Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-11-05 15:11

Björklund (L): Kommer rösta emot Kristersson (M) som statsminister - Alliansen har spruckit

De så kallade Liberalernas partiledare Jan Björklund säger nu att hans parti aktivt kommer rösta emot Ulf Kristersson (M) som statsminister i nästa veckas omröstning. Detta därför att en sådan regering behöver stöd från SD för att regera, likt sist Jan Björklund satt i regering. Den så kallat borgerliga Alliansen har alltså spruckit, och Björklund vill ej regera på en allianspolitik.
Det var väl roligt då!
Alliansen har alltså spruckit. En röst på Liberalerna blev i praktiken en röst på Socialdemokraterna, och vi gratulerar alltså alla partiets väljare, samt Stefan Löfven (S). Sannolikt kommer nu Liberalerna att åka ur riksdagen om det blir ett extraval, då långt ifrån alla av partiets väljare hade tänkt att de skulle stödja socialisterna med sina röster.

Således återstår bara att Centerpartiet och Annie Lööf också ska ta ställning mot den allianspolitik som Ulf Kristersson (M) säger sig vilja föra om han blir statsminister i nästa veckas votering, så faller Kristersson som alternativ till statsminister. Exakt vad Lööf bestämmer sig för är dock helt oförutsägbart.

För Liberalerna är det alltså otänktbart att föra partiets politik om det innebär att man får stöd från SD. Får man inte stöd från SD kanske man kan tänka sig att föra denna samma politik. Som det är nu säger man nej till sin politik, inklusive höjd försvarsbudget, Nato-medlemskap mm.

Det råder förstås stor oklarhet kring exakt hur en statsministervotering går till. Blir man statsminister om 

a) fler röstar ja än nej till ministern?

eller

b) så länge inte över 50% röstar nej till ministern?

I fallet a) räcker det att C lägger ner sina röster om L röstar emot, och Kristersson får stöd från SD. Dock kan man fråga sig varför Kristersson ska få stöd från SD när L nu aktivt tänker rösta emot. L får då en dubbel knäpp på nosen - både röstat mot Alliansen, och mot en statsminister som ej fick SD:s stöd. SD kommer också vilja visa sin makt genom att rösta emot vid första voteringen, för att tvinga fram förhandlingar med partiet. Å andra sidan är ett nej från SD till Kristersson eventuellt i praktiken ett ja till Löfven som statsminister i en ytterligare votering, om C och L stöder socialisterna.

Vem har sagt att svensk politik är tråkig?

Och landet fortsätter i övrigt som vanligt. Det är uppskattat att man visar allt mer tydligt att vi klarar oss utan en regering. Och att L åker ur riksdagen vid ett extraval är väldigt korrekt - varför sitta i riksdagen om man inte vill föra sin politik?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

146 kommentarer:

 1. Hej. Fast jag vet inte. Är inte Ls nej här att jämföra med ett ev SD nej i första omgången för att tvinga fram förhandlingarna de ville ha med mp i första läget? I vilket fall tycker jag att man inte kan argumentera på ett sätt när det gäller ett parti och inte ett annat.

  SvaraRadera
 2. Det är inte oklart. Det räcker att en majoritet inte röstar emot.

  Notera att L säger exakt samma sak som tidigare efter Ulf Ks första sonderingsrunda.

  "Vi kommer att rösta nej, säger han och tillägger att detta kan komma att ändras i en senare omröstning om andra alternativ prövats i botten."

  ... så man verkar vilja dra ut på regeringsbildningen längre i hopp om att få med sig MP eller S, vilket givetvis inte kommer funka. Så vi får ett par rundor extra innan L tolererar en M-regering.

  C kommer göra samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör C och FP samma sak så får de väl göra upp med S, eller så får de ta det extra val. Oavsett så kommer borgerliga väljare straffa dem hårt. FP åker nog ur Riksdagen.

   Löfven skrattar gott nu.

   Radera
  2. Ja, detta är såklart bra för S.

   Men i sak är det inget nytt. Se på Björklunds presskonferens förra gången som Ulf var ute och sonderade. Han repeterar egentligen samma sak idag. Man har inte provat alternativen tillräckligt mycket.

   Vid runda #3 eller #4 kryper nog L till korset, för något extra val vill man knappast ha.

   Samtidigt är detta ju förstås något som många C- och L-väljare har som hög prioritet -- dvs att minimera SDs inflytande över svensk politik. Då blir det så här. Nå, det mesta är bättre än fortsatt S+V+MP-regerande även om det nu drar ut på tiden.

   Sämsta utfall vore ett extra val där den samlade vänstern går framåt och ohotat kan bilda majoritet (om t ex S gör ett jätteryck samtidigt som L åker ut och MP får nån sorts sympatiröster) -- den svekdebatten som följer då inom borgerligheten vore riktigt intressant att se.

   Det är fortfarande mest troligt med en M+KD-regering i slutändan, men det kan dröja till just runda #3 eller #4 innan övriga ger sig, och då kommer det vara en svag regering som får sitta i ett eller två år innan Maggan Andersson triumferande rider in och tar över.

   Radera
  3. Att köra tre omröstningar är nog enda sättet att få folkpartister att fatta att de måste rösta Ja till Löfven eller Kristersson, eller lägga ner sin röst.

   Gör de inte det blir det extra val utan ekonomiska resurser och där de kan glömma borgerliga stödröster.

   Radera
  4. Det är ju KD som lever på stödröster. Innan valet hade de knappt 3 %. Vilken normal människa röstar på KD nuförtiden? Kan tala om att det är inte en enda. INTE EN ENDA normal människa! Det finns det vetenskapliga belägg för. Det ni.

   Radera
  5. KD har haft en konsekvent linje och de var med och bröt DÖ. Ebba Busch fick också bra betyg i debatterna.

   Skulle KD mot förmodan hamna på gränsen så kommer de få Moderata stödröster, FP kan glömma det efter de fält Kristerssson.

   Radera
  6. Frihet är beviset på att psykiatrireformen fullständigt misslyckats.
   Men för all del. Presentera gärna länk till var jag kan finna de "vetenskapliga belägg" du yrar om.

   Radera
  7. Precis Joakim. Jag har påpekat detta varje gång cornu fört ffram sina egna teorier om hur det går till. Nu har han dock övergett sina gamla teorier, men har tydligen inte tagit till sig hur det faktiskt går till utan verkar överväga att lansera en ny teori.

   Det är altsåa inte svårt att minska mi hur det funkar. Man har till och med kunnat läsa det i Aftonbladet för de som tycker det är jobbigt att läsa några rader ur RF.

   Radera
  8. Fast du har missat, Frihet, att KD till skillnad från MP tog sin i riksdagen i år av egen kraft.

   Stödröster räddade MP (SVT)

   "Miljöpartiet räddades kvar över riksdagsspärren med hjälp av taktikröster visar opinionsinstitutet Novus eftervalsundersökning.

   – De hade inte klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framför allt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström, chef för Novus, till Ekot.

   Cirka 20 procent av MP:s röster var taktikröster, enligt Novus. Var fjärde väljare som röstade på MP bestämde sig i sista stund. Kristdemokraterna, som många gånger räddats av taktikröster, klarade sig dock på egen hand i år."

   Radera
  9. Tro nu inte på riktigt allt som MSM skriver och säger. Du måste lära dig filtrera och vara lite kritisk till saker och ting. Använd ditt sunda förnuft nu, Joakim.

