" (tm) .

   Radera
  2. Svaret säger du ju själv, "högern" är inte bättre. Och de exempel du visar vikariat, otrygg anställning och dumpad kartellön kör ju de privata företagen med också (överlag, inte bara i vården).

   Radera
  3. min erfarenhet är att privat eller statligt är otroligt mycket bättre villkors- och lönemässigt.
   Självklart kan det variera beroende på bransch.
   En besparing många kommuner nu samtidigt kläckt är att korta ner nattpass på ex vårdboenden/äldreboenden samtidigt som man tvingar de anställda att jobba fler nattpass per månad i heltid (självklart för samma lön). Otrevligt nog hänvisar man till att det är bättre för personalen (mot all forskning om hur (o)bra det är med nattpass förmodar jag). Verkar ske i många glesbygdsdelar där konkurrens inte finns. Hade privata alternativ motsvarande ssk som går till bemanning funnits hade kommunerna aldrig kommit undan med sån skit.

   Radera
 13. Björklunds och Lööfs orimliga krav är ett spel. Tanken är att Löfven tackar nej och Kristersson föreslås igen för omröstning. L och C lägger då ner sina röster och hävdar att man tar ansvar för Sverige.
  Häpp, så har man inte förlorat så mycket i anseende.
  Snacket om att inte släppa fram SD tror jag är mycket taktik också för att få chansen att testa Alliansen + S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett rätt tillkrånglat sätt man hanterat det på i det fallet, men jag tror faktiskt inte det är helt omöjligt. Sen får vi se hur länge en sådan regering kan styra.

   Bra att åtminstone lufta de ekonomiskt liberala kraven, frågan är om något blir verklighet. Varken konservativa eller socialister tycker inte om t ex om det blir lättare att anställa och säga upp folk, och marginalskatterna sänktes endast mycket marginellt under Reinfeldts åtta år (och höjdes sedan igen av socialisterna).

   Radera
 14. MAKE SWEDEN GREAT AGAIN!

  SvaraRadera
 15. Skulle ju faktiskt vara rätt underhållande om Svetsarn godtar kraven och rattar Sverige med borgerlig politik tillspetsat med extra mycket skattesänkning även om jag helst skulle se att Löfven pensioneras för gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativt kan ju Löfven skicka en kravlista till Ulf Kristersson,"(s) kan stödja Ulf Kristersson som statsminister, med då måste han göra en kraftig vänstersväng och driva socialistisk politik".

   Radera
  2. Det vore ju mindre underhållande, o andra sidan behövs det inte om L och C släpper igenom Uffe i nästa rond.

   Radera
 16. Åkesson har säkert också en kravlista för när SD kan tänkas rösta fram Löfven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kan ju göra den väldigt lik C och L krarvlista så är den farsen slut. Inte fasen kan C och L gå med en kravlista till S med som SD vill stödja?!

   Radera
 17. När jag tänker på svenska politiker är det bilden när alla 7 partiledarna står på scen på RSFL:s väckelsemöte och viftar med regnbågsflaggorna samtidigt som de mobbar SD som representeras av en uppblåsbar elefant. Den bilden säger allt om varför vi befinner oss i denna surrealistiska situation.

  Nu ska samma stolpskott som försatt Sverige i katastrofläge vara de som löser alla problem de själva skapat. Otroligt.

  SvaraRadera
 18. L släpper fram Löven OM:
  1) Minimumlöner införs för invandrare(L =rasister),
  2) Fri hyressättning.(är redan idag. 24tusen/mån stora nybyggda treor)
  3) Slopad värnskatt.(andra får betala istället, pensionärerna bla)

  Alliansen finns inte mer!! Både C och L har lurat Sveriges väljare när dom sagt sig tillhöra Alliansen för att sen rösta emot Ulf(M) och nu vilja stödja S. 96% av befolkningen vill INTE ha L. 92% av befolkningen vill INTE ha C. Går S med på ovan så vinner Bilderberg, och S kommer falla ihop än mer.

  SvaraRadera
 19. Vi behöver inga riksdagsledarmöten. Partierna kan komma med olika förslag och svenska folket kan rösta fram det som är bäst via datorerna hemma, eller mobilen. Och eftersom kommunerna gör det mesta jobbet, så behöver man inte rösta så ofta!

