Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-09 10:27

Avgångsregeringen och riksdagen går vidare med tvångsfinansieringen av Public Service vuxendagis

Avgångsregeringen och riksdagen går vidare med införandet av tvångsfinansiering av vuxendagisen SVT, SR och UR. Dessas anställda ska alltså framöver säkras inkomster oavsett vad för kvalitet och innehåll de levererar, genom att alla över 18 år tvångsbaserat ska betala en inkomstbaserad avgift (=skatt).
Garanteras tvångsfinansiering.
Tidigare har man kunnat tacka nej till att finansiera SVT, SR och UR genom att inte ha någon teveantennmottagare i hushållet. Denna valfrihet kastas nu ut av avgångsregeringen och en nästan enig riksdag, som nu går vidare med att klubba förslaget att dessa vuxendagis ska garanteras sin verksamhet i oinskränkt form. Detta oavsett kvalitet, innehåll eller nivå av politisk propaganda de levererar.

En procent av din beskattningsbara inkomst upp till 1 300 kronor per person och år kommer gå till tvångsfinansieringen från och med första januari 2019.

Vuxendagisen ska garanteras detta i initialt sex år, vilket åtminstone är en förbättring. Tidigare var tanken att de skulle få sina garantier om skattepengdiande i tio år. Nu blir det initialt sex år och sedan åtta års garantier åt gången.

SVT, SR och UR ska också fritt kunna styra sitt innehåll utan möjlighet för politikerna att kunna stoppa dem från att driva ensidig politisk propaganda. Några möjligheter att dra in pengarna finns inte heller, och den så kallade granskningsnämnden fortsätter vara helt meningslös. Att garanteras skattepengdiande, samtidigt som man inte har några som helst praktiska möjligheter att påverka innehållet kallas oberoende.

Rimligt hade varit att om vi nu absolut ska behålla Public Service, vilket främst behövs ur krisberedskaps- och totalförsvarsskäl, hade vi kunna stryka allt till en tevekanal och en radiokanal - lokalradion P4, som har totalförsvarsansvaret. Man kunde också helt stoppat inköp av utländskt innehåll, då detta finns frivilligt för alla som vill betala ur egen fick via HBO Nordic, Netflix, C More mfl betaltjänster. Totalt sett kunde man kapat budgeten till Public Service med kanske 80-90% och ändå behållit krisfunktionen.

Istället får vi ett tvångsfinansierat vuxendagis, där de anställda kan leka fritt utan minsta risk för sanktioner.

Tvångsfinansieringen av Public Service är ett tydligt besked att dessa media till historien, då de uppenbarligen inte kan räkna med att finansieras frivilligt framöver i takt med att allmänheten helt enkelt inte vill ha dessa tjänster. Det är djupt beklagligt att avgångsregeringen och riksdagen backar in i framtiden.

Läs mer hos riksdagen.

Det kommande beslutet är en skymf och spottloska i ansiktet på alla oss som inte ser på teve eller lyssnar på radio. Varför ska vi betala för detta i bibehållen volym? Jag kan acceptera ett beredskapsbehov, men då ska det vara med en kraftigt reducerad budget. Har inte sett på teve sedan 2006.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. He he..
  Inte heller jag har sett på SVT (Sveriges Vänster Television) sedan 2008/2009

  Den gamla anekdoten om att det var en halv Vietnamdemostration som efter uträttat värv att gått till USA:s ambassad på Gärdet i Sthlm och skrikit, skanderat och gapat därefter direkt marscherat in i de för TV2 nybyggda kontorslokalerna i kvarteret bredvid äger en stor sannolikhet.

  Ser fram emot nyvalet när först SR P3 säljs och sedan alla behövliga omstruktureringar som kommer på SVT..

  SvaraRadera
 2. Lika bra... "Skymf och spottloska", alla får den.
  Jag ser gärna ett extraval med hopp om en vettig regering som kan styra upp både budget och land.
  TV-"avgiften"som medelst hot om våld samlas in, borde då halveras om kommande regering har något vett.

  SvaraRadera
 3. Vi ska ha fri press och media.

  Det här är en svensk motsvarighet till Sovjetunionens Pravda.

  Inte nog med att man tvingas finansiera propaganda, det hör kommer också försvåra för privata alternativ att etablera sig.

  Tyvärr stöds socialistisk TV av både regering och opposition.

  SvaraRadera
 4. Och TV-pejlarna som blir övertaliga får inga nya skattesubventionerade lekplatser att hänga på uppe i Kiruna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flyttas över till att pejla misstänkta rasister, det har visat sig att det går rätt enkelt att kalibrera om utrustningen till att fånga upp rasistiska tankar istället för tv-signaler. Och med en rosa nylonstrumpa över antennen så kan den även fånga upp mansplaining och manspreading. Detta kommer faktureras av nyinrättade Rättvise Tjänst i Kiruna. Pengarna kommer sedan avkortat gå till Södertörns Högskola.

   Radera
 5. Förstår inte varför "liberala" partier som moderaterna liberalerna centern går med på detta.
  av de som jobbar på svt så är ett opropertionellt stort antal som har åsikter som stämmer överens med miljöpartiet och vänsterpartiet jämfört med sveriges befolkning.
  Så varför skattefinansiera MP och VP ?