   KD lurade ju till sig röster. Jag vet en av fruns kollegor som var en god kristen människa från nåt annat land, hon röstade på KD. Men hon kommer aldrig mer rösta på KD, eftersom hon inte tidigare fattat att det var ett galet parti som gladeligen slänger sig ner med tandborsten och sopar rent framför Åkessons väg till makten.

   Miljöpartiet lurade ju istället folk att inte rösta på dem. Hade Fridolin sagt redan innan valet att han skulle avgå nästa år hade det i samband med sommarens bränder fått MP att ta massor av röster från yngre moderater. Det finns inga som är så skenheliga och lättköpta som moderater. Kan de köpa sig en grön livsstil genom att lägga upp ett foto på instagram med miljöpartiets valsedel så köper de detta budskap. Om inte annat bara för att tonårsprotestera (trots att de lämnat tonåren) mot sina överklass föräldrar. Moderater köper diesel-SUV för att ”de bryr sig om miljön”. De köper en kruka basilika och ställer på sin balkong för att de så gärna vill imponera på gäster att de lagar egen mat med färska kryddor och inte minst - de tänker på miljön. Men Fridolin kan de inte tänka sig att rösta på. Det är en gammal lärare och är det något som unga moderater ogillar så är det lärare eller lärande.

   KD är emot VETenskap. De är för kristen TRO. De kan inte riktigt balansera dessa två filosofiska inriktningar.

   Radera
  10. Jaja. Du vet bäst som vanligt och dina anekdoter trumfar förstås undersökningar. Efter valet säger samma undersökningar att stödet för S ökar (antar pga ökad trovärdighet), det stämmer inte hellre då?

   Radera
  11. Frihet:
   Är inte M och KD ute efter att driva allianspolitik vilken råkar stämma överens i stora drag med SDs (och här och var S)? Detta utan att anamma SDs program. Dvs locka med det där de tycker samma, men inte gå längre.

   Huruvida det lyckas är en annan fråga, men KDs ambition är inte att föra SDs politik, utan alliansens.

   Radera
  12. Frihet

   Så du menar att Åkesson skulle få makten, om Kristersson blir statsminister? Har Sjöstedt haft makten i dryga 4 år nu då?

   Enligt dig går vi alltså från ett Stalinistiskt styre, med gulag. Till ett nazistiskt styre med koncentrationsläger, om Kristersson blir statsminister?

   Radera
  13. "Frihet", det här är Stefan L som skriver. Du måste komma genast släppa tangentbordet och ta hissen ner till lunchrummet (på Sveav 68). Vi har stormöte kl 11:30 idag med anledning av att Telejampa's täckmantel har fallit. Vi vill til varje pris att inga fler av våra tangentbordskrigare i avslöjas. Om du inte hinner, så har vi även briefing om "trollfabrikens" kommande riktlinjer hos V på Kungsholmen kl 16:00 senare idag.

   Radera
  14. Joakim Persson; ”Du vet bäst som vanligt.” Tack.
   Det var stort av dig att våga erkänna det.

   Tidigare M;

   Naturligtvis inte. Men Åkesson kan tänkas ta makten om fyra år om det går åt helvete med Sveriges ekonomi under mandatperioden. Ebba och Ulf sopar mattan för dåren. Och med tanke på att de lovat skattesänkningar åt allt åt alla samtidigt som vi har minusräntor och en dopad världsekonomi så lär det gå åt h-e med svag M och KD regering vid rodret och som stödjer sig på SD, vilka kan fälla dem i den den riktning de vill utan att behöva ta konsekvenserna av det. Det räcker med ännu ett högerparti som kommer in i riksdagen (och att MP och/eller FP åker ut) så står snart Åkesson som segrare. SD börjar dessutom få en riktigt bra valbudget inför nästa val. De sponsras dessutom hejvilt av klimatförnekande direktörer och företag. Sveriges demokrati vandrar på en smal tråd.

   Vem trodde att Trump kunde erövra makten när han först dök upp som kandidat? Det var rätt få.

   Radera
  15. Blodtörstigt blodsbrev;

   De är inte ute efter att föra allianspolitik. Alliansen är död. Det är de konservativa krafterna som återtagit M från de mer liberala som flydde ut bakvägen till C under åren 2014-2017.

   Moderaterna är ute efter att föra sin moderata skattesänkar- och bidragstagar-politik. KD är bara ute efter att föra ut sin predikan om hur människor måste leva. Vad har det med C och L att göra?

   Radera
  16. Nom de guerre;

   Är detta allt som svenskt näringslivs trollfabrik lyckad åstadkomma trots alla miljoner som de plöjt ner i fabriken?

   https://www.etc.se/inrikes/svenskt-naringsliv-satsar-miljoner-pa-ny-trollfabrik

   Radera
  17. Frihet

   Du överdriver och låter bara bitter.
   Varför skulle inte M vilja föra sin egen politik blandad med KD, C och L?
   Tror du inte att han vill föra sin egen politik?

   Radera
  18. Lite kul ändå att lagom till Cornu avpolleterat B***t H, så dyker 'Frihet' upp som BH:s (ideologiskt) raka motsats, men med samma knäppa sätt att argumentera.
   "Det finns en i varje familj..." (popkulturell referens)

   Radera
  19. Frihet är inte ny här, men hans mani går i skov.

   Radera
  20. "Frihet",
   du missade både briefing-mötet på Sveavägen och hos V. Partiet ser allvarligt på att man uteblir på dessa möten, i synnerhet då ”Swishmedia” alltmer börjat nysta i hur vi (och du) arbetar. Då jag ser att du varit aktiv här idag (vad gäller allt som rör borgarna / well done!) istället för att komma på mötet, så ger jag ger dig direkta direktiv här istället:

   - Fortsätt smeta allt du kan, fortsätt dra isär och fortsätt påverkansarbetet med att söndra mitten från borgarna.
   - INGA motargument får bita på dig, du ska agera som allsmäktig härskare och enväldig domare. Din sanning är den enda (även om den inte än sann).
   - Även om det tar emot för ditt rödsvarta hjärta, så fortsatt låtsas att du ser det goda i Liberalerna och Centern. Ditt påverkansarbete är viktigt för att få detta arma valboskap att börja vackla ideologiskt, för att till slut tappa orienteringen och ge upp sin egen politik och sedan låta oss ta över makten (för gott). Bara tänk på kampen så vi ska skratta tillsammans när det händer!
   - Kom ihåg vad vi lovat, en helg på Bommersvik och ett par historiska partinålar av den högre kalibern hägrar om du bara fortsätter kampen ett tag till.
   - Slutligen, glöm inte det viktigaste: "Makten framför allt"

   /din (bara din) Stefan L

   Radera
  21. Blodsbrev;

   Vem bryr sig vad Ulf vill? Han är en nykomling som desperat hoppar och försöker gripa alla halmstrå han kan nå. Verkar ju galet att han verkar kunna offra allt i sin närhet bara för att tillförskansa sig lite ytlig makt genom Åkesson. Åkesson kan skratta sig lycklig ända fram till Sölvesborg. Gamla polarna i den dödförklarade Alliansen betyder ingenting för dåren.

   Radera
  22. @Cornu - "Frihet är inte ny här, men hans mani går i skov." tyvärr/tack vare är inte "Frihet" tillräckligt grundbegåvad för att utveckla mani. Bipolär sjukdom är den enda av alla diagnoser som är kausalt korrelerad med hög begåvning (innan utbrott). Förstås kan han vara ett undantag. Men jag tror det inte, han har bara ett uppblåst ego, som inte lärt sig att värdera andras synpunkter = låg begåvning.

