Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-11-30 09:21

Foton: Sergels Torg 00:48 - och ett folktomt Riche

De kallar Stockholm en storstad - en stad som aldrig sover, där pulsen slår dygnet runt. De kallar den Sveriges fulaste plats. De kallar den Stockholms centralaste plats. De kallar den en farlig plats. De kallar platsen Sergels Torg.
Sergels Torg klockan 00:48 fredag morgon.


Storstadspulsen. 
Gängen. Drogerna. Våldet. Systemkollapsen.
Älgarna demonstrerar.
Återigen har jag varit i Stockholm för att känna av storstadspulsen, och hur denna Europas, kanske världens, viktigaste storstad har en puls som dygnet runt inte ens står New York efter.

Som vanligt fotodokumenterar jag, likt ovan där man kan skåda laglösheten och den sk systemkollapsen på Sergels Torg, där staten kapitulerat för brottsligheten och ingen vågar vistas nattetid. Utom jag, tydligen. Sveriges tommaste plats. Tommare än Nytorget på Södermalm en solig majlördag rent av.

Jag har ju ständigt blivit kritiserad för att alltid vara på fel ställe när jag gör min research, eftersom det alltid är folktomt där jag tittat, om det så varit en lördagkväll på Södermalms trendigaste Nytorget.

Så nu styrdes stegen till bratsens, stekarnas och de gubbsjukas Östermalm och självaste Riche, för att göra lite miljöresearch till nästa bok, likt miljöresearchen kring pulsen, våldet och kriminaliteten på Sergels Torg nattetid enligt ovan.

På Riche var det folktomt, trots att klockan var runt 22. Borden gapade tomma i Lilla Baren, och i Stora Baren var det bara att sätta sig vid ett bord intill baren, eller vid ett av matborden och beställa in mat ifrån den väldigt blasé personalen. Några bokningar verkade inte behövas.

För att säkerställa att jag återigen inte var där för tidigt, så dröjde jag kvar till halv ett i väntan på att stekarna, bratsen och de gubbsjuka skulle fylla stället med tjugofyratimmars storstadspuls, men istället blev det om möjligt glesare framåt tolvsnåret. Uppenbarligen måste folk jobba för att kunna betala räntan på sina bostäder eller något.
Tomma bord i Lilla Baren.
Tomma matbord i Stora Baren.
Tomt på Riche.
Bra miljöresearch för den bok jag jobbar på just nu, både Sergels Torg och Riche, men jag bör nog fylla miljöerna med lite människor. Det är ju trots allt skönlitteratur.

Jag ser nu fram emot nya förslag vart jag ska bege mig för att hitta innefolket och storstadspulsen.

Bonusbild från Stockholmsnatten nedan.
När det blir vinter och minusgraden fryser Stockholmaren. Då finns detta vinterställ, så man kan hålla värmen i den känslokalla storstaden.
Bonusbild två. Baserat på att Riche är det trendigaste som finns, så är tubsockan inne igen. Nu vet ni hur man ska klä sig 2019. Tubsocka, utanpå byxorna. Kom ihåg var ni läste det först.
Trängseln på Riche.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Designern för den där outfiten måste gilla Starwars, i den ser man ju ut som en Scout Trooper

  SvaraRadera
 2. Även undertecknad var i storstaden igår torsdag 29/11. Hängde på Riche vid 23-rycket och duktigt trångt vid baren och all bord fulla. Du kanske var lite tidig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var där 22:00 - 00:30. Fram med fotobevis på att alla bord var fulla. Behövdes som sagt inte ens bokning för att få eget bord, provade både Lilla Baren, Stora Baren, och matbord i Stora Baren.

   Radera
  2. Vi stod ett gäng i högra delen av baren (precis vid gången ned mot matsalen). Alla småborden där fulla och även ned mot serveringen där vi stod. Kom dit vid 23:15 och lämnade 00:20 enligt taxikvittot, men inga selfies eller andra fotobevis finns tyvärr.

   Radera
  3. Vi satt vid barbordet näst närmast gången ner mot främre matsalen, i första valvet ner mot främre matsalen. Var ni gubbarna 40-50+ som limmade på småtjejerna vid bordet bredvid, eller var ni två skägg och en flint? Eller det kanske var samma? Eller var det du som hade randig halsduk och rock inomhus?

   Radera
  4. Eller jag kanske blandar ihop höger och vänster. Höger när man tittar på baren, eller höger med ryggen mot baren?

