Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-11-28 10:36

Hur vill ni att ex-fångar ska återintegreras i samhället?

Med rätta har sociala medier i dagarna översvämmats av kritik kring Malmös 70-miljoners skattepengfest för fd fängelseklienter. Det är enkelt att hoppa på det populistiska raseriet, och Malmö ska med rätta kritiseras för bristande kontroll på alla plan. Men frågan är långt ifrån svart-vit, och ni som nu rasar bör ställa er frågan hur man ska hantera de som släpps ut ur våra fängelser - utan bostad, utan jobb, med skulder - så att de inte faller tillbaka till gamla vanor. I Malmö-exemplet fungerade det uppenbarligen inte, men hur hade ni tänkt återanpassningen ska se ut?
I Sverige har vi sällan livstidsstraff.
Man kan på goda grunder rasa över Malmö kommuns skattepengfest till gängkriminellas lyxliv. Med det sagt så är faktiskt rehabilitering in i samhället ofta enda chansen att få fd fängelseklienter att återvända till ett lagligt liv.

I det i dagarna viral fallet som SVT avslöjade fungerade rehabiliteringen uppenbarligen inte, utan var direkt oansvarig då man satte personer ur samma gäng i samma boende, ett boende som dessutom var ett rent lyxliv i en enorm våning i centralaste Malmö, med lagad mat och städning, samt semesterresor. Malmö kommun följde inte upp företagets utgifter. Företaget följde inte upp att klienterna skötte sig.

I andra fall kan det fungera. Kanske inte alltid, men ibland. Har en lokal företagare som tar sig an fd fängelseklienter, som erbjuds boende, samt jobb i företaget. Samt kontroll att de sköter sig, med bostaden i anslutning till arbetsplatsen. Ska fungera bra enligt honom. Inte alltid, men oftast. Om han fortfarande sysslar med detta vet jag inte. Men i hans fall handlade det om ett genuint intresse för att ge folk en andra chans. Naturligtvis med ersättning från staten, men vad är alternativet?

Detta är dock inte i en lyxmiljö där de kriminella även har sina kriminella nätverk, utan i en liten by på landet i ett lokalt tillverkningsföretag.

Man kan döma ut Malmös slöseri på goda grunder. Dock bör man också fundera på hur exakt vi alls ska försöka återanpassa folk in i samhället. Kanske är det värt pengarna om en på tio lämnar den kriminella banan? Eller tre på tio?

Utan bostad blir det en soffa hos de kriminella tidigare kollegorna, och raka vägen in återupptagen kriminalitet. Det behövs dock även riktigt jobb, med tillhörande ansvar, ett jobb som sedan kan vara referens för vidare yrkeskarriär. Inte ett skatteavlönat hittepå-jobb.

Oavsett, döm inte pga Malmöfallet helt ut samhällets försök att erbjuda ett alternativ till kriminalitet efter fängelsestraffet. Det är humant och kan vara ekonomiskt vettigt att faktiskt försöka, men det måste ske med rimliga metoder och till rimliga kostnader. Malmö-fallet framstår som helt orimligt, och måste korrekt skyllas på kommunen och företaget ifråga.

Det kan vara på sin plats att påminna om att fd kriminella faktiskt kan bli återanpassade. Kom ihåg KRIS (Kriminellas rätt i samhället) hyllade uppträdande i Almedalen i somras. Ställ er frågan om vi helt ska lägga ner försöken att återanpassa.

En kriminell kostar samhället enorma pengar - antingen i fängelset för ett antal tusen kronor om dagen - eller ute i samhället med omfattande sociala, psykologiska och ekonomiska skador för brottsoffren. Någonstans finns det en rimlig kostnad för att försöka återintegrera fd fängelseklienter till ett liv där de kan följa lagar, normer och bidra till samhället.

Det kommer inte lyckas i alla fall  - kanske bara i ett fåtal.

Men alternativet är 100% återfall i kriminalitet, in i det enda nätverk och inkomstkälla som accepterar någon som är fängelsedömd, skuldsatt och utan arbete.

Så kasta gärna första stenen, om du nu själv är beredd att anställa en fd fängelseklient för att erbjuda denne en ny chans. Men det är inte den enkla vägen, så låt oss rasa i sociala medier istället. Det är säkert ett jätteeffektivt sätt att återintegrera fd kriminella i samhället.

Preventiva insatser är alltid billigare. Vi kunde bara önska att vi hade råd till mer preventiva insatser, inte bara gällande kriminella och socialt utanförskap med alternativsamhällen, utan också inom t ex skolan, samt sjukvården gällande folkhälsan. Men när skattebetalarna skriker högt vid försök till preventiva insatser är det enklast att inte göra något förrän problemet redan är obotligt och dyrt.

Det är inte så enkelt som att "klipp dig och skaffa dig ett jobb". Det är så enkelt för dig, förstås, men inte för de som dragits ner i kriminalitet. Vilket Malmö-fallet tydligt visar.

Fram till för några år sedan hade vi ett lågsäkerhetsfängelse, Smälterydanstalten, i byn. Den orsakade aldrig några problem, men kanske har den på den tiden relativt höga andelen sk plitar i närområdet påverkat min syn på kriminalvården och återanpassning av kriminella. Smälteryd lades ner 2010 på grund av för lågt behov, inklusive att man använde anstalten som utslussningsanstalt mot slutet av straffen för en del. Idag är Kriminalvårdens anstalter fulla.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

123 kommentarer:

 1. Vid grova brott, helst inte alls.
  De har inget i samhället att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du arbeta för livstidsstraff även för icke-mord.

   Radera
  2. Utvisning kan också vara ett alternativ.

   Radera
  3. Av svenska medborgare födda i Sverige? Kom ihåg att den gängkriminalitet mm vi har nu i mycket är barnen till de som kom till Sverige på 90-talet. Inte nuvarande migrationsvåg. Deras barn blir kriminella om 20+ år eftersom vi inte lyckas integrera dem in i samhället.

   Radera
  4. Om de inte har något i samhället ö.h.t. att göra varför inte göra processen kort och döma ut dödsstraff direkt så sparar man ju ännu mer pengar?

   Radera
  5. "Kan vara". På svenska betyder det att i vissa fall kan man använda utvisning som påföljd efter avtjänat brott. Alla gängkriminella som begår brott och fälls för det i Sverige har inte permanent uppehållstillstånd eller är födda/svenskt medborgarskap.

   För dessa får man väl tillämpa andra metoder, se nedan svar.

   Radera
  6. I USA så är hela processen kring dödsstraff snarare väldigt dyr med överklaganden osv, för att inte tala om misstag som begås.

   När det gäller rehabilitering och återanpassning så borde ledstjärnan vara att det är evidensbaserat.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. En väldigt stor andel av de i våra fängelser är utländska medborgare. De kan vi utvisa. Vi kan även utvisa alla de som befinner sig här utan tillstånd. Gäller även eu-medborgare som inte uppfyller kran för att få uppehålla sig här. När staten Sverige inte ens försöker upprätthålla de lagar som redan finns så är det i te konstigt att brotten ökar.