   Radera
  23. @Cornu - och B.H. är tillbaka. Men det visste du säkert. Känns tryggare att han bidar sin tid här, än..

   Radera
  24. Jaså, vem är BH nu då?

   Radera
  25. Jag kan fel förstås, men B.H. har sin begåvning trots allt. Jag gissar på VW Gold diesel.

   Radera
  26. VW Gold diesel... BH? Orkar inte analysera Bengt så här sent.

   Vill nån analysera detta kan man ta hjälp av GP-artikeln om sverigedemokraten Bengt Hansves senast (?) han gjorde bort sig offentligt.

   http://www.gp.se/nyheter/göteborg/sd-kandidaten-zoomalier-inte-kompatibla-med-vårt-samhälle-1.8100194

   Och kör han bil (han har troligtvis ej körkort) så kör han Volvo (kombi), Skoda Octavia eller VW Golf (diesel, eftersom han ofta kör till Ullared). Mest troligt är en gammal rostig VW Golf som han ärvt av sin mamma. Men jag ska inte säga nåt. Min bil har lite rost den med. Ska fixa det när jag får semester. Nån gång.

   Radera
  27. Och då måste vi försöka förstå att det är typer som Bengt Hansves (sd) som Ulf Kristersson vill göra sin regering beroende av.

   Radera
  28. Vad exakt har SD i sitt program som skrämmer dig så mycket?
   Och i så fall, tror du att de kommer att få i genom det om det skulle bli en alliansregering utan uttalat stöd av S eller motsv.?

   Radera
  29. Frihet
   Vem bryr sig om vad kristersson vill?
   Dina uttryck är ju helt meningslösa och tagna ur luften. Att du inte bryr dig om vad han vill är en sak, men det finns många fler som gör det. Samma sak gäller gäller övriga partiledare, men nu handlar det om UK eftersom han försöker bilda regering.

   Radera
  30. Bloodthirstier, du vet att en av SD:s toppskikt (Jomshof?) har sagt att de inte kan gå ut med sin riktiga politik förrän de har makten, och att de nu bara spelar för att vara rumsrena?

   Radera
  31. Jag börjar fundera på om det inte är Nom-De-Guerre som är BH.

   Radera
 3. Majoren får nog dansa ut nu....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han lovade ju sina barn att han aldrig skulle bidra till en framtid där SD fick inflytande.

   Radera
  2. Och det löftet kan han hålla ifall han och hans parti inte längre sitt eri riksdagen.

   Sen kan jag tycka att det är underligt att en partiledares löften till sina barn väger tyngre än möjligheten regera på sin och sina politiska kollegors politik. Undrar vad folkpartiets väljare tycker om den prioriteringen?

   Radera
  3. Tja, kd kom ju första gången in i riksdagen mha valteknisktsamarbete med (c). Kanske de kan göra samma igen.

   Radera
  4. Alltså, det är ju utan tvekan så att många L- och C-väljare innerligt ogillar SD och vill minimera deras inflytande -- särskilt inom C. Inom L finns det förstås en liten falang som ser borgerligt maktövertagande till varje pris, men majoriteten är helt klart mot att ge SD inflytande. Detta är inte något nytt utan så här har det varit länge.

   Radera
  5. C och L har fortfarande ganska många "bakom kulisserna" som kan tänka sig att hellre förhandla med S än M, alla borgerliga samarbetsår till trots. Underskatta inte det faktum att både partierna är etablerade sedan "evigheter" att de båda har en mängd partiföreträdare i kommunerna ute i landet och att många av både deras partiaktiva och kärnväljare är i den åldern att de hängt med från "storhetstiderna" i mitten av 1900-talet när C+FP samlade sådär en tredjedel av väljarkåren bakom sig. Få människor ändrar världsåskådning efter sina formativa år så de kommer fortsätta att rösta på C/L oavsett vem som står frontfigur. Att svenskt samhällsklimat vidare underlättar för principen "diskussion inåt, enighet utåt" räddar dem från fler partisplittringar och öppna gräl än vi haft hittils så de partierna kan leva vidare.   FP/L har alltid haft en moraliserande prägel över sig, en effekt av att näringslivsliberaler (tänk de mer paternalistiskt lagda än enbart "egenintresset" eller konservativt lagda), bättre ställda arbetare, akademiker inom främst socialvetenskaperna och "frisinnade" frikyrkliga gick samman på 1930-talet, FP/L var två partier innan det p.g.a. nykterhetsfrågan. Bengt Westerbergs resande ur tv-soffan valvakan 1991 och majorens moraliserande nu är inte förvånande utan "kampen mot ondskan" finns i partiets DNA, av samma skäl har FP/L varit starkt för både Systembolaget och narkotikaförbud. Egentligen borde faktiskt KD och FP/L vara dödsfiender inte minst eftersom KD tog de frireligiösa väljarna från FP, det är litet grann förvånande att de kunnat regera tillsammans alls genom åren.

   Radera
  6. P G Gyllenhammar tycks vid 83 år ålder ha haft lätt att anpassa sig till sin 3-åriga dotters nivå i fråga om politiskt omdöme. Hoppas barnet utvecklas!

   Radera
  7. @Max Hanemann: Älskar när SD bara hittar personangrepp.

   När det gäller Liberalerna är väl SD:s EU-motstånd ganska svårtuggat.

   Radera
  8. Att anse att PGG, grundat på vad han sagt i en publik intervju, har dåligt omdöme är knappast ett personangrepp. Det finns flera sakfrågor - EU, NATO - där jag inte delar SD:s uppfattning, och därför inte röstade på dem. Men att som PGG vifta med fascistflaggan är minst sagt onyanserat och en oförskämdhet mot de allra flesta av SD:s väljare.

   Radera
  9. Nja, SD kan vara fascistiskt, uppenbarligen har man en bakgrund som är nazistisk med tanke på grundarna etc, och ett antal av företrädarna som kickats ut ur partiet, även om inte väljarna vet bättre och röstar på dem ändå.

   Ett parti är inte dess väljare.

   Radera
  10. Fascism och nazism är sedan 1945 med all rätt diskrediterade och marginaliserade ytterkantsideologier (utom periodvis i tredjevärldsländer som Paraguay). Kommunismen är, trots Sovjetunionens sönderfall och talrika kommuniststaters utveckling mot demokrati, fortfarande "alive and kicking" i röda Kina, Vietnam, Kuba och Nordkorea, liksom periodvis i vissa tredjevärldsdiktaturer. Om vi kan politiskt acceptera kommunismen i dess reformerade förklädnad i Sveriges riksdag, trots dess fortfarande livaktiga bröder runt om i världen, så borde vi kunna visa samma generositet mot ett(SD) som saknar statsbärande internationella förebilder, utan att vifta med fascistflaggan beroende på tvivelaktiga enskilda personer i partiets historia.

   Nej, ett parti är inte dess väljare utan fastmer dess ledargarnityr, grundläggande dokument och praktiska verksamhet. De som röstar på ett parti gör det av samma legitima skäl som alla som utövar sin demokratiska rättighet och de bör alla respekteras av detta skäl även om man kan tycka att de "inte vet bättre" - det gäller i så fall alla som röstar på annat parti än man själv! :-)

   Andra partier, media och debattörer har alltför länge iklätt (SD) offerkoftan - med känt resultat.

