Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-11-19 17:39

BREAKING: Få betalt 250:- kronor för att låtsas vara intresserad av Oscar Properties lägenheter i Nacka

Via en sajt för sk mystery shoppers erbjuds nu 250:- SEK i ersättning om man gör en intresseanmälan till Oscar Properties Brf Fabrikören och Brf No 4, bägge i Nacka. Man ska också gå på visningen och låtsas vara intresserad av lägenheten. Samtidigt skvallrar de så kallade preferensaktierna i bolaget för att marknaden ser en konkursrisk i bolaget.
Nacka.
Det finns företag som erbjuder test av sina kundorganisationer, så kallad mystery shoppers. Ett sådant bolag erbjuder nu enligt uppgifter till bloggen 250:- SEK för att man ska låtsas vara intresserad av att köpa en lägenhet i Oscar Properties projekt Brf Fabrikören och Brf No 4.

Enligt uppdragsbeskrivningen (som bloggen tagit del av) ska man först göra en intresseanmälan, och sedan gå på visningen och enligt en manual med tre olika scenarion låtsas vara intresserad av lägenheten.

På pappret ser det förstås ut som en vanlig kvalitetsgranskning av säljarna ("mäklaren"), men man kan bara undra om det inte också är tänkt att öka antalet personer som går på visning, så att lägenheterna verkar populärare än de är? Till skillnad mot vanlig mystery shopping kan dessa fejkade lägenhetsspekulanter faktiskt påverka andra kunders köpbeslut genom sin närvaro. Det handlar trots allt inte om standardprodukter, som det finns ett i praktiken obegränsat antal av, och fler spekulanter på en visning kan få intressenter att tro att efterfrågan är högre än den faktiskt är.

Det borde tydliggöras för spekulanter på Oscar Properties lägenheter att det kan finnas avlönade fejkintressenter på visningarna. Den här typen av avlönade låtsasspekulanter stör marknaden och det ser inte bra ut att det pågår.

Frågan är också om detta är en engångshändelse, eller om det är systematiskt?
Dagschart Oscar Properties.
Oscar Properties föll hårt på börsen idag och stängde på -3.58%. Nedsidan är fortfarande begränsad till 100%.

Kontrollera nedanstående siffror själva, jag kan ha missat någon utdelningshöjning eller utdelningsdatum:

I övrigt är räntan på Oscar Properties B-preferensaktier nu cirka 30%, vilket talar för att marknaden inte är helt övertygad om att bolaget inte går i konkurs före preferensaktierna löses in i juni. Det är också något att beakta för de som tecknar sig för lägenheter och förlitar sig på utfärdade garantier, som alltså ligger i koncernen och inte hos extern part. En konkurs påverkar också föreningarnas möjlighet att få byggfusk och andra brister åtgärdade, för att inte tala om erbjudandet om gratis medlemsavgift ("hyra") i två år. Och inget bolag som står för avgifterna till osålda lägenheter i dessa föreningar.

Nominellt inlösenvärde är 500:- SEK, och tills dess sker två utdelningar om totalt 25 SEK. Totalt värde är alltså 525:- SEK, men preferensaktierna handlas just nu i 446:- SEK. Det är en avkastning på 17.7% på sju månader, eller en årsränta på 30%. (17.7/7*12=30.34). Oscar Properties har också sedan tidigare höjt årsutdelningen från 35 till 50:- SEK för dessa preferensaktier.

En ränta på 30% är ett tydligt besked från marknaden att man inte är säker att bolaget överlever ens till juni, i jämförelse med vad riskfria räntan ligger på (i princip noll). Risken för konkurs finns, men bedöms inte som skyhög - då hade det inte räckt med 30% ränta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Kul när det bara dyker upp mystery shoppers på en visning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall dessa Mystery shoppers i så fall gå runt och lajva mot varandra hela visningen? Surrealistiskt.

   Radera
  2. Får mystery shoppers även kvalitetskontrollera budgivningen genom att lägga testbud?

   Radera
 2. Nu är ju den egentliga frågan hur mycket man får betalt per bud? Fast ersättning eller rörlig?

  SvaraRadera
 3. Nu skriver jag generellt och inte om OP specifikt.
  Preferensaktier är i princip alltid hög risk då utgivaren (företaget) sannolikt inte beviljas banklån utan hänvisas till att ge ut preferensaktier med en hög finansieringsränta.
  Balansräkningen i företag som ger ut preferensaktier speglar inte verkligheten då preferensaktielånet tas upp som aktiekapital istället för skuld. Detta påverkar soliditeten på ett "positivt" sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En anledning till preferensaktiers popularitet är att du inte kan belåna fastigheter i aktiebolag över säg 60%. Då kan du ändå höja avkastning på eget satsat kapital via preferensaktier, trots att räntan är högre.

   Bloggaren "Lundaluppen" gjorde ett inlägg som förklarar hur det ligger till.

   Jag håller också med dig om att det är hög risk, framför allt i tider då räntan stiger.

