Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-12 13:33

Hushållen mer tveksamma till bostadspriserna - krasch i Stockholm

Hushållens tro på bostadsprisernas utveckling förämras, likt för fastighetsmäklarkåren, rapporterar SEB i sin boprisindikator. Hushållen är dock fortfarande mer positiva än mäklarna, men i Stockholm kraschade tron på bostadspriserna hårt senaste månaden.
SEB:s boprisindikator som mörk linje, och Valueguards Sverigeindex för bostadspriserna som ljus linje.
Det ser alltså även allt mer negativt ut med tron på stigande bostadspriser hos hushållen. SEB:s boprisindikator backade nio punkter, men ligger fortfarande på +13. I Stockholm backade, eller snarare kraschade, dock indikatorn med otroliga 23 punkter från +19 till -4.

Drivande sägs vara att hushållen förväntar sig en rejäl höjning av räntan det närmaste året. Frågan är dock om hushållen är medvetna om den konjunktursättning som tagit fart? Ränteförväntningarna tar ett rejält kliv och hushållen tror nu i snitt på en reporänta om +0.48% om ett år, dvs nästan en procentenhet högre.
Genomsnittet av hushållens tro om reporäntans nivå om ett år. Källa: Demoskop/SEB (PDF)
SEB:s privatekonom Jens Magnusson kommenterar:
"Månadens siffror bekräftar bilden att osäkerheten är störst i Stockholm. De höga priserna och skuldnivåerna gör Stockholm relativt räntekänsligt och det är dessutom där som mycket av nyproduktionen har skett. Sammantaget ger det en slagighet i prisförväntningarna och det är nu åter fler som tror på sjunkande priser än på stigande."
Stockholm avviker stort från övriga riket, där man fortfarande är positiva. Som mest positiva är man i Skåne med ett index på +36.  Västra Götaland, inklusive Göteborg ligger på +23 och rikshalvan som klumpas ihop som Norrland ligger på +19.

Härnäst återstår att se om oron i Stockholm sprider sig. Om inte annat kan detta ske när den faktiska utvecklingen tar fart nedåt i huvudstaden igen. Samtidigt är bostadspriserna acceptabla, åtminstone för villor, i stora delar av landet.

Mer information hittas hos SEB.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. men Harry Flam håller nog inte med, dvs han anser säkert att oron måste vara överdriven eftersom "alla" har råd och priserna därmed borde försvaras även i Stlm!

  (ironi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att svenskar köper för att bo. Det vet alla, så det behöver man inte kolla upp.

   Det bästa Mr Flam har levererat var annars när någon mitt i ett bubbelbabbel kritiserade Sveriges sjuka hantering av fastighetsskatt. Helt plötsligt vaknade han till och yttrade något i stil med "ja.. det.. det var ett misstag". Det lägger ribban för hur självklart det är att Sverige hanterat frågan helt galet - det går liksom inte ens att fantisera sig runt det.

   Radera
 2. Vore kul att se om det finns en säsongseffekt i boprisindikatorn..

  SvaraRadera
 3. Fastighetspriserna styrs mycket av var folk vill bo och det är i Stockholmsområdet där jobben och annat utbud finns. Så tyvärr lyser blogginnehavarens avund och missnöje med Stockholm igenom mer tydligt än någonsin tidigare i denna fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. In before bloggaren visar dig att du har fel om inrikes inflyttning.

   Däremot kommer närhet till pengar alltid driva inkomst (därför har till och med överutmanade finansarbetare bra betalt). Vilket innebär närhet till huvudkontor, närhet till kundens huvudkontor osv. Inkomst kommer sedan naturligtvis driva priser (med rejäl hävstång via lån), speciellt på en marknad där utbudet i betydande mån styrs kommunistiskt (så vi tappar kopplingen mellan produktionskostnad och pris).

   Radera
  2. Stockholm var väl den platsen där toppen drev hårdast och dessutom där fallet startade, det som händer i Stockholm är en bra indikation på vad som kommer hända i resten av landet. Har mycket svårt att se priserna i Stockholm gå ner under priserna i gbg t.ex.