   Radera
  9. Jag är inte främmande för livsstidsstraff, straff-koloni kanske vore en lösning?

   Radera
  10. Som Uppsalas polischef sa i Eftelyst, angående vad man borde göra mot den ökande grova brottsligheten. Att Sverige har ett av världens mest liberala straffsystem. Det borde bli hårdare straff.

   Radera
  11. Andelen utländska medborgare intagna på anstalt vid en viss tidpunkt verkar det inte föras statistik på, men totalt intas 8000 per år varav ca 3000 är utländska medborgare. Givet att strafftiderna är desamma (har ingen aning om hur korrekt det är) så är alltså ungefär 3/8 eller avrundat uppåt 40% i finkan utländska medborgare.

   Statistiken kan hämtas på Kriminalvårdens statistikportal. NB att "anstalt" väl avser fängelse, alltså ej häkte eller frivård.

   Sen är ju frågan om vad "utländskt medborgarskap" innebär, man kan ha svenskt OCKSÅ och då kan vi hur som inte utvisa vederbörande med nuvarande lagstiftning tror jag.

   Radera
  12. Lagar kan ändras, men frågan är om landet tar emot sina medborgare efter utvisning.

   40% säger du? Det är intressant när man tittae på fördelningen på olika brott.

   Radera
  13. Vi borde självklart återinföra fredslöshet. Man får bli niding.

   Radera
  14. Med tanke på att man får svenskt medborgarskap i flingpaketet så är 40% extremt högt. Antagligen är det 40% till med utländsk bakgrund. Ni som tror något annat får ge en trovärdig källa. Dock svårt då staten inte vill ta fram dessa siffror.

   Radera
  15. Dubbla straffen rakt mot idag för alla våldsbrott och olaga vapeninnehav.
   Ta bort 2/3 frigivningen.
   Ta bort straff rabatten för de under 20.
   Leasa fängelseplatser i lågkostnadsländer för långtidsdömda.
   Ta bort alla "förmåner" som gym etc. i fängelserna, det ska vara ett straff inte ett träningsläger.
   Utvisa alla med dubbla medborgarskap (dra in den Svenska medborgarskapet) vid grova brott.
   Utvisa de med alla former av uppehållstillstånd vid mellan grova/grova brott.


   All detta ovan skulle stoppa upp och kanske minska den negativa utvecklingen vi har i vårat samhälle, men det kommer troligen förbli en dröm för politikerna skulle aldrig våga gör en så stor och kraftfull reform i Sverige.

   De kommer fortsätta som idag och Sverige kommer inom ett årtionde bli som Brasilien med våldsbrott, kidnappningar, mord, rån osv.
   Radera
  16. Seriöst. Vad skulle allt detta leda till?

   Blev själv, som 20-åring, dömd till ringa våld mot tjänsteman efter att ha varit "utåtagerande" pga extremt dåligt mående i ett års tid. Tidigare ostraffad och sedan dess, flera år senare, extremt noga med att följa lagen och har självklart inte hamnat i mer trubbel.

   Nu fick jag straffrabatt och kom undan "lätt" med dagsböter men jättekul att för evigt bli uthängd på nätet och av arbetsgivare ses som en "säkerhetsrisk" när jag i själva verket numera är extremt petig med att följa lagen.

   Vad FAN skulle samhället ha tjänat på att ha gett mig ett strängare straff?

   Radera
 2. Hantverkare verkar det alltid vara brist på. Utbilda folk i fängelse till snickare, rörisar, målare, elektriker m.m. (allt utom låssmed möjligen). Ge sedan ett skapligt lönebidrag första halvåret. De som vill återanpassa sig tror jag kommer lyckas.
  Däremot tror jag inte på västindienseglingar och skidresor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snickeriarbeten verkar redan vara vanligt ute på anstalterna, monoton tillverkning likaså men resten av sysslorna vet jag inte.

   Radera
  2. Precis som allting annat i Sverige där det skriks om brist. Det är brist på erfaret folk, med alla certifieringar på plats. Det är ingen brist på nykläckta som behöver lärlingsplatser.

   Radera
 3. Och ja, skulle definitivt anställa en före detta kriminell. Jobbat med flera och de var bra folk som till exempel slagit tillbaks för hårt eller slarvat med bokföring. Sedan tror jag tyvärr det finns en del som inte är så intresserade av att gå upp halv sex och komma hem trött vid fem 220 dagar om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för detta. Jag är böjd att hålla med dig. Hade jag varit rekryterare hade jag positivt särbehandlat dem som var dömda för brott som inte är för allvarliga eller irrelevanta för jobbet. Detta såklart bara då jag uppfattar två sökande som i övrigt likvärdiga, vilket kanske iofs är orealistiskt men inte omöjligt.

   Själv har jag hyfsade meriter men har svårt att landa ett jobb. Iofs kan detta bero på en mätt bransch (ekonom) men också på att jag för ett antal år sedan dömdes till böter för ringa våld mot tjänsteman och att detta finns öppet för världen att se på diverse uthängningssidor.

   Jag hade positivt särbehandlat dem för jag vet att alla andra hade negativt särbehandlat dem. Du har 3-5 personer utvalda och kollar upp dem. Om en av dessa är dömd är det bara att gissa vem som ryker. Och sen upprepar sig detta om och om igen... ...

   Radera
 4. Bra inlägg som visar på ämnets komplexitet på ett allsidigare sätt än i ett twitterflöde.

  Jag har ingen bra lösning på problemet, men så länge som det inte är livstid på samtliga brott så kommer före detta brottslingar att behöva släppas ut i samhället. Spontant känner jag att det är viktigt att man då kommer bort från den kriminella miljön genom byte av ort och umgänge.

  SvaraRadera
 5. En god början är ju att alltid dra in PUT/medborgarskap för invandrade personer om de döms till fängelsestraff över en viss längd, och sedan utvisar man dem efter avtjänat straff. Det bör lösa den allra största delen av problemet.

  Övriga löses som för alla andra "svaga grupper" med lägre skatt på låga löner och avreglerad arbetsmarknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad har du för evidens för dina påståenden?

   Radera
  2. Det görs redan idag, men tillämpas lite utifrån fall till fall utan tydliga riktlinjer. Dessutom brukar de fällda åberopa skäl som att de riskerar lviet vid utvisning och då går det inte. Men det kan inte fungera för de som har medborgarskap, då är det Sveriges ansvar. PUT är lite annorlunda, möjligen TUT skulle kunna dras in. Egentligen är det svårt att se varför PUT finns.

   Antingen är det asylprocess/TUT eller medborgarskap.
   Däremot för de med TUT eller pågående asylprocess.