   Radera
  2. Glömde bort att i fastigheter finns det bara uppsida och självklart ska man belåna över 60%.
   Skämt åsido. Exakt vad består vinsten i att ständigt öka sin skuld? Förr eller senare är festen slut.

   Radera
  3. Givetvis mycket högre risk, men det vet alla som var med på 90-talet hur det kan sluta.

   Nu är det dags för en ny generation fastighetsspekulanter att få reda på samma sak kanske.

   Nu är det historia, men att maxbelåna sig och köpa fastigheter under perioden 1997-2017, med stadigt ökande lån i takt med stigande fastighetsvärden (samt emissioner av både stamaktier och preferensaktier), var i efterhand det absolut bästa sättet att bli riktigt förmögen med låg insats för de som lyckades med detta. Roger Akelius är väl en typisk sådan person som låg ganska rätt där.

   Radera
  4. "Nu är det historia, men att maxbelåna sig och köpa fastigheter under perioden 1997-2017, med stadigt ökande lån i takt med stigande fastighetsvärden (samt emissioner av både stamaktier och preferensaktier), var i efterhand det absolut bästa sättet att bli riktigt förmögen med låg insats för de som lyckades med detta. Roger Akelius är väl en typisk sådan person som låg ganska rätt där."

   Stämmer ju väldigt bra in på random privatperson i Sverige som utökat belåningen på stigande fastighetsvärde.

   Radera
  5. Visst gör det. Som jag skrev i tidigare tråd har Riksbanken också tagit fram siffror på vad folk använt pengarna till under perioden 2011-2017. Citat:

   "Det största bidraget till ökningen i bolånestocken under åren 2011–2017 har kommit från
   omsättningen på andrahandsmarknaden, det vill säga en effekt av att hushåll som köpt en bostad i genomsnitt har betalat ett högre pris, och därmed behövt belåna sig mer, än vad säljaren gjorde. Omsättningen bidrog med drygt 480 miljarder kronor eller 44 procent till ökningen i bolånestocken. Att nya bolån tas upp på en marknad med högre bostadspriser innebär även att bolånestocken kan öka med en viss fördröjning eftersom alla bostäder som varit med om en prisuppgång ännu inte omsatts."

   "Det näst största bidraget till ökningen i bolånestocken, ungefär 330 miljarder kronor eller 30 procent, kan förklaras av att befintliga bostadsägare har utökat sina lån i större utsträckning än vad de har betalat tillbaka på dem. Utökningen av lånen kan hushållen ha använt till bland annat privat konsumtion, renovering av bostäder, köp av fritidshus eller för att betala tillbaka eventuella konsumtionslån. Men hushållen kan också ha använt lånen till att hjälpa familjemedlemmar med bostadsköp. Om exempelvis föräldrar i stor utsträckning belånat sina bostäder för att hjälpa sina barn att köpa en bostad har en del av ökningen i bolånestocken hamnat i bidraget från skuldförändringen för de som inte flyttar, men den har främst drivits av omsättningen på andrahandsmarknaden."

   ... sen finns det en lite mindre faktor (230 mdr) på grund av nyproduktion.

   Akelius och liknande fastighetskungar har ju istället konstant höjt belåningen i syfte att utöka sitt fastighetsimperium. Helt rätt i tider med stigande priser och sjunkande räntor.

   Radera
  6. "Akelius och liknande fastighetskungar har ju istället konstant höjt belåningen i syfte att utöka sitt fastighetsimperium." Låter som Penser och aktierna. Vet ju hur det slutade, låt vara att han blev rånad. Nyckeln låter det lite som också. Huga. Varning för branta fall!

   Radera
 4. 250 lol? Även ensamkommande skrattar! Det är nog bara fattigpensionärer som deltar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte samma, man kan tänka sig att de som tar ett sådant erbjudande kanske inte har stadig inkomst och mycket tid, typ pensionärer och studenter, samtidigt som de ska gå på visningar för typ 6 miljoners bostadsrätter. Man får fan vara Dramatenstudent om man ska göra ett trovärdigt intryck.

   Radera
  2. "Åhh, nu känner jag dämonerna komma"

   Radera
  3. Eller så är det lodisen som har pengarna?

   Radera
  4. -Vem är du?
   -Jag är döööödn (fast jag ser ut som Bengt Ekeroth med rakade ögonbryn). Jag har gått länge vid din sida nu!
   -Det låter inte bra, det blir ju dubbla koldioxidutsläpp om du går vid min sida. Har ni ingen miljöpolicy? Hört talas om ISO 14001?

   Radera
 5. Skrattar...
  Vissa innekrogar vid Stureplan lär ju också ha haft betalda köanden enligt ryktena
  Allt enligt devisen om att folk drar folk och om det då finns en kö av (betalda) folk utanför dörren så dras även andra dit..
  :-)

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förklarar varför man alltid får gå före kön.

   Ja, kan villigt erkänna att jag inte går in på ett uteställe, som inte har kunder. Om stället inte är känt av mig för att erbjuda en viss kvalitet och service, så avstår jag om det är tomt. Inga kunder brukar vara av en anledning, om man säger så. Sedan kanske man upptäcker ett ställe när det var folk där, och därmed vet att det är okej även när det inte är fullt. Har en del sådana pärlor, där man i princip alltid får plats, t ex Gaston i Gamla Stan (bakfickan till Flying Elk).

   Radera
  2. Det är gott om sådana krogar! T ex "Friday" och "Pizza Hut" organiserar skriftligen med plakat att man skall ställa sig i kö och invänta hovmästaren som alltid står och smyger någonstans och går fram och släpper in någon enstaka då och då, fast det är gott om plats!
   Och när man frågar varför man fått vänta trots lediga platser får man ett snäsande svar om att hon "har annat att göra också". Två exempel som är så tydliga och ändå får dom kunder att stå i kö!

   Radera
  3. Fast om man ska vara ärlig - om du bara går in och sätter dig, vad ska dom göra då? Dra ut naglarna på dig som straff? Är det uppenbart halvfullt eller mindre så brukar jag skita i de där skyltarna och bara gå in och sätta mig.

   Radera
 6. Det finns nog en del nyfikna hemnetknarkare som gärna skulle se lägenheterna. Men jag tänker att man vill ha ett klientel som ser ut att ha råd att köpa också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt nog spelar Kents "Andromeda" i hörlurarna precis i detta nu när du postade. Skrivmusik, ligger rätt i tiden för platsen i boken.

   Radera
 7. Men som ngn nämnde ovan, detta med fejkade bud i budgivning. Bulvaner osv. Är det ngn som har ngn uppfattning eller ngn anekdot om hur vanligt det är? Känns som att det kan vara en stor grej, men har ingen aning själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var i husköpartagen så deltog jag i 6 budgivningar. I 2 av dessa så slutade det med att jag "vann" efter att de två som bjudit över mig plötsligt drog tillbaka sina bud. Det ena huset besiktigades med för mycket fel för att vara åtgärdbart. Det andra drog jag mig ur då de som dragit tillbaka sina bud var de enda två budgivarna förutom jag. Huset förblev osålt i 12mån...

   Jag bor kvar i hyresrätt

   Radera
  2. Vet en som budade. Han fick motbud och det drog iväg ganska rejält, till slut gav han upp. Mäklaren återkom kort därefter och förklarade att "vinnaren" inte skulle köpa, men han fick köpa för sista egna budet! Han kände sig så djävla lurad! Kom inte ihåg om han förklarade att startbudet var det som gällde för hans del. Tror han bad mäklaren dra åt skogen. Men nog är det mer förekommande än vad man tror. Kan folk fuska så har du alltid någon som gör det. Om du inte får in moral i folk när dom är barn så är det ganska kört.

   Radera
  3. Kika på hur vanligt det är att sälja hyreskontrakt. Detta är olagligt, och sätter både köpare och säljare i väldigt obekvämma situationer.

   Fråga dig sedan hur mycket det fuskas med saker som 1) innebär extremt mycket större summor, 2) är en mycket mindre utsatt situation med tanke på vilka parter som sammarbetar.

   “Bananrepublik” är ingen speciellt löjlig beskrivning av Sverige om vi tittar på just bostadsmarknaden.

   Radera
 8. Ägaren har redan dumpat alla sina egna aktier. Säger väl allt om vart det barkar....
  www.privataaffarer.se/oscar-properties-grundare-saljer-alla-preferensaktier/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudägaren har sålt alla sina preferensaktier - han är fortfarande störste ägare och har kvar sina stamaktier..

   Radera
 9. Åker till Stockholm imorgon. Ifall någon inbiten Stockholmare, vill ses över en öl så vore det trevligt. Träffar gärna en likasinnad I/ENTJ, med hög svansföring ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niklas
   Raggar du på cornuforumet? 😉

   Radera
  2. Det är väl ganska smart:). Här kan man hitta en partner som har intressen utöver det vanliga. Det mest problematiska är att här samlas endast medelålders vita män... (det mest problematiska segmentet i Svearike;) )

   Radera
  3. Unknown
   Haha, ja, men utan dem blir det inga skattepengar. Vi betalar ju för alla genusforskare och konstnärer.

   Radera
  4. Bloodthrister :)

   Du glömde nämna att vi också straffas hårdast för de goda gärningar :)
   De arga vita mänen är ungefär som brandmän som frivilligt hjälpte till på sommaren..

   Des ska sviiiiiida att "begå" en god gärning.

   Radera
 10. Är detta någon sorts trollblogg? Mysteryshoppers gör detta över hela landet, bland annat på JMs bostäder. Det är en sk kvalitetskontroll. Mysteryshopper gör även kvalitetskontroller på Swedol, Rusta, Burger king, Jula osv.

  SvaraRadera
 11. Eller så gör man buden bindande (så som i Norge). Problem solved!

  SvaraRadera