Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-11-27 19:11

Centerpartiet ställer krav för att låta Stefan Löfven förbil statsminister

Centerpartiets Annie Lööf har nu presenterat en kravlista för att partiet ska låta en ren socialdemokratisk regering tillträda, dvs utan andra partier i regeringen. Det ter sig som att sosseriet svårligen kan svara upp mot kraven, pga LO.
Fullsatt hos Centerpartiet i Almedalen.

Kraven presenteras i en låst artikel hos Dagens Nyheter, och ska bland annat innebära sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, sänkta skatter på arbete och företagande, sänkta marginalskatter, lägre ingångslöner för nyanlända, reformerade turordningsregler, friare hyressättning av hyreslägenheter, liberaliseringar på arbetsmarknaden och säkring av valfriheten i välfärd. Därtill ska frihets- och äganderättsreformer genomföras för landsbygden.

Det hela formuleras som krav och endast om Socialdemokraterns Stefan Löfven (S) bildar en regering utan andra partier, som t ex Miljöpartiet. Centerpartiet är inte intresserade av att sitta med i regeirngen.

I synnerhet uppluckringen av arbetsmarknadens anställningshinder lär aldrig LO gå med på, och LO är som bekant Socialdemokraternas främst finansiär, och sitter med i partistyrelsen.

Om nu detta verkligen är krav så är det svårt att se att Centerpartiet låter Löfven bli statsminister.

Att man inte vill sitta med i regeringen är rimligtvis ett smart krav, med tanke på lågkonjunkturen och de ekonomiska problem Sverige kommer drabbas av under mandatperioden. Genom att inte sitta i regeringen kan Centerpartiet slippa ansvar för konjunkturcykelns nedgång. Något som egentligen inte heller är Socialdemokraternas fel, men i den politiska debatten låtsas man alltjämt att politikerna och politiken avgör konjunkturläget, även om så inte är fallet. De flesta i väljarkåren vet inte heller bättre, utan går på detta också.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Man kan ju samtidigt driva flera ömsesidigt uteslutande linjer som i EU-nämnden när det begav sig, 40 27 30... 50 40 30...

  SvaraRadera
 2. Detta är naturligtvis inget förhandlingsbud i de pågående överläggningarna rörande eventuell regeringsbildning. En förhandlingspart går inte till media och trumpetar ut sin förhandlingsposition.
  Detta är snarare Fru Lööfs försvarstal under galgen och Brasklapp till väljarna när det så smått börjar gå upp för henne att hon spelat högt och inte bemästrar rådande verklighet.
  Utifrån betraktat kan jag inte annat än se att Fru Lööf här slåss för sitt fortsatta politiska liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är typisk kvinnlig härskarteknik med framförhållning att tala om för vänninorna (här väljarna) att man gett karlsloken man ändå tänker slänga ut massor av chanser att bättra sig (vare sig det är sant eller inte)...

   Radera
  2. Ganska dum taktik isf. Har hon bestämt sig för att inte släppa fram Löfven så har hon bara skapat osäkerhet kring om man kan lita på C som ett borgerligt parti.

   Innan trodde man hon skulle behöva äta upp sin sko. Nu verkar det mest vara dagsformen som avgör.

   Radera
  3. DEt beror lite på hur hårda kraven är. Vissa förhandlar faktiskt via media just för att man inte litar på motparten.
   Men jag är böjd att hålla med, genom att ställa krav som är omöjliga för Löven att acceptera har man ett svepskäl att rösta ner honom, och han får skulden. Skulle han vika sig har man inte förlorat något.
   Win Win.

   Det bygger såklart på att man som Centerpartist räknar med att ens väljare/stöttare inte genomskådar spelet och analyserar kravställningen som lika orimlig som övriga uttalanden man gjort tidigare.

   Kort och gott räknar man som Centerpartist att ens väljare är helt körda i huvudet och går på vad som helst bara det låter bra.

   Radera
  4. Hon måste väl göra såhär eftersom Löfven var smartare än hon och hennes flirt med S sprack.

