Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2018-11-02

Fredagsmys: Enheten för saknade brev

Dags för fredagsmys igen. Enheten för saknade brev, är inte namnet på min nästa roman, men det är ett fantastiskt namn. Detta är den avdelning på Post- och Telestyrelsen som har hand om saknade brev. Inte så säkert att någon saknat dem, men nedan finner ni ett svar på vad som händer om du inte sätter tillräckligt med frimärken (eller glömmer frimärkena) på ett brev.
Enheter för saknade brev.
Om man inte sätter rätt mängd porto på ett brev (1), så skickar PostNord normalt en faktura hem till avsändaren, om avsändaren står på brevet. Vilket väl är en anledning till att de vill att man skriver ut avsändaren.

Annars får mottagaren en avi med att betala portbristen, t ex nio kronor, i detta förekommande fall där jag missat att frankera korrekt. Denna avi skickas (2) till mottagaren. Som förstås inte hämtar ut brevet.

Då skickas (3) brevet till slut till PTS och Enheten för saknade brev. Som är de som får öppna brev för att under sekretess försöka fastställa vem avsändaren är. Om de lyckas med detta så skickar (4) de tillbaka brevet och dess innehåll i ett kuvert från PTS till avsändaren.

Som helt enkelt får skicka (5) om igen. Vilket jag nu gjort.

Istället för att bara dela ut det felfrankerade brevet blev resultatet sammanlagt fem brev, och rejält med arbetstid för ett antal inblandade personer. 

Värt att notera att om du alltså inte anger avsändare på brevet men frankerat fel kostar det dig bara ett helt extra porto, och du slipper alla faktureringsavgifter mm. Således kan man fundera på om det är bättre att sätta avsändaren på brevet och få betala rätt rejäla tillägg, men få brevet levererat i tid, eller om det är bättre att efter en månad skicka om brevet genom att inte skriva avsändaren på utsidan, men väl på insidan?

Jag lutar mot att det är bäst att sätta ut avsändaren. När man väl skickar papperspost brukar det vara rätt viktiga grejer. Fakturor, kontrakt, andra juridiska dokument, myndighetshandlingar mm.

Således är det väl dags att fixa egna brev, C4 och C5, med företagets namn och kontaktuppgifter förtryckta på.

Allra bäst är förstås att inte bara väga tveksamma brev (detta vägde 65 gram), utan också frankera dem korrekt.

Kanske inte så mycket fredagsmys med det, men alltid roar det någon.

38 kommentarer:

 1. Ordning&Reda uppskattas av alla.......frågan bara vad som menas i sammanhang där ordningsmannen inte vet vad hon(femininum förstås)gör,,,,,i politiken t.ex.

  SvaraRadera
 2. "Enheten för saknade brev", i Kiruna! LOL! Varför inte förlägga enheten på Nya Zeeland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger inte myndigheten för saknade e-brev och telefax där?

   Radera
  2. Tappade bort ett Telex på 80-talet, kanske det kan återfinnas där med.

   Radera
  3. En trappa ner ligger Myndigheten för oönskade brev, men vi tror på alla brevs lika värden så myndigheten är nedläggningshotad.

   Radera
 3. Man kan också skriva postnords vd med tillhörande privata adress som avsändare och då skickar de fakturan till honom istället. Men det är sannolikt brottsligt och följaktligen ej att rekommendera. Men visar på brister i systemet. Och lite festligt är det ändå att vi litar på varandra så mycket att post kan faktureras på detta sätt.

  SvaraRadera
 4. Jag fick tillbaka ett brev en gång där mottagarens adress som jag skrivit var otydlig. Jag hade inte skrivit avsändaradress på kuvertet, men väl i brevet. På följebrevet stod det att försändelsen hade öppnats i författningsenlig ordning för att kunna returnera det.

  SvaraRadera
 5. På ämnet fredagsmys:

  Lagar mat och rimmar på en present i form av Lisa Bauers minneskål till Evert Taubes minne - nån lyriskt lagd som kan bidra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens Taube är nu mera politiskt korrekt. Utmana inte ödet!

   Radera
  2. Vet bara att Vals i Valparaiso verkar censurerad på Per Myrbergs album på Spotify?
   Men det handlar om annat än Taubes politiska innebörd när det kommer till denna presenten. Fick ihop några rader som räcker i alla fall :)

   Radera
  3. Ja, Taube är ju en av Sveriges mest missförstådda ansikten. Han är ju den de facto misogyna förebilden för allt, från barnporr till kvinnoförnedring. Och jag håller med, emfatiskt. Dock ligger forntiden honom i fatet, men inte så att jag förlåter honom. Han är ett svin.

   Radera
  4. Du verkar betydligt mer insatt än jag och har säkert rätt.
   Kvarstår dock ett antal vackra visor svåra att kritisera.
   Trevlig kväll!

   Radera
 6. Känner en som skickade en dildo till sin flickvän, med för lite porto, hans efternamn i paketet tror jag det var, vete tusan hur de lyckades spåra upp rätt person. Han fick iaf den hemskickad med följebrev efter ett tag. Stor humor för alla inblandade 😄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berättar för en vän.

