Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-17 13:17

C och L lägger egna budgetar - talar för att M:s budget går igenom

Både Centerpartiet och Liberalerna har nu gett beskedet att de lägger egna statsbudgetar, och alltså inte röstar på avgångsregeringens budget. Därmed talar det mesta för att Moderaternas budget går igenom, när M-KD-SD röstar på den. Flest mandat för en budget vinner.
Ser ut att bli en moderat budget.
Det ser alltså ut som att det blir en (M)oderat budget i väntan på att landet får en regering. Avgångsregeringens budget kommer bara få stöd av 100 mandat från S, 16 mandat från MP och 28 mandat från V, för en summa om 144 mandat. Moderaternas budget kommer få stöd av M med 70 mandat, SD med 62 mandat och KD med 22 mandat för en summa om 154 mandat, medan Centerpartiet och Liberalerna avstår via egna budgetar.

Sverige får därmed en borgerlig liberalkonservativ budget, trots att avgångsregeringen är socialistisk. 

En konsekvens av detta kan vara att de partier som driver igenom detta knappast är intresserade av att stressa fram en regering. I den bästa av två världar kan man alltså lägga budgeten och styra landets finanser, medan de kommande problemen kan skyllas på avgångsregeringen. Och förstås vice versa. Frågan är om någon egentligen vill ändra på situationen?

Gissningsvis kommer det nu från Socialdemokratiskt håll hävdas att "så här får man inte göra, det är inte praxis, det är fusk" osv. Trots allt får ju inte Socialdemokraterna i egenskap av avgångsregering lägga en helt egen budget. Å andra sidan kunde S släppt fram Ulf Kristersson (M) som statsminister i onsdags, och istället lagt en egen budget och försökt få den genom riksdagen.

Frågan är dock om ett partis budget kan nå den kvalitet i genomförandet som regeringens budget, då man som enskilt riksdagsparti inte har tillgång till hela finansdepartementets resurser. Det kan således bli en del mer eller mindre stora felräkningar. När den fd Alliansen lade sin budget för 2015 hade man fortfarande arbete från tiden som fd regering med sig. 

Om budgeten fungerar så är det dock ett tydligt besked att man helt klart kan skära ner kraftigt på departementen, om det räcker med en partiorganisation för att klara av att lägga en fungerande budget. Departementen har växt enormt det senaste decenniet, utan någon egentlig fördel för skattebetalarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Vet vi hur moderaternas budget ser ut?

  SvaraRadera
 2. Vi får hoppas att moderate budgeten inte skär i försvaret som Socialdemokraterna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag, mer pengar till ladorna eller i värsta fall till något mer produktivt än glödande av amerikansk försvarsindustri.

   Hellre höjt försörjningsstöd än ytterligare några unga vuxna som krälar runt i skogen i tron att de skulle klara mota ryssen i väntan på finnarna.

   Radera
 3. Även om en budgetmotion inte blir lika genomarbetad som en budgetproposition, så gör det ändå inte särskilt mycket. Inte svårt att justera i vårbudgeten.

  Intressant läge helt klart. Som varit inne på innan blir det svårt att, om ingen regering dykt upp innan, inte släppa fram Ulf som statsminister om M-budgeten röstas igenom.

  SvaraRadera
 4. Kanske blir upplåsningen som alla väntar på.

  SvaraRadera
 5. Osvuret är som vanligt bäst eftersom Björklund i går så att budgetröstandet även kommer styras av hur regeringsbildandet ser ut vid Lucia då omröstningen sker. Så ta inget för givet.

  Nu är ju SD inget klassiskt borgerligt parti men de som under årens lopp utmålat dem som socialister har en del att förklara när de först lovar rösta på M-budgeten, röstar på UK och som enda parti röstar emot PS-skatten, det senare har också mycket att göra med hur de behandlas visavi rödgröna partier inom PS så klart.

  SvaraRadera
 6. Det här är ett bra sätt att sätta press på Stefan Löfven han sitter ju trots allt kvar med sin regering även om det är på övergångsmandat, och har från den positionen kunnat kasta in handgranater i Alliansen.
  Nu får han ju ett incitament att göra något så att han kan vinna en budgetomröstning.

