Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-26 20:38

BREAKING: Ukraina utlyser undantagstillstånd/krigslagar

Det ukrainaska parlamentet Rada antog presidentens begäran om att införa undantagstillstånd och krigslagar i Ukraina. Dessa ska gälla till slutet av december och sägs vara till för att stärka Ukrainas försvar på grund av Rysslands ökade aggressivitet. Någon allmän mobilisering är dock inte aktuell i det här läget.
Ukrainska officerare som observatörer på en övning i Sverige.
Det ukrainska parlamentet antog alltså presidentens begäran om att införa undantagstillstånd och krigslagar. Landet ska dock inte genomföra en allmän mobilisering, men lagarna ska användas för att stärka upp Ukrainas försvar inför ett större ryskt angrepp. 276 parlamentsledamöter röstade för, trettio mot.

Undantagstillståndet ska gälla till i trettio dagar till slutet av december, och presidentvalet kommer ske som tänkt i mars på ett datum som ska fastställas i parlamentet ikväll. Sittande president Petro Porosjenko förväntas förlora sin position i valet. Porosjenko underströk i sitt tal till Radan att undantagstillståndet inte är en krigsförklaring mot Ryssland. Dock sade han att han har underrättelser om pågående omfattande truppsamlingar på ryska sidan gränsen.

Krigslagarna ger också Porosjenko möjligheten att omedelbart ge order om eldgivning när rysk trupp korsar gränsen. Krigslagarna ska bara införas i de regioner som gränsar mot Ryssland, det av Ryssland ockuperade Transnistrien, samt Svarta Havet och Azovsjön. Nordvästra och centrala Ukraina kommer alltså inte omfattas.

I FN:s säkerhetsråd ska Ukrainas representant sagt att gårdagens angrepp bär likheter med hur Sovjetunionen hittade på skäl för att inleda Vinterkriget mot Finland 1939.

Det finns nu publicerade radioupptagningar från den ryska radiotrafiken i samband med angreppet mot de ukrainska fartygen, och det råder ingen tvekan om att angreppet var avsiktligt. Dessutom skedde det mot de ukrainska fartygen när de var på väg bort från området. Spetsnaz-operatörer kalls för övrigt "individer med spektakulär fysisk förmåga" i radiotrafiken.

Tjugofyra ukrainska sjömän hålls fortfarande fångna av den ryska diktaturen, som även kapat de tre ukrainska fartygen och fört dem till hamn. Tre sjömän ålder 27, 24 och 18 ska ha sårats vid angreppet, men ingen dödades. Samtliga hålls tillfångatagna av den ryska diktaturen, med oklart juridiskt status.

Drygt tiotusen militärer och civila ska ha dödats, runt 25 000 sårats och cirka 2.3 miljoner ukrainare ska vara på flykt på grund av Rysslands invasion av sydöstra Ukraina.

Analys: Utlysandet av undantagstillstånd och krigslagar bör ses som en signal till omvärlden, där Ukraina återigen vill dra till sig uppmärksamhet för det pågående invasionkriget i landet. Som presidenten sade i sitt ta är den avgörande skillnaden denna gång att det inte råder något som helst tvivel om att aggressionen skedde med reguljära ryska styrkor. Ingen kan hävda att det handlar om "oroade medborgare". Tanken är rimligen att man ska få rubriker i den demokratiska världens press, som därmed belyser det pågående kriget. Det är också en signal till Ryssland att man skärper sin egna beredskap, vilket man vill ska vara avhållande mot ytterligare invasion och en motåtgärd mot de pågående ryska truppansamlingarna invid gränsen. Samtidigt bör undantagstillståndet göra att man kan slå med kraft mot Rysslands agenter inom landet. Nedsidan med undantagstillståndet är att diktaturen i Kreml kommer använda detta för att blåsa upp motsättningar ytterligare. Ryska statskontrollerade propagandamedia spred igår uppfattningen att USA ligger bakom allt. Detta följer den ryska logiken att Ukraina inte kan vara ett hot mot imperiet Ryssland. USA utmålas som enda tänkbara hotet, och måste alltså ligga bakom allt. Målgruppen för dessa uttalanden är ryska folket och nyttiga överutmanade foliehattar utomlands, som ska sprida denna desinformation. Verkligheten är att den enda aggressiva parten i kriget i Ukraina är Ryssland och diktaturen i Kreml, som anfallit, invaderat och annekterat ett annat lands territorium, och nu öppet anfallit ett annat lands flotta.

Ryska troll, deras svenska avlönade inflytelseoperatörer och den oavlönade svansen av nyttiga överutmanade, kommer inte få sina kommentarer publicerade. Ändå fortsätter de försöka med detta. Vi vet alla vad det kallas när man upprepade gånger försöker med något, men får samma resultat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Skulle gärna se en västlig blockad av den av Ryssland ockuperade delen av Tyskland,( Kaliningradexklaven kallad). Detta kommer ju inte att hända. Men något ordentligt motstånd måst den fria världen ställa upp med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna varför och vilken effekt du hoppas kunna uppnå med det.