   Radera
  3. PUT finns väl för att minska den administrativa bördan för migrationsverket. Det finns ju annan invandring än flyktinginvandring där man kan anta att om inga ändrade förhållanden föreligger så kan man lika gärna ge PUT.

   Radera
  4. Vilken evidens krävs menar du? Långt även hälften av de som sitter i fängelse har utländsk bakgrund. Men även om det vore endast en procent så skulle det lösa problemet med just dem. Det handlar om principer inte procent. Principen är att vi tar hand om vår egen skit och andra länder får ta hand om sin.

   Radera
  5. Du kan ju börja med att länka till en trovärdig källa till det påståendet, dvs inte rasse/nassemedia. Och utländsk bakgrund betyder inte att man är invandrad. En förälder född utomlands och man räknas som utländsk bakgrund.

   Radera
  6. Enligt kriminalvårdens egen statistik satt det närmare 3000 utländska medborgare i svenska fängelser 2017. Dit räknas ej de med dubbla medborgarskap.

   Radera
  7. Till icke rasse-media alltså.

   Radera
  8. Vid en given tidpunkt (1:a Oktober 2017) satt 4148 personer på anstalt varav 1240 utländska medborgare.

   Radera
  9. Fortfarande inte en länk till icke rasse-media.

   Först hävdade du 3000 och nu hävdar du 1240. Bestäm dig.

   Radera
  10. Knappt 40% med utländskt medborgarskap, se mitt inlägg högre upp. Om jag nu räknat rätt. Kolla gärna själva på kriminalvårdens statistikportal.

   Radera
  11. Räknas de utländska medborgare som är i förvar hos Kriminalvården pga utvisningsbeslut med i siffrorna, eller är det bara de som är fällda för brott?

   Radera
  12. Mellan 26 och 33% av nyintagna fångarna per år var utländska medborgare mellan 2003-2012. Källa: SVT och Kriminalvården.

   Under 2015 var 41% av de nyintagna fångarna utländska medborgare. Källa: Riksdagsmotion, tyvärr från oacceptabla partiet, och Kriminalvården.

   Denna motion påpekar också "Idag är Kriminalvården förbjuden i lag att registrera de intagnas ursprungliga nationalitet eller om de har invandrarbakgrund. Det går med andra ord inte att titta närmare på intagna i gruppen svenska medborgare trots att den gruppen idag, på grund av höginvandring, är allt mer heterogen."

   Så trovärdig statistik i större detalj kan vara svår att finna eftersom den tydligen inte får samlas in.

   Radera
  13. https://www.kriminalvarden.se › kos-201...PDF
   Kriminalvård och statistik - Kriminalvården

   Sid 81

   Radera
  14. Eftersom Kriminalvården har hand om utvisningar av asylsökande med avslag, så blir det ju en del i systemet den vägen.

   Radera
  15. Korrektion: Källa 1 var SR, inte SVT.

   Radera
  16. Hoppas den länken duger. Där kan du läsa om både 3000 och 1240. Jag är inte ute efter nåt annat än att servera efterfrågad statistik.

   Radera
  17. Bra. Se alltid till att ange källor i dessa frågor, då det helt avgör trovärdigheten. som vi ser ovan ska en källa vara SD, som säger att det inte finns några källor.

   Radera
  18. Samma länk sid 108. Över hälften av de intagna har någon form av missbruk. Prio 1 borde vara att hjälpa den intagne att bli kvitt missbruket för att en återanpassning till samhället ens ska vara möjlig. Sen tror jag inte det finns en plan/behandling som fungerar på samtliga utan det krävs nog att man går ner på individnivå och kanske ställer frågan: - Hur tror du att du på bästa sätt kan bli en bra medborgare när du kommer ut i det fria?

   Radera
  19. "som vi ser ovan ska en källa vara SD, som säger att det inte finns några källor."

   För den mer noggranne läsaren så finns alltså viss information, i synnerhet att utländskt medborgarskap hos en fånge indikerar att denne också har utländsk bakgrund. Minst 26-33% av de nyintagna fångarna har alltså utländsk bakgrund i den meningen att de har utländskt medborgarskap.

   Dock vet vi inte vad gäller resten av populationen av fångar eftersom information om utländsk bakgrund hos fångar som är svenska medborgare tydligen inte får samlas in -- om nu SDs utsaga går att lita på, men det ter sig lite onödigt att be om att samla in denna information om den redan finns tillgänglig.

   Radera
  20. Att dra tillbaks medborgarskap är att börja i helt fel ända. Medborgarskap innebär ovillkorlig rätt att uppehålla sig i landet och bör vara en oåterkallerlig rättighet.

   "Ovillkorlig" betyder som sagt oavsett omständigheter, utan krav på att medborgaren skall bete sig och följa lagar.

   Radera
 6. *Brööööl*.. Ge alla ett nackskott i pannan, använder man 22lr kostar det bara några kronor per avskum. Spelar ingen roll om det är snatteri eller mord de gjort sig skyldiga till.

  Nä, det går såklart inte. Det måste såklart finnas en väg tillbaka ut i samhället. Jag tror det är ett stort problem att man i Sverige lätt blir bortsorterad om man är straffad. Många rekryterare sållar direkt bort alla som är straffade, vilket såklart ökar risken för återfall.

  För människor med fast bostad och jobb bör kanske fotboja utdömas i större utsträckning än idag.

  Men det största problemet och feltänket idag är det kring narkotikabrott och kringliggande brott. Folk slutar inte knarka pga hårdare batonger och hårdare straff. Missbrukare behöver vård. Om de inte kan/vill sluta knarka bör de få substitutsbehandling. Alltså inte bara metadon/subutex, utan ge de som vill och behöver riktigt heroin. Det kostar samhället några kronor per dag, men innebär att heroinisten slipper stjäla/råna/lura gamlingar för tusentals kronor per dag. Det kommer även frigöra mycket tid för heroinisten, tid som hen istället kan lägga på att försöka vara produktiv för samhället. Heroinister kan med rätt förutsättningar vara välfungerande och kan sköta jobb. Dock bör de kanske inte köra bil etc. Om vi genomför detta kommer oerhört stor del av vardagsbrotten upphöra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nackskott i pannan". Du bör nog sluta med drogerna.

   Radera
  2. Första stycket var mitt försök att parodisera de som brukar skrika efter hårdare straff och att brottslingar inte har i samhället att göra.

   Radera
  3. En person inleder ett inlägg med en ironisk formulering som han sedan argumenterar mot.

   Du kallar honom missbrukare.

   En av er bör skämmas över sitt beteende.

   Radera
  4. Nej, jag skrev "sluta med drogerna".

   I övrigt är i min erfarenhet typ 80-90% av legalize it-förespråkarna själva brukare.

