Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-21 16:18

Iskall Black Week

Tog en liten temperaturmätare på den inledande julhandeln genom att besöka köpcentret Kungsmässan i gräddhyllan Kungsbacka. Det visade sig vara iskallt, trots att det stod det nyimporterade amerikanska fenomenet Black Week överallt. Köpcentret byggs ut med 8900 m2, men det gapar redan innan dess nu tre butikslokaler tomma.
Ho, ho, ho. 


Gjorde ett helt ovetenskapligt empiriskt besök i verkligheten för att mäta konjunkturen i white flight-kommunen Kungsbackas Kungsmässan (tänk typ Danderyd om du är Stockholmare eller Vellinge om du huserar i Skåne). Här är det så vitt att man måste ha solglasögon, för att inte bli bländad. Såg iofs några figurer från Orten där för några år sedan, men de blev omedelbart gripna av polisen för narkotikabrott. Antagligen har de sedan dess lärt sig att vara mer diskreta när de ska sälja droger till rikemansbarnen från Särö (tänk Djursholm eller Ljunghusen) och Kullavik.
Bygge pågår.
Med en konjunkturfingertoppskänsla i världsklass håller man på att bygga ut med 8900 m2 butiksyta, med plats för ytterligare 30 butiker och restauranger. Inflyttning 2019 tydligen i framtidens köpcentrum.
Jodå.
Men hur ser det ut i det glest besökta köpcentret? Visst, i rättvisans namn var detta vid 15-tiden på en vardag och alla i Kungsbacka har ju jobb, oftast på annan ort, så vem skulle egentligen vara här dagtid vardagar, utom fri tidsdisponerande bloggare som undersöker konjunkturläget, och alla pensionärer i sina Burberry-halsdukar?

Tja, inte mindre än tre butiker står redan redo för "nya shoppingupplevelser". Alltså befintliga butikslokaler som klappat igen. Upp från en väntande #nyashoppingupplevelser för kanske ett halvår sedan.
Här väntar dig #nyashoppingupplevelser 
Och här planerar man för nya shoppingupplevelser.
Sibas gamla lokaler väntar fortfarande efter kanske två år på #nyashoppingupplevelser, alldeles intill utbyggnaden.
Nåja, de #nyashoppingupplevelserna kan åtminstone tjänstgöra som någon slags arbetsyta och allmän förvaring.
Nu behöver man egentligen inte göra några empiriska studier från verkligheten ens i höginkomsttagarnas Kungsbacka. Vi vet redan från konjunkturbarometern att hushållen är i lågkonjunktur med negativa (mitt sätt att mäta, under 100 enligt Konjunkturinstitutet) indikatorer för hushållens tre indikatorer. Och detaljhandeln håller sig precis över strecket, trots ett mycket stort ras i oktober. Detaljhandeln lär trilla ner i lågkonjunktur, kanske inte i november på förhoppningar om julhandeln, men väl i januari.

Kan ju tillägga att jag skarpt gillar Kungsmässan, och det är hit jag åker över danska gränsen till det ockuperade Halland, om jag mot förmodan ska shoppa i butik. Och för övrigt signera böcker hos Akademibokhandeln 12-13 måndagen den 17:e december (14-15 i Akademibokhandeln Nordstan hemma i Sverige).

Nyimporterade fenomenet Black Week var skyltat i många butiker. Det var stendött och tomt ändå. Fast det brukar vara rea denna vecka, veckan innan vanliga dödliga får sin lön. Vi får väl se om Kungsbackaborna börjar slåss på Black Friday. Tillåt mig vara skeptisk. Det finns bolån att amortera och räntor att betala.

Själv plockar jag och betalar ut löner den 14:e varje månad, just för att pricka in den månatliga motsvarigheten till Black Week.

Det blir oavsett mycket intressant att se hur det blir med butiksuppfyllnaden när 30 nya butiker ska flyta in under rykande lågkonjunktur nästa år. Pensionärerna skulle nog uppskatta en Burberry-butik, om de nu vill ha ytterligare halsdukar och handväskor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Måste man ha pengar för att slåss? Är det inte sin egen belöning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "A good death is its own reward"
   -Faora-Ul

   Radera
  2. Nog för att du är skåning Rickard men det stavas faktiskt fårull.

   Radera
  3. Du menar att kryptonska har samma fonetik som skånska?