   Radera
  5. Dessa krav finns i media för att det är viktigt för Centern att visa att man försökte, och vad man egentligen vill uppnå. När man sedan backar något när man släpper fram Löfven kan man hänvisa till de högt ställda kraven men att man i en förhandling måste ge och ta lite. Och att vissa kanske går att få igenom längre fram.

   Radera
  6. Ja usch o fy! Hur kan hon utmana "Mästerförhandlaren"?

   För mig ter det sig som att hon vill rädda skinnet på sig själv och Centern eftersom hon är en av två som sagt NEJ till allt. Hon vet att detta inte går igenom och då kan hon lugnt trycka röd knapp i omröstningen, det är ju ändå S som tackat nej till förslaget.

   Därefter kan hon trycka JA för en M+KD regering, för nu har hon ju tömt ut alla förslag och alla andra är stygga som säger nej.

   Taktiskt briljans? Tja, kanske. Moraliskt briljans? Nä. Men o andra sidan är det ingen politiker som har.

   Radera
  7. Ingen tillfällighet att detta "krav" kommer nu. Jan Björklund hade två möten i helgen (7h respektive 9h) där riksdagsgruppen höll emot Jannes linje att ingå samarbete med Sossarna.

   Detta är ett resultat av att Jan björklund förlorade sin interna strid. Han ringde såklart Annie och talade om vad som hänt och då måste Annie tänka om illa kvickt och lägger då ut detta krav först på tisdagen.

   Radera
 3. 8 (ish) elefanter är alltid fler än 92 (ish) myror.....

  SvaraRadera
 4. Är det inte dags att Centerpartiet byter namn till Högerglobalisterna? Det är ruttet att köra med falsk marknadsföring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bryter upp lite av den faktiskt kommunistiska bostadsmarknaden = dödsknarkande globalistnazist.

   Radera
  2. Kan man vara globalist och nazist på samma gång?

   Radera
  3. Är väl inga problem, Nazisterna ville ju härska över hela världen, alltså klart globalistiska.

   Radera
  4. @NM: Globalist brukar ofta vara ett kodord för jude.

   Radera
  5. Det är nog mest i dina kretsar, gbd. Själv kallar jag en spade för just en spade, finns ingen anledning att kalla den något annat.

   Radera
  6. Mina kretsar, och vad slulle det vara? Bilderberggruppen, illuminati, Vaggeryds hembygdsförening?

   Radera
 5. Intressant hur både Folkpartiet och C röstar nej till en Moderat statsminister med KD som stödparti och rakt igenom allianspolitik, men är villiga att stödja Löfven.
  Med sådana vänner i "alliansen" behöver högern (M+KD) inga fiender.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alliansen har inget stöd bland väljarna för att gå åt höger. De måste börja röra sig in mot mitten igen om de vill regera.

   Radera
  2. Kanske inte nödvändigtvis. M skulle kunna försöka att gå åt höger för att ta sd-röster om man vore beredd att förlora liberala röster och c eller l stod där reda att fånga upp dem. Tveksamt dock är om hur många sd-röster m kan vinna samt om det finns en partiledare som kan överleva ett sånt tapp.

   Radera
 6. Det verkar som att C satsar på extra val? Här hon stämt av detta med L?

  Att S skulle gå med på samtliga krav är 100% uteslutet, detta är ju högerpolitik som inte ens Reinfeldt hade vågat sig på. S kan ju av taktiska skäl inte avvisa på stående fot.

  Det är drag i politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För C är det ett ganska gott läge vid extraval. Om C säger nej till S och därmed tvingar fram extraval så kommer L få ta skiten. Förmodligen åker både Mp och L ut, och C kan ta ännu fler mandat. Hon, alltså fjamåt, slipper även få sitta kvar på posten.

   Radera
 7. Är hon rent varm i huvet?
  Det där skulle hon ju lätt fått igenom med M..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, man blir verkligen mörkrädd när man läser centrofobiska inlägg som detta. Ni tror visst att ni kan säga vad som helst bakom era datorer. *s*

   Radera
  2. Anmäld! (Någonstans...)

