Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-23 17:07

Fredagsmys: Novemberprisernas återkomst

Dags för lite härligt icke-barnförbjudet fredagsmys. Och vad kan vara mysigare än att den svenska traditionen novemberpriser har återinförts, även om man nu kallar fenomenet för Black Friday. Notera att denna nya titulering inte avser utvecklingen på börsen, men uppenbarligen leder till stor kränkthet över hela Sverige i en mycket lyckad marknadsföringskampanj.
Hoppla! 30% i rabatt på årskort på byns två gym
Vi minns ju alla novemberpriserna som fanns när vi var små telningar. Alltså att man i november hade sänkt priserna på bland annat leksakerna i de leksakskataloger, som dyrkades av barnen i gamla DDR-Sverige. Observera att det förstås inte fanns några krigsleksaker, vare sig i butikerna eller i katalogerna, utan för dessa fick man bege sig till modellbyggarbutiker, som Hobbycenter vid Stigbergstorget i Göteborg. Som för övrigt fortfarande finns kvar.
Otäcka krigsleksaker på Hobbycenter i Göteborg.
Det är ju glädjande att denna gamla ursvenska tradition novemberpriser alltså återkommit, men nu under titulering som Black Week eller Black Friday. Det senare är ju annars ett känt börsfenomen som ibland inträffar så här års, då det plötsligt blir rea på börsen.
Snart dödskors även på NASDAQ-börsen. Iaf i NASDAQ Composite.
Min arbetsgivare slog till och införskaffade friskvårdsårskort åt företagets samtliga anställda på byns två gym, Hälsohuset och Hälsoboxen (functional fitness), där det var Black Friday och 30% rabatt på ettårs medlemskap.

Numera är högsta avdragsgilla friskvårdsbidrag till samtliga anställda 5000:- SEK per år och definitionen av friskvård har utökats något sedan början av 2018 efter ett domstolsutslag. Dock är det inte alla arbetsgivare som erbjuder sina anställda hela detta belopp, utan siffror i intervallet 1200-2400:- SEK om året är kanske mer normalt. Med 30% rabatt gick ett årskort på gymmet på 1799:- SEK, eller 2345:- SEK om man även skulle kunna deltaga i ledda träningspass. Så kan livet på landet te sig ibland.

Annars råder det stor grad av kränkthet eller meta-kränkthet över Black Friday. Ett läger menar att det är en massa oansvarig konsumism. Detta läger hittas väl främst bland högavlönade på Södermalm, som minsann har råd att betala ändå. Ett annat läger menar att Black Friday är en möjlighet för sämre bemedlade att handla julklappar. Ett tredje läger menar att Black Friday är en bluff. Ett fjärde, femte och sjätte läger är kränkt över någon av de första tre lägren.

Men nu har vi fredagsmys. Så vad har du gjort denna Black Friday? Köpt en Xbox One S 1 TB för under 2000:- SEK? Eller något annat?

Oavsett, ha ett fortsatt underbart fredagsmys i höstmörkret och fira att novemberpriserna återinförts. Eller de kanske aldrig försvunnit?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Har städat hela huset, packat in trädgårdsmöblerna för vintern och gjort en rejäl sats margaritas. Vägrar gå i affärer på fredagar i allmänhet och denna fredag i synnerhet. Snart går jag och lägger mig med med min nya Adlibris Letto och Höstregn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredömligt. Manlig kram med ryggdunk.

   Radera
  2. Håller med C. Manskram till dig!

   Fan, när ungarna var små fanns inga bloggar. Man fick bita ihop och ta sitt ansvar. Ja, så enkelt var det på den tiden. Nu är det ju så mycket lättare.

   Jag förstod det direkt när du städat huset, att det är så mycket lättare nu. Bra!

   Radera
 2. Det enda jag har köpt idag är ett par liter mjölk. Annars har jag gjort lite intervallträning, jobbat och skjutsar div telningar hit och dit. Fast jag såg att Jabb.se har sänkta priser om man behöver kampsportsutrustning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett par liter mjölk! Du din ... konsument!