   Radera
  11. @Max Hanemann: Ledsen, men att utan vidare motivering i princip kalla någon för treåring är bara ett personangrepp, och det var vad du gjorde.

   Radera
 4. En fundering angående folkpartiets osmakliga och verklighetsfrånvända namnbyte till Liberalerna.
  Om SD skulle byta namn till "Det Bästa Partiet", skulle MSM och övriga journalister behöva kalla dem för Det Bästa Partiet?

  Det känns uppochnervänt att partier ska kunna ge sig själva namn som saknar koppling till verkligheten. Inb4 Miljöpartiet, det är en gränspuck men de kallar sig inte miljövännerna eller utsläppsminskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha. Hur var det Churchill nu tydligen inte sade?: Nästa omgång fascister kommer kalla sig demokrater, eller kanske liberaler?

   Radera
  2. Sverigedemokraterna...

   Radera
  3. @GuDu: Touché, även om L kanske inte är fascistiska.
   @Cornu: Mig veterligen är SD inte emot demokrati, och de har en ganska traditionell svensk politik som är en mix av gammal Socialdemokrati (exkl Palme) och ekonomisk mitten/högerpolitik. De prickar tom den traditionella S politken ner till samarbete med Ryssland.
   Namnet är således ok, även om det skulle passa bättre med "Folkhemskonservativ samling".
   Min aversion gentemot Folkpartiet är att de valt ett ord som går tvärt emot deras politik. I Sverige kan jag inte hitta något annat exempel, undantaget att V kanske skulle byta namn till skattesänkarna/kapitalisterna.

   Radera
  4. @Victor: Det visar sig väl om SD någonsin skulle få stort inflytande, om de väljer att behålla demokratin.

   Radera
 5. Inte ett enda ord om VAD något parti försöker få igenom. Bara en massa flum om HUR.
  Det är ett klassiskt fel att fokusera på HUR innan VAD. För mig signalerar det oerfarenhet och bristande struktur på arbetet/tankarna.
  Är det så fruktansvärt svårt att rangordna top 10 sakfrågor och hitta var de största överlappen finns?

  SvaraRadera
 6. C och FP är lite efterblivna

  M och S vill inte sitta i en regering. Ej heller MP och M. Det finns inget mer att tala om. Det har snart gått två månader.

  Man kan inte tvinga in partier i en regering mot deras vilja. Däremot kan man kräva att partier lägger ner sin röst när inget realistiskt alternativ återstår för dem.

  C och FP måste välja. Rösta Ja till Löfven eller Ulf, eller lägga ner sin röst. Rösta emot allt och obstruera en regeringsbildning leder bara till extra val och där dessa två partier kommer tappa flest väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig i princip (att de är efterblivna) men det är inte riktigt så enkelt som du vill påskina.


   C kan mycket väl "vinna" nu på att sitta i regering med S. C konkurrerar numer i huvudsak om sådär 20% av väljarkåren som är framförallt C/FI/MP/V/L-väljare. Fri invandring, rättigheter och utbildning åt alla etc etc. Som en god bonus och grund har man fortfarande ett kraftigt stöd på landsbygden på många håll och en gedigen kampanjkassa. En fördel med "kohandlartraditionen" partiet har är att det behöver inte bli någon våldsam svekdebatt internt heller. Visst, några nyliberala CUF:are försvinner, men än sen? C och S har en mångårig tradition av samarbete och förhandlingar mellan varandra på alla politiska nivåer. Ett nyval där MP åker ut vore drömmen för C för då är C "enda miljöpartiet" kvar i Riksdagen och kan utnyttja positionen därefter utan konkurrens.


   L däremot har det långt mycket svårare, ett parti som saknar både kapital och någon riktig profilfråga just nu. L är klämda mellan "batongliberalerna" (som likagärna kan välja KD, M eller i extremfall SD) och de "goda" socialliberala (som likagärna kan välja FI/MP/C/V/S). Men EU-positivast av alla partierna är man. Ett L i regering med S+C garanterar dessutom att de EU-negativa som fortfarande finns i S och C håller sig på mattan.


   Extraval i samband med Europaparlamentsvalet i maj garanterar L:s fortbestånd. Ett högt valdeltagande i båda valen stärker L:s position (man kommer bergis att hoppas och lyckas ta några extra allmänborgerliga röster i båda valen och förhoppningsvis en till MEP:are till Bryssel/Strasbourg). L kan dessutom spela på sin positiva EU-inställning genom att i retoriken peka på att den "reella" militära säkerhetsgarantin Sverige har just nu kommer från EU för att säkra stöd från försvarsintresserade (på köpet slipper man en plågsam NATO-debatt inom både S och C genom att L pekar ut denna kopplingen).


   Så varför ett extraval då? Tja, hur ska man annars kunna motivera omvändelse "under galgen" när retoriken gått ut på att vara motståndare till sossarna under alla år. S+L+C med passivt stöd av V blir den nya alliansen "för Sveriges bästa" (lägg märke till att den kommer tvingas fram "av nöden", dvs samma slags retorik som tyranniska styren har använt i alla tider för att citera Pitt den yngre: https://en.wikiquote.org/wiki/William_Pitt_the_Younger ) med sina egna givna roller (maktpartiet, det liberala samvetet och ordningen, miljö- och det "goda"partiet).


   S och M bevarar sina positioner som varandras "huvudmotståndare" (C+L ställer bara upp för S "sålänge nöden kräver det"), KD kanske åker ut (vilket vore drömmen för denna nya allians), V har inget val än att stötta "det minst dåliga" och SD blir "extremistpartiet" som inte behöver tas med tång.


   Det blir så att säga en "skapad kris" som motiverar regeringsbildandet till priset av att förtroendet för hela systemet rasar.

   Radera
  2. C skulle kunna rösta för Annie Lööf istället.

   Radera
 7. L, varför finns dem? Till vilken nytta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Driva igenom århundradets skattereform, "modernisera" grundlagen, ta bort studentexamen, stavningsreformer, så vi inte kan läsa vad de skrev för hundra år sedan längre.

   Det märkliga är att massmedia inte noterat dem för vad de gjort och inte heller konkurrenterna inom den så kallade borgerligheten.

   Radera
  2. Hoppas de åker ur Riksdagen tillsammans med Bondeförbundet.

   Hur kan man kalla sig liberaler och vara emot att folk ska få köpa starköl i mataffäret. Resten av världen skrattar.

   Radera
  3. Liberaler, nu menar jag folkpartister i Sverige sen nån gång 60-70 tal, har ju alltid varit mycket för statligt anställda, regler och direktiv. Går med tiden. Nu är det mer EU. Ja, varför simma motströms?

   Radera
  4. Lära folk skillnad på de och dem kanske?

   Radera
 8. Faktum är att landet klarar sigmkt dåligt utan en regering, bla därför att kommunerna sitter med gigantiska budgethål efter att staten dumpat flrsörjningsansvaret för nyanlända i knät på kommunerna. I storleksordningen 20 mdr/år måste skjutas till omedelbart. Försvaret är i liknande situation.

  DÖ-asen visar alltså med all tydlighet hur mkt de hatar landet och dess invånare genom att förhala regeringsbildning.

  För övrigt har folkpartiets ordförande varit tydlig med denna linje sedan långt innan valet. Alltså är man antingen sosse eller överutmanad om man röstat på dem.