  SvaraRadera
 20. Annie brukar beklaga sig över att allt i svensk politik kretsar kring Löfven och socialdemokraterna. Inte konstigt när både hon och Björklund kan tänka sig stödja honom utan något egentligt bra argument.

  Både C och FP har suttit som ministrar i fyra år med SD som tungan på vågen (2010-2014). Vad är det Löfven har lyckats kollra in i deras hjärnor?

  SD kommer, liksom alla andra partier, rösta på den politik de tycker är bäst. Om det mot all förmodan skulle vara rödgrön politik [1], så betyder det inte att Alliansen måste förhandla med SD.

  [1] Så här har SD röstat om de olika budgeterna (slutomgången). De verkar inte vara några större vänner av rösgröna budgetar, vilket är den viktigaste omröstningen och kanske den enda som kam motivera en regerings avgång.

  2011 avstod
  2012 avstod
  2013 avstod
  2014 avstod
  2015 röstat på Alliansen
  2016 röstat på M
  2017 röstar på M
  2018 röstat på M
  2019 sagt sig stödja M+KD budget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saken är väl den att man förlorar 100% av alla omröstningar där SD avstår och oppositionen (S+V+MP) samlar sig om man tänker sig att M+KD+C+L enar sig.

   Det är inte mycket att regera på. Man får säkert igenom budget #1 (M-budget), men vid budget #2 eller #3 kommer SD ställa fler och fler krav, och då får regeringen avgå eftersom det säkert blir krav som L+C inte ställer upp på -> S-budget röstas igenom när SD lägger ner rösterna -> regeringskris. Detta scenario verkar man vilja undvika.

   Men det är ändå några steg fram tills dess, så en fullt tänkbar väg framåt är att L och C till sist släpper fram M+KD och så får vi se hur lång tid det går.

   Radera
  2. >Saken är väl den att man förlorar 100% av alla
   >omröstningar där SD avstår och oppositionen

   Ja, men hur många omröstningar avstår SD från att rösta i Riksdagen?

   5%?

   > Man får säkert igenom budget #1 (M-budget), men vid budget #2
   > eller #3 kommer SD ställa fler och fler krav, och då får regeringen avgå

   Om SD röstar på en rödgrön budget så kommer de ställas tills svar vid nästa val. Jag tror inte deras väljare kommer gilla MP och V politik. De går då över till M eller KD.

   Björklund & Co ger Jimmie ett friåk. SD får nu precis det de vill, ett "konservativt" block samtidigt som liberalerna imploderar när de lierar sig med "socialisterna"

   Radera
 21. Det skulle vara kul om SD trollade Löfven och gav honom en kravlista för att rösta på honom, som är exakt likadan som centerns lista fast lite lägre nivåer. Skulle Löfven gå SD till mötes, eller skulle de överträffa kraven för att officiellt gå C till mötes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD förlorade ju senaste valet, så de vill ha nyval.

   Radera
  2. SD var väl ändå ett av de partier som ökade mest så nä, de förlorade inte. MP är ett bra exempel på ett parti som förlorade.

   Radera
  3. SD har inget att förlora på nyval eftersom de inte blev stora nog att rösta fram en KD, M regering.

   När de är så små som de är nu kommer de fortfarande vara utan inflytande. Det kallas att förlora i politiken.

   Radera
  4. SD vill över allt annat ha bekräftelse på att de tillhör finrummet, mycket hellre än några fler ledamöter i riksdagen.

   Alltså, att inte SD fattar vilken makt de har. Bara genom att företräda Swexit så har de fått V (!) att tona ner retoriken kring utträde ur EU.

   Radera
  5. Då ser vi olika på att vinna och förlora. Uppenbarligen är SD vinnare eftersom hela regeringsbildningen och politiken de senaste två mandatperioder har kretsat till hur SD agerar, vad SD gör och vad SD säger.

   Som jag skrivit tidigare så röstade SD med sittande regering fler gånger än oppositionen oavsett vilken färg regeringen hade. Regeringen anpassar förslagen så att de kan röstas för och inte faller. Spelar tydligen ingen roll om SD är 5, 15 eller 25%, de påverkar ändå!

   Radera
  6. Att få andra att agera på ett sätt så man blir utmanövrerad kallar jag heller inte att vinna.

   Och den främsta påverkan SD haft hittills är att andra partier släppt frågor som SD tar upp. Så om de verkligen ska få som de vill kanske de ska förespråka fri invandring.

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera