Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-13 21:46

Dagens Industri uppmuntrar aktieköp - när lågkonjunkturen står för dörren

Dagens Industri verkar uppmuntra aktieköp för de som behöver media som hjälp för sina investeringar. I två rubriker på DI.se idag sades det att man skulle köpa aktier, men vad som står i artiklarna går ju inte att läsa om man inte betalar rätt stora pengar. Samtidigt står lågkonjunkturen för dörren och Nordea varnade rent av för att svensk BNP backade under tredje kvartalet.
Dagschart OMXSPI

Nu har ingen som rekommenderar något på Internet något som helst juridiskt ansvar. Ansvar gäller bara om man tecknar avtal om detta, så Dagens Industri kan skriva vad de vill.

Idag låg följande rubriker ute:
"Våga vara girig - köp aktier mitt i paniken"
respektive
"Nu väntar supertid på börsen - bli en vinnare i vinter"
Kanske menade den andra rubriken att man ska ta negativa positioner?

Dock, för att det så kallade storkapitalet ska kunna gå ur sina positioner, måste det finnas någon som köper. Kort sagt så kallade småsparare som stoppar sina pengar i aktier och aktiefonder. Det är gissningsvis dessa man förmodar tar sina investeringsråd ifrån en svensk dagstidning. Nej, sannolikast är väl att olika skribenter i tidningar försöker snacka upp börsen och i själva verket är oroliga för sina egna sitt-still-i-båten-investinerar och har en naiv tro att det de skriver kan påverka makroekonomiska förhållanden och konjunkturcykeln så till den grad att allmänheten ska driva upp börsen.

Kom ihåg att om du är beroende av råd från media eller Internet för dina investeringar ska du inte syssla med investeringar. Kontakta istället din oberoende och timarvoderade finansiella rådgivare om du vill ha vägledning och förlita dig vare sig på media, bloggar, sociala medier eller forum på nätet. Alla är experter i en uppgång, det är när det vänder och går nedåt, som man får se vilka som vet vad de håller på med.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. "Dock, för att det så kallade storkapitalet ska kunna gå ur sina positioner, måste det finnas någon som köper. "

  Det "så kallade storkapitalet" till skillnad från storkapitalet som inte är vidare betjänt av att du kommer med dina korvören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, nu handlar det ju om rätt många småsparares korvören.

   Radera
  2. småspararnas korvören är många kronor tillsammans, men de hanteras nästan uteslutande av fondförvaltare. Enskilda småsparares individuella beslut påverkan är marginell och i det närmaste försumbar.

   Radera
  3. Nja, om småspararna köper aktiefonder, så måste förvaltarna köpa aktier för de pengarna. Så det spelar absolut roll. Sedan agerar aldrig bara en småsparare, utan det är agerandet i grupp man vill åt.

   Radera
  4. Möjligen om de ökar sina innehav av indexfonder. Annars inte. De stora pengarna som småspararna tillför är i regelbundet månadssparande. Volymer som vare sig ökar eller minskar i takt med tidningsrubriker.

   Radera
  5. Ja, "så kallade storkapitalet" kanske kan dregla över dessa korvören, men knappast storkapitalet även om det rör sig om flera ören - det är fortfarande jordnötspengar.

   Radera
  6. Cornu har rätt. Varenda gång det går ner skriver dom "köp". När det bottnat skriver dom "sälj". I våras väntade dom 5 dagar tills det bottnat och skrev så här. Lurar stackars småsparare. Samma med bostadspriserna just nu. "Priserna går upp", "mäklare tror på bättre tider!". Samtidigt har priserna på söder(sthlm) gått ner 8% på 2,5 månader(jämf temporära toppen aug). Och ner typ 19% mot förra året. Och nyproduktionen är totalt död. Fan inte snällt.

   Radera
  7. Ja tidningar som DI uppmärksammar så gott som alltid finans-fenomen när det är dags att göra tvärtom, dvs sälja. Till det kan läggas klassiska "sell the news".

   Radera
  8. Är det så illa på "söder" Spartacus?

   Radera
  9. Spartacus: dey må vara hänt att DI är snett på det, men för den sakens skull skall man inte bortse från Hanlons rakkniv.

   Det är inte speciellt troligt att storkapitalet ligger bakom detta. Jag är inte ens speciellt övertygad om att det är det "så kallade storkapitalet" heller. Tycker du inte det är troligare att det är en journalist som har dålig koll som ligger bakom? Eller är journalister med dålig koll ett främmande koncept för dig?

   Radera
  10. Men det är som jes kg antyder -- det här är DI.se och deras vanliga kvällstidningsjournalistik för en handfull småsparartraders. De flesta människor sitter inte och placerar om sitt kapital bara för att DI.se lockar till köp eller sälj, utan är just månadssparare.

