Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-17 10:50

Kommunkrisen, HVB-döden och konjunkturen

Från flera håll rapporteras det till bloggen om att kommunernas och landstingens pengar till vård av barn som far illa nu är slut, och att det inte bara handlar om årets budget. Särskilt inom HVB sker nu allt fler nedläggningar ej kopplat till migration, BUP har stoppats i Västra Götalandsregionen. Arbetsgivare rapporterar också om tydliga konjunkturtecken.
Insert generic picture.
En arbetsgivare hos ett sedan 90-talet mellanstort privat rikstäckande vårdbolag sitter just nu i förhandlingar om att säga upp stora delar av personalstyrkan. Anledningen är den gryende kommunkrisen, där kommunernas socialtjänster vältrats på kostnader av svenska statens beslut, samt att stigande åldringskullar dränerar resurser, och nu inte längre har råd att ge vård åt barn som far mycket illa. Företaget har förutsett utvecklingen, bland annat genom vad som skrivits här på bloggen, men måste ändå nu säga upp en del folk.

Kommunkrisen handlar inte heller att kommunernas budgetar är slut för i år, och att det blir bättre efter årsskiftet, utan pengarna verkar även saknas kommande år.

På annat håll har jag fått beskedet att barn- och ungdomspsykiatrin i åtminstone Västra Götaland helt enkelt satt stopp för nya patienter, och istället hänvisar till vårdcentralerna, som inte har vare sig kompetens eller egentligen möjlighet att göra något alls. Det finns helt enkelt inte pengar. Oklart om det är tills vidare eller bara tills årsskiftet.

Ett antal HVB-företag ska redan ha gått i konkurs, och det handlar alltså inte bara om migrationsrelaterade hem. Kommunerna drar även ner på t ex missbruksvård, än mer än vad som gjorts tidigare. En del inom branschen talar om HVB-döden

Enligt en erfaren varselförhandlare är tecknen på generell konjunkturnedgång nu på plats. Dock märks det ännu inte fullt ut i varselstatistiken, då arbetsgivare i det här läget främst säger upp enskilda så kallade problemanställda på grund av arbetsbrist. Enskilda uppsagda hamnar inte heller i varselstatistiken.

Detta är första fasen i konjunkturnedgången. Sedan kommer de breda varslen på allvar.

Beskedet när man sammanställer uppgifter till bloggen från olika håll är alltså lågkonjunkturen är här och om du trodde välfärden var dålig under den avslutande högkonjunkturen, så har du inte sett hur den kommer se ut under den kommande lågkonjunkturen tillsammans med kommunkrisen.

Sveriges kommuner och landsting behöver höja skatterna kraftigt de kommande åren för att kunna bibehålla välfärden. Dock kommer detta inte ske, då alla hoppas på statsbidrag och inte vill chockhöja skatterna, men några sådana ser det inte heller ut att bli i tillräcklig omfattning. 

Så fortsätt vara tacksam om du och dina anhöriga är hela, rena, friska och har jobb. För de övriga är det bara att beklaga och maskorna i välfärdens skyddsnät blir bara större och större. Räkna med att falla emellan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Lite utjatat men,

  "Från flera håll rapporteras det till bloggen om att kommunernas och landstingens pengar till vård av barn som far illa nu är slut, och att det inte bara handlar om årets budget."

  Det har varit ett hejdlöst spenderande inom ett visst kostnadsområde sedan innan 2015.
  Inga andra kostnadsområden har väl sett liknande ökningar vad jag vet?

  Att det i efterhand visar sig att man spenderat så mycket att man får göra paniknedskärningar i både statliga (försvaret) och kommunala (detta inlägg bla.) budgetar borde vara kriminellt.

  Det var fullt av vansinniga anekdoter om att företag kunde debitera 70 000kr/månad för boende och tillsyn ett par gånger i veckan, goda män som sa upp sig och levde på det osv. Det var en ny handelsvara och de driftiga tjänade hutlöst på det.

  En ögonblicksbild som jag fick var när Johanna Möller diskuterades i detalj, hon hade ett AB, en villa som HVB hem tillsammans med en annan (anonym) person.

  Dom gjorde 6 miljoner kr i vinst (efter skatt) på 10 månaders drivande och hon hade en månadslön på 70-80 000kr, jag vet inte vad den andra ägaren till bolaget tog ut i lön.

  Det är fruktansvärt fel i ett samhälle när det enklaste sättet att bli rik på är att ha bed and breakfast.

  Det var/är skenande korruption och nu får skattebetalarna ta notan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad det är men det finns mycket värre slöseri.