   Radera
  5. Jag använder inte droger. Sen är det såklart upp till dig att bedöma om du litar på en anonym kille på internet. Men oavsett vad försvinner inte argumenten för harm-reduction beroende på vem som säger dem. Sen är det skillnad med "legalizeit" och harm reduction. Utvecklingen i Portugal har varit god efter att de gått från straff till hjälp. Det har inte bara varit en vinst för missbrukarna, utan även skattebetalarna. Varför tror du Norge har beslutat för att slå an på samma linje, efter decennier av den förbudspolitik vi i Sverige fortfarande håller fast vid?

   Radera
  6. Det där svaret bör du också skämmas över. Sluta med alkoholen.

   Radera
  7. Cornu: han menar såklart att man skall skjuta med väl avvägd rörelsemängd på skottet så att det stannar precis innan nackskottet kommer ut på andra sidan från pannan:)

   Radera
  8. Japp det är bara att inse att kriget mot knarket som det bedrivits de senaste 50 årena har varit bortkastad tid. Läs gärna 50 år gamla SVD så inser man hur tafatta man har varit för att sen slå hårt mot missbrukare och göra det brottsligt att nyttja droger och hur många som blev drabbade av det i onödan.
   GE bort knarket gratis så slipper dels missbrukarna att begå brott och smugglare och leden ner till missbrukarna kommer att få problem. Sänk de kriminellas ekonomi som bygger på att förslava folk i ett missbruk som ställer till ett elände för alla i missbrukarens omgivning.

   Radera
  9. Ja, när vi ändå håller på så kan vi väl ändå tillåta alla brott... För kriminalitet till följd av att idioter, dvs missbrukare, försöker få tag i pengar till droger, är långt ifrån den enda brottslighet de ägnar sig åt tyvärr.

   Radera
  10. "I övrigt är i min erfarenhet typ 80-90% av legalize it-förespråkarna själva brukare."

   Källa på det eller är det ok med lösa påståenden beroende på vem som framför dem?

   Ursäkta, men jag kunde bara inte låta bli.

   Radera
  11. reaction, det är mer "syndiga brott" som man kan diskutera, inte våld och stöld.
   Missuppfattar jag dig här när jag ponerar att du syftar på dylika brott?

   Radera
 7. RE: Malmö, jag hoppas dom synar företaget närmare och hur kontakterna med kommunen såg ut.
  70 miljoner kronor på ett par år är astronomiska summor som inte täcker hyra+städning direkt.
  Det bör ha varit rejäla kickbacks till dom som godkände upplägget, något annat ser jag som helt orimligt för det är ett så pass absurt slöseri att alla med rent mjöl i påsen hade reagerat.

  Rehab planen som sådan, kommer dom från Malmö skall dom väl isåfall flyttas upp till norra norrland och ensamma för att komma ifrån sitt tidigare liv. Ett rum och kök och ett jobb i skogen eller nåt med kontaktperson på kommunen?

  Inte så smart att sätta ett par gängkriminella tillsammans i en lyxvåning i staden dom kommer ifrån och hoppas på förändring, vad trodde dom egentligen att denna enorma statussymbol skulle användas till :)

  Man bör också jobba aktivt med KRIS, dom här 70 miljonerna hade nog räckt ganska långt för KRIS...

  SvaraRadera
 8. Man skulle ju kunna börja med att ha ett integrationsorgan som jobbar med att återinföra dessa i samhället.

  När de släpps så får de bo på så kallade halfway-houses med utegångsförbud efter 22, de får då också hjälp att skaffa statligt subventionerade jobb och hjälp att sen skaffa ett riktigt boende.

  Som någon skrev tidigare hade integrationen kunnat starta redan under fängelsetiden

  Med rätt insatts från början kanske man slipper dyra nödlösningar

  SvaraRadera
 9. Livstidsförvaring vid tredje brottet. Utvisning direkt om förbrytaren inte är svensk medborgare. Indragning av medborgarskap och sedan utvisning om medborgaren inte levt ett laglydigt och självförsörjande liv i minst tio år innan brottet. Sexbrottslingar släpps aldrig ut utan livstids kemisk kastrering. Outsourcade fängelser förslagsvis i något stabilt afrikanskt land där de med låg anknytning till Sverige sätts samt alla som skall livstidsförvaras eller utvisas efter straffet. De som inte kan utvisas förvaras inlåsta tills utvisning kan ske. Det ska finnas bra möjlighet att lära sig bristyrken under
  fängeletiden. Straffens längd skall styras av dels hur fången sköter sig och dels om de uppnår uppställda krav på förkovring. Praktikplats ordnas innan de släpps ut. Lång villkorlig frigivning där de åker in direkt om de inte uppfyller överenskomna villkor. En bra början. Min empati ligger främst hos brottsoffren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sexbrottslingar. Så den som missar att få ett "ja" innan eller under sexakten, ska därefter ha en livstids kemisk kastrering?

   Radera
  2. Finns ju redan såna, cis eller vad de heter som hatar kvinnor för att de inte får nuppa. De är ju kemiskt kastrerade på sätt och vis.

   Radera
  3. Re Cornu
   Den lagen skall självklart ändras först.

   Radera
  4. George Carlin löste egentligen problemet åt oss. Youtuba "state prison farm".

   Må hans själ vila i frid.

   Radera
 10. Att ge kriminella en yrkesutbildning är ett bra steg. Men om de inte sedan får chansen att komma in i sitt arbete kommer de halka tillbaka i sitt tidigare liv.

  Många kriminella har missbruksproblem och här är det såklart vettigt att satsa på att åtgärda detta först innan andra åtgärder kommer i fråga.

  Problemet är att det är svårt med bakgrunden kriminell att komma in i arbetslivet. Ett förslag kan vara att företag som arbetar mot offantlig sektor med exempelvis entreprenadverksamhet använda sig av fd. kriminella med avtjänade straff som extra personal. Med rätt ekonomisk morot borde det fungera.
  En form av utvidgad lönebidrag, fast för en viss tid.

  Problemet med som med alla andra sådana här saker är att det schabblas bort i processen av ansvariga tjänstehjon pga avsaknaden av kontroller mm på vägen. Ignen har ju med vett och vilja velat ha det som i Malmö inom förvaltningen men de bryr sig inte pga avsaknad av ansvar.

  Kostnaen för att låsa in folk på obegränsad tid är enorm så här har skrikhögern (Gur mfl) faktiskt inte så bra koll då de hävdar att brottsligheten minskar om man förlänger straffen och det ger samhället lägre kostnader. Det är möjligen en akut åtgärd, eller som en överhängande hot IFALL man som kriminell inte accepterar behandlings/utbildningsplanen. Tredje resan kanske?

  Först ett antal morötter, sedan piska. Men moroten måste vara rimlig.

  Men frågan är hur effektivt det är för killar som levt med att kompisarna är nerskjutna en efter en. Till slut bryr de sig inte vad som händer med dem och deras kroppar väntar bara på det dödande skottet.