  Men hsh. Dags att poppa mera popcorn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så farligt är det väl inte vad gäller kommunernas läge?

   SKL säger att kommunerna saknar ungefär 30 miljarder fram till och med 2021. Men det mesta av detta kommer skramlas fram i form av höjda statsbidrag. Även om statsbidragen inte höjs i övergångsregeringens förslag till budget, så kan detta enkelt justeras senare och kommunerna klarar av att visa balans (eller överskott) på helåret.

   Radera
  2. Men kommunerna borde gå plus, ekonomin verkar puttra på, låga räntor, etc.
   Sen kommer ju väntade svarta svanar. Annat lättar upp, socialbidrag=extratjänst=teoretiskt win-win för kommun.

   Radera
  3. Kommunerna går plus i nuläget, men kommer möta relativt stora problem i form av demografi (framför allt: äldreomsorg) kommande år. Kostnaderna kommer stiga snabbare än skatteintäkterna, så det blir någon kombination av höjda skatter / besparingar / högre statsbidrag (dvs indirekt höjda skatter) framöver.

   Radera
  4. Äldreomsorg behöver inte kosta så mycket. Inte socialtjänst heller. Välfärden skulle kunna vara billig i drift om man socialiserade det hela lite mer och förbjöd de där enorma vinsterna.

   Sen krävs lite nytänkande och effektiviseringar inom alla områden. Små byskolor som kan koppla upp sig mot lärare på andra ställen. Socialtjänst som inte bråkar med de behövande. Hemtjänst som kan få tid att fika med äldre. Blir folk bemötta med lite mer respekt ute i samhället idag så skulle mycket (pengar) vara vunnet för skattebetalare. Carl Bildts politiska ande måste bort från den samhällskropp som den kletade sig fast på under början av 90-talet. Ursäkta uttrycket men de kan börja med att stoppa upp NPM någonstans där solen aldrig skiner. Denna modell är det mest ineffektiva och dyra skit som någonsin tankemässigt har producerars fram. Notan sändes till oss hederliga skattebetalare. Och knappast till Bahamas o liknande ställen.

   Radera
  5. "Välfärden skulle kunna vara billig i drift om man socialiserade det hela"

   Om staten tar över, så kommer även staten behöva stå för investeringar, tex. bygga ett nytt ålderdomshem eller betala ut löner innan man fått kunder/intäkter. Idag står kapitalisterna för dessa kostnader/risker och som kompensation får de vinst. Konkurrens gör också att man hela tiden håller verksamheten effektiv.

   Lägg sen till att staten alltid under- eller felinvesterar, så det blir brist och köer. Vad vi behöver är mer marknadsekonomi, inte mindre.

   Radera
  6. Att inte betala Skatt är Stöld;

   Nu är äldreomsorgen främst kommunernas ansvar och som idag står för merparten av investeringarna. Miljardärer tar marsipanen på tårtan och lämnar bottenskrapet kvar åt oss hederliga skattebetalare. De tar 80% av vinsten och låter skattebetalarna stå för 80% av utgifterna.

   Ju mer en politiker lovar att ska sänka skatten - desto mer får vi skattebetalare i slutändan ändå betala. Har ni aldrig funderat på varför det aldrig går ihop? De sänker skatten med 200 och höjer avgifter med minst det dubbla. Titta t.ex. på vad som hände med besiktningen när den avreglerades.

   ”Snittpriset för att besikta en bil har ökat med nära 40 procentenheter över konsumentprisindex sedan 2012, visar Transportstyrelsens årliga rapport om läget på besiktningsmarknaden.”

   https://www.motormagasinet.se/article/view/628238

   Vad vi behöver är mindre av marknadsekonomi - sparka ut de där miljardärerna ut från vård, skola och omsorg.

   Radera
 9. Jag undrar om Björklund sitter kvar veckan ut? Inser de folkpartistiska riskdagsledamöterna att om de gör som han säger är de arbetslösa senast nästa val. Röstar de efter eget huvud finns det en chans att några har jobbet kvar.

  Björklund är arbetslös oavsett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, kanske just därför som han gör så. Inget att förlora.

   Radera
  2. Du sätter en väldigt stark tilltro till att riksdagsledamöterna ska skapa internt uppror mot Björklund som ska uppmärksammas utåt och skapa press som leder till hans avgång. Det fungerar inte riktigt så i svenskt partiväsende.


   Till att börja med sker alla val i Sverige exakt samma dag, vilket är vad jag kunnat se unikt i västerländska demokratier. Det betyder inte att Sverige i sig är odemokratiskt, men att en genomsnittlig svensk väljare går och röstar var 4-5 år (inkl. Europaparlamentsvalet som de stora partierna försöker ignorera - Reinfeldt tyckte inte om att de egna M-EP:arna röstade som de ville: http://flarnfri.blogspot.com/2013/02/hall-kaften-och-tryck-pa-knappen.html ) är längre uppehåll mellan röstningarna än i andra demokratier. I andra västerländska demokratier är det kommunalval/borgmästareval/delstatsval etc. på skilda dagar. Därför kan sådana här stormar oftast ridas ut. Hade L tappat all representation i säg Lunds kommun (ett starkt L-fäste) och Lunds kommunalval legat sådär i mitten av den nationella mandatperioden hade det kunnat utnyttjas för att kräva partiledarens avgång men så ser det nu inte ut i Sverige.


   Sen är det gruppledarna för riksdagsgruppen som "styr" (förklarar i en intern föredragning med riksdagsgruppen) hur du ska votera i veckans ärenden. Givetvis får du lufta ditt missnöje internt men i slutänden är det inte på den nivån beslut om hur röstandet ska ske. I ett riktigt ömmande fall kan du gå med på att låta dig kvittas ut om du nu inte vill medverka i en omröstning men där stannar din öppna protest. Kolla hur FRA-omröstningen gick till, om sossarna styrt då 2008 hade Persson/Sahlin gjort exakt samma sak som Reinfeldt mot sin riksdagsgrupp ("ska skottet mot en svensk statsminister komma inifrån?"). Vidare fick den unge c-aren Federley lära sig lite om svensk realpolitik han med.


   De som kan styra Björklunds avgång är snarare distriktscheferna i partiet (en för varje län), ibland men inte alltid riksdagsledamöter. Birgitta Ohlsson var populär hos ett antal av dem men det räckte inte ända vägen fram för att avsätta Björklund en gången.

   Radera
  3. Herbert Pagg, jag är medveten om "partipiskan", någon som bara skulle fungera i länder som Sverige. Men saken är den att det är ganska få som behöver gå över och därför finns det en risk. Speciellt om partiet börjar sacka ordentligt i opinionen, något som med hög sannolikhet kommer ske när L röstar ner Kristersson och sedan väljer att stödja en mittenregering som får svårt att hålla sams.

   När man blir desperat blir det ett annat läge.

   Radera
  4. Det skulle ju vara intressant att se Björklund ersättas av Birgitta Ohlsson. Huga.

   Radera
  5. Rickard Ohlin:

   Det blir i så fall länsförbunden och en del av dem på partikansliet som avgör det. Riksdagsledamöterna i sig har ingen sådan ställning inom partiet att de kan tvinga fram en avgång bara sådär. Givetvis finns det en hel del kontakter däremellan etc. men öppet uppror från just RD-ledamöter får du inte se. Leijonborg avsattes i ett läge av länsförbunden när partiet precis kommit i regeringsställning och opinionssiffrorna pekade på att Alliansen skulle förlora valet 2010 så det vore bättre att ta fram en ny frontfigur som både hunnit etablera sig i folks medvetande och kunnat överleva en valförlust (utan att ha varit ansvarig för förra valframgången). Någon sådan sits föreligger inte för L idag.