   "Här är flyktingdirektören Bert Karlssons nya rekordvinst.

   Bolaget Jokarjo dubblar vinsten för 2016 jämfört med 2015 och gör en vinst efter finansnetto på 120 miljoner kronor – motsvarande 328 767 kronor per dag.

   Och det är skattebetalarna som får stå för notan."

   Radera
  2. Ja på något sätt diskuterar vi aldrig korruption för vad det verkligen är i Sverige och därför har vi inte kontrollfunktionerna att stävja det.

   Ett till banalt exempel, de som köpt falska intyg för att bli läkare/sjuksköterskor i Sverige, enheten som utfärdar legitimationerna kontrollerar tydligen inte om personen ifråga verkligen gått på universitet, eller om universitetet är ok, som dom uppger.
   Säker vård måst ju vägra tyngre än att följa en rekommendation från EU till punkt och pricka, en rimlighetsbedömning.

   Samma med denna soppa, många anställda inom migrationsverket som suttit på dubbla stolar och det är väl en riktig lågoddsare att när den nya handelsvaran skulle distribueras och dygnskostnader godkännas så har kommuner och migrationsverksanställda sett till att få del av kakan, kickbacks.

   Ett till vansinne är väl samordningsnumren som uvell skrev om, där behöver man inte ens visa upp sig för att få ett nummer som ett företag sedan kan använda för att få "bidragsjobb" och där hela företag varit fyllda med bara samordningsnummersanställda som inte existerar i verkligheten, och där ingen myndighet anser sig vara den som skall kontrollera.

   Det börjar bli dags att Svenska staten och kommunerna anpassar sig till verkligheten och utför kontroller i sådan utsträckning att vi kan vara någorlunda trygga i att våra skattepengar inte slösas bort på detta sätt + att det skulle bli en sjuhelsikes massa mer pengar över i statskassan...

   Radera
  3. "Så fortsätt vara tacksam om du och dina anhöriga är hela, rena, friska och har jobb. För de övriga är det bara att beklaga och maskorna i välfärdens skyddsnät blir bara större och större. Räkna med att falla emellan."

   Välfärdsstat utan välfärd. Men vi har ju låg statsskuld så oroa er inte, en sista blowout kan vi kosta på oss.

   Radera
  4. Syftet kan ju vara att de flesta ska förbli fattiga och arbeta mera.

   Hade viljan varit att skapa ett samhälle som var bättre för alla medborgare hade man förmodligen förvaltat skattekapitalet annorlunda och mer långsiktigt sedan länge.

   Nu tänker politiker kortsiktigt populistiskt och gärna gynnar sina framtida karriärvägar hos lobbyorganisationerna, ( flata beslut som kostar skattebetarkollektivet pengar där politiker själva senare hamnar i fin position anser jag borde vara betraktat som grov muta.)

   Radera
  5. Innan vi trashar Bert, han hade/har väl lägst pris på flyktingboende och då rent marknadsmässigt bäst alternativ? Omsättning nära miljardklassen.

   Mer Bert, mindre bidragsfuskare

   Radera
  6. Det där är svärjävänlig hatfakta. Vik hädan!

   Radera
 2. När jag läste rubriken trodde jag HVB-döden inbegrep något mer ordagrant.

  SvaraRadera
 3. Är det inte så att staten betelar kostnaderna för migranter under de 2 första åren i Sverige, sedan är det kommunernas tur. Med tanke på hur många migranter som togs emot under 2015, 2016, 2017, 2018 osv så ser det verkligen ljust ut för kommunerna

  SvaraRadera
 4. Så går det när ideologiskt besatta politiker tillåts styra ett land mot avgrunden. Bara att slå sig ner i fåtöljen och invänta en brutal finanskris, galopperande räntor och en ny liten istid utan kärnkraftverk.

  SvaraRadera
 5. SKL har väl flaggat för utvecklingen under lång tid. Om man inte har levt under en sten så är det uppenbart att allt fler kommuner kommer Malmöfieras och bli beroende av stora statsbidrag för att slippa alltför stora neddragningar i verksamheterna. Höjda räntor, fallande konjunktur och bopriser kommer så klart att ställa alla kalkyler och antaganden på ända. Kommer då medelklassen vilja fortsätts betala en av världens högsta skatter och få allt mindre för besväret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi kommer sätta ner foten ordentligt och skriva ännu fler arga inlägg hos cornu :)

   Kommande mandatperiod kan bli intressant om det blir en S+V+Mp+C regering i någon form för på deras ytterkant är det mycket galenskaper som kan komma att krocka rejält med vanliga hederliga svenssons uppfattning om rätt och fel. Nu skall många notor betalas och många grupper ställas mot varandra.