  SvaraRadera
 11. Framförallt är det dags att inse att en betydande del av kriminella är personlighetsstörda (antisocial störning ffa) och därmed ej möjliga att rehabilitera. Denna grupp behöver låsas in, förvaras alltså, för att skydda resten av medborgarna.

  Det är nog mest denna basala insikt som saknas i Sverige idag. Istället råder Bamse-barnsligheterna att om vargen är dum så blir han snäll bara man är tillräckligt snäll mot honom. Ett nationellt mindfuck av episka mått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - https://sv.wikipedia.org/wiki/Ett_oskrivet_blad_(bok_av_Pinker)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det bästa jag läst i hela tråden! Verkar dock svårt för svensson o politiker att förstå.

   Radera
 12. Medborgarinkomst kommer förhindra mycket kriminalitet, både bland de som suttit i fängelse och de som ännu inte gjort eller åkt fast för något brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om min granne rånar mig på min medborgarinkomst varje månad, vad gör jag då? Brott är det enda som återstår.

   Radera
 13. Gör som i Danmark med grovt kriminella, utvisa om de har dubbelt medborgarskap i annat land, det Danska blir förverkat.
  De som inte har medborgarskap i SE ska självklart utvisas till resp. Hemländer. De som är kvar hyr vi platser till i någon f.d. Öststat.
  sedan ev. Rehab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som alltid när detta argument framförs. Hur troligt är det att det finns någon stat som är villig att ta emot dessa människor?

   Radera
 14. Det känns som om att straffen måste komma tidigare i många fall, småganstrar skall tas om hand snabbt. Få dem att skämmas genom exv butiksägare som sätter upp bilder på snattare eller icke-önskvärda kunder (vanligt i USA och Frankrike har jag sett). Behöver antagligen kontrolleras på något sätt för att inte spåra ur, men jag tycker att idéen är i grunden bra - har du varit djävlig så måste du även stå för det.

  Är en varm anhängare av "third strike and you're out" vid grövre brott. Man kan ha otur och bli dömd för dråp/vållande till annans död (trafikolycka eller så), men händer det tre gånger så är det samhället som skall skyddas från den individen.

  Angående fängelse för dessa individer som är "third strike" så finns det gott om plats uppe i norr. Hägna in ett antal hektar och låt de kriminella ordna upp det bäst det går. Sitter man inne för sitt tredje grova brott har omskolning etc uppenbarligen inte hjälpt. De som vill jobba sig upp till förmåner i dessa läger kan man säkert ordna jobb för - rensa skog eller vägar.

  Vi måste bli bättre på att ta hand om och skydda brottsoffren - att relativisera kriminalitet och förklara det med socioekonomiska omständigheter som det i många fall görs idag är skrämmande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte riktigt med där. Att tredje resan t.ex. ibrott ska ge strängare straff än första är rimligt men samtidigt är det bör det finnas proportion mellan brott och straff så att t.ex. ha livstid för ett bilinbrott eller trafikförseelse är överdrivet och många stater som har det funderar på att avskaffa det.

   Radera
  2. Tycker att third strike är fullt rimligt vid grövre brottslighet. En cykelstöld är sin sak men vid grov misshandel, grovt narkotikabrott, våldtäkt etc så bör samhällets skydd prioriteras.

   Radera
 15. Det kanske inte finns någon så kallad lösning på de problem den förda politiken åsamkat Sverige. Vi knske i fortsättningen måste koncentrera oss på " damage control".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste erkänna att omfattningen av problemen, eller mängden arbetstimmar som krävs för att mitigera problemen, är ohanterlig givet att de flesta måste jobba med sina vanliga jobb för att underhålla välfärden. Den kommande mandatperioden ser ut att ytterligare bygga på obalansen.

   Då uppstår frågan vilka metoder/processer som skall till för att minska obalansen. Reinfeldt har ju jobbat lite med förslag kring Järvafältet efter amerikansk modell. Vi kanske kan ta över delmomentet "Three Strikes" därifrån. Hemskt, javisst, men vi kanske inte längre har lyxen att välja genomgående humana metoder.

   Radera
 16. Här finns ett av problemen med vår kultur och vår övertro att kunna fixa saker.
  Undantaget ungdomskriminella och personer som haft otur någon gång så kan inte fångvård "bota" kriminellt beteende. De unga växer ur sin antisociala fas och de som haft otur behöver ges tid till reflektion så att tröskeln för att låta känslorna styra vid exvis alkoholintag blir högre.

  Dessa personer som faktiskt vill vända på sina liv tenderar att kunna klara sig i samhället med de skyddsnät som finns idag.

  Sedan har vi återfallsförbrytarna och yrkeskriminella. Dessa individer kan så gott som aldrig rehabiliteras och för dem ska fångvård vara en karantän så att resten av samhället kan vara tryggt i deras frånvaro. Och i fallet karantän (efter tre våldsbrott inom 15 år t.ex) så kan karantänen med fördel placeras i ett annat EU land där fängelsevistelse är billigare.

  Man har försökt "konvertera" psykopater tidigare, och det enda man åstadkommit med träningen är att psykopaterna blivit bättre på att spela empatiska men inte förändrat sitt beteende. Snarare har deras förståelse för konceptet empati lett till att de blivit mer manipulerande.

  Så min lösning är att hjälpa de som visar att de vill ändra sina liv. Dvs om de pluggat i fängelset osv, men acceptera även att alla inte går att fixa och spärra in de olösliga fallen för evigt i en så billig boning som möjligt.

  SvaraRadera
 17. Lägg pengarna på enkla fängelser istället och repressiva polisåtgärder - kalla tillbaka pass & medborgarskap och i förekommande fall skicka tillbaka dem till sina ursprungsländer eller föräldrarnas ursprungsländer vilka kan mutas med bistånd eller indraget sådant - i denna takt som landet kriminaliseras är det snart Brasilien liknande förhållanden över hela landet - ansvariga är förstås den bedrövliga politikerklassen eller good luck med nuvarande vänsterliberala flum.

  SvaraRadera
 18. Många av de gängkriminella skulle förmodligen fungera bättre i de samhällen som de eller deras föräldrar en gång lämnade. En plan för rehabilitering skulle därför kunna vara att, med ett ekonomiskt bidrag, hjälpa dem att etablera sig i dessa länder. Vid en lyckad etablering bör de sedan, mot ekonomisk ersättning, få ge upp sina svenska medborgarskap.

  Den Annie Lööfska globaliseringen skapar allt för ofta rotlösa individer som, pga. upplevd alienation, fylls av hat mot det samhälle som de hamnat i. Därifrån är steget till kriminalitet inte långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att många av de länderna är intresserade av att ta emot sådana personer?

   Radera
  2. Aktuella länders intresse kan påverkas med ekonomiska incitament. Makthavare i dessa länder har en väl utvecklad flexibilitet när ekonomisk vinning kan förutses.