   Radera
  5. Kollar mina researchfoton. Finns ett sällskap längst bort till höger i baren (om man tittar mot baren), klockan 23:22, där en person är ett huvud längre än övriga, med renrakat huvud. Du?

   Radera
  6. Vore kul om Månskensbonde bekräftade att han och kollegorna var på småflicks-jakt...

   Radera
  7. Stämmer med rocken. När vi kom in var hängarna vid entrén fulla och eftersom planen var en snabb drink på väg hem blev det ett riktigt etikettsbrott. Tänk att man missade ett photo-op med en tvättäkta kändis - attans!

   Radera
  8. Inget svar, det var garanterat sällskapet som limmade på småtjejerna! ;-)

   Radera
  9. Han får passa sig så att han inte blir bannad. På den här bloggen är det mammor som gäller.

   Radera
  10. Han med rocken och randiga halsduken försökte stöta på Lena, men det fanns fler i den utstyrseln.

   jag är bara pseudokändis, och såg inte en enda riktig kändis i lokalen. Uppenbarligen inte trendigt om jag är den kändaste personen där.

   Radera
  11. @månskensbonde 11:03
   Å andra sidan svarar inte bloggardjäveln på direkta frågor om han varit på en viss plats vid en mycket specifik tidpunkt, heller.
   Så även om du hade anat att denne kändis var den han är, så hade han inte svarat dig att han är den du tror att han är. Allt för att bibehålla mystiken kring sin person.

   Radera
  12. Då jag själv inte pratade med någon annan än egna sällskapet och bartendern så känner jag mig inte träffad, måste varit någon annan.
   Nu är man i alla fall tillbaka på gården och just fått sms från systembolaget att två lådor preparatus finns för uthämtning - blir utmärkta gå-bort-presenter till dina fans i bekantskapskretsen.
   Skål och trevlig helg!

   Radera
  13. Då var det den andre.

   Kul m vinet!

   Radera
  14. @cornu: "jag är bara pseudokändis"
   Som bloggare, författare, influencer - och dessutom vinimportör - så checkar du väl alla boxar på vad som är en "kändis" i dessa dagar? Bara kokboken som saknas! "Så preppar du ett trerätters road-kill på Tesla-laddboxen" är väl en bra titel?

   Radera
  15. En kändis vet alla vem den är och vederbörande är m i tidningen för annat än sin yrkesgärning. Idrottsman diskuterar mat. Skådespelare fotbollslag. Osv.

   Radera
 3. Fredrik Böök hade otur med sina åsikter, men han tyckte varken om Stockholm eller Hjalmar Söderberg, och där hade han rätt.

  SvaraRadera
 4. Har en lite smålustig observation sedan i somras. Var i ett ärende på Kungsgatan och gick sedan ner till Stureplan. Mycket glest med folk. Förutom ett ställe. Sturehof. Man hade såna där rep runt sin ute-bar och innanför repen stod folk packade som ansjovis i en plåtburk. Alla ville vara innanför Sturehofrepen och trängas -även om man inte drack - fastän det var gott om plats utanför :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag ett foto på. Stor humor.

   Radera
  2. Sturehof är det enda ställe där jag kunnat dricka Romanée-Conti på glas. Vilket jag tackar för.

   Radera
 5. Wilderäng är ute på tunn is när man ska rasera Stockholmars världsbild och utmana dessa att de inte alls bor världens centrala metropol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för Sveriges bästa och bannemig på tiden. Alla som lider av hybris är dömda till undergång.

   Radera
 6. Haha, jasäjasä, jasäjasä (som Krösa-maja säger i Emilfilmerna).
  Man får kanske lämna Riche och Stureplan. Ta en sväng till Norra Bantorgets grannkvarter. Typ Scandic hotell på Vasagatan(fd One Off skatebutik) i närheten, Nordic Sign eller kanske restaurang Pressklubben. Eller nåt annat utmed Vasagatan. Inga brats direkt men på Cosmopol finns kanske en och annan spelare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera det stråket. Finns bra ställen för ölkonnässörer.

   Radera
 7. Jag utgår ifrån att detta inlägg, och dina 10 andra på samma tema, är någon sorts ironi med glimten i ögat. Hoppas att du inte undergräver din trovärdighet genom att driva detta budskap baserat på 4 kvadratmeter fotograferad tom yta en torsdagskväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara lantisar som trotsar vädret när det regnar så illa som på bilderna. Stockholmare är riktiga preppers och håller sig klokt nog inomhus i sina spatiösa lyor med vedeldade kakelugnar, där veden kommer från Preem på Norr Mälarstrand à 99kr påsen.