   Man får väl hoppas att det drar fler väljare till det nya konservativa blocket 2022 och att dom kan få regera i majoritet 20-30 år efter det...

   Radera
  2. Nej vi skulle förstås vilja slippa betala för något som ej levereras. Som nämns av internätfelet så har detta flaggats för länge. De här 5-6-% som kommunalskatten behöver höjas i många kommuner har väl alla hört talas om? För egen del är jag glad att jag och frun tecknade oss för en sjukvårdsförsäkring i veckan. Vi har inte sett slutet på misären i sjukvården, vi är snarare i början.

   Radera
  3. Fick också(anekdotiska förvisso) indikationer på att ett av våra största verkstadsföretag som nyligen splittats i två delar, slutat nyanställa för att täcka upp för folk som slutar av olika skäl. Man ser uppenbarligen vartåt det barkar. Befinner mig på insidan av en av dessa två delar som konsult i ett stort projekt. Dock kommer inte indikationen från den svenska delen, det är hela den globala verksamheten det handlar om.

   Radera
  4. Det offentliga bör fokusera på skola, vård, omsorg, polis, försvar och sedan kommer det krävas ett större personligt ansvar för det som idag hanteras av Försäkringskassan. Ränteavdrag och generella barnbidrag är inget som vi kommer att ha råd med i nuvarande omfattning inom en snar framtid, och det finns många andra exempel som antalet och storleken på våra myndigheter.

   Radera
 6. Sänkta skatter, onödigt med personal inom offantlig sektor som sysslar med annat än kärnverksamhet och mer människor, mycket mer människor utan att resurser tillförts i samma utsträckning


  När BNP/capita knappt ökat sedan MIG ÖK 2011 är det uppenbart att det kostar att vara en humanitär stormakt.

  Det ser nog ut som att skatterna kommer få höjas till 80-tals nivå närmaste åren och det leder tillsammans med ränteökni gar krash på bostadsmarknaden.

  Kan bli otäckt, gäller att se om sitt hus ordentligt nu. Man får nog vara beredd på att stå för det mesta själv.

  Inte för att man inte har råd, gäller att spara på rock n roll livet bara.

  SvaraRadera
 7. Ja, vad trodde folk skulle hända när man i hybris öppnade portarna på vid gavel för raketforskare från tredje världen?

  SvaraRadera
 8. Anledningen att gränsen sattes vid 2 år är att flyktingar ska vara självförsörjande efter två år. Detta grundades på ett löfte av Arvetsförmedlingen att om man bara fick ta över ansvaret för att göra invandrare anställningsbara. Resultatet när man utvärderade var att efter två år var 96% arbetslösa. Då räknade man alla med någon sorts anställning, även subventionerad anställning, ned till 1h/vecka.

  Ingen utvärdering av resultatet har gjorts. Inga förslag på förändringar. Istället trillar ansvaret på flyktingarna över på kommunerna vilka avvecklade sin verksamhet för omhändertagande av flyktingar när ansvaret flyttades till AF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har ju gått kalasbra!
   Exempel från Härnösand (som nu lever på checkkrediten trots blad de högsta kommunalskatterna i landet):
   arbetslösheten totalt i kommunen 11,3%.
   Arblöshet utrikesfödda: 43,3%
   (Källa: https://www.harnosand.se/kommunen/nyheterkommunen/nyhetsarkivkommunen/arbetsloshetenminskariharnosand.5.6bb1eead16434e46ae6148d2.html)

   27% av kommunens intäkter är stads- och utjämningsbidrag.

   Radera
  2. Är det arbetslösa enligt definitionen 1h/veckan och inkluderat skattefinansierade "jobb" ?

   Undra vad den riktiga arbetslösheten ligger på

   Radera
  3. Ta ett besök på stora torget i (insert någon av sub-100-storlek kommuner i landet) på tidig eftermiddag i veckan så får du nog den sanna siffran.
   Jobbar regelbundet uppe i sådana kommuner i Gästrikland och Västernorrland - it ain't pretty.

   Radera
  4. den riktiga arbetslösheten ligger på ca 16%

   Radera
 9. Sen har alla kommuner gått i borgen för varandra via kommuninvest, det kommer bli en fin dominoeffekt när det väl börjar.

  SvaraRadera
 10. Fick precis ett mail om att jag fått ett svar på en kommentar jag skrivit till det här inlägget. Problemet är att jag aldrig skrivit någon kommentar.

