Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-15 16:16

Den tyska ekonomin och BNP krympte i tredje kvartalet

Den tyska ekonomin krympte under tredje kvartalet. Upprepar sig detta sista kvartalet är Tysland i recession. Den svenska avgångsregeringen låtsades idag som ingenting i sin budgetproposition och har inte justerat ner gissningarna ("prognoserna") om den svenska ekonomins tillväxt nästa år.
Dagschart tyska börsindexet DAX. Dödskors sedan i mars i börsindex.
Reuters uppger att största orsaken till att Tysklands ekonomi backade med 0.2% under tredje kvartalet var minskad bilexport, inklusive de tyska fossilbiltillverkarnas oförmåga att anpassa sig till den nya WLTP-körcykelns utsläppsmätningar.

Den svenska avgångsregeringen låtsas dock som ingenting angående svensk ekonomi och har inte i dagens budgetproposition justerat ner gissningen för nästa års svenska BNP-tillväxt, som alltså styr skatteintäkter och mycket på utgiftssidan. Den ligger kvar oförändrat på 2.1%, precis över lågkonjunktur, även om man justerat ner till lågkonjunktur för 2020 och 2021.

Nordea har varnat för att även Sveriges ekonomi kan ha krympt under tredje kvartalet. Med tanke på att en av våra största handelspartners drabbat av detta är det knappast osannolikt att det samma gäller Sverige.

Återstår att se när berättelserna om den svenska superekonomin väl svänger i media. Kanske är detta anledningen till att ingen egentligen verkar vilja ta över som regering. Inte ens avgångsregeringens Stefan Löfven (S) verkar vilja fortsätta regera, då han tackat nej till att leda ytterligare en sonderingsrunda efter gårdagens avslag för Ulf Kristersson (M) i riksdagens votering.

I övrigt ligger nu svenska börsen bara någon dag från ett äkta dödskors.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. In before SD.

  Tyskland har varit ledande vad gäller migrationsfrågan, visat vägen för Sverige. Nu kan ju Tyskland skylla på WW2 och all annan historia - oklart vad Sverige kan skylla på - men summa summarum. Får se hur länge det dröjer innan vi har rapporter från SD med vänner om empiriska korrelationer migrationskaos->ekonomiskt kaos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs väl inga rapporter från SD för att se det sambandet?

   Radera
  2. De som behöver det bäst och inget begriper skulle inte läsa någon rapport från SD ens om man trampade dem på halsen.

   Radera
  3. Med tanke på att det är en direkt kostnad och antagligen en indirekt kostnad (ingen integration -> sociala problem som sprider sig) finns antagligen *någon* slags korrelation, men poängen var mer vilket bränsle de får här.

   Radera
  4. Magiskt. Så nu för tiden beror lågkonjunkturer alltså på *trumvirvel* invandring.

   Ska ni inte peka ut en mer specifik invandrargrupp också så vi får den där riktigt härliga 30-tals könslan?

   Radera
  5. @Lena, är du med på att du är en del av problemet här? Jag startade en liten tråd om ‭ett strategiskt läge för SD, och du sitter och gnäller på och lättvindigt förminskar individer istället. De kommer (helt rationellt) bortfärda dig och dina ideer som dumheter.

   Radera
  6. Tror tvärtom att invandringen är orsaken till att konsumtionen fortsatt att öka så att högkonjunkturen fortsatt längre än vanligt. Lite av broken window fallacy kan man väl säga.

   Radera
  7. Ja, är helt okontroversiellt att all den ökade offentliga konsumtionen i form av migrationsindustrins finansiering 2015+ drog upp BNP rejält. Annars hade vi amorterat statsskulden istället.

   Radera
  8. Håller med Kent där. Det gäller ju investeringen av invandringen(är agendan ingen pratar om sedan 15 år, alltså idén att demografin är negativ) ger avkastning, dvs kommer i arbete. Men sett till tidigare statistik ser det inte så bra ut på kort och medelfristig tid. Departementen friserar även sysselsättningen(några timmar i veckan utgör sysselsättning liksom bidrags-jobb).

   Självklart ska man inte förstöra skatteuttag genom att amortera på statsskulden. Istället ska man investera, t.ex i infrastruktur som man undvikit i 25 år. Det hade gett avkastning förutom tillgångsvärde.

   Radera
  9. Investeringen i invandring kan ha samma effekt som investeringar i infrastruktur när det gäller att hålla igång ekonomin över lågkonjunkturer. Dvs staten bedriver lite mer expansiv ekonomisk politik för att kompensera för minskad konsumtion i övriga samhället.