   Det låter mer som en sorts konspiration att "man" vill att småspararna ska in och köpa, så att "man" kan sälja dyrare än man annars kunde gjort. Det är liksom inte så att Industrivärden och Investor sitter och håller fingret på säljknappen och väntar på att Nisse Nilsson som läser DI.se ska köpa 500 nya Ericsson-aktier, och därför ringer sina polare på DI.se för att sätta igång en småspararköpkampanj.

   Givet omsättningen på börsen och volymen som kommer från lättpåverkade småsparare som läser DI.SE är det knappast några större summor kapital som rör på sig på detta sättet. Börsen kommer som vanligt att drivas av internationell konjunktur osv.

   Radera
 2. Vem eller vilka är det så kallade storkapitalet? Investor, bankerna, Vanguard?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det är småsparare som kommit upp sig lite och fått hybris...

   Jag menar att man bör skilja på storkapital och det "så kallade storkapitalet". Det så "så kallade storkapitalet" kanske håller på med trading som ccornu antyder, men storkapitalet gör det knappast.

   Radera
 3. Ken Fisher som skrev "Våga vara girig..." är månatlig krönikör i Di och skrev under rubriken "Krönika".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och låter ju som ett rimligt råd i rubriken, bara vänta på någon sorts panik då.

   Radera
  2. Är det samma Ken Fisher som alltid dyker upp på taffliga bannerannonser "Om du har 3 miljoner blah blah" (får tyvärr aldrig de sexiga rysskorna som politikerna). Då är ju nästa fråga om även hans arvode för att "skriva krönikor" i DI är negativt? Vilken skitblaska det där måste vara numera.

   Radera
  3. Man skall nog dra paralleller till kultur-krönikorna i andra blaskor - intressant inspel i debatten men som man kanske inte skall ta på 100% allvar.

   Radera
 4. "På sikt går börsen alltid upp och slår alltid, om man väntar tillräckligt länge, bankräntan."
  https://www.dn.se/arkiv/ledare/kolumn-p-c-jersild-viktiga-vinster-av-telias-kursfall/
  OCh DN håller sig långt ifrån sånt som Fake News

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var sant förr, inte nu. Sen 2000 kan du ha köpt riktigt fel och sitta med riktigt stora minus. Tex Ericsson 2000. Köpte du då och har dom kvar idag, har du gjort riktigt dåligt köp. Sen finns det flera. Och har du köpt internationella bankaktier typ Deutsche Bank, Credit Suisse och UniCredit mfl så har du bränt 85%-99% av ditt kapital. Näe, köper du aktier idag måste du ha en klar exit strategi. Sitta still i båten kqn bli riktigt dyrt.

   Radera
  2. Jag har hört att det finns andra företag än Ericsson. Men det är klart, det är nog bara ett ogrundat rykte...

   Radera
  3. Givetvis kommer en hel del enstaka aktier att som alltid underträffa både aktiemarknaden och räntemarknaden. Skriver man "börsen går alltid upp" (etc) så menar man rimligen bredare börsmarknader (och ignorerar Japan). Sett ur det perspektivet verkar det stämma, till exempel på börserna i USA och Sverige, och givet att man har 10-20 års placeringshorisont.

   Telia har varit en usel affär (särskilt efter skatt och inflation), men faktiskt (tro det eller ej) en plusaffär när man räknar in återinvesterade utdelningar.

   Radera
  4. Jag menar att man skall räkna inklusive utdelningar (som rimligen återinvesteras) när man säger att börsen "alltid" stiger. Frågan är om man då inte skulle se att det även gäller Japan?

   Radera
  5. Anonym, givetvis. Det är ett absolut måste, eftersom historiskt återinvesterade utdelningar stundom varit hälften eller mer av totalavkastningen.

   Japan hade en väldigt kraftigt uppblåst börsbubbla, och av tradition delar japanska företag inte ut särskilt stor del av vinsten, så Japan är just nu anomalin i sammanhanget. Sedan är det ett ganska speciellt inhemskt läge, med krympande befolkning (krympande marknad).

   Radera
 5. Man tjänar inga pengar i längden på artiklar som säger sälj eftersom det är bara i börsuppgångar som kunderna tjänar pengar. Att ha fel om allmänna sälj-rekommendationer kostar för mycket, därav "sitt still i båten". Ofta är mer än halva nedgången gjord innan man "fattar läget". Konjunkturkänsliga branscher som skog(etf) har redan gått ner
  22% sedan toppen och ligger i botten av korridor. Kan bli rejäl rekyl upp.