   Radera
  2. Själv med tekningar. Lagar omelett. Snart skall vi se på bibliotekslånad film. Äta popcorn.

   Orkar inte köpa. Giter inte.

   Radera
  3. Fan, här har man laddat hela dagen för ett skämt om att era mammor ska besöka Karlskrona i helgen och så är ni så där svenniga. Nåväl, har köpt lite klädpersedlar åt ett av barnen, då ett akut behov uppstod. Till normalpris dock. Trevlig fredag på er, may the seeds of your loins be ftuitful in the belly of your women.

   https://www.expressen.se/kvallsposten/800-sjoman-pa-nio-skepp-lagger-till-i-svensk-hamn/

   Radera
  4. May the seeds of your loins enter the mothers of many?

   Radera
  5. Förstås miljömärkt mjölk från frigående kor?

   Radera
 3. Jag har shoppat loss våldsamt med tre tekniska grejor för 193 kr med frakt. Black Friday-besparing på ca 20 kr på ett litet 12-voltsbatteri. Det ni!

  SvaraRadera
 4. Bacho 76 cm bågsåg och tio sågblad till densamme, med 50% rabatt. Har funnits på villhöver-listan en längre tid, nu blev det ett bra tillfälle att slå till.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Har inget minne av novemberpriser. Men jag har aldrig lockats av reor heller. Jag köper när jag behöver. Därför har jag inte köpt något denna svarta fredag heller.

  SvaraRadera
 7. Köpt en värmefläkt som drivs av 60+ värme. (Genererar sin egen el) Testar den nu. Körde först till Forum Nacka men där fanns ingen parkeringsplats så jag fick ge mig ut i skärgården. Tanken är att fläkten ska sprida värmen mer om det kommer ett långvarigt strömavbrott. Ytterligare en pryl för katastrofläge. Alltså mörk iskall vinternatt med ingen vind, tomt i vattenmagasinen och sista ...

  Hällt upp ett glas vin från flyget hem från Egypten medan jag väntar. Ja vinet färdades innan dess ner med samma plan från Sverige innan det väntade på mitt säte - ty detta är dit vinrabatt vid utlandsresor nått. I en oviss framtid kan vi förhoppningsvis hämta ut vårt taxfria på Arlanda istället före tullen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. 60+ värme? Eldar du med pensionärer?

   Radera
  2. Förmodligen bränner jag pensionärer. En del är från en kraftig ek jag fått och annat från en tall som växte för nära huset.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. En sann miljövän dricker naturligtvis upp så mycket vin som möjligt i luften så att det inte fraktas fram och tillbaka på ett helt miljövidrigt sätt helt i onödan.

   Radera
  4. Tack Elk! Tänkte inte på det. Får snarast boka ny resa.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Eller låter bygga en pipeline från Bourgogne till svedala. Arbetsnamn: Frogstream.

   Radera
  6. Bra tänk där Nano, Vi tänker rätt lika verkar det som.... bröder?

   Åtgärda symptomen är ju det viktigaste i vår värld, eller hur?

   Radera
  7. Elk nykter nu? Jag är om inte helnykterist åtminstone halvnykter som riksdagsmannen sa. Tänker?

   Alltså halv, kvarts eller promillebröder eftersom jag är född i den värmländska urskogen. Är nog en ulv i egenskap av Rödluvans far. Älgar, höns, rävar blev mina lek ... kamrater ja bröder och systrar. Elk låter bekant som något ditåt.

   Borde blivit läkare, med tanke på vikten av symtom, och inte ingenjör.
   Fast nu sysslar jag mest med den fjärde dimensionen och bedömning av sannolikhet är avgörande i den svåra riktningen. Vår - jag längtar och höst blir vinter strax eller nu. Jag måste ut i höst eller vinter världen för att i kylan hämta värme för den nära energin minskar klamp för klamp.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Hej

  Själv tillhör jag den sjunde kategorin: jag bryr mig inte ett smack!