   Radera
 19. Jag rasar mot behandlingen, eftersom det är omoraliskt att behandla kriminella bättre än man behandlar de som har skött sig. Om fångar bor bättre och äter bättre mat än sjuka, åldringar och skolelever så prioriterar man fel. Fångarna ska ha den enklaste tillvaron som sämhället erbjuder. Får man torskfiskpinnar i skolan ska fångarna ha fiskpinnar av alaskapollock, inte tvärtom.

  Jag tror att en rimlig återanpassning är ett gradvis återförande av friheter till förbrytaren. Frihetsinskränkningarna skall tvinga personen att bli en bättre människa. Någon som släpps från fängelset ska ha en fotboja, övervakas kontinuerligt och förbjudas att umgås med kriminella personer/sina gamla kriminella kompisar, förbjudas dricka alkohol, tillbringa nätter och sena kvällar hemma, röra sig regelbundet, läsa böcker, studera och göra andra uppbyggliga aktiviteter så att nya bekantskapskretsar och goda etableras och ersätter det gamla livet.

  Man behöver ha en förståelse för att många människor inte är kapabla att ta bestämma över sitt eget liv med gott resultat, och att de därför behöver en styrd tillvaro där någon berättar vad de ska göra. Frihet och ansvar kan sedan sakta lämnas över till individen, allteftersom denne utvecklar de förmågor som krävs.

  SvaraRadera
 20. Sätt upp lite kameror i lyxlägenheten och spela in en reality show. Vinsten går till brottsofferfonden, om det nu finns en sådan. Låt dem m.a.o. betala sin skuld till samhället mer konkret.

  SvaraRadera
 21. Det ska vara snabba puckar, begår du ett brott och polisen tar dig så ska du direkt på rättegång innan du ev släpps ut igen, vid brott som ger fängelse är det dit dom för dig efter rättegången.

  Mycket skit är drogrelaterat, fånga direkt upp de som påstår sig vilja sluta eller vilja lämna gäng, passa på när de är riktigt motiverade och mår skit, avgifta och sätt dem ihop med andra MOTIVERADE i tex anstalter med integrerad 12-stegs-behandling eller motsvarande för de som vill lämna gäng, så långt hemifrån som möjligt.

  Antar att man slussar ut folk och att man gör upp en plan för vad som ska hända när straffet är över. En riktig bostad måste finnas, något man måste göra 07-16 Mån-Fre, skola, praktik, låtsasjobb, behandlingshem osv, men något vettigt. De bra rutinerna ska redan vara igång innan de lämnar anstalten. Vägrar man delta så blir straffet längre ihop med samtalsterapi, medicin eller vad som nu kan hjälpa individen på bättre tankar. Inte bara släppa ut kompletta galningar på gatan igen efter avtjänad tid, tack. Och såklart övervakning första 2 åren efter utsläppandet.

  Sköter man inte sig så blir straffet längre, är man ett mönster så får man sitta LITE kortare, men inte typ 30%.

  Nu satt jag ju aldrig i fängelse även om det var nära ögat, jag slapp för att jag var drogfri och på rätt spår. Men på "min" tid så fick jag lite mer pengar/dag av SOC om jag var villig att jobba på ett låtsasjobb + att de blev mer motiverade att hjälpa mig till ett nästan riktigt jobb. Viket senare blev annat riktigt jobb utan SOC och sen har det rullat på i 20 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är bara dumheter, ge folket knark om de vill ha det. Det logiskt korrekta brukar vara det motsatta det som onekligen men falskeligen verkar korrekt. Nu har ju massor av jobb skapats i polisen, i vården, de gör begränsad nytta och en del skada.

   Vad är det för medicin du tänker på som får en på bättre tankar?

   Slutligen, du ser ju att du fick det ok efter lite hjälp, ska inte hederliga få det som boven får?

   Radera
 22. Hos Polska ICA hittade man 160 kg cola i bananlådor från Ecvador inte undra på att folk blir beroende och sen desperata när leveransen uteblir, undrar om det är Julian som ligger bakom?

  SvaraRadera
 23. Då jag har stor erfarenhet av Malmö coolingar kan jag meddela att majoriteten vill leva genom kriminalitet,det finns noll intresse för hederligt leverne. Hur man löser det vet jag inte men endast morot funkar inte. Dessa människor behöver en stor piska med och i många fall handlar det om att de behöver låsas in när de begår brott och det direkt. Och vid upprepad brottslighet hade det varit lämpligt att klämma till ordentligt. Inte för att rehabilitera i första hand utan för att skydda medborgarna.

  Att börja outsourca fängelseplatser till Baltikum för de som begår brott efter brott tror jag på. De man satsar på får platser i Sverige.

  Sen bör man utvisas i alla fall oavsett om man begår brott och inte är svensk medborgare. Har man uppehållstillstånd skall det kunna återkallas.

  Sköter man sig skall det premieras. Missköter man sig skall det straffa sig. Skillnaden skall vara tydlig. Vi måste dit förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baltikum är för dyrt. Finns många bra länder i Afrika. Varken menat raljant eller ironiskt. Många har en kolonial attityd till Afrika och tror på riktigt att de flesta bor i hyddor.

   Radera
  2. Bra för miljön också, varmt så det räcker utan uppvärmning. Antagligen väldigt avskräckande då det inte lär bli särskilt många besök om man sitter där. Playstation med lyxboende ska man också veta att det absolut inte är. Det ska ju för tusan inte vara bättre att sitta än att vara i frihet!

   Radera
  3. Du pekar på nåt viktigt här Tillsats, om inte den kriminelle själv vill lägga av och är beredd att på allvar anstränga sig för att ordna upp sitt liv, så är alla försök att rehabilitera personen dömda på förhand.
   Grundproblemet i Malmö verkar ha varit att man slängt en massa pengar och resurser på människor innan man verkligen utrett om de är intresserade av att lämna kriminaliteten bakom sig.
   Ett rimligare förhållningssätt hade ju varit att dra in allt stöd och kasta ut personen på gatan vid minsta tecken på att han inte vill rehabiliteras. Som det gick till i Malmö så var ju socialen snarare medhjälpare till brott.

   Radera
  4. GurraG: I min modell så tycker jag att straffet skall bestå av två delar. Först en period där man är dömd att sitta i fängelse, och sen en vilkorlig del som sträcker sig långt utöver det. I den delen ingår bland annat möjlighet att omvandla den delen till fängesestraff (se det som att man från början dömmer en ovilkorlig dom och en vilkorlig).

   Då kan man kombinera den andra delen med vilkoret att man ordnar upp sitt liv till en acceptabel nivå. Då om personen visar (tydliga) tecken på att inte vilja ordna upp sitt liv så kan man ju ha möjligheten att slänga in honom på kåken igen, isht ifall han fortsätter sin kriminella karriär.

   Radera
 24. Annars så kan man ju fortsätta med nuvarande metod - att låta dem skjuta ihjäl varandra, möjligtvis med lite bättre vapenutbildning så att de träffar bättre vilket minskar kostnaderna för sjukvården och minskar risken för andra som råkar vara i närheten.