  Så länge flera branscher/företag ännu inte ser någon tydlig försvagning i orderläget gäller KÖP för analytiker/skribenter. Kan låta annorlunda om någon vecka eller två.
  Kan vara så att "våg 4"(Sverige och Tyskland t.ex) ner nu mest handlar om värderings-anpassning av FAANG och småbolag + smitto-effekter. "Stora konjunkturnedgången" kanske kommer först efter "våg 5" om ett år typ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår jag...du räknar 5 vågor i nedgång liksom i uppgång, eller? Normalt EWT-tänk ger ju 5 vågor i uppgång och 3 vågor i nedgång. Berätta lite om hur du tänker kring att du arbetar med 5 vågor ner...

   Radera
  2. Visst är EWT-teorin den gällande men däri finns beräkningsteknik som jag frångår(men inte numreringen i sig). Allt handlar ju om våg-dignitet. Sekulär cyklisk börsnedgång har förstås spegelvända vågor, dvs 5 ner och 3 upp.

   Nä, den stora frågan nu är om t.ex Tyskland och Sverige korrigerar hela vägen från 2009 eller från 2011? Ser jag till hur DJIA och S&P500 går så tror jag på 2011.

   Den femte vågen är oftast den svagaste/kortaste. Jag tror t.ex att DAX når sin crash-fas(under våg 4 ner) när index når under 11.000. Då bör det gå fort nedåt mot något av stöden 10.563-10.300, 9.773, 9.281. Väl därnere får vi jmf läget i USA inkl valuta- och räntesituationen.

   Radera
  3. Olika aktier kan befinna sig i olika faser/vågor. Beroende på sammansättningen a olika börsindex kan dessa sinsemellan också befinna sig i olika faser/vågor. Att tro att t.ex DAX ligger i samma fas som Nasse 100 är inte säkert, snarare osannolikt. När de befinner sig i samma fas är det inte otroligt att vi får de mest kraftigaste börsfallen, typ 2000 och 2008. Jag tror inte att vi befinner oss i ett sådant läge just nu. Men fan vet....bara läs tidningarna som är fulla av åsikter.

   Radera
  4. Tack P. Bra sammanfattat. Vi får se hur det går. Börsen går före men än så länge har vi bara en "oro" om ev kommande lågkonja i luften. Inga siffror som egentligen pekar på det. Sen är, tycker jag, den riktigt stora frågan huruvida vi ska göra upp med det som vi aldrig gjorde upp med efter finanskrisen, dvs skuldbördorna, eller om vi ska dansa vidare...I det första fallet kan nog börserna gå hur lågt som helst, i det andra så räddas vi väl återigen av några åtgärder från CBs...

   Radera
  5. Stora skulder(privata) tenderar i något skede att förstärka deflatoriska krafter. Höjer man räntan så kan sådan krafter brytas. Goda tider innebär att börsen stiger med räntan. Men var är vi nu? Arbetslösheten är som bekant den tidsmässigt senaste indikatorn av alla där en lågkonjunktur(inte recession) tekniskt sett kan ha startat före sysselsättningen toppat.

   Sedan nyliberalismen tog över gäller bara penningpolitik och finansstramhet. Därför har VSOPRI(vårdskolaomsorgpolisrättssysteminfrastruktur) osv degraderats under 25 år. Privatiseringar kan aldrig lösa sådana egentliga kollektiva nyttigheter. Inte för hela folket!

   Radera
 6. Bara lugn, om en vecka eller två när de själva och deras vänner med mer kapital har sålt av så kommer dom skriva domedagsartiklar i en vecka eller två, och sen börjar de om igen med stim av köpråd.

  SvaraRadera
 7. Mitt eget öga drogs till "Kronans forna styrka är förlorad under överskådlig tid. Räkna med en viss revansch, men den svenska valutans underliggande värde bedöms ha försvagats permanent. Här är Riksbankens nya dom över kronans öde."

  https://www.di.se/nyheter/riksbankens-dystra-dom-permanent-kraftgang-for-kronan/

  Tyvärr är jag inte DI-prenumerant så jag fick inte veta så mycket mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På mindre än 50 år har kronan förlorat halva sitt värde mot den danska kronan. Man undrar vad Danmark hade, som inte Sverige haft. Stora skogar? Nej. Rika mineralfyndigheter? Nej. Billig el från vattenkraft? Nej. Förnuftiga politiker? Kanske.

   Radera
  2. Hos Fplus kan du läsa något mer: https://www.fplus.se/riksbankens-dom-om-kronan-svag-for-evigt/a/3jGE99

   Radera
  3. Bo Fomalsi : Bra där

   Radera
  4. Kommer inte förvåna mig om riskbanken kommer ha detta som ett argument för euron.

