Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2018-11-27

Krigsbrott av Ryssland - spelar in och lägger ut film på ukrainska krigsfångar

Diktaturen i Ryssland har just öppet begått ett krigsbrott. Man har spelat in och publicerat en film på de krigsfångar man tog när man kapade tre ukrainska örlogsfartyg i söndags. Det är ett brott mot krigets lagar och folkrätten att publicera filmer eller foton på krigsfångar, och även att använda dem för propagandasyften, som i detta fall att tvingas läsa en skriven text inför kameran. Det är en påminnelse om att Ryssland är en diktatur som helt skiter i folkrätten och krigets lagar.
Ryska inrikestrupper från ryska OMON.
Dela alltså inte de filmer som Ryssland publicerat på de sjömän som togs som krigsfångar i söndags. Att som den ryska diktaturens säkerhetstjänst FSB nu gjort att i propagandasyfte publicera filmer på fångarna, när de tvingas läsa upp texter under vapenhot och/eller tortyr, är ett öppet krigsbrott och brott mot folkrätten.

Enda positiva är att det är en påminnelse om att Ryssland i krig helt skiter i allt vad krigets lagar, konventioner och folkrätten heter. Ett rött kors är något att sikta och skjuta på, krigsfångar kommer torteras och utnyttjas för propagandasyfte, om de alls överlever.

Ser fram emot skarpa fördömanden från de västerländska demokratierna mot detta vidriga brott.

Du vet att alla som länkar till filmen alltså stöder och bidrar till kränkningen av krigsfångar och brott mot krigets lagar, förutom att de alltså stöder diktaturen i Kreml.

Detta är inte första gången dock. Det finns sedan tidigare filmer publicerade med ukrainska krigsfångar i sydöstra Ukraina - både när de tvingas marschera genom gator för att förnedras, men också när de utsätts för misshandel och tortyr. Man får inte över huvud taget filma, fotografera eller än mindre publicera krigsfångar alls. De ska anmälas till Röda Korsets register över krigsfångar, och om möjligt direkt till det land vars försvar de tagits till fånga från. De får inte användas som propaganda.

Direkt postar två rysstroll, avlönade inflytelseoperatörer eller nyttiga överutmanade länkar till sagda filmade krigsbrott på Kremls propagandasajter. Som sagt så publiceras inte era kommentarer, men det är gulligt att ni är så avlönade eller överutmanade att ni ändå försöker. Definitionen av överutmaning är att försöka igen och igen och förvänta sig ett annat resultat.

Som vanligt kommer inga av diktaturens kreaturs kommentarer eller svansen av foliehattar att publiceras. Flytta till Ryssland och avnjut er yttrandefrihet där, alternativt se till att följa er medicinering.

21 kommentarer:

 1. Jag är övertygad om att resten av ett straff som står i rimlig proportion till brottet kommer att utmätas! Eller vänta. Kanske inte förresten.

  SvaraRadera
 2. Man kan ju undra om de två tystade meningsmotståndarna hade något skäl till att posta länk till videon? Finns det ett annan syn på saken möjligen?
  Hur som helst är det ju öppet mål att behandla krigsgångar på det viset, oklart varför det görs. Vet att RAF:s piloter under Falklandskriget hade kodspråk för hur de skulle klia sig på olika ställen i ansiktet o.s.v. för att skicka meddelanden under eventuella sådana inspelningar. Man får anta att propagandavärdet är högre ju närmre man kommer konflikten och att det är skälet till att sånt görs trots solklara konventioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syftet med den upplästa texten är att sprida Kremls lögner. Nyttiga överutmanade bryter gärna direkt mot folkrätten och sprider detta, och i synnerhet för inrikes bruk stärker det regimens önskade bild om det elaka Ukraina. Dessvärre leder sådant till slut till att folket själva kräver att Ryssland ska starta krig mot grannen, eller byta ledningen till en som gör det.

   Radera
  2. Det är ju så klart frestande för Ryssland att använda fångarna för att föra ut sin version. Det gjorde väl Saddam också i någon mån på sin tid?

   För den som sätter det i kontext blir det väl knappast en positiv effekt dock, man fattar väl att dom fått ett manus att läsa från.

   Radera
  3. Syns tydligt på filmen hur ögonen följer texten.

   Det säger väldigt mycket om de som länkar filmen och hävdar att uttalandet är sanning.