  SvaraRadera
 9. Mmm det finns en extrem lobby för team 1 i den kvinnliga ekonomigruppen (FB) jag är med i. Kommentarer som "jag tänker självklart på miljön och att vara en bra förebild för mina barn därför bojkottar jag rea" från kvinnor med välvårdat ute och dyra kläder :). Eftersom jag är team två (läs glad att jag nu har råd) tycker jag man gott kan hålla sig till att varna för överkonsumtion. Det blir liksom så skevt när någon är glad över sin tvättmaskin de äntligen kunnat köpa och andra är "behöver man verkligen handla/det är bättre att vänta en månad till och känna efter om behovet verkligen finns" :). Själv har jag shoppat "åh hemska tanke" hudvård av mitt favoritmärke och två dockor (till mina barns julklappar).

  SvaraRadera
 10. Handlar allt jag behöver när jag behöver det, "just in time". Tyvärr när jobbade jag hemifrån idag med min nya high-end laptop ville den inte ha ihop det med min gamla skärm, så jag fick helt enkelt åka iväg till närmsta elektronikbutik och köpa en ny.

  Ja, jag erkänner, jag handlade på "black-Friday", men det var inte mitt fel. För övrigt blev det en UHD. Bara det bästa är gott nog.

  SvaraRadera
 11. Själv nöjer jag mig med att kyla av en pinot noir tillsammans med lite rött kött så här i den nattsvarta fredagskvällen. Funderar istället på om det kan bli fråga om en Black Monday på börsen? Tror det börjar bli lite nervöst där ute.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsumtionsnjutning varar sällan.....just nu varar dock känslan av att se Goldman Sachs aktiekurs och veta att flera länder är ute efter dem! Frågan är om de kan stämmas utanför New Yorks korrumperade domstol. Det är nog vad som ska till för att fälla bläckfisken.   Radera
 12. Marmot never summer sovsäck blev det. Perfekt till den årliga helgvandringen under vintersolståndet.

  SvaraRadera
 13. Handlat en hel del faktiskt, men det har med något mindre undantag (vem kan motstå en multitool på rea?) varit sånt som jag avvaktat att köpa tidigare under hösten i förhoppning att komma över det billigare under reasäsongen och därmed har budgeterat för. Har svårt att se det omoraliska i att man som konsument drar nytta av konkurrensen på marknaden oavsett hur den manifesteras?
  En väl förberedd inköpslista är dock ett bra skydd mot impulserna att köpa till exempel det där kameraobjektivet som kanske inte skulle användas så ofta egentligen även om det var ”billigt” i några timmar.

  Mest betydande köpet blev en Synology NAS, som ska förenkla mina backup-rutiner vilka idag består i manuell kopiering till olika diskar inkl. två externa som alterneras till ett skåp på jobbet. Tanken är att dels ha en egen raid och dels en automatisk spegling mot en anhörigs liknande server, som t o m är i en annan del av riket. Men som skydd mot nåt riktigt elakt dödsmördarransomware som sprids på nätverk kanske man ska fortsätta ha barnens uppväxt på en frånkopplad disk på jobbet. Då är det nog nästan bara en fördel med att det inte blir så frekvent dessa diskar fylls på så eventuellt virus slår till i tid...?

  I övrigt har dagen ägnats åt VAB, som dock till inte ringa del utgjorts av att (medan sjuklingens illamående avletts med Youtube) bära ved och vika tvätt med Höstsol i öronen, börjar bli riktigt spännande nu :)

  SvaraRadera
 14. Begreppet är rasistiskt och jag känner mig djupt kränkt å alla söderhavsbors vägnar. En uppenbar och kolonial referens till Robinson Kruses vän.

  SvaraRadera
 15. Köpte en påse chips och en Red Bull, jag och faderskapet tänker gå och se The Cold War i helgen.

  SvaraRadera
 16. 8 säckar hund-och kattmat, -25% hos den lokala handlarn. Kommer att räcka ett tag.