   Radera
  5. Tack för länken. Slutsummering:

   "Den fyra år långa minusräntan samt en långsiktig, strukturell försvagning av BNP per capita relativt omvärlden, bytesbalans och bytesförhållanden, pekas ut som bakomliggande orsaker till kronan försvagning."

   Kronförsvagningen har dragit ner oss -11% bara den. (Om vi uppskattar E=9,20 kr tidigare och E=10,40 kr nu.) Av övriga orsaker bortom räntan är väl BNP per capita ett förbjudet ämne här, men det är också intressant att se 'bytesbalans och bytesförhållanden' kategoriseras som underliggande problemhärdar. Bokslut för denna kris.

   Vi får heller inte glömma att en uppkommande lågkonjunktur, om t.ex. denna blog har rätt, kommer att bekämpas med mer av samma kur.

   Radera
  6. Sparandet innebär fortsatt kapitalutförsel
   Arbetskraftsarbitraget sedan 2000 innebär mindre inflöden
   Svag krona innebär i sig att företagen inte tar hem kapital
   En långsiktigt svag krona penningpolitiskt innebär mindre utländska investeringar än annars. Efter EMU är ett icke-optimalt(katastrof) valutaområde har både EMU-kapitalet och externt sökt sig mot Tyskland(D-mark skydd). Men sedan en tid(euron igen mot botten) är även detta kapital på väg mot USA. Sverige har fått ta emot en del trots kronan(fastigheter + hopp om stigande styrränta).

   Radera
 8. I USA är "buying the dip" inte längre inne, sägs det. Men Bonnier verkar inte se det så hos oss. Förr i tiden följde OMX Nasse Comp hyfsat bra. Inte så alls längre. När ska vi lyckas få till några nya storbolag på egen börs istället för att sälja dem till utlandet för att en liten krets aktieägare ska bli snorrika!  SvaraRadera
  Svar
  1. OMX30 har just nu gått +/- 0% sedan 2016, dvs under snart 3 års tid har aktieägarna bara fått utdelningarna, ingen värdestegring.

   Radera
  2. Läste av ett diagram felaktigt. OMX30 har just nu gått upp 3,6% på 3 år. Inte +/- noll.

   Radera
 9. Den tyska exportmaskinen kom just ut med nya GDP-siffror; +1% y/y(per capita efter 1 miljon nytyskar?)

  Tyskland har gått knackigt länge för att regeringarna å ena sidan nedärvt sina erfarenheter från Weimar-republiken, dels anammat den nyliberala finans-dogmen. Tysklands elit har mao blivit giriga och lämnat sin socialkonservativa linje som gällt sedan WW2. Mycket beklagligt och därför har de starkt bidragit till ett allt mer trasigt Europa(EMU) med s.k "populism". Allt fler protesterar liksom i USA, Frankrike och UK. Sverige är bland de sista att förstå orsak och verkan.

  SvaraRadera
 10. Tja, vem fan vet?

  Vad jag däremot vet är att skuldberget är enormt och att investera i skuldpapper sannolikt är att kasta pengarna i sjön.

  Så det "minst" dåliga alternativet är nog börsen även om det tar emot.

  SvaraRadera
 11. Att läsa alt lyssna till etablerad media och andra oberoende källor är inte detsamma som att vara beroende av. Jag läser till exempel din blogg därför att du ibland publicerar intressanta inlägg att begrunda. Vart menar du att gemene man ska hämta sin information?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och att vara beroende av en kanal behöver inte betyda att man blint lyder de råd som man hittar där.

   Jag skulle säga att de flesta investerare är ganska beroende av internet. Både för information och kunna genomföra investeringar. Den som klarar sig utan kan man nog räkna på ena handens tår...

   Radera
 12. Händer det inget positivt på börsen denna vecka är det risk för ras nästa vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som om vi har ett ras i FAANG på G........
   Netflix ser inte rolig ut
   Apple ser ut att vara på väg att testa 160(måste bottna just nu(188,45) för att undvika)
   Google ser ut att testa säljsignalnivå 1018(kan bli uppstuds där)
   Amazon har klarat säljtestet vid 1460. Bryter man under lär det gå fort utan stopp ner mot 1250?
   Facebook kan om den bryter det fallande stödet gå ner till 118.
   Vår "egen" Spotify lär knappas komma undan......allt handlar om värderings-omställning så fort det luktar lågkonjunktur. Diskonteringsfaktorn slår till hårt även vid mindre ändringar.

   Tekniskt sett borde flera av ovannämnda aktier mogna för uppåt-rekyl(a till b av C....)men vi är ju i den berömda C-vågen som brukar vara utan nåd eftersom dörren är trång :). Flera av aktierna ligger dock på kanalstöd!

   Radera