   Radera
 3. Även det ryska utrikesministeriet verkar referera till fartygen som tillhörande flottan osv, så det finns väl inte heller någon som helst tveksamhet om att det verkligen är medlemmar av de väpnade styrkorna som tillfångatagits. Därmed kan de ju inte betecknas som "terrorister" eller dylikt. Och så ska man komma ihåg att Genevekonventionen gäller även utan formell krigsförklaring, det är knappast diskussion om att det här är en mellanstatlig väpnad konflikt och en ockupation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker? Tror du inte det var en gåva från den ukrainska flottan till moder ryssland? Speciellt den där bogserbåtdn kan säkert komma till nytta på Admiral Kuznetsovs nästa seglats.

   Radera
  2. Det kanske var avhoppare...

   Radera
  3. Inte sitter de still i båten iaf.

   Radera
 4. Har detta gjorts? "De ska anmälas till Röda Korsets register över krigsfångar"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tvivlar jag på eftersom Ryssland inte anser sig vara i krig – alltså kan man inte ha några krigsfångar.

   Radera
  2. Bara för tydlighetens skull kan man ju påpeka att Rysslands bedömning förmodligen inte håller i domstol. Genevekonventionen är skriven så att den ska gälla vid de flesta väpnade konflikter, t o m till viss del i inbördeskrig. Den är medvetet brett formulerad för att den ska kunna gälla i de flesta fall.

   Det går alltså inte att undkomma ett åtal för krigsbrott genom att förneka att det är krig.

   Radera
  3. Tyvärr så får man väl tullägga att chansen att åtalas är litrn om man inte görlorar kriget. :(

   Radera
  4. Eller om man har kärnvapen.

   Radera
 5. Eftersom Ukraina är partner till NATO och vi mfl är partners till NATO kan kan man via NRF skicka dit styrkor för att gjuta olja på vattnen och from nästa år skulle två osynliga korvetter göra gott därnere eftersom ingen kan se dom!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korvetterna kanske redan är där?

   Radera
 6. Närmsta dagarna får ukrainska kyrkan självständighet från Moskva, vilket fått Putin att se rött. Kommer leda till attacker och beslagtagningar av olika kyrkor utav gangsters och rysk special ops. I vissa fall kan de va utklädda till ukrainska nationalister, som ska attackera ryska kyrkor i Ukraina och därmed ge förevändning för Ryssland att ytterliggare trappa upp konflikten. Detta kopplat till avstängningen av Kerchsundet och den ryska flottattacken gör läget ännu mer allvarligt. Gäller att väst och NATO ryter ifrån tillräckligt skarpt nu för att avskräcka Ryssland. Helst i form av utökad militär närvaro av NATO i Svarta havet och Azovska sjön, samt air policing över nämnda hav och ukrainskt luftrum.

  SvaraRadera
 7. Jag påminns om de amerikanska flygarna som sköts ner över Nordvietnam, och satt i fångenskap ibland i många år. Intressant nog var det ju sovjetiska förhörsledare där också.

  Det var väl en av dem (flygarna) som telegraferade "torture" medelst blinkningar har jag för mig.

  SvaraRadera
 8. Ovanligt mycket troll-aktivitet i finsk media som vanligt i samband med större ryska krigshändelser. Min far bodde i närheten av den sovjetiska gränsen och var 10 år gammal, när Vinterkriget bröt ut. Han låg inne på sjukhus i Viborg och såg de sovjetiska bombflygplanen flyga förbi och fälla sin last över bangården i närheten. När min far blev evakuerad med sin familj med ett evakueringståg, bombade sovjetiskt krigsflyg tåget och träffade några vagnar, men passagerarna hade hunnit springa in i skogen. Farmors dyrbara symaskin blev förstörd och de fick lämna allt, två gånger. Sovjetunionen bombade evakueringståg, fulla med civila, regelmässigt och många kvinnor och barn dödades då.

  SvaraRadera
 9. Lite offtopic men det verkar som om de verkar ha problem att hitta dugliga värnpliktiga:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/jan-ottos-militarorder-forsenad-med-44-ar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen så har de varit närgångna mot NATO-fartyg också.

   https://www.expressen.se/kvallsposten/har-stor-ryska-attackplan-ovningen-utanfor-skane/

   Radera