Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-11-16 19:29

Fredagsmys: Tre år utan att städa

Inlägget innehåller så kallade reklamlänkar, även kända som affiliatelänkar. Har du problem med det, klicka inte på dem. Om du klickar på den finns risk att bloggen får provision om du senare köper något.

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Det har nu gått tre år sedan jag städade sist. Eller iaf sedan jag senast dammsög eller moppade golv. Detta tack vare hushållets städrobotar. Hela det 190 m2 stora huset städas normalt genom en insats på cirka 15-20 minuter i veckan.
Mopproboten iRobot Braava 390T. Numera finns öven Braava Jet 240. Här på golvet i biblioteket och slutligen slut på batteriet, efter hall, två badrum, allrum, kök och bibliotek.
Det är nu ungefär tre år sedan jag skaffade mig en iRobot Roomba 880 (närmast en Roomba 866 eller den numera wifiutrustade Roomba 895, eller mer high end Roomba 966), detta till och med innan dammsugarroboten blev årets julklapp det året.

Sedan dess har jag inte dammsugit, utan den totala tiden jag lägger på dammsugning handlar om runt fem minuter i veckan, i form av dels att tömma roboten på skräp och göra rent valsar mm, och dels i form av att på fredagar lyfta upp den till övervåningen. Tids nog kommer jag skaffa en robot till, sannolikt en Roomba 966 att ha på nedervåningen, där det pga in- och utgångar, kök och kamin för ved dammsugs tre gånger i veckan. Då åker den gamla upp permanent på övervåningen, som därmed kan hanteras automatiskt utan annan insats än tömning och rengöring av dammsugaren.

Jag har fortfarande inte behövt byta batteriet i robotdammsugaren, som fortfarande trots NiMH-batteri orkar med sina sysslor efter tre år. Däremot är lite valsar, filter, borstar bytta några gånger och styrhjulet utbytt en gång. Det senare på grund av slarv med rengöringen, som fick styrhjulet att sluta rulla och bli nedslitet.

Visst, jag har kvar en grovdammsugare ute i ladan, som ibland tas in för att totalrengöra kaminen. Och jag har en liten Elektrolux batteridammsugare, som används för att kanske en gång i månaden på fem minuter dammsuga trappan och nårgra skrymslen som inte roboten kommer åt. Grovdammsugare är också bra att ha tillgång till om man exempelvis tappar ett glas.

För två och ett halvt år sedan skaffade jag mopproboten iRobot Braava 390 T, och har sedan dess inte svabbat golven (slutade svabba för tre år sedan, medan jag började spara in pengar för köpet av Braavan, vilket tog ett halvår med några hundralappar i månaden - det är så jag köper grejer). Däremot har den roboten fått utbytt batteriet nyligen, då den inte längre orkade med två badrum, hall, kök, bibliotek och ett av vardagsrum/tre sovrum/allrum varje vecka. Visst en gång i samband med magsjuka i hushållet åkte en traditionell svabb fram för att sanera ett utrymme med klorin, för att minimera smittorisken. Men det är enda gången det svabbats manuellt på två och ett halvt år.

Total tid nedlagd på städning i veckan är 15 - 20 minuter, varav det mesta går åt till de två badrummen. Ibland kan man lägga extra fem minuter på en ordentligare badrumsstädning än standardnivån, och ibland 5-10 minuter på dammtorkning av hela bostaden. Dammtorkningen är dock mycket mindre frekvent när man har en robot som dammsuger varannan dag under veckorna - det blir helt enkelt mindre damm i huset. I övrigt ska dammsugarroboten byta våning, och mopproboten ska flyttas runt mellan olika rum. Den säger till när den är klar, men det hade varit bra med en uppkopplad variant som hade skickat meddelanden när den är klar.

Men normalt tar städningen 15 - 20 minuter. Förutsättningen är förstås att man håller saker undanplockade från golvet.

Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till livet innan hushållsrobot. Och nej, de har inte stulit några jobb. Tvärt om har de gjort att jag kan jobba mer, inte mindre. Kapa 2-3 timmars städning i veckan, leder till 100 - 150 timmar om året, eller lika många blogginlägg, alternativt 300 - 450 sidor bok i råmanusform, om den tiden skulle gå till skrivande.

Samtidigt som huset är renare än någonsin

Som alltid leder automatisering av repetetiva och enformiga sysslor till bättre liv och ger oss utrymme till mer högkvalitativt arbete. Robotiseringen är inget hot, vad än teknohaveristerna yrar om. Vi har aldrig förr haft så många i arbete globalt, aldrig haft så högt välstånd globalt, samtidigt som vi aldrig haft så hög automatisering och robotisering som nu. Ser fram emot att teknohaveristerna kastar ut sina diskmaskiner och tvättmaskiner och särskilt att de går tillbaka till att tvätta kläderna för hand med hink och skrubbräda.

Så jag önskar er ett trevligt fredagsmys. Antar att ingen av läsarna städar, ni har väl RUT-hjälp istället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar.