   Radera
  6. Nej, RDL är bara det, RDL.

   Det är partiorg. som avsätter Björklund. När läget är illa. Och då kommer om inte förr några RDL rösta efter eget huvud när de inser att partipiskan har tvingat ut dem i kylan.

   Nu beror det såklart på vilken typ av politik en mischmaschregering för. Den skall ju blidka ideologiskt motsatta partier och völjare.

   Radera
  7. Pagg: Jag tror du har fel när du riktar in ditt fokus på valfrekvensen. Dels för att det är val i snitt vart annat år. Men också dels för att det inte är det som gör att partipiskan fungerar.

   Ser man hur partipiskan funkar är inte din slutsats så säker heller. Partipiskan funkar genom att det är partiet som nominerar folk till riksdagen. Gör du inte som partiet säger så riskerar du att petas från valblanketten och därmed från riksdagsplatsen.

   Det hotet funkar ju bara om partiet har riksdagsplatsen att erbjuda nästa val. Har de inte det kan det vara mer framkommit väg att försöka hamna på annat partis valblanketten...

   Radera
 10. Birgitta Ohlsson vädrar morgonluft - Gud förbjude!

  SvaraRadera
 11. Den före detta majoren sviker försvarsmakten.
  Den före detta skolministern sviker landets elever.
  Men han får säkert en fin ambassadörspost av Stefan Löfvén som tack nästa år.

  För övrigt är det fortfarande min teori att man hela tiden har inväntat resultatet av det amerikanska mellanårsvalet i morgon 6/11. Går Demokraterna framåt där kommer svensk MSM att jubla ut att högervågen är över och de borgerliga gör upp med S. Om däremot Republikanterna går framåt så gör de borgerliga trots allt upp med SD under högljudda stönanden om "härtill är jag nödd och tvungen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Stalltipset verkar vara D ökar i kongressen, R i senaten. Vi får väl se hur de svenska augurerna tolkar detta.

   Radera
  3. Max, din lille nazist.

   Björklund håller väl bara vad han lovade innan valet - att stoppa SD att få inflytande.

   Radera
 12. Den mest uppenbara slutsatsen nämns ju inte. En röst på SD är ju bevisligen en röst rätt i Löfvens knä. Nästan 60 % borgerlig representation i riksdagen och ändå kan S få regering. Det är ju ren fakta. Bra jobbat! L och C har ju inte ändrat ståndpunkt sedan före valet, vilket jag anser hedervärt i dagens politik.

  SvaraRadera
 13. Har hört att Åkesson ska ha sagt att folkpartister har liten snopp. Detta var innan namnbytet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att Åkesson har stor erfarenhet av storleken på folkpartisters snoppar?

   Radera
  2. Jag antar att det rakt ut handlar om ren och skär snopprasism.

   Radera
  3. Undrar hur Åkesson har tillskansat sig den informationen? :)

   Mvh Tomas

   Radera
  4. Hans mamma berättade.

   Radera
  5. Ser att rakade pungar har fallit i popularitet men helst ser man att vissa partier åker raka vägen ur riksdagen.

   Radera
  6. Bastubad vid politiska konferenser, snuskhummer! Det fanns i ett politiskt ungdomsförbund för länge sedan en ledande person med förkärlek att medverka vid kurser och konferenser, där han tillskansade sig öknamnet "Förbundsbocken".

   Radera
 14. Satans FÄHUND!

  Tack Björklund för en ohållbar flyktingpolitik!

  Tack Björklund för att du släppte fram Morgan Johansson som bla vill inskränka äganderätten och yttrandefriheten!

  Tack Björklund, förbaskade KRYPTOSOSSE!

  I nuvarande läge skulle nog Birgitta Ohlsson Klamberg vara ett betydligt bättre alternativ som partiledare för (L).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörru, sådär skriver du inte om Björklund. Nån djävla fason även på detta kommentarsfält får det ändå lov att vara!

   Radera
  2. Och någon jävla fason får det vara på dig Frihet. Du är inte världens mittpunkt, föreslår att du provar att googla ödmjukhet.

   Radera
  3. Cornucopia;

   Jag googlar detta förstås och det första som kommer upp är förstås wikipedia:

   ”Ödmjukhet är en personlig egenskap. En ödmjuk person har en balanserad självuppfattning och är medveten om sina begränsningar.

   Besläktade begrepp är frid , anspråkslöshet och respektfullhet. Varken den kristna medeltida filosofin i Augustinus tappning eller den aristoteliska dygdeetiken anser dock att ödmjukhet är en dygd.”

   Jag anser att jag har en balanserad självuppfattning (som är som sig bör för min person rätt hög uppfattning) och jag är givetvis medveten om mina ekonomiska begränsningar.

   Jag är fridfull och rätt så anspråkslös. Jag respekterar människors rätt att få ha den hudfärg som de är födda med och få tro på vilken Ahli, mohammed, jesus, buddha, spagettigud, Putin eller vem de nu vill tro på. Jag vet och de tror - det är enda skillnaden mellan oss. En rätt stor skillnad men ändå. De är lika lite värd som mig i det stora hela.

   Sen har du faktiskt fel. Jag är världens mittpunkt i mitt liv. Du är världens mittpunkt i ditt liv. Allt är bara inbillning om att vi förmår vara större än vad vi är.

   Radera
  4. Cornu: dey kvittar om han googlar. Frihet har kör ju med egna definitioner på en hel del ord. Det går säkert att tolka orden som han hittar så de passar in i hans världsbild...

   Radera
  5. Anonym rövslickare;

   Nämn några exempel.

   Radera
  6. Läs dina inlägg. Menar till andra, har man anammat Frihet's nyspråk så märker man inget märkligt där...

   Radera
 15. Borde finnas en tidsgräns för hur lång tid en regeringsbildning kan ta, innan extraval utlyses. Spektakel som det är idag. Men ponera att vi haft en socialdemokratisk talman som vägrat lägga fram ett förslag i Riksdagen om ny statsminister.. Vips hade Löfven varit övergångsstatsminister i fyra år, så praktiskt. Det politiska systemet har uppenbara brister som måste reformeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man rättade ju till det enligt gällande ordning.

   En majoritet vill inte ha en socialdemokratisk talman.

   Radera
  2. En majoritet röstade även bort Björn Söder för att de inte längre ville ha en sverigedemokrat vid talmansstolarna.

   Radera
  3. Rekaren: extraval är dock inte en speciellt begåvad lösning. Nästan alla andra alternativ är bättre än den lösningen...

   Radera
  4. Tror Riksdagspartierna har 4 gånger på sig att söka stöd för antingen en majoritetsregering eller en minoritetsregering; misslyckas partierna efter 4 gånger måste Norlén utlysa nyval runt den 26 februari.

   Radera
  5. Varför tror du han måste utlysa nyval runt den 26:e? Hur vore det ifall folk istället för att gissa och tro tar och informerar sig om hur det förhåller sig.

   Ser för övrigt inte att det rör sig om att utlysa extra val. Det är per automatik i RF. Det enda som skall beslutas är ett datum för nyvalet.