  SvaraRadera
 11. Moderaterna i Region Uppsala har tillsammans med alliansen begärt en uppföljning av åtstramningarna inom vårdval psykoterapi som infördes 1 januari 2017 samt en redovisning av remissflödet från primärvården till psykiatrin. Uppföljningen visar att hälften (48%) av remisserna som skickas från länets vårdcentraler till psykiatrin nekas. En av de större mottagningarna vid psykiatrin nekar över 80% av remisserna. Detta framkommer i rapporten Uppföljning av vårdval och remissflöde till följd av förändrade remissregler för psykoterapi som ska behandlas av Region Uppsalas Vårdstyrelse 2018-05-21.

  Text från moderaterna i Uppsala men det stämmer min mödravårdscentral vet inte hur de ska hjälpa de kvinnor som får depression under graviditeten längre eftersom remisserna bara kommer tillbaka. Köerna ser ju bra ut om man knuffar ut folk direkt istället för att ge dom en köplats. Själv försöker jag hålla ihop så gott jag kan nu innan barnet kommer.

  SvaraRadera
 12. Vad hände med "vi skall inte ställa grupper mot varandra" samt "allt, gärna mer, åt alla"?
  Tog pengarna i skattkistan slut och Hr. Verklighet knackade på?
  Vi har verkligen ett gäng raketforskare som styr detta landet.

  SvaraRadera
 13. Bloggaren, Cornu är ju själv en del av problemet. Som av olika anledningar gjort ett aktivt val att sätta på "sina skygglappar." Förståligt, men kontraproduktivt ifrån verkligenheten.

  Att Lars, inte förstod utvecklingen är förstås beklämmande, ifall han nu vore en Mensa medlem vilket han enligt egen utsago inte är (jag förstår varför). Nu när skiten "äntligen" träffat fläkten, så blir det intressant att följa ifrån läktaren, så att säga..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många halmgubbar. Ett förslag är att du inte skaffar din verklighetsuppfattning från Flashback. Allt där är lögn. Vad gäller kommunkrisen och dess anledningar så har jag bloggat om den ett antal gånger.

   Radera
  2. Halmgubbe på dig själv. Jag läser inte flashback. Problemet börjar inte med kommunkrisen, utan det är där problemen landar. Utifrån detta är du tyvärr (med din stora blogg) en lite bricka i problemet.

   Radera
  3. Du får gärna lista dina Halmgubbar som jag skapat. Så ska jag elda upp var och en, likt dalahästen i Gävle..

   Radera
  4. Underligt att du inte läser Flashback. Det är nämligen det enda stället det står huruvida jag är medlem eller inte medlem i Mensa (bägge dessa idéer står där).

   I övrigt, jag förstår att du är bitter och måste hitta syndabockar. Jag spelar dock inte det spelet. Ta och läs JBP eller något istället och ta lite ansvar för dig själv, istället för att leta någon att skylla allt du anser är fel här i världen på.

   Radera
  5. Jag är inte bitter alls, verkar olustigt att ödlsa tid på bitterhet när man som jag är 70talist och är en del av problemet. Nu är jag en mindre influencer än vad du är.. Så du äger dina ord mer än vad jag gör. Vad gäller Mensa så har du vid (jag tror du förstår vad jag menar) upprepande tillfällen tagit upp detta. Din rappakalja om hur långt ett snöre är förklarar du bäst själv.

   Radera
  6. Nej, jag förstår faktiskt inte vad du menar. Förklara gärna var jag har skrivit att jag är eller inte är medlem.

   Radera
  7. Niklas: tror du måste mena någon annan bloggare eller något, kanske SSU på Twitter? Cornu är en av få med denna räckvidd som verkligen lyft och uppmärksammat ett antal samhälleliga problem. Tror du hamnat fel,

   Radera
  8. Mr Crunch, Cornu. Vissa av bloggens inlägg ifrån mr Cornu, har ju utgått ifrån en förestående missuppfattning utifrån antal standardavikelser ifrån medel på en IQ kurva. Ifall jag ugår ifrån detta så förstår jag att ni inte förstår.. aka re t/g ards (smiley). Men ni har säkert en hög EQ

   Radera
  9. @Kapten Crunch, nä jag har inte hamnat fel. Jag har själv valt att vara här. Jag tycker dessutom Cornu har en utmärkt blogg. Men, med jag var kanske en egenhet till att ifrågasätta mycket både den som skriver och jag som skriver. Har du en diagnos för det så snälla delge mig den.