  SvaraRadera
 7. Under senaste månaderna har C och FP surrat fast sig allt hårdare vid masten.

  Innan valet, så sa de att man inte tagit ställning till om de skulle stödja eller lägga ner sin röst för en M+KD regering. Nu vet vi att de röstar emot en sådan och svenska folket har hört "argumenten".

  Nu blir det mycket värre att byta fot, och att göra upp med Löfven kommer halvera partiernas röster vid nästa val (då få borgare vill stödja socialdemokraterna).

  Kanske blir det fyra år med en övergångsregering men med M+KD budgetar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. C visar inga tendenser till tapp eftersom 92% av deras väljare föredrar S framför SD och C har därför tagit en hel väljare från M de senaste åren.

   L däremot ser ut att implodera.

   Radera
  2. Så länge C håller fast vid sin linje, hur orealistisk den än är, så kommer nog deras siffror var OK. Den dag de "hjälper rasister" eller "blir stödhjul åt Löfven" så kommer de tappa röster.

   Folkpartiet är ett mer pragmatiskt/realistiskt parti, de är tex. för kärnkraft och insåg det orimliga med de 9000 ensamkommande. Deras väljare tolererar inte like mycket flum och de överger partiet redan nu.

   Radera
  3. Mot nyval är då Centerns framgångsrika linje att hålla, får se hur populärt det blir i längden, troligen inget Centern räds som har varit historiskt duktiga på att slarva iväg skattebetalarnas pengar.

   Radera
 8. Viljan att hålla ihop Alliansen är inte längre mer än prat, inte ens en gemensam budget får dom till, hemska tider om SD skulle stödja budgeten på samma sätt som dom stödde nedröstningen av Löfven regeringen.
  Annie Lööf som är i förhandlingstagen kan försöka få garantier av SD att låta bli stödja en gemensam alliansbudget så den kan läggas fram för nedröstning i riksdagen utan aktivt stöd av SD.

  Tror mig börja förstå liberal logik.

  SvaraRadera
 9. Men det här blir ju perfekt.

  En S-märkt avgångsregering med en M-budget tillsammans med en kommande lågkonjunktur, det här måste ju vara det perfekta upplägget för att ytterligare kunna skruva upp nivån på den politiska pajkastningen om vem som gör vad och vems fel allt är.

  Ska vi gissa på att SD tar på sig den extra stora offerkoftan och plockar hem ytterligare lite röster?

  SvaraRadera
 10. "Sverige får därmed en borgerlig liberalkonservativ budget"
  Om SD röstar för budgeten är det en nazistbudget och inget annat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironi är svårt på internet kamrat.

   Radera
 11. Jag tror att Jannie Björklööf går full sosse och sänker moderatbudgeten. Broarna till M och KD är redan brända och glöm inte: att rösta på moderaternas budget är att ge Svärjääävännerna i SD inflytande och det får ju absolut inte ske.

  En inte alltför vild gissning är att sossarna kräver att sossebudgeten antas för att Annie ska få bli statsminister också.

  SvaraRadera
 12. Isak:
  Hur mycket är du beredd att satsa på att Annie blir nästa statsminister?

  SvaraRadera
 13. Björklund säger [1] att SD skulle avgöra varenda omröstning om han hade röstat fram Kristersson. Det är ett märkligt uttalande, då det redan har varit så [2] de senaste 8 åren, inkl. de fyra år då han själv satt i regering!

  Även om Alliansen varit större än de rödgröna, så hade ju SD avgjort. Det spelar ingen roll vem som får 143 eller 144 mandat. Förstår han verkligen inte det?

  Den enda gång 143 eller 144 mandat spelar roll är om SD lägger ner sin röst, men då har de ju inte heller haft någon påverkan, så det kan kvitta.

  Kan inte någon journalist ställa honom mot väggen om detta?


  [1] https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11927355
  [2] Sanningen är att inte varje omröstning delar de traditionella blocken. I många frågor tycker blocken lika.

  SvaraRadera