  Detta verkar ju vara en alltigenom accepterad lösning så länge verksamheten pågår i sk utanförskapsområden, de oskyldiga som drabbas där är ju inte etniska svenskar och skulle de vara det så är det är det bara fattigt folk dvs. inte värda att lyssna på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju många fina arenor som mestadels står tomma. Sälj biljetter och låt dem gör upp där!

   Radera
  2. Stor mängd av skjutningarna är ju för att man handlat knark på krita och inte kan betala. Kula i knäet. Kostar en del för sjukvård och rättsväsende. Ett mord kostar en hel del med om man säger så. Pangamera höll ju utbildning för kriminella, men det tog ju slut nu.

   Radera
 25. Vid upprepad brottslighet kan den dömde få det avtjänade straffet i tillägg till det nya straffet. Vid ett tredje brott upprepas tillägget osv, vilket ger längre och längre straff vid upprepad brottslighet.
  Fängelserna skulle kunna vara självförsörjande med fångarna som arbetare. Om man i tillägg lär fångarna att utföra efterfrågade arbetsuppgifter kan de kanske få jobb utanför fängelset eller starta eget.
  Utlänningar bör utvisas på livstid om det inte rör sig om nordiska medborgare.
  Medborgare som fått svensk medborgarskap får det upphävt och utvisas också.
  Medborgare eller personer med uppehållstillstånd som fått uppehållstillstånd pga anhöriginvandring till den dömde får också sina medborgarskap och uppehållstillstånd upphävda med utvisning som följd.

  Åtgärderna tror jag skulle ge en mycket minskning av brottsligheten i Sverige.
  Har för mig att omkring 70% av fångarna i svenska fängelser har utländsk bakgrund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om utlänningar och anhöriga.

   Radera
  2. Ja, majoriteten har utländsk bakgrund. Många födda här dock. Verkligheten slår många polisaspiranter i ansiktet kan meddelas.

   Om man bara kan inse att för en del så gäller absolut straffteori och för en annan relativ så kan vi komma framåt. Om man efter att ha fått en eller två chanser fortsätter begå brott så hade det varit fint med outsourcing till Baltikum (EU länder så standarden skall vara tillräcklig) där inriktning blir förvaring för att skydda medborgare, de man vill satsa på får plats i Sverige. Problem nu är att småttingar ser coolingar begå brott, polis kommer, coolingar är tillbaka efter några timmar igen. Coolingarna är deras största hjältar. Hade coolingarna inte kommit tillbaka efter att polisen varit där, ja då hade det varit en kraftfull signal. Straffrabatt ska givetvis bort med förövrigt.

   Problemet som inte får diskuteras är att en majoritet gillar att leva som kriminella. Då blir det heltokigt när Soc gör som de gör. Det måste finnas en piska där då!

   Följande från inlägget jag svarar på hade gett omedelbar effekt. Mycket effektivt.
   "Utlänningar bör utvisas på livstid om det inte rör sig om nordiska medborgare.
   Medborgare som fått svensk medborgarskap får det upphävt och utvisas också.
   Medborgare eller personer med uppehållstillstånd som fått uppehållstillstånd pga anhöriginvandring till den dömde får också sina medborgarskap och uppehållstillstånd upphävda med utvisning som följd."

   Att komma hit och vara skötsam skall premieras, att missköta sig ska straffa sig omedelbart.

   Nu är det snart jul och medborgarna får glädjas åt att inte behöva veta hur illa det står till i Riket.

   Radera
 26. R i KRIS står för "revansch", inte "rätt". Svårt att säga vilket av namnen som är vettigare.

  SvaraRadera
 27. Jag har jobbat ideelt på Kris och ca 1% av de kriminella blir nyktra och hederliga. Har fått samma siffra av beroendecentrum i min hemstad.

  SvaraRadera
 28. Enligt kriminalvårdens statistik så har andelen som återfaller i brott minskat från 42% 1999 till 30% 2017 så i det avseendet är man väl på rätt väg (länk https://www.kriminalvarden.se/forskning-och-statistik/statistik-och-fakta/aterfall/ )
  Utifrån den statistiken så ser jag två frågeställningar. 1) vad har man gjort för att minska återfallen och går det att utveckla vidare? 2)Hur ser det ut i andra jämförbara länder? Är återfallsprocenten lägre eller högre? I de fall de är lägre så är det väl deras metoder man bör utnyttja och omvänt, metoderna hos de länder som har sämre statistik bör man undvika. Oavsett om metoderna råkar överensstämma med ens politiska övertygelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte ett dugg på subjektiv statistik. Men mina erfarenheter gäller kriminella missbrukare.

   Radera
  2. "Subjektiv statistik." Festligt uttryck!

   Radera
  3. Tänk om man blir sämre på att utreda brott och det är det som gör att man inte tar dem när de begår fler brott :O

   Radera
 29. För vissa typer av brott bör man kanske aldrig bli helt fri, utan beroende på uppförande åtnjuta gradvis ökande friheter, vilket skulle kunna innebära eget boende i någon form och hjälp ut på arbetsmarknaden. En del av straffet för grova brott bör antjänas på hyrda anstalter utomlands, med möjlighet att åter hamna där om man missköter sig under en senare, mer fri del av straffet. Åtminstone till en del kanske kriminalvården kan privatiseras, med fokus på egenförsörjning och icke-återfall i kriminalitet som villkor för betalning till ansvarig aktör. Utländska brottslingar som begår brott som ger fängelse bör undantagslöst utvisas på livstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är synd att vi inte har kvar vår koloni. Då hade man ju kunnat skeppa dit livstidsfångar som inte gjort sig förtjänta av servicen man får i sverige. Där kan de få driva sitt "drömsamhälle" bäst de kan;)

   Att mot brottslingens vilja deportera vederbörande ur landet är jag rädd inte riktigt är förenligt med konceptet med medborgarskap.

   Radera
  2. Angående att inte bli helt fri. Jag tycker det är rimligare än att hålla på med populistiska iden att man man skall ha högre straff pga tidigare domar - ett sånt upplägg innebär ju defacto att man straffar brottlingen flera gånger för samma brott. Men har man upplägget att straffet från tidigare brott fortfarande är i effekt så innebär det ju att man inte påför nytt straff för tidigare gärning eftersom det redan framgått vid domen av första brottet.

   Notera att om man släpps ut innan utdömd fängelsetid löpt ut så bör man egentligen kunna åläggas tvångsåtgärder. Dessa kan vara utformade för att anpassa den dömde till samhället.

   Radera
 30. jag är helt opåläst i ämnet men om man har ett problem kan man ofta tillämpa föjande princip: kolla vad andra i samma situation har gjort och hur resultatet blev.

  Kolla vilka länder som har haft problem med kriminalitet och lyckats minska den, och se vad de gjort för åtgärder pröva sedan att införa samma.