   Radera
 8. Jag tror att de allra flesta vet att politikerna och politiken INTE avgör konjunkturläget. Snälla skriv att jag har rätt. Annars blir jag mörkrädd. På riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker har mixtrat med konjunkturen i minst hundra år. Man testade att låta saker ha sin gång på 30-talet. Det lyckades dåligt.

   Radera
  2. Jag vet inte. Mycket tyder ju på att många är rätt överutmanade...

   Radera
 9. Jag tror inte det är riktiga krav. Jag tror det är Centerpartiets utgångsposition i förhandling med S, förklätt till krav. C kommer bli stödhjul åt S. Vänta så får ni se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Centern kan inte komma sen och säga att de faktiskt hade högre krav, om ingen fått se dem. Nu har vi sett dem, och de kan backa undan till en rimlig position.

   Radera
  2. Om Lööf var beredd till förhandling så hade hon inte presenterat listan som krav som ej är förhandlingsbara. Detta är ett spel för att sätta press på S att inte fälla Alliansen tillsammans med SD.

   Radera
 10. Tror att tant Lööf grejar sig ur detta. Antingen accepterar Löfven det hela till stora delar och hamnar i storgräl med LO och andra delar av rörelsen. Det blir harakiri på S och fanflykt till V, men Löfven får en mandatperiod till.

  Eller så blir det nej och C släpper fram Kristersson i allafall och han har inga problem med att infria C:s kravlista.

  Tant Lööfs reträttvägar ur det misslyckade försöket att ta över statsministerposten är utstakade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LO:s medlemmar har ju redan fanflyktat i riktning SD, så om ledningen fanflyktar i riktning V blir det nog om inte rödgrön harakiri så åtminstone en ytterligare försvagning av LO på alla plan.

   Radera
  2. Löfvén kan också glatt deklarera att han går med på allt men i lönndom komma överens med LO om att inte möta kraven med konkreta handlingar. En svekdebatt från höger kommer han bara att borsta av sig.

   Radera
 11. Om det verkligen är krav, vilket jag tvivlar på, så är detta ett sätt att kunna rösta på Kristersson som statsminister igen. No way att S accepterar detta. Men då måste M vara tydlig med att deras migrationspolitik kommer bli verklighet, annars kan man inte få stöd av SD.

  Att M igenom sin migrationspolitik och SD accepterar det och inte fäller deras budget sen, det vore väl bäst. Och lite sänkt skatt. Så hinner man spara ihop lite pengar innan välfärden krashar.

  Å andra sidan sitter jag i en billig hyreskontrollerad lägenhet, så att sossarna får regera är kanske inte så dumt för mig. Men å andra andra sidan ska jag snart köpa bostadsrätt när marknaden krashar så...hmmm.

  SvaraRadera
 12. Nej, politiker kan inte skyllas för en lågkonjunktur beroende på en global nedgång. Om det är en global sådan det handlar om. Inte så säker på det. Däremot kan vi hålla dem ansvariga för att ha förvärrat läget i Sverige för en lång tid framät p.g.a av sin bottenlösa inkompetens.

  SvaraRadera
 13. Jag tror att Löfvén trots allt röstas fram som statsminister efter en förlängd vecka. Han kommer att förespegla att de flesta kraven i stort sett kan tillmötesgås i acceptabel utsträckning, men att det kommer att krävas ett antal utredningar som skyndsamt kommer att initieras. Dessa kommer att dra ut på tiden och resultera i något mycket urvattnat och då är det inte långt till nästa ordinarie val. Ev kommer misstroende att väckas efter 2 år pga Löfvéns fisklir.

  SvaraRadera
 14. Ja detta hade gått igenom med KD+M men då med hjälp från SD och poängen med svensk politik just verkar vara att det spelar mindre roll vilken politik som förs, enda viktiga är att lägga fram förslag som SD lovar rösta emot. #wagthedog

  SvaraRadera
 15. Löfvens svar lär ju bli "antingen röstar ni på oss eller så får Sd inflytande, vi accepterar inga krav"

  SvaraRadera
 16. Det är väl klart att (s) accepterar kraven, men först måste de ju utredas och det kan ta sin tid, ungefär 3år om det skall göras ordentligt. Och resultatet av utredningen kan ju bli att det är dåliga saker att införa...