   Radera
 16. Helt j-a offtopic men eftersom du Cornu inte upprätthåller möp-måndagtraditionen så får väl jag ;)

  https://youtu.be/Z0AiYi7_d28

  SvaraRadera
 17. Din sista fråga har ett uppenbart svar. Varken För Jan eller Annie är den egna politiken inte förenlig med de värderingar som Nazisterna står för. All heder åt Janne alltså.

  SvaraRadera
 18. Haha. Jag måste skratta. Jag meddelade er hela tiden att Alliansen är död och begraven. Och nu kommer ni och är så överraskade över att det råder inbördeskrig i de forna Allianspartierna.

  Den som har gjort bort sig allra värst måste förstås vara den ständiga förloraren Kristersson. Han gör verkligen allt han kan för att tatuera in förlorar stämpeln i sin panna.

  Ulf och Ebba visar sig redo att samarbeta med ett parti som har nazistiska rötter (från så sent som på 90-talet!). Det var först i början av 2000-talet de där skinnskallarna började låta håret växa ut och började lära sig prta svenska och skaka hand istället för att göra hitlerhälsningar. Men det är fortfarande samma gamla skinnskallar. Tyvärr är de idag välbetalda skinnskallar som har råd att klä ut sig i finskor, skjorta och kostym.

  Kan berätta att när jag kom kånkandes med soppåsen idag och skulle slänga den i en soptunna - då kommer en okänd ung mörk man (troligtvis muslim och invandrare eftersom det var ett sådant område jag befann mig i) och tro på fan - han ser att jag har nävarna fulla av spritflaskor och soppåsen och så håller upp locket på tunndjävulen åt mig! Har aldrig varit med om nåt så artigt på år och dar.

  Och jag får ofta så många exempel på dessa trevliga människor från andra länder. Sen finns det nåt rötägg bland dem också men de brukar jag läxa upp. Sålänge man läxar upp folk med någolunda respekt så brukar man slippa blanda in knytnävarna.

  De som förlorar på detta spektakel som Ulf kommit med nu är M och KD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, och de övriga partierna är beredda att samarbeta med kommunister...

   Det tragiska är att endel är beredda att överge sina idéer på köpet. kD och M verkar iaf sträva efter att driva sina idéer även om andra råkar dela endel av dem.

   Radera
  2. Vem är inte beredd att samarbeta eller sälja sig till kommunister? Ta och titta på var dina prylar är tillverkade någonstans. Det lär väl vara en kommunist som du betalat för att tillverka din telefon, surfplatta eller dator som du skriver detta på?

   Radera
  3. Nu menade jag inom politiken, men det insåg nog de flesta...

   Radera
  4. Anonym;

   I din lilla värld så inser du nog det. Hör utanför har vi i lite bredare, djupare och större perspektiv på saker och ting.

   Radera
  5. "frihet" jag brukar vilja tro att folk har förstånd. Du verkar vilja hävda att alla andra saknar förstånd, men i ditt nyspråk heter det "bredare, djupare och större perspektiv" när man inte fattar...

   Radera
  6. Anonym;

   ”Visast är den som vet vad han inte vet."

   Vi tycker alltså olika. Jag har en tro på att folk och fä till stor del egentligen saknar ett förstånd. Inklusive jag själv, men eftersom jag nu begriper detta så har jag ett större förstånd än de flesta här av dem som fått för sig att de har ett förstånd.

   Vi föds till stor del (vi påverkas förvisso i ca 40 veckor innan födseln av miljön i mammans mage) som ett blankt papper (i motsats till vad SD fått för sig).

   Eftersom människan föds som ett blankt blad (till största del) och dessutom är anpassningsbar så är det omgivningen som formar oss från första början. Ingen människa är en ö.

   Även om du nu skulle anse dig ha din Guds oerhörda makt, intelligens och klokhet så kan du inte existera utan andras medvetande om dig. Om du vore en ny liten livsform som ingen hittills känt till så existerar du inte förrän någon forskare faktiskt lyckats hitta dig.

   Gud behöver skapa människans medvetande för att existera. Eller tvärtom. Människan behöver skapa sig en gud/vetenskapsteori för att själv existera som människa. Det är ett samspel det där. Och om vi inte är medvetna om vårt medvetande.. existerat vi ens?

   Jag hoppas att du fått nåt att grubbla på. Riktigt klok - det kan man aldrig bli.

   Radera
  7. "frihet" jag har inte utmålat mig som särskilt överbegåvad. Jag vill tro att det är många som har förstånd nog att förstå.

   Sen att du flummar ut nu. Hur skall man tolka det? Att du rökt på eller?

   Radera
  8. Anonym;

   Flum? Det är logiskt tänkande, det handlar om. Ta och låt det där sjunka in i din trångsynta lilla värld.

   Radera
  9. Jag glömde att du kör nyspråk. Jag läser det för den betydelse det har på gammal hederlig svenska och då blir det mest bara flum och ovidkommande hänsyn rappakalja...

   Radera
  10. Anonym;

   Du verkar bra glömsk du så det mesta lär väl vara nytt språk för dig. Gå och lägg dig nu.

   Radera
 19. Aftonbladet den 20 april 2018.

  Björklund: vi behövs om SD ska stoppas

  ”Men L-ledaren vägrar ge upp och menar att hans parti har en unik särställning i svensk politik.

  – Det behövs ett borgerligt parti som talar klarspråk om integration och migration – och samtidigt sätter stopp för att Sverigedemokraterna ska få inflytande, säger han.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/8wooRE/bjorklund-vi-behovs-om-sd-ska-stoppas

  Det enda som är överraskande är väl borgare som håller sitt vallöfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Frihet", kan vi ses utanför cafeterian om 5 minuter, vid porträttet av Lech Walesa? Jag vill omgående diskutera hur vi ska förhålla oss om Miljöpartiet skulle överväga ett kliv mot mitten. Hur kan vi i så fall smeta ner dem med fruktansvärda ting såsom tex vinst och bottenmålad akrylatfärg?

   /Stefan L

   Radera
  2. "Frihet", nu har jag det - det här är oerhört långt ifrån arbetarklassen, håll i dig nu: Enligt en bekant på Riksdagens utredningstjänst så tycker mycket på att mer än hälften av miljöpartisterna i Riksdagen inte är med i facket!!!!! Herregud, DETTA om något kan du smeta med.

   /SL

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jaja, Bengt Hansves. Lugna ner dig nu. Du är inte Stefan Löfvén. Eller jaja, i din verklighet är du kanske det. Gå nu och ta din medicin Stefan/Bengt och ring 112, så sätter du dig i soffan inväntar du ambulans eller polis beroende på deras bedömning.

   Radera
 20. Vad är felet i en demokrati att driva igenom sin politik som alliansen vill även om det innebär stöd från ett annat parti som SD?? Jag förstår allvarligt talat inte problemet. Sen förstår jag heller inte varför man inte pratar och förhandlar med SD, är man överens om vissa frågor är det väl OK och är man inte det så får man väl avstå dessa.

  I slutänden vinner tyvär SD på denna absurda och odemokratiska isolering..

  SvaraRadera
 21. L och C röstar mot Kristofferson som Statsminister! Otroligt! De kunde väl ha sagt att dom inte var med i Alliansen INNAN valet! Lär er nu för evigt: en röst på C/L är en röst på vänsterblocket!! Ni ska inte lyssna på vad politiker säger, utan vad de gör!
  Men Annie Lööf kommer bli statsminister, det har Bilderberg redan bestämt innan valet, för runt 1-2 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. L och C har ju fungerat som Löfvens stödtrupper hela förra mandatperioden. Det är väl bra att den femte kolonnen tvingas ut i ljuset. Vem vet, väljarna kanske gillar det.