   Kaul-leel, dau skau te jooren å ble te en supormanscha. Snill faur du osså va.
   Passa daj faur kröptoniden, Skalle paur (Lex Luthor) o glöm ente, din faur o maur ilskar daj auven om vaur planed flyar i luften. Faur val.

   Radera
  4. Detta var värt en kommentar. Tack för ljuset i morgonmörkret!

   Radera
 2. Även Danderyds Centrum tar sats mot kaklet och bygger 18000 m2 nya affärslokaler samt 20000 m2 kontor. Hej vad det går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och byter namn från Mörby Centrum... Danderyds centrum låter väl fiiiinare.

   Radera
 3. I Kalmar ekar det tomt i butikerna och på Hansa City. Baronen är nu för tiden full av civila poliser så inte ens gräsköpare vågar ge sig in dit.
  Gick in på en sportbutik för 1,5 vecka sen och klockan var ca 11:20 på morgonen/förmiddagen. Killen in kassan sa att jag var hans första kund! De hade öppnat kl 10 och jag var först! Detta är en av Sveriges största sportkedjor och i Kalmar som ändå kan räknas som mellanstor stad!
  Märks på privatpersoner att de har stängt plånboken och avvaktar med sina köp.

  Kunde inte läsa artikeln på SVD (den var låst) men vad jag kunde räkna ut var att årets julklapp är "återvinning" av kläder, elektronik etc på grund av miljön. Nu tror jag inte ett dugg på att folk tänker på miljön när de handlar julklappar utan de håller hårdare i pengarna :)

  SvaraRadera
 4. Detta med att pengen är slut innan nästa lön, är inte det lite dumt?
  Använd ett kreditkort med 30 dagars "gratis" kredit, så spelar det ingen roll när eventuella reo:or körs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är pengen slut innan nästa lön kan jag inte rekommendera kreditkort istället för betalkort. Kreditkort (med kickback) är snarare det ekonomiskt sunda valet för de som har mycket pengar kvar varje månad.

   Radera
  2. @least Skaffa kreditkort är det sämsta en sådan person kan göra.

   Då blir det istället att kreditgränsen är maxad innan lönen kommer. Sen kan man inte betala hela fakturan, och åker på saftiga räntor.

   Radera
 5. Åker man fortfarande till köpcentrum för att handla?

  Handlar numera i princip allt utom mat på nätet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det gör man inte, bara de som är 35 år eller äldre sysslar med sådana forntida saker.

   Radera
 6. Årets julmässa på Ekenäs slott var den näst bästa någonsin, i praktiken lika populär som 2017. Så bilburen medelklass och en del busslaster pensionärer i Linköpingstrakten prioriterar tydligen att betala 90:- för att mysigt kunna köpa finfika, hantverk, lokalproducerad mat och ett par tusen av dem betalade lite till för att se blomsterarrangemangen på slottet.

  Min fru som sköter turismverksamheten och jag håller på och spånar på hur man kan göra lokalturismen roligare så det går att kosta på sig något trevligt om det ändå allt är lite väl dyrt med veckoslutsshopping i London.

  Vi har dock ingen destinationsladdare på gång även om jag hjälper slottets ägare att dimensionera eventuell ny el efter det. Om bloggarjävlen f.ö. vill ha några kronor gratis ström i Linköping så har jag en 16A CEE kabel att rulla ut samt en kopp kaffe.

  SvaraRadera
 7. Det är tomt för att alla är på jobbet :)

  SvaraRadera
 8. https://detgodasamhallet.com/2018/11/17/gastskribent-hans-jensevik-en-ekonomisk-situationsbeskrivning/#more-13903
  Nu representerar varje procent cirka 62 100 personer. Faller förvärvsfrekvensen 10 procent som för 28 år sedan så blir över 620 000 skattebetalare arbetslösa och kommer att få leva på statliga och kommunala bidrag. Under dessa 28 år har Sverige också beviljat över 2 miljoner uppehållstillstånd för emigranter. Det offentliga hushållets försörjningsbörda blir betydande. Detta är en framtid som gemene man ska ta ”höjd för” idag i sin personliga ekonomi..