  Förhandlar man med (s) så skall man räkna med att bli grundlurad, vad har (v) egentligen fått igenom senaste mandatperioden? Glasögonbidrag?

  SvaraRadera
 17. Jani...

  Om S skulle gå med på den kravlistan, och genomföra den, så har dom blivit mer höger än M :)

  Slutsats blir då att den listan kanske accepteras för att få bilda regering men sen åker rakt ned i papperskorgen.

  SvaraRadera
 18. Också oseriöst OM S accepterar och Lööf accepterar, båda parter vet då rimligen att listan aldrig kommer uppfyllas.

  SvaraRadera
 19. OT: Tyska konsumenter dystra:
  https://www.svd.se/dystrare-tyska-konsumenter/i/senaste/om/naringsliv

  När får vi samma rubriker om "dystra svenska konsumenter" här hemma? :)

  SvaraRadera
 20. Socialdemokraterna har under lång tid hävdat att blockpolitiken är fördummande och att det bästa för Sverige är regera blocköverskridande. Traditionellt verkar dock socialdemokraternas inställning till kompromissande att motparten lägger sig platt och accepterar deras politik.

  Nu har C presenterat prislistan. Självklart är det ett förhandlingsbud och ett eventuellt samarbeta kommer se annorlunda ut men S måste fås att inse att ett blocköverskridande samarbeta kommer att svida i skinnet även för dem och inte bara innebära att samarbetspartnerna endast ansluter sig till deras politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. heasm66: Din historiska insikt är lika med Noll! Under den tid som gått alltsedan andrakammarvalet 1968 då S erhöll ensamt majoritet har alla därefter kommande val till enkammarriksdagen där S varit regeringsbildare inneburit någon form av kompromissande med dels V och i senare tid mp men huvudsakligen med C och L i det borgerliga blocket. Och det är lätt för vissa att glömma att sedan 1976 har vi haft 5 mandatperioder med borgerlig regering.

   Radera
  2. @chief karlsson
   Bortsett från den senaste mandatperioden har det väl inte varit speciellt mycket kompromissande med V. V har genom historien inte haft mycket möjlighet att påverka politiken.

   Det budgetsamarbete mellan C och S som fanns 1994-98 var vad jag kan minnas ingen framgång för C. I socialdemokratisk historieskrivning är det i princip Göran Persson ensam som räddade Sverige under 90-tals krisen.

   MP:s budgetsamarbete med S 1998-2006 var heller inte någon dans på rosor för MP. 2002 var det ganska nära att MP byt sida och släppt fram de borgerliga. I den senaste mandatperioden har MP fått så lite luft att de nästan trillade ut ur riksdagen.

   I Göteborg är rödgrönrosa så nöjda med samarbetet med S att de släpper fram Alliansen.

   I Stockholm väljer MP Alliansen både i staden och länet.

   I min mening har S en tradition att köra över sina samarbetspartners och upplevs som arroganta.

   "Det kändes som en statskupp" sa till exempel Marita Ulvskog efter den borgerliga valsegern 1976. Den inställningen verkar fortfarande finnas kvar även om S inte alls är ett lika stort parti längre.

   Radera
  3. heasm66: Tack för replik. Mitt inledande påstående sett ur den synvinkel att jag var poltiskt engagerad/fackligt aktiv under stor del av den period det gäller. Och utan att gå in och skärskåda var och en detalj av de Du nämner, där Du för övrigt säkert har anledning till Dina ställningstaganden, så är mina påsåtenden sedda ur just den minnesbild jag redovisat. Ulvskogs reaktion 76 delades av många i S/LO-sfären den gången ...men ... vem som helst med någon blick för samtiden såg detta komma!

   Radera
 21. "Liberalismen" är en ideologi för idioter och onda människor. Den håller på att gå under för att alla inser att den inte är något att hålla i handen, men tant Lööf är korkad nog att tro att den är något att ha. Vi behöver en socialliberaldemokratisk (människo)ekologism/ekohumanism om det skall finnas någon framtid. "Liberalismen" har bara destruktion i bagaget.

  SvaraRadera