   Radera
 14. Reinfeldt hade nog rätt när han sa att svenskarna är mentalt handikappade. Frågan är om vi någonsin kommer hämta oss från den kommande krisen. Allt detta för att självgoda boomers skulle leka goda och göra Sverige mångkulturellt från 70-talet och framåt.

  Nåväl, får hoppas att övriga Norden tar vårt varnande exempel på allvar.

  SvaraRadera
 15. Samma i Umeå dvs remisser skickas tillbaka och barn ska tas omhand av öppenvården som inte har resurser. https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/elevhalsan-slutar-skicka-remisser-till-bup

  SvaraRadera
 16. Skatteintäkterna har knappast börjat vika än, är det ebb i kommunkassan så är det utgifterna som ökat.
  Kom igen om tre år så får vi se på kommunkris.

  SvaraRadera
 17. Härnösand är först ut i media med att vara slut. Lånar till löpande räkning. Men dom är inte ensamma. Går man igenom kommunerna ser man otroliga siffror. Kommuner som ökat sin befolkningsmängd med 20%. Kommuners ekonomi som består av 75% bidrag, som försvinner efter 2 år! Bidragen försvinner, men folket som behöver bidragen är kvar, dvs kommunerna kommer vara helt slut ekonomiskt. Har jag förstått saken rätt eller har jag fel? Jag hoppas jag har fel. Annars kommer många av sveriges kommuner vara slut om något år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog förstått fel. Kommunernas ekonomi kommer gradvis att försämras av demografiska skäl, men alla räknar ju med högre statsbidrag under kommande mandatperiod. Blir säkert en del skattehöjningar och nedskärningar också. Siffran 75% bidrag är helt fel.

   Radera
  2. Har du någon källa på det där, eller någon sammanställning någonstans? SKL?

   Radera
  3. betyder Höjd pensionsålder eller straff för ålderism. Många företag, kommuner och landsting skulle tjäna bra på att bekämpa ålderismen inom sig. Betyder inte att invandrare får svårare att få jobb.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 18. Som man röstar får ma ligga. Är det kris i kommunerna så har politikerna ställt till det, och vem är det som röstat fram dem?

  SvaraRadera
 19. Saknar man förtroende för politiker så återstår att inte rösta, någon av dess politiker kommer bli vald hur man än gör, även om man inte röstar eller lämnar blankt.

  Så hur gör man för att slippa ligga med den som är en otrogen, hur gör man sig fri från skulden att ha röstat fram dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur du skall undvika skulden kan jag inte svara på. Var och en får själjva komma fram till hur mycket skuld man har för att det går som det går. Men någonstans finns ett ansvar för vad som händer, om det inte finns ett ansvar, kan vi sluta rösta eller försöka påverka någonting öht. Kanske vi skall lotta fram vilka som skall styra landet? Det är väl ungefär vad som pågår nu?

   Radera
 20. Tror du misstar att kommuners och landstings dåliga finanser är ett symptom på en global lågkonjunktur. Jobb i privata sektorn i export företag kommer inte påverkas mer än att skatten höjs. Dock om det blir global lågkonjuktur kommer svensk välfärd fullständigt kollapsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du bör läsa en gång till. Det är förhandlaren som menar att alla tecken på konjunkturfall är på plats. Det är två helt olika saker. När de framöver samverkar kommer det slå stenhårt mot ekonomin och välfärden hos kommuner och landsting.

   Radera
  2. Kommunkrisen beror på dels att "kommunernas socialtjänster vältrats på kostnader av svenska statens beslut" samt de stigande åldringskullarna. Det står också.

   Radera
  3. Ja precis håller helt med 👍🏻

   Radera
 21. @Mongo skulle det ju ha hamnat under.

  Ibland blir det lite tokigt när man skriver inlägg. Jag har problem från i- paden. Måste koppla över till privat-läge för att kunna logga in på Google kontot annars fösvinner det man skrivit när man trycker på publiceraknappen.

  Skriver jag under svara och först förhandsgranskar så hamnar ibland svaret som ett nytt inlägg istället för svar när jag publicerar.

  Jag är inte med i Mensa vilket kan vara delorsak.
  Någon som haft liknande upplevelse?

  Nu har jag svarat under Mongo ovan, loggat in och inlägget hamnar som nytt ser det ut som. Testar

  SvaraRadera
 22. Allt prat om falska läkar/sjuksköterskeutbildningar fick mig att fundera på motsvarande prat om hur många "ingenjörer" och "programmerare" som flödar in i Sverige.

  SvaraRadera