   Radera
 2. När DAX passerar 11.000 kan börsens slutfas inledas, dvs crash-delen. 11% ner därifrån!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kronan stärks mot dollarn och valutamarknaden vädrar börsrekyl uppåt....i "sista stund". Få se om dollar-index också toppar(för en tid)?

   Nasse100 var nere och testade säljsignal men klarade sig. Hur högt går vi?


   Radera
  2. Vi fick outside reversals(nasse100) resp köpsignaler på daglig basis igår. Får se om de har substans. Går man över EMA200 under två dagar kan det bli aktuellt med ett nytt scenario, ivf kortsiktigt. DAX kan t.ex stiga 5% utan att det förändrar det förväntade utfallet.


   Radera
  3. Intressant igår när det vände. Ingen substans fanns egentligen men det var som vanligt banking-community som gav rykte åt att Trump hade ngt på G i handelsförhandlingarna. Men det fanns ingen sådan info. Ändå förmedlade vissa media uppgifterna. Brexit-avtalet som det ser ut är inget att hurra åt heller.

   Bankerna som traders har alla skäl att vända börsen. Ingen tjänar pengar i nedgång(att tala om). Symptomatiskt med rykten nära kritiska nivåer. När ska man stänga ner handeln för kommersiella banker(de som har statens skydd).

   Radera
 3. krympte UNDER tredje kvartalet, inte "i"

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Löfven vill nog få bli sist efter Lööf, han torde hoppas att hotet om nyval skall göra underverk för hans sonderingar.

  Det här måste vara mest väntade lågkonjunktur någonsin. Alla som kan läsa en tidning bör ju nu rimligtvis ha klart för sig att,
  -räntor kommer gå upp kraftigt pga. ökande usa räntor och ökad risk.
  -bopriser kommer falla under nästkommande Xår.
  -skatter och självkostnad för välfärden kommer öka
  -"det glada 20-talet! på arbetsmarknaden är över för denna gång, italien kommer dra ned europa i gyttjan (igen)
  -börsnedgång

  Rimligen så bör ju de flesta ha bundit bolån nu när räntorna är låga, 5år kan ju bindas till under 2% tex. och sett över kostnader osv.

  Enda ljuspunkten är väl att UK snart backar från brexit och kommer rösta för remain :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp...Börsen kommer falla, Bostadspriserna kommer att falla, SEK kommer att falla, USD kommer att falla, EUR kommer att falla, Guld kommer att falla....Alla kommer förlora oavsett tillgång så då finns det absolut ingenting att oroa sig för när det inte går att göra något åt det.

   Radera
  2. Höjda räntor och lågkonjunktur är väl inte direkt det vanligaste skolboksexemplet.

   För min del avstår jag från att binda räntan i toppen av konjunkturcykeln.

   Radera
  3. @Toni Višnjić: Glöm inte att pengar kommer att flytta från börsen också, precis som om det vore möjligt att sälja utan att någon köper. (utköp från börsen undantaget)

   Radera
  4. När vi nu inte kommer längre med den monetära politiken, dvs den kan inte göra mer skada, så hoppas jag den också faller.
   Höjda räntor och lågkonjunktur är inte enligt boken. Men det är inte negativa räntor heller.
   Som Toni säger inget att göra åt. Det viktiga är att agera. Man får väl göra som skolboksexemplet inför dåliga tider, samla i ladorna. Och då tror jag absolut inte SEK är det ladan ska innehålla.

   Radera
  5. Men?

   RB kan ju sänka bäst dom vill när lågkonjunkturen drar in över landet men räntorna kommer gå upp pga. tryck utifrån.

   I PIIGS under 2008 krisen så drog ju räntorna iväg som spjut uppåt samtidigt som länderna klappade ihop.

   I BRIICS var det väl samma sak?

   Nu fick jag väl förklarat för mig att RB kan syssla med att köpa bostadsobligationer för att hålla räntorna nere men det torde finnas en gräns för det innan förtroendet för sverige och SEK helt eroderats med kraftigt ökad inflation som följd.

   Radera
  6. Korrekt. Eftersom Sverige har en egen valuta kan inte RB köpa obligationer hur mycket som helst, vilket ECB et al kunde göra med PIIGS-länderna, eftersom de bara var en liten del av EU:s ekonomi. Svenska kronan skulle väl snarare gå samma väg som den isländska i så fall.

   Radera
  7. Finns helt klart en sådan gräns. Se marknadsräntorna omkring 2008. QE kan lindra uppgången, men det är rätt spekulativt och bör alltså leda till kraftigt försvagad valuta -- vilket dock är precis den medicin som Sverige brukat köra med för att lösa (eller skjuta upp) kriser.

   Radera