   Radera
 22. Om nu Björklund tycker det är viktigare att hålla en hög moralisk/etisk svansföting istället för att genomdriva sakpolitik så förstår jag inte hur han kan vara beredd att samtala med kommunister (V) och potentiella salafister (S)?
  Såsom riksdagen ser ut idag är det extremt svårt att förhandla och driva politik om man ska vara fin i kanten.

  SvaraRadera
 23. Annie är vår tids Olof Johansson.

  Ni vet knäppgöken som röstade Nej till Öresundsbron. Vi har nu haft bron i snart 20 år och har inte hört några rapporter om miljöskador.

  Olof Johansson hade iaf. vett att avgå från regeringen. Hög tid att Annie avgår som partiledare. Det är sinnesjukt att tjata om att "hon vill ha Alliansregering", men inte rösta för (eller ens lägga ner sin röst) när en sådan läggs fram i Riksdagen.

  Så länge Socialdemokrater är största parti (och del i det största traditionella block) så kommer de aldrig stödja en Alliansregering.

  Hur kan man vara så korkad att man inte förstår det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mittenpartierna som gillar fri invandring och genustänk, är desperata just nu.
   Konservatismen/borgerligheten har kapats helt av M KD SD
   Och vänsterliberaismen ägs ju av de rödgröna numera.

   Radera
  2. Alliansen byggde på liberalismen inom Moderaterna. När den är på tillbakagång blir det naturligt att också alliansen är det. Sverige är ett liberalt land och partier som inte kan acceptera det kan inte förvänta sig att få förtroende från folket att regera.

   Radera
 24. Om Uffe går fram och C+L+SD lägger ner sina röster så blir han statsminister. Om L röstar emot och C+SD lägger ner sina röster så blir han statsminister. Om C eller SD röstar emot så blir han INTE statsminister eftersom då har han 175 resp. 206 emot sig.

  SvaraRadera
 25. Jan är emot SD för att han har lovat sina barn att SD inte ska få någon makt. Jans barn är adoptivbarn. Av någon anledning känner sig Jans barn hotade av SD. Adoptivbarn som inte känner sig hotade av SD är de som är aktiva medlemmar i SD. Det känns som dessa är mer insatta i SD:s politik än Jans barn. Jag tycker att Jan gör bort sig väldigt mycket som låter sina barn bestämma över L så pass mycket att hela Sverige påverkas. Sedan kan jag ju hålla med artikelförfattaren om att Sverige ändå klarar sig alldeles utmärkt utan en regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka barn är det då som SD hotar? Och varför tycker du det är konstigt att en förälder låter sig påverkas av vad som är bra för dennes barn?

   Det visade sig att i områden där det finns få vita är det också få som röstar på SD. Människor som bor i områden med problem ser att SD inte har några lösningar.

   Radera
  2. Hur ser de det? Vad tror de? Att S har lösningar?
   Varför skulle en individ som bara bor här, inte tickar en enda annan "svenskbox", rösta på ett parti som påstår sig värna svensk kultur och verkar vara ett hot mot den globalistiska nuvarande S modellen?

   Radera
  3. P.M.A. Eriksson: Tror att de vill undvika den integrationsfientliga politik som SD vill införa. Vill nog hellre vara en del av samhället.

   Radera
  4. På vilket sätt är SDs politik integrationsfientlig? Vilka uttryck verkar befolkningens vilja att vara del av samhället sitt uttryck?

   Det verkar snarast som att det ta sitt uttryck i att många tar del av bidrag som samhället står för. Då är det ganska givet att många röstat för partier som vill dela ut bidrag med små krav på motprestation.

   Sen kan det vara så att inte alla egentligen vet vad de röstar på. Det ställs ju egentligen inga krav på att man har förmågan att ta till sig den informationen för att få rösta.

   Radera
  5. @Anonym: Du har fel. Folk röstar i allmänhet på de partier de tror kan lösa de problem som de tycker är viktiga att lösa.

   När det gäller de som bor i problemområden har SD av naturliga skäl misslyckats med att göra det troligt att de är partiet som har lösningen.

   Radera
  6. Iblandekonomi: källa på på vilka grunder de i utsatta områden röstar? Framförallt hur många som röstar på något av egentlig eget tycke i förhållande till de som röstar på något bara för att de blivit tillsagda att rösta så?

   Sen när det gäller problemlösning. Har du en källa på att det bara är aktuellt befintliga problem som utgör grund? Eller Skule det inte kunna vara att man vill bibehålla en lösning som redan är implementerad.

   Jag tänker givetvis på problemet att sätta mat på bordet utan att behöva anstränga sig mer än att gå till affären (och stundom Soc).

   Radera
 26. Börjar mest bli en parodi. Politiska innehållet är uppenbarligen ointressant, det viktigaste verkar vara att hålla på sin egna moraliska principer. Detta kan bara funka i politiken, i verkligheten hade AB fallit för länge sedan..
  Har noll förtroende för Annie och Majoren, de verkar höra hemma hos MP och V möjligen även S. Börjar tro att nyval är den enda lösningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att du inte förstår ett partis politik betyder det inte att den inte finns. Hur tror du tex "Sverige ut ur EU" skulle funka för Liberalerna? Bara ett exempel.

   Radera
  2. Vi har faktiskt en parlamentarisk demokrati vilket innebär att olika politiska agendor bör söka samarbete i olika,sakfrågor
   I synnerhet när det saknas en regering utan majoritet.
   Om man inte respekterar dessa grundläggande demokratiska principer har man inget i riksdagen att göra.

   Radera
  3. Riksdagens ledamöter sitter fortfarande där de sitter. Resonemanget är väl att L och C vill ge SD minimalt inflytande, medan M och KD vill försöka ändå och hoppas på det bästa i riksdagen. Det kommer bli diverse uppgörelser över blockgränserna när vi väl får fram en regering, oavsett om det blir en M-ledd regering, en S-ledd regering eller en C-ledd regering. C har stark position oavsett på grund av mandatfördelningen.

   Radera
  4. Vem har sagt att Sverige skall ut ur EU? Även om SD skulle önska det är det givetvis inget Alliasen behöver gå med på bara för att SD tycker så. I nu läget har man dessutom sagt att man överhuvudtaget inte ska förhandla med SD men Annie och Janne vill ändå inte gå fram med sin egen politik bara för att SD skulle ge stöd till deras politik. Det kallar jag korkat och i såfall kommer man nog aldrig kunna lägga fram sin politik (det kan ju trotts allt vara nån man ogillar som råkar tycka den är bra)...

   Radera
  5. @Fortuneteller: Om den principen skulle gälla i varje fråga separat hade SD bara fått inflytande där de håller med majoriteten, tex inte migration och integration.

   Radera
  6. C röstade tillsammans med SD på en Alliansbudget förra mandatperioden

   C röstade tillsammans med SD ner Löfven nyligen

   C röstade tillsammans med SD fram Andreas Norlén som talman

   Varför gjorde de allt detta?

   Tror Annie Lööf att alla vegetarianer är nazister bara för Hitler inte heller åt kött? Och om hon nu tror det, varför tror hon det bara ibland?

   Radera