  Ett alternativt sätt är hypotesprövning att om man tror att ngt kan fungera så införes det på prov i ett begränsat område som ett test gärna med kontrollgrupp.

  SvaraRadera
 31. Lösningen måste nog innebära att den dömda i slutändan känner att han förtjänar det liv han har. Man kan inte bara efter straffet ge pengar och bostad.

  10 år i militären eller privata sektorn. Om man därefter inte har begått något mer brott kan man få en bostad och säkras en minipension. Sedan måste återfall dömmas successivt hårdare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ide. Behöver inte vara så mycket svårare än så sen kanske vi inte kan spendera flera tusen kronor om dagen på dem när de sitter i fängelset. Det finns andra som förtjänar dessa pengar bättre. Man skall inte vilja komma tillbaks till fängelset är en annan sak jag tänker på. Man får absolut inte ha det bättre i fängelset är de som lever på existensminimum.

   Radera
 32. Ett (stort) problem för den svenska debatten är att Donald Trump just har lagt ett förslag (First Step Act) som argumenterar för återanpassning av kriminella i stort sett enligt de linjer som bloggarn här tycks förorda.

  Därmed blir det de närmaste åren i princip omöjligt att föra en intelligent debatt om saken i Sverige. I värsta fall kommer väl Aftonbladet och DN t.o.m att argumentera så långt åt andra håller som de kan, bara för att inte riskera att uppfattas ha samma åsikt som The Donald.

  Jag blir inte förvånad om vi t.o.m får se Aftonbladet plötsligt börja propagera för dödsstraff, behövs nog bara ett terrordåd till eller ytterligare ett tokskallemord a la han som offade Anna Lind inne på... var det Åhlens?

  SvaraRadera
 33. Något som vore bra för Sverige vore att bli av med kriminella personer så fort som möjligt. De kommer, med få undantag, att vara en belastning för samhället.

  - Utländska knarkkurirer utan koppling till sverige borde kunna få avtjäna ett kortare straff i hemlandet och vara portade på livstid.

  - Personer med svenskt och utländskt medborgarskap skulle kunna erbjudas exil - de ger upp sitt svenska medborgarskap och lämnar landet men slipper fängelse. Tillgångar konfiskeras för att betala skadestånd. Personer med enbart svenskt medborgarskap skulle kunna erbjudas medborgarskap i något land sverige ger bistånd till (staten får fixa en deal som villkorerar bistånd mot att landet tar emot några hundra kriminella per år).


  - PUT/TUT kan dras in som en del av straffet. Därefter utvisning till hemlandet plus 20-50 års inreseförbud till sverige.

  SvaraRadera
 34. Laga tjälskadade vägar för hand i Norrland på sommaren utan myggmedel. Särkilt hopplösa fall kanske behöver en par kanske tre somrar för att överge den kriminella banan.

  SvaraRadera
 35. Som Sebbe Staxx sa till Malou efter tio, att som kriminell är fängelse inte avskräckande.

  Där måste myndigehterna och samhället ändra på den synen, så folk inte tror att det är en instängd fritidsgård

  SvaraRadera
 36. Men det är väl bättre att ta tag i orsaken till gängkriminaliteten som är medelklassens ökade droganvändning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar också hur medelklassen tänker, de envisas med att överbelåna, använda droger, resa runt och spy ut koldioxid.
   Shoppoholics.

   Radera
 37. Brottslingar speciellt våldsbrottslingar bedragare ska utvisas spelar mindre roll om man är svensk eller inte man är brottsling. Accepterar man inte den enkla regel att inte initiera våld mot mot andra. Så har man inget att göra här. Man kan tänka sig olika strukturer med piska och morot för att dom ska lämna landet. Vart dom sen tar vägen är inte Sveriges problem.

  SvaraRadera
 38. Lagom balans av piska och morot brukar fungera bäst. Det ska göra ont att göra fel och man ska känna hopp inför att göra rätt.
  Att tex erbjuda utbildning och praktikplatser under hela fängelsetiden men samtidigt inte släppa ut dem alls i samhället innan de lyckats "graduera" och eventuellt har någon som vill anställa dem på utsidan och lotsa dem tillbaka. (kanske ska kommunen/staten ta detta första ansvar till dess de har bevisat att de är självgående)
  Jag är inte för cruel and unusual punishment men först och främst så är det brottsoffer och samhälle som behöver skyddas och i andra hand att återanpassa det asociala elementet.

  SvaraRadera
 39. Vad forskningen säger är att de allra flesta som begår brott gör det 1 gång under sitt liv, och oftast har de gjort det innan de är 27 år gamla. Efter man är 27 år så är återfallsfrekvensen mycket lägre än innan 27 år.

  Mitt förslag är att om man begår brott 1 gång innan man är 27 så får man en lägre straff än vad vi har idag (beroende på brott, men generellt lägre straff.) Begår man brott 2 gånger så åker man in i fängelse tills man är 27 år, sedan får man ha fotboja i 2 år med ett förbud att vistas i samma stad/län där man begick brotten, man kan ansöka om att få träffa släkt ett par gånger om året, under några få dagar. Och är du inte svensk medborgare ska du utvisas vid brott nr 2(beroende på typ av brott, sexualbrott/mord osv ska utvisning ske vid brott 1)

  Poängen med detta är att man måste brytas ur de sociala sammanhang och kompiskretsar som gjorde att du begick brott nr 2.
  Man ska även informera om skuldsanering, samt att man bör se till att sätta dem i praktiskt arbete via kommunen/länet dit de dirigeras. Man bör också ha i åtanke att personer som begår brott och åker fast ofta har en IQ lägre än 90 (ca 15% av den vita befolkningen), inte alltid, men ofta, så du kan inte direkt sätta dem på jobb i ett kontorslandskap. (låg IQ betyder att oftast så är du fattig, har dålig impulskontroll samt dålig konsekvens analytisk förmåga)

  SvaraRadera
 40. - Droger är ett stort problem. Dels är många beroende och begår massor av mindre och större brott för att finansiera sitt beroende. Dels använda droger, som t ex steroider, rohypnol och alkohol, för att avhumanisera vid våldsbrott och andra grova brott. Det är relativt få som är störda nog att begå den typen av brott utan droger.

  - Oavsett orsak (droger, låg intelligens, störningar i hjärnan) kan man hålla brottslingar borta från samhället. Länge. Många brottslingar slutar förstöra för andra när de blir gamla. Tills dess behöver de hållas undan. Inte för att vara avskräckande eller statuera exempel (det verkar ju inte fungera) utan helt enkelt för att de inte ska kunna begå brott.

  SvaraRadera
 41. Den bästa lösningen är att efter tillräckligt mycket fanskap göra individen fredlös. Om du ger dig på brottslingen straffas du inte. På så vis slipper staten agera mördare.

  SvaraRadera