  SvaraRadera
 2. Fast hade du haft en anställd städare förut hade du nu inte längre haft det...

  SvaraRadera
 3. Kan låta lite chauvinistiskt, men jag har en sambo som oftast sköter städningen. Jag får dock rycka in emellanåt för att ta det som hon missar. Man ska inte kasta sten i glashus har jag lärt mig, men arbetsuppdelningen fungerar. Vi lägger ner ungefär lika mycket tid i slutändan. Snabbhet vs noggrannhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar vara en riktigt härlig person.

   Radera
  2. Du verkar varacen riktigt lät person...

   Radera
 4. Män dammsuger och kvinnor dammtorkar, så är det, vad säger JBP om det.

  SvaraRadera
 5. Klarar robotens matsmältning av den aska från kaminen som man ju alltid lyckas spilla när man petar in en ny pinne?

  SvaraRadera
 6. Jepp, robotdammsugare är värt varenda krona. Dock går den varje dag hos oss sedan 2 år tillbaka.

  SvaraRadera
 7. Låter underbart (har spillande barn och hund som går in med leriga tassar. Har du minimalistiskt och inga småprylar på golvet hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga småprylar på golvet, generellt. Om man nu inte vill bli av med dem. Men jag har t ex fått fatt på förlorade örhängen genom att vittja dammsugaren. Sedan är det väl bra om den kör när det är torrt hemma. Finns ett epsikt fall där en ensamt hemmavarande hund fick akut diarré och sedan kom dammsugaren. Den har en horisontellt roterande borste, som kan skvätta saker som är blöta. Räkna ut resten själv.

   Radera
  2. Ha ha ånej vilket misstag

   Radera
  3. En bekant till mig var tidigt ute med robotdammsugare och hade dessutom katt. Katten blev magsjuk så att det kom ut i båda ändar. Han la upp foton på sociala medier. Såg nästan ut som ett konstverk.

   Radera
 8. Roborock S50 är fantastisk. 3600 sek, skeppad från Tyskland (Ali). Springer rundor runt roomba och neato. Men säkert en ny version på gång så kanske läge att vänta om man ska köpa. Dock rekommenderas att automatisera via home assistant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör med Roborock2 med moppfunktion. Kostar 4600 i Sverige, betydligt bättre än Roomba 980. Ett minus dock, den liksom "äter upp" ryamattor. Sammanfattning, bästa köpet någonsin.

   Radera
  2. Det är Roborock S50. 3600 på Ali (3700 med reservborstar etc) från Tyskland (frakt ingår i priset, var ups för min del).
   Jag har magneter för att undvika mattor men virtual walls som du sätter i appen kom med senaste uppdateringen så det behövs inte längre. Moppen känns omständlig så inte provat.

   Radera
  3. Tack för tipset. Tog uppdateringen igår. Ska testa lite senare.

   Radera
  4. Jag har som sagt inte testat, funkar det inte så är det som emd alla robotar bäst med magnetstrip. Borde gå att hitta till bra pris på Ali. I övrigt gillar jag inte cloud när det gäller mina prylar i hemmet så jag har automatiserat den via Home assistant (allt går lokalt), dvs när det inte är någon hemma så kör den. Nu står den under en soffa men smidigt att integrera olika system genom HA så när leverans från Kina kommer blir det en knapp under fönsterkarmen som skickar ut den när man behöver tömma. Två klick så dockar den igen. Går givetvis att lösa via google home med så att man säger till den att komma ut.

   Radera
  5. Hur fungerar garantiärenden i ditt fall? Jag ville åt svensk konsumtköplag dvs 2+1år (ej bevis-/börda).

   Radera
  6. Ja, det kan defintivt vara av värde att köpa den i Sverige utifrån den frågeställningen. 4600 sek är den ju utan tvekan värd. Om den är kaputt vid ankomst gäller ju att man får en ny. Om den går sönder efter en tid så skickar denna försäljaren i första hand reservdelar som man byter själv. Om det är värre än så blir det struligare.

   Radera
  7. Såg nu på prisjakt att den ligger på 4400 från Proshop. Riktigt bra. Reservborstar, sidorborstar och filter kan man sen beställa från Ali.

   Radera
  8. @Niklas Tillägg, med senaste uppdateringen kan du alltså spara kartan. Den kommer inte ritas om då såvida roboten inte känner igen sig alls dvs är i en ny bostad. Det gör att om du automatiserar kan du använda koordinater för att sätta upp olika rum etc. Sen kan du ju givetvis använda appen och köra zoned cleanup från den.

   Radera
 9. Varje söndag dammsugning av hela huset, tar 20 min max, våtmoppa tar 30 min till, samtidigt skrubbar frugan badrum + sällanplats (ugn/kyl/skåp etc). Bloggskribentens städschema verkar minst sagt undermåligt.

  SvaraRadera
 10. Och vart tog alla gräsklipparrobotar vägen? De fans ju överallt förr. Nu är alla borta från näromgivningen utom en som verkar vara ny varje halvår. Är det en inomhussport med robotar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag kör gräsklipparrobotar överallt. Har en själv, förstås. Enormt bra. Bäst gräsklipparen jag någonsin haft.