   Radera
  2. Ok... Jag skickar en dildo till min flickvän... för att, vaddå? Helt obegripligt. I den åldern hade man stånd hela tiden. Dagens ungdomar fattar ju ingenting.

   Radera
  3. Gårdagens ungdom gjorde värnplikt, det är förklaringen. Så antagligen skickas inte såna knappt nuförtiden.

   Radera
 7. Julkort i kuvert går inte till Kiruna utan strimlas på kontoret när man gett upp att hitta adressaten, vi kunde slå i telefonkatalogen en månad på "lediga stunder". Det var ofta sedlar i breven, ledsamt men vi gjorde vårt bästa på den tiden. Skriv alltid avsändare!

  SvaraRadera
 8. OT.
  Var bloggarjäveln möjligen på musikevenemang i afton?
  Med "fördrink" på "imperialistisk" restaurang?

  SvaraRadera
 9. Cornu: du har inte kommit på var enheten för saknade paket finns? Det måste vara ett rymligt ställe...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen en asfalterad plätt utomhus på Arlanda.

   Radera
 10. Varför ska PTS ens syssla med detta? Det bör rimligtvis ligga på den som ska dela ut breven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Post och telestyrelsen. En kontrollmyndighet för postverksamhet bland annat. Och det finns kanske 60 +/- nåt operatörer i Sverige som räknas som postföretag. Typ

   Radera
  2. Jaha, man privatiserar och de kostsamma bitarna blir kvar på skattebetalarna.
   schysst.

   Radera
 11. Där jag "missat" att frankera korrekt..

  Bäste herr avsändare. Det finns faktiskt regler kring detta. Mängden porto som skall bifogas en försändelse framgår klart och tydligt av postmords tabeller.

  /Ordnung muss sein

  SvaraRadera
 12. Se där, ett jobb i Kiruna som inte försvinner om LKAB lägger ner. Endast om PTS eller Näringsdeppet beslutar om flytt 😊

  SvaraRadera
 13. Ett sommarlov när jag var liten och vi var på lantstället skickade en äldre släkting ett brev till oss. Men, han skrev bara namnet på byn, postnummer och postanstalt. Han glömde att skriva vem det skulle till.

  Brevet kom fram! Vår brevbärare bodde några hundra meter ifrån oss och hon tyckte att hon kände igen handstilen!

  Det är vad kallar service!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns fler härliga anekdoter, exempelvis adresseringen (förnamn)(ö i Göteborgs skärgård). Lär ha fungerat till 100 %. Svårslaget är nog vykort från utlandet med adressen Olga, Sweden. Kom alltid fram till fröken Olga Boberg, f.d. portvakt på gamla Chalmers.

   Radera
  2. CCC, CTH, GBG, SWE fungerade också back in the day.

   Radera
 14. Helt OT men ibland tenderar vi alla att undervärdera hos själva som land. Så här sa Bernie Sanders för en timme sedan i en AmA på Reddit.

  "I think there is a great deal to learn from many countries around the world especially Scandinavian countries. These countries – Denmark, Norway, Finland, Sweden – provide healthcare to all people as a right, have excellent universal child care programs and make higher education available to all their young people at no or little cost. Further, they have been aggressive in taking on climate change and moving towards sustainable energy. These countries understand it's important to have a government that works for all of their people, not just the people on top, and that’s a lesson we must learn for our country."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad han glömde säga var att de amerikanska skatterna skulle behöva höjas med en sådär 300-400%

   Radera
  2. Låter som en grov övervärdering av våra kapaciteter, ffa Sveriges.

   Radera
  3. På vilket sätt undervärderar vi detta? Sverige är ett av världens bättre länder för fattiga och utsatta, och det har vi varit länge. Periodvis antagligen bäst i världen. Det är inte speciellt kontroversiellt. Det gör att vi hamnar på diverse listor över länder som är bra att leva i, eftersom man mäter den minsta gemensamma nämnaren (% som svälter osv).

   Vi håller dock låg standard för medelklass, och jättelåg standard över medelklassen. Att du hör mycket gnäll beror rimligen på att du diskuterar med människor som klarar sig själva.

   Sjukvården är ett prima exempel på just detta.

   Radera
 15. Polarn ritade sina frimärken på kuvertet på 80talet kom alltid fram frankerade.

  SvaraRadera
 16. Jag har hört talas om en kompis till en kompis brorsas flickvän som skrev mottagaren som avsändare, sig själv som adressat och underfrankerade ordentligt.

  SvaraRadera
 17. Staten borde införa en myndighet för borttappad epost. FRA kanske har backup på allt redan? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De anställer ju en del aspiga genier. "[email protected]? Just ja, Karin undrar om din fru såg er. Hon hade stavat utan h".

   Radera
 18. Om något, så vill jag se en myndighet för bortplockade blog- och forumkommentarer.

  Betydligt mer intressant än vad staten nu spenderar på kulturbevarande.

  SvaraRadera
 19. Jo, nog skulle det kunna vara en titel på en bok. Och tips på olika teman och intriger i Orwellsk Kafkastil finns ju flera av här ovan i kommentarerna.... Helt underbart, helt enkelt...

  SvaraRadera