Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-11-20 10:48

Dödskors i OMXS30 - ner genom stödet

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 utlöste precis preliminärt ett dödskors, samtidigt som man med kraft trillade ner genom stödområdet. Nästan fyra års börsuppgång är nu borta i storbolagsindexet.
Dagschart OMXS30.
Dödskorset är preliminärt, då det gäller först vid börsens stängning. Börsen kan fortfarande vända upp när husse öppnar i USA, men dödskorset ser nog ut att bestå ändå.

OMXS30 faller i skrivande stund 1.20% och är tillbaka på nivåer som sågs i december 2014. Det betyder att undantaget utdelningar har man nu inte fått någon som helst avkastning på OMXS30 på nästan fyra år. Räknar man i internationell köpkraft (t ex USD) så är det ner ännu mer.

Börsen är också -4.7% sedan säljsignalen enligt konjunkturmodellen och den som valt att gå ur på grund av ekonomins överhettning har alltså gjort rätt. Igen, bör tilläggas.

Det bredare börsindexet OMXSPI har ännu inte fått ett dödskors, utan det ligger fortfarande några dagar bort.

Det går alltid att diskutera var nästa stödområde ligger för OMXS30. Kanske 525, eller ca 3% ner från dagens läge. Dock känns hela intervallet dit rätt segt, och jag förväntar mig inte ett snabbt ras. Än. Står man utanför börsen spelar det dock mindre roll hur fort det går.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Den som följt konjukturmodellen har å andra sidan inte varit investerad på ett par år. "Modellen" verkar bättre på att skydda mot "upside risk" än downside risk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsutvecklingen har varit kass under de två åren. Grattis om du har en bättre modell och sålde på toppen. Jag föredrar att inte förlora pengar.

   Radera
  2. Regel #1: Förlora aldrig pengar. Regel #2: Glöm aldrig regel #1
   - WB

   Radera
  3. Ja. Går något ner 50% måste man lyckas placera så att man får avkastning på 100% för att få tillbaka pengarna.

   Radera
  4. Det är ju inga problem Lars. Det får man nästan garanterat tillbaka inom 50 år :) Tänk positivt.

   Radera
  5. Man har inte förlorat om man inte måste sälja.

   Radera
  6. En enkel glidande-medelvärdesstrategi hade varit överlägsen...
   https://imgur.com/a/GjpLOHw

   Radera
 2. Winter is coming?

  Vi har ju egentligen bara återhämtat oss från tappet 2008 till 2009 då efterfrågan tvärbromsade.

  Roade mig med ett litet truckbolag i Trollhättan:

  2008 sålde de för 24.2 miljoner och gjorde 894 KSEK vinst
  2009 sålde de för 15.6 MSEK (35,5% tapp) och resultat blev -424 KSEK
  Inte förrän 2016 var de över 24 MSEK omsättning igen.

  https://www.allabolag.se/5564992880/bokslut

  Det finns förstås mängder av "Trollhättans Truck" därute..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att SAAB la ner KAN KANSKE ha påverkat efterfrågan i Trollhättan...

   Radera
 3. Ett bredare mått på totalavkastning på svenska börsen, SIXPRX, är å andra sidan "bara" tillbaka på nivån från våren 2017. Men onekligen verkar det dags nu. Kanske. Det var längesen vi hade ett minusår på helåret, och där är vi nu (i likhet med de flesta av världens börser -- snart även USA?).

  SvaraRadera
 4. Uppskattar dessa typer inlägg Cornu! Har oxå valt sidlinjen nu efter att vara back 9% det här året. Smärtsamt men talet skulle växa om jag var kvar på börsen är jag rädd. Hoppas vi kan få se en långdragen nedgång så man kan komma in billigare senare.

  Vad kommer trigga Dig för att kliva på bussen igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konjunkturmodellen. När vi är nere i misär på -10 (90 som KI redovisar det) är det dags att köpa.

   Radera
 5. Hade ingen stor portfölj men sålde av det lilla jag hade i våras när Cornu rekommenderat det för femtielfte gången. Har bara en liten lekstuga kvar i form av Alfred Bergs björnfond och Securitas. Securitas tar stryk just nu men med tanke på hur det ser ut i samhället idag tror jag att de kommer att få mycket att göra allteftersom och förhoppningsvis tjäna en del stålar också. Letar litet efter bolag som säljer skalskydd, både för fastigheter och ens personliga lekamen.

  SvaraRadera
 6. Samtidigt på Avanza/Placera - "Historien talar för börsuppgång"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja statistiskt stiger väl börsen oftare än vad den sjunker så historisk data visar väl att sannolikheten för uppgång är > än sannolikheten för nergång så det stämmer nog det placera skriver.

   Radera
 7. Jag tror OMX ska ner till 1250 eller rent av under den nivån innan det vänder upp,kanske en studs upp från 1400. Där har det studsat förut. Det är i alla fall det scenario jag kommer att försöka tajma in under det närmaste året.

  SvaraRadera
 8. Själv har jag tidigare gått ur bra men varje gång varit för feg att gå in igen. Att tajma funkar inte för mig känner jag. Utdelande aktier har fungerat fint (ligger 90% av portfölj utanför Sverige) och att de blir billigare är något som är positivt. Nu vet man aldrig men de regler jag har så bör jag inte råka ut för utdelningssänkningar. Återinvesterar utdelning varje månad men drar nog ner på nyinvestering och sparar, ett tag iallafall. Hade jag inte kört utdelande aktier med rimlig payout ratio hade jag nog inte haft aktier nu.

  SvaraRadera
 9. Här på Östermalm fås en enklare 100kvm bostadsrätt till det facila priset av 300 bitcoins. Min TA säger köp!

  SvaraRadera
 10. Vinter... Olja/gas främst?

  SvaraRadera