   Radera
  2. Tvivlar jag inte på. Men frekvensen/förekomsten av dem har ju minskat enormt.

   Radera
  3. Verkligen? Det är inte så att man kör dem nattetid eller dagtid vardagar när du är på jobbet och inte ser dem? Själv kör jag bara fyra dagar i veckan, dagtid 10-17.

   Radera
  4. Kanske ryssen ligger i u-båt utanför Åland och snor robotklipparna ?
   Själv har jag robotdammsugare sedan länge och har precis kompletterat med automower till nyskaffad gräsmatta. Tycker det var länge sen man ens hörde en gräsklippare i suburbia.

   Radera
 11. Finns numera bara två anledningar till att inte ha robotdammsugare.
  1. Gillar att dammsuga manuellt
  2. Har städhjälp

  Annars får man numera riktigt bra RVC för ~4000-5000 skr. Obs viktigt att den har SLAM (Googla).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man bor stirt, främst i villa; stora tomma utrymmen. De kvm som ligger fria i en mindre lägenhet tar minuter att dammsuga.

   Radera
  2. Jo, då kan en liten stick (batteridriven dammsugare typ Dyson Cyclon V8, eller nya Electrolux Pure F9) vara ok. Gamla cannisters tar för stor plats. Men även i små lägenheter har man en soffa som man har svårt att göra rent under. Där kan en robot 'bo' utan att ta övrig plats. Dvs en robot kan spara utrymme i en liten lägenhet, där det som oftast mest behövs.

   Radera
  3. Visst, men det kan inte motiveras med opportunity cost trots små summor. Jag bor själv i en rätt liten lägenhet och wifi-automatiserar det mesta, men just damsugningen.. mjeh. Tråkig typ av automation och räddar ett knäböj eller två i veckan.

   Radera
 12. Under soffor och skoställ?

  Runt köksbord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köksbord,inga problem, behöver inte ens flytta stolarna. Blir lite enklare dock om man låter en enstaka stol stå utdragen.

   Under soffor, inga problem om sofforna är typ 8+ cm (beror på höjden på dammsugaren). Öht blir det bättre under soffor och sängar än förr, då det är svårt att se att man dammsuger bra. De kommer till och med in under en 120+ år gammal schiffonje. Under skoställ går inte om det står skor där, förstås. De får man flytta på, eller se till att ha i skostället. Den kommer iaf in under vårt skoställ i hallen, givet att det ej står skor där.

   Radera
  2. Om det dammsugs ofta så minskar behovet drastiskt av att flytta skor mm för att dammsuga/moppa.

   Radera
  3. Japp, precis som behovet av att damma minskar. Det hinner inte riktigt samlas så mycket skit där dammsugaren inte kommer åt. Sedan kan man förstås någon gång i halvåret dra fram de möbler som inte klaras av.

   Radera
 13. NiMH-batteri? Blää… När kommer den med litium-batteri? Eller brinner de upp för lätt? Finns det någon robot-dammvippa, som spänkar på mina pappershögar lite och suger i sig dammet lätt och jag slipper nysa så mycket, när jag dammar?

  SvaraRadera
 14. Instämmer. Har en roomba nånting med wifi och allt sedan mars förra året. Dammsugit en gång sedan dess, men då inte golvet utan lister, bokhyllor och annat som maskinen inte tar.

  Väggmonterad skohylla såklart 😀

  Aldrig haft så rena och fina golv förut. Skulle maskinen gå sönder köper jag en ny samma dag.

  SvaraRadera
 15. Hur funkar det där med mattor. Innebär inte det både ett hinder och manuellt stök?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min Roomba kör även på mattor och det blir rent. Tycker den är extremt smidig, med småbarn i huset är det aldrig nitiskt upplockat från golvet. Bara att titta i dammkoppen när man slänger skräp så kan man rädda det som man vill ha kvar.

   Radera
 16. Kommer roboten över trösklar och mattkanter utan problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normala Mattor inga problem, dock inte trasmattor - de knycklas ihop. Trösklar har jag byggt om två, respektive tagit bort en för att slippa flytta robot manuellt.
   https://cornucopia.cornubot.se/2016/01/anpassning-av-troskel-for.html

   Radera
  2. Roborock S50 klarar trösklar på 2cm, aldrig haft problem med mattor förutom just ryamattor som den liksom äter upp.

   Radera
 17. Enligt hörsägen finns inget som får kvinnans erogena zoner att stimuleras och löpa amor som när de ser sin man dammsuga.
  Är då en robotdammsugare att betrakta som en man i byrålådan?
  Nej, ändamålet helgar medlen.

  SvaraRadera
 18. Två tanter med garantipension löser min biff. Plus sopsortering, tvätt, strykning och allsköns mammasysslor. Tiden lägger jag på att chilla istället. Livskvalitet behöver inte mätas i möjliggjorda arbetstimmar, utan kan mätas i tid man inte behöver bry sig.

  SvaraRadera