   Radera
 2. Finns det något som pekar på att 2000-talets tysta Münchenöverenskommelse inte kommer att fortsätta?

  SvaraRadera
 3. Undrar om något annat land skulle lyfta ett finger om Ryssland skulle invadera Sverige lite diskret som i östra Ukraina?

  SvaraRadera
 4. Det verkar som om jättebäbisen Trump ligger lågt och avstår från uttrycklig kritik mot Putin och Kreml? Stämmer det? (Det första påståendet är korrekt, så mycket vet jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har för närvarande fullt upp med migrations-karavanen.

   Radera
  2. Putin ör ingen strateg men duktig på utnyttja möjligheter.

   Radera
 5. Direkt krigshandling från Rysslands sida. Slå hårt tillbaka, det förstår och respekterar Ryssen. Att sitta och mjäka på svenskt maner är absolut sämsta man kan göra. Då blir man överkörd direkt. Men svenska poltiker fattar inte sånt, man tramsar med genus professorer och annat trams.

  SvaraRadera
 6. Porotjenkos enda chans att stanna kvar vid makten är att införa undantagstillstånd då undviker man val. Han har ca. 5 - 8 % av röster. Timotsjenko viner om det blir val annars. Så enkelt är det tyvär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unfantagstillståndet är inte i hela landet och än så länge har inga val planerats att ställas in.

   Radera
  2. Undantagstillståndet gäller bara en månad åt gången, fram till 30 december är det sagt. De har uttryckligen sagt att val ska hållas som vanligt.

   Radera
 7. Does this mean Ann-Margaret isn't coming? Dags att byta tillbaka avataren iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det bara mammaskämten och skepparn som saknas så är allt som förut. (Fast han verkar ju ha tagit hyra på HNoMS Helge Ingstad)

   Radera
  2. Skepparn? Asch, Chief Karlsson får anstränga sig lite till bara.

   Radera
 8. Då kanske vi går mot vidare konflikt i ukraina, eftersom dom kontrollerar östra delarna och krim så kan ju bara fortsatt krig betyda att ryssland ämnar expandera västerut.

  Den berömda Dnepr manövern var ju lite halvt väntad när det var som hetast förra gången, att dom avancerar fram till den östra sidan av dnepr.

  Eller så gäller det bara att skapa så mycket kaos som möjligt inför valet?

  SvaraRadera
 9. Jag oroas lite av hur det har verkar vara nästa steg i någon slags eskaleringstrappa dar Moskva gång på gång prövat mer och mer öppna handlingar, som för att se hur omvärlden reagerar, och gång på gång visar omvärlden att den i princip inte reagerar alls. Vad blir då nästa steg i en sådan eskalering?

  SvaraRadera
 10. Verkar som våra svenska hjältar i Ukraina får det råddigt.

  SvaraRadera
 11. Då dröjer det kanske inte länge innan ryssen inför handelsblockad i hela östersjön (och kanske nordsjön också). Då Sverige importerar över hälften av maten och det mesta i importväg kommer sjövägen så kan det ju bli en riktigt jobbig vinter. Skulle de sedan smälla av en emp över norden eller på annat sätt slå ut strömförsörjningen så är den verkliga humanitära katastrofen i Sverigezuela ett faktum. Förbered er gott folk, förbered er. Bara inte Danmark kommer och vill ha tillbaka Halland och Skåne som fortfarande är ett långfristigt lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska ryssarna genomföra en handelsblockad i hela Östersjön menar du? Anfalla NATO-länderna Danmark och Tyskland? Inte så troligt va?

   Radera
  2. Man minerar de viktigaste farlederna på det sättet så blir inte ryssen direkt skyldiga till sjöstridsminssprängda fartyg då dessa tagit risken själva mot bättre vetande.

   Radera
 12. Snart normalläge igen, dvs inget mer händer än att sjömännen släpps och detta är det nya normala. Lagom till kylan sätter in på riktigt i januari och undantagslagarna upphävts kommer gastransporter att upphävas, cyberattacker intensifieras tillsammans med andra aktiva åtgärder för att sätta press och stress på civilsamhället i Ukraina, samtidigt som många andra i "väst" har hunnit dra en lättnadens suck och kan peka på vargen som aldrig kom, då sätter Ryssland in nästa fas. Hur det kan sluta då får vi se. Dags att se över sin krisberedskap och preppa på riktigt alltså.

  SvaraRadera
 13. Var i Kiev för några veckor sedan, riktigt modernt och fint i centrum. Man kan köra stridsvagn utan körkort på bana. Kvinnorna är väldigt vackra, Ukraina är som Polen var på 80talet.

  SvaraRadera
 14. Man minerar de viktigaste farlederna på det sättet så blir inte ryssen direkt skyldiga till sjöstridsminssprängda fartyg då dessa tagit risken själva mot bättre vetande.

  SvaraRadera
 15. Fördömt och glömt tills på torsdag. Ingen som bil ha en konflikt med Ryssland. Tydliga paralleller med AH:s Anschluss, historien upprepas och det kommer ges mycket lina till Ryssland innan någon reagerar.

  SvaraRadera