   Radera
  3. Tvärtom. Tycker att bloggaren rapporterar nyanserat för att vara "lantis".

   Alla ekonomiskt kunniga har kunnat se vad om är på väg. Sen att visa har valt att på klassiskt bubbelmaner tro att "räntorna kommer aldrig stiga" "alla kommer ha råd med dyra premiumlägenheter" är mer ett bevis på deras idioti än bloggarns åsikter eller hemvist.

   Radera
  4. Är ju dock rimligt att Stockholm är dyrare än GBG så länge Stockholm har så många fler kunder och huvudkontor (nära så mycket mer pengar), eftersom inkomsterna kommer vara högre så länge det är så.

   Men dels är det ju en utbudsfråga, eftersom vi inte talar om en fri marknad här med naturliga utbud. Och utbudet verkar ju dragit iväg mer i Stockholm. Myterna om "busslaster med folk" spreds ju specifikt i Stockholm.

   Dels är det förståss inte givet att Stockholm i framtiden har flest kunder och huvudkontor. Men på kortare sikt är det väl ett ganska rimligt antagande.

   Radera
 4. Fast i lördags var det ett inlägg att BNP egentligen krymper och att en ränteökningen därför inte kommer ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjunkis, även jag är inne på denna bana. I motsats till vad Stefan Ö och Cornu tror på.

   Så visst vill man fastna hos sin bank, så bind. F ö en bra kommendation ifall man har låga marginaler i sin ekonomi.

   Radera
  2. Tror stenhårt på stagflation under kommande lågkonjunktur, blir intressant att se hur Ingves kommer hantera det. Det är om det sker ett stort kvitto på Riksbankens misslyckade räntepolitik.

   Radera
  3. Henke förklarar enkelt.

   https://youtu.be/hyt3PZjAVkU

   Sen när vi ändå är igång för de som inte sett?

   https://youtu.be/3BRRZ7My3Wg

   Sverige är rökt, dags att bli flyttbar själv.

   Radera
  4. Det ska till rejäl patriotism för att rationellt luta sig mot Sveriges lilla bubbla till ekonomi. Har full respekt för dem som driver den linjen medvetet.

   Problemet är att de flesta inte reflekterat över det, vilket är mindre respektingivande.

   Radera
 5. Bostadspriserna på söder(sthlm), har sjunkit -8% sista 2,5 månaderna. -2,84% sista 30 dagarna. Nere på 80k/kvm nu. Var 88k/kvm augusti. Årslägsta är 78k/kvm. 2 veckor till så bryter vi den vallen. Otroligt att tidningarna skriver "höjda priser", när priserna i själva verket krashar hårt. Räntorna i usa har gått upp 2% sen 2017. Vi får antagligen samma resa.

  SvaraRadera
 6. Såg för inte så länge sedan att ökningstaketen i penningmängden pekar brant nedåt. Om ett år eller så är den runt noll, och då har vi garanterat krigsrubriker...

  SvaraRadera
 7. Anekdotiskt kan man saga att priserna här I området (bärförort STHLM) har kraschat rejält för bostadsrätter. På bara två månader har efterfrågan dött och om man ska få sålt så är det nu priser som är ner 25% från toppen 2016. OM det ens kommer folk på visningen.
  Nyproduktionen är helt död.
  Och det här är alltså inom 500 meter från tunnelbana med 10-15 minuters resa till centralen.

  SvaraRadera
 8. Rörliga räntan verkar ha gått upp marginellt?

  USA höjer kraftigt och det slår över på svenska bolåneobligationer tagna i utländska valuta, högre räntor.

  Sen kommer ökad risk när priserna faller driva upp bolåneräntorna ännu mer.

  Någon som kvalificerat kan gissa vad räntetoppen kommer ligga på?

  Vad händer med/i EU?
  Italien verkar ju vara triggern till nästa krasch/kris i EU, kommer räntorna gå upp eller ned i EU pga. det? Italiens räntor verkar ju iallafall skena...

  SvaraRadera