  Samtidigt är man på väga skriva under FN fördraget i Marrakech.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vax: Man kan leka hur mycket man vill runt migrationsverkets sifferserier, exempelvis som av dig redovisade perioden 1990-2018. Och kommer därvid fram till att Sverige utfärdat cirka 2 miljoner uppehållstillstånd under den perioden. Under samma period har emigrationen varit cirka 1 miljon!
   Vidare så då att uppehållstillstånd utvfärdade på asyl-/flyktingstatus under denna period något drygt 600.000.
   Dessa siffror för att få lite perspektiv på diverse katastrofscenarios som målas upp i detta ämne.
   Och ytterligare så att Joakim Persson för inte alls länge sedan i dessa spalter vänligen lade ut väl täckande redovisning av den utlandsfödda arbetskraftens sysselsättningsgrad ... För att få ytterligare perspektiv på nämnda katastrofscenios.

   Sluligen så då att det blir allddeles utmärkt om Sverige om 3 veckor undertecknar FNs Global Migration Impact! ... Jag har läst dokumenten ...flera gånger till och med! ... Har Du?

   Radera
  2. Det som räknas i slutändan är det ekonomiska bidraget från den som invandrar. Och där är det ju så att om man inte arbetar på Sundsvalls kommun eller heter Scocco kan man snabbt se att det är på minus.

   Det må vara ok, vi har gott om pengar i Sverige och kanske bör ta ansvar för några få som lyckas ta sig ända hit och knacka på dörren. Det är ju ändå någon promille eller så.

   Men det har aldrig varit uppe för diskussion. Istället tolkas FNs regelverk olika i olika länder och den demokratiska processen har gett oss lagar som nyligen röstades genom där 9000 unga pojkar, män och äldre män bedömdes ha mycket större skyddabehov än alla andra. Fine , demokratisk process.
   Men den demokratiska processen har låst sig pga skygglappar, personliga blockeringar, egen vinninglysta hos små partiers ledare osv osv.

   Det fungerar inte längre. Alla offentliga instutioner börjar få spara. Utom PS som genom lag helt plötsligt skall få massor mer pengar. Och göra vad med?

   =

   Radera
  3. Ah, tryckte fel.
   Nåväl, kanske man skulle låta folket välja mellan köpcentra och atr hjälpa sina medmänniskor.
   På riktigt då, inte bara genom att låta den där promillen komma hit.

   Lägg ner PS, lägg pengarna på bistånd istället!

   Köpcentra kommer förvisso reglera sig självt närdet smäller till.

   Radera
  4. 600000 är groteskt mycket. Många gånger fler än övriga Norden tillsammans. Sen tillkommer som bekant asylanters anhöriga och illegaler som går under jorden, gott och väl en miljon till. Andra generationens asylanter är också en stor börda, speciellt utomeuropeiska. När det brassas på med Kalasjnikov i förorten är det ofta dessa stjärnor som ligger bakom.

   Magnus Betnérargumentet att en miljon har flyttat från Sverige är tämligen tunt. Vilka flyttar? Förmodligen välutbildade närande och inte de tärande socialturisterna. En del rika pensionärer också förstås. Precis som Lars noterar i inlägget pågår det white flight till Kungsbacka. Men det pågår också en white flight ut ur Sverige.

   Förresten, hur kommer det sig att Sverige har gått från 9 till 10 miljoner invånare på 12 år om vi inte har (netto)massinvandring, chiefen?

   Radera
  5. Sysselsättningsgrad är ett mått som borde förbjudas! I arbete borde vara det som är huvudmåttet!

   Radera
  6. Isak: Vad gäller emigrationen så är det så att 60% av de svenska medborgare som vid något tillfälle emigrerar kommer att vid senare tillfälle att flytta tillbaka. Jag är själv en av dem. Sett över tid mellan tummen och pekfingret så är ungefär 1/3 av de utvandrade svenska medborgare. Och rörande befolkningsökningen så beror den på endast två faktorer: Födelseöverskott och invandring ... och vi har ingen massinvandring och har heller ej haft! 2015 är ett undantag som ej kommer att upprepas. Snarare så att givet fortsatt marginellt födelseöverskott så behöver Sverige större volym invandring sett till att att arbetsgivarna saknar 100.000 personal, övertidsarbetet i landet motsvarar dessutom 100.000 heltidstjänster på årsbasis samt 100.000 går årligen i pension och pensionärerna blir fler och äldre.
   Det där argumentet om Kalashnikov i förorterna är rent polisiärt/socialt och har inte ett dyft med saken att göra. Det har med utbildnings-/arbetsmarknads- och bostadssituationen att göra.