   Radera
 8. Kan det ha att göra med att "trängseln och folket" är som kvantfysik? Alla tror en massa, men det är först när man tar en titt som verkligheten/utfallet avslöjas?

  SvaraRadera
 9. Lantisars Stockholmskomplex - lika tråkigt som Stockholmarnas egna problem med självbilden.

  Onsalapöjk och Nulli secundus

  SvaraRadera
 10. Hur var det nu?
  Vad är en person som gör om exakt samma sak gång på gång och för varje gång förväntar sig ett nytt resultat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu går jag ju till olika ställen, så det är väl knappast exakt samma sak. Att det sedan är folktomt är väl en annan sak?

   Radera
 11. Förr i tiden fanns det åtminstone några bleka pundare som strök förbi efter jakt påknark.

  SvaraRadera
 12. Jag bor i stockholm och får hålla med bloggaren.
  De är väldigt få ställen som är öppna efter 9 på kvällen i stockholm.
  Det är folktomt i större delen av stockholms innerstad.
  Misstänker att det finns några ställen som har mycket folk men det är få.
  Stockholm är en sömnig storby till och med lilla Mainz utanför Frankfurt är det mycket mera liv på kvällarna än i Stockholm.
  p.s har varit ett antal gånger där för jobbets räkning så ganska statistiskt säkert att det stämmer

  SvaraRadera
 13. No one goes there anymore. Its too crowded /Yogi Berra

  SvaraRadera
 14. Och folktommare ska det bli de närmaste åren...ska vi slå vad om hur många krogar som kommer att klappa igen i spåren av den spruckna bostadsbubblan? Inte samma glädje att sitta och glassa på krogen när bostaden faller i värde varje månad, tror jag. Jag killgissar på 20%. Stjärnkrogarna allra först...Esperanto-huset har redan fallit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej om det har så mycket med bostadsbubblan att göra. Däremot lider Sverige generellt och Stockholm i synnerhet av någon slags vanföreställningar om att man är en viktig spelare på den internationella arenan, ett metropol i Europa, nästan som ett New York fast med allmän sjukförsäkring. Att man är en player bland de stora killarna och ska exportera sina lösningar på allting ifrån lagstiftning om sexualbrott till metoder för sopförbränning. Nånstans på vägen har man glömt att man är ett lite mindre eländigt Sibirien, som en stor del av världen verkar tro att det bor isbjörnar i.

   Det är i alla fall den bild jag har fått efter att ha bott här halva mitt liv. Ingvar Kamprad lyckades exportera möbler och fick halva nationen att vilja bli missionärer.

   Radera
 15. En regnig torsdagsnatt, vad kan man förvänta sig? Vad ska man förvänta sig?

  Testa gärna Berns en lördagsnatt nästa gång eller Lionbar klockan 11 vilken dag som helst. Det är dessutom ett bra ställe om man gillar att kolla på halstatueringar.

  Det tråkiga med utelivet i Stockholm är att det minsann visst är befolkat av just Stockholmare och nästan uteslutande består av olika sorters barer utan dansgolv.

  SvaraRadera
 16. Jag har varit på en del kurser i Stockholm under hösten. Dessa har bedrivits i stora centrala byggnader där jag bedömt att det mestadels jobbat högutbildade tjänstemän. Vid lunchtid har jag rört mig via hissar och trapphus till och från restauranger där jag ätit lunch. Något som förvånat mig mycket är att jag väldigt ofta har sett nämnda högutbildade tjänstemän i hissar och trappor med frysta färdigportioner från Felix och liknande i högsta hugg. Inte bara någon enstaka person heller, utan ibland 4-5 stycken som alla haft varsin djupfryst kartongmåltid i handen. Jag blev mycket förbryllad först, jag jobbar i en mellanstor svensk stad där jag aldrig sett detta, där går alla högutbildade tjänstemän i regel ut och äter på restaurang. Men efter lite funderingar kom jag fram till att det nog är bolåneräntorna som måste betalas och därmed tvingar fram dessa omkringdrivande färdigportionsflockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de har varsin fryst färdigportion är nog för att det är för lite mat för att dela?

   Radera
 17. Det är bara att inse, du är "the cooler" :)

  SvaraRadera
 18. Har faktiskt gått förbi den där dockan vid Sail Racing och tänkt hur många Ola Skinnarmo det går förbi Kungsträdgården. Vem ska de sälja den till?

  SvaraRadera