  SvaraRadera
 17. Problemet är budgeten. M+KD (med stöd av SD) kan få ihop mer röster för sin budget än vad S+MP+V kan om FP och C lägger ner sina röster.

  S måste inleda budgetsamarbete med borgerliga partier. Detta problem hade inte Löfven förra mandatperiod. Då räckte det med att FP och C la ner röster.

  SvaraRadera
 18. Traditionen trogen ökade jag min lön drygt 15% (mätt i svenska monopolpengar). Är tyvärr sämre på att minska utgifter än att öka inkomster, men black friday har blivit en tradition i att uppnå det ena genom det andra (ingen tid över för shopping, xboxsen lät annars prisvärd).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, hur gör du? Själv får jag var nöjd med 2% och snart 70k.

   Radera
  2. Själv så ökar jag min lön med 1 bitcoin/ månad. Jag har dock ett problem, utgifterna hänger inte med, bara mina kostnader.

   Radera
 19. Besök i "flaskaffären". Några Imperial Russian Stout. Ingen svartfredagshysteri här. Betydligt större problem är sinande brunn. Intressanta problem utan vatten i några veckor. Nej, jag är ingen ideal kosument.

  SvaraRadera
 20. Det är även Black Friday på det svarta guldet.

  SvaraRadera
 21. Köpte en vinterjacka för 2500 kr efter 1000 kr rabatt. Tänkte att det är jag värd efter att aldrig ha kommit till skott med det förra vintern. Var lite småkyligt med höstjackan mot slutet av vintern när tempen låg på omkring -15 grader.

  SvaraRadera
 22. Umgåtts med barnen samt programmerat på nya Statsskuld sidan. Hann även med att träffa en kompis samt läsa din blogg! Nu är det 15min kvar av dagen så jag borde klara denna dag utan några onödiga utgifter :)

  SvaraRadera
 23. Avviker rejält från resten då jag konsumerat rejält idag. Köpt gediget 2-lagers vinterklädsel (vindskydd + mittlager), samtliga julklappar och en otroligt försenad födelsedagspresent till frugan då hon lämnade tillbaka den jag gav i mars och inte förrän nu valde att säga vad hon ville ha. Black friday såklart, bevakat den vinterklädsel jag velat ha länge och nu sålde de ut förra årets kvarvarande storlekar till reducerat pris. Såklart hade jag antagligen kunnat få bättre pris vid annat tillfälle men precis som börsen hade jag varit ekonomiskt oberoende om jag kunde förutspå toppar och bottnar. Vilket många här tydligen kan sett till kommentarerna har jag lärt mig.

  Däremot måste jag klaga på Akelas sysselsättning under dagen. Tvagning av hem och själ sker kalenderenligt på söndagar, icke fredagar!

  SvaraRadera
 24. Jag köpte en webbkurs på rea och en smörgås för ordinarie pris.

  SvaraRadera
 25. Nya kängor (Lundhags). Dessa har funnits på inköpslistan en stund och när frugan nämnde att det var någon slags readag bad jag henne kolla om inte just dessa kängor fanns på rea. 25% billigare blev det. Inte så illa.

  SvaraRadera
 26. Missade naturligtvis att det var black friday och köpte en tv till fullpris förra veckan...

  Airfix 1/72 små-soldater var inte välgjorde, hade dom andra vad dom nu hette.

  SvaraRadera
 27. Blev faktiskt precis det, dvs ett Xbox One S 1TB (inkl. Battlefield V - Deluxe Edition) för 1990:-. Har funnits på önskelistan ett bra tag men bestämt mig för att vänta tills det gick under 2000:-.

  SvaraRadera
 28. Skickade efter lite första förband, ullsulor, vertygshölster och några technical-tröjor från Husqvarna (sistnämnda kan verkligen rekommenderas) tidigare i veckan.
  Hade glömt gårdagens nationella identitetskristrams. Ser idag att inget av det var nedsatt.
  Win-win.

  SvaraRadera