   Radera
 9. Håller med här i Stockholm har har byggs köpcentrum efter köpcentrum. Här i Stockholm läggs ett köpcentrum ner skall bli bostäder i stället. Var på Mall of Scandinavia en Onsdag i December för 2 år sen kände mig helt ensam, det var väldig få där.

  SvaraRadera
 10. Winsth på Nordea menar att det är de negativa hushållen som ligger bakom nedgången i konjunkturen samtidigt som Riksbanken fortsätter oroa sig för hushållens höga och växande skuldsättning som bedöms fortsätta öka snabbare än inkomsterna.

  Får se om Winsth kan glädja sig åt ökande julhandel eller om det blir Riksbanken som kan glädjas åt en återhållsam julhandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skuldökningen används nog mest till köp av bostäder, åt sig själv eller sina barn.

   Radera
 11. Om vi inte konsumerar utav bara helvete kommer vi inte ha råd att köpa en ny planet när vi har förstört den vi har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människan har inte resurser nog att förstöra planeten. Bara att göra den ogästvänlig för människor och andra nu levande arter.

   Radera
 12. Det är ett friskhetstecken om folk prioriterar annat, och black friday kanske var nyhetens behag och en hel vecka kanske är lite för mastigt. Men jag tror inte det har med bolånen att göra. Nu erbjuder avanza 1,09% rörlig ränta.

  SvaraRadera
 13. Folk är för smarta för att gå på den billiga att affärerna låtsas rea mot fiktiva normalpriser :)

  SvaraRadera
 14. MoS är ju mer eventcentrum än shopping egentligen. Tror att det kan klara sig hyfsat, så länge bjässarna runt omkring klarar sig (Telia, Friends, etc).

  SvaraRadera
 15. I sthlm träffade jag igår två mäklare som delade ut kaffe i en gatukorsning kl 07:30. Är det ett gammalt fenomen eller börjar mäklarna bli desperata? Jag stannade av nyfikenhet, de påstod att de ville visa upp sig. De hade tom en "visning"-skylt för att väcka mer uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 16. Ser här runt Malmö hur man hela tiden försöker bygga nya kontorskomplex och lager lokaler etc. på nya ytor. Samtidigt står det stora lokaler tomma i andra delar av stan.
  Är det verkligen billigare att bygga nytt på ny tomt än att riva gammal skit och bygga nytt på befintlig tomt?
  Tycker det är ett sånt jävla slöseri med både åkermark och industritomter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka lokaler är det som står tomma i Malmö? Entré ja, men det har ju sina kända skäl och det går ju knappast att bygga om till kontor i en handvändning.

   Rätt stora delar av den dassigaste industrimarken (romerlägret/ödetomten, i princip hela Emilstorp) är förorenat i olika omfattning som kan behöva saneras. Det innebär generellt högre kostnader än att ta o-förorenad åkermark i anspråk.

   Dom inredde väl t ex en skola i gamla Tripasins lokaler, den fick stänga för att det visade sig att det låg en massa eldningsolja och skvalpade i källaren eller hur det nu var.

   Radera
 17. Finns flera i Arlövs industriområde, en del i Fosie och bakom Jägersro. I kranskommunerna finns det också tomma lokaler, men istället för riva skiten så anlägger man nya industriområden.

  Flesta av dem är inte förorenade utan det känns som att byggnaderna antingen är slitna eller dåligt planerade.

  SvaraRadera
 18. IKEA ska ju göra sig av med 7500 och anställa drygt 11000 under två år för att omdana sin kompetens inom bolaget och sikta mer mot e-handel.

  Det som sas igår på Studio 1 och som inte framgick i annan media (Inte vad jag kunde se i alla fall, kanske lades till i efterhand i vanlig ordning) var att de 650 tjänsterna som skulle "bort" i Sverige i själva verket skulle "förändras". En del av tjänsterna skulle göras om och personal utbildas i första hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erfarenhetsbaserad magkänsla: nästa uppbyggnad (tex efter nästa rejäla lågkonjunktur) kommer de som ska omvandla sin kompetens få riktigt svårt med jobben. Det kommer såklart alltid vara någon form av balansgång, men 1) det digitala äter sig långsamt men kontinuerligt in i kärnveeksamheten (därav IT i ledningsgruppen och dessa omorganiseringar av kompetens), 2) en rejäl flaskhals inom IT idag är att allt för stor procent i området inte har någon aning om IT. Som sagt kommer det alltid vara en balansgång, men den är Extremt obalanserad idag. Enorma mängder pengar i sjön.

   Radera