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Här lägger han ut sin idé om vad man skulle kunna göra:
   https://youtu.be/cSr8SSOE9ew?t=1507

   För övrigt är detta avsnitt tillsammans med avsnitten med Alexander Bards och Ganman de bästa! Långt bättre än vad PS kan producera för 8,5 miljarder!

   Radera
 7. Hur funkar det då med TV4 som numera väl ägs av Telia...? Får dom vara med i detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telia och MTG kör på som vanligt med sina kanaler via reklamfinansiering.

   Radera
 8. Innebär detta att Radiotjänst försvinner? Att en myndighet vars enda syfte är att bestraffa medborgare för deras ärlighet elimineras måste väl anses vara positivt. Skatteverket finns ju ändå, att extrakostnaden för att ha ett parallellt uppbördssystem för TV-tittare försvinner är bra.

  I och med att SVTs anslag hamnar i statsbudgeten är det fritt fram för regering och riksdag att ändra anslagen i framtiden. Det största hotet mot SVT är nog inte att en borgerlig regering stryper kommunist-TV, utan att nya generationer tröttnar på att betala för pensionärs-TV. Känner ni någon under 35 som tittar på SVT?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det att ingen under 35 tittar på SVT som gör att man på detta vis säkerställer tvångsfinansiering.

   Radera
  2. Om tio år är de under 45 en majoritet i riksdagen. Vill denna majoritet verkligen betala för något som ingen de känner tittar på?

   Radera
  3. Men i framtiden kan ju den skatten också justeras på ett annat sätt än idag, vilket gör att man kan göra som i DK, tvinga dem till att banta genom att sänka finansieringen. Hade varit intressant att se hur lagen skrivs om denna finansiering.

   Det kan ju faktiskt bli så att detta är i kort sikt det dummast man kommit på, men på lång sikt väldigt smart.

   Radera
  4. Nu är det ju snarare en avgift som sägs vara en skatt.

   Man behöver ju inte tjäna mycket för att komma upp i taket för skatten.

   Radera
  5. Påminner om hur staten subventionerar teatrar och museum, som inte heller längre bär sig.

   De hade en roll att fylla, men nu kan man sända rörliga bilder till miljontals och för den som söker information så kan Google, Youtube och Wikipedia tillhandahålla mer fakta.

   Radera
 9. Måste ju bli en rejält bra affär för Public Service... Vi betalar i vå familj väl ungefär 2000 kr idag. Men förslaget då det blir per person skulle bli hos oss 1300+1300 + nån hundring från artonåringen som fortfarande bor hemma.
  Eller tänker jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Är i samma situation och undrar exakt samma sak. Jag var initialt för tanken då jag trodde att det skulle bli billigare då fler betalar in men istället blir det dyrare vilket gör att public service verkar få ett rejält höjt anslag. Eller har jag missat något?

   Radera
  2. Den ska betalas av alla över 18 som har en beskattningsbar inkomst, dock högst 1308 kr/år. Så har du en son på 18 år som jobbar så blir det 1306 sek x 3 !

   Radera
  3. ... och ensamstående pensionärer får en lägre avgift. Men visst, det blir surt för alla de som aldrig tittar på public service-TV.

   Radera
  4. Jag och sambon kommer garanterat betala maxbelopp men jag hoppas inte artonåringen kommer upp i det då det handlar om sommar och helgjobb endast då slår han bakut kan jag lova.
   Eller förresten kanske är en bra lärdom för de unga att lära sig vad vänster gör i praktiken.

   Radera
  5. Glömde nämna men som kanske är uppenbart, artonåringen har ingen aning om vad SVT är. Och jag menar verkligen ingen aning....Så det kommer att bli revolution angående detta bland 90 /20 talisterna

   Radera
  6. Alla singelhushåll (som har tv) kommer ju nu betala mindre så det blir nog inte dubbelt in.

   2400 kr/år för singelhushåll.

   1300 kr/år för singelhushåll med det nya förslaget.

   2600 kr/år för ett hushåll med två personer.

   Radera
  7. Förslaget är alltså utformat för att vara kostnadsneutralt jmf med den gamla TV-avgiften (pga fördelningen hushåll vs folk med beskattningsbar inkomst), så det är ingen konspiration för att hälla in mer pengar i public service.

   Fördelen är att vi blir av med en vansinnigt onödig myndighet - "Radiotjänst i Kiruna". Det ska firas!

   Radera
 10. Vi borde inspireras av danskarna och trimma ner fläsket. Rjält.
  Trevlig läsning på: https://www.ingridochmaria.se/2018/10/17/kronika-mitt-liv-pa-roda-sveriges-radio/

  SvaraRadera
 11. Ja varför röstade du inte på ett parti som är emot detta?

  SvaraRadera
 12. Intäkterna för public service 2017 var 2910mnkr. Finns det nån uppgift eller uppskattning på intäkternas storlek när den kommer tas via skatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8,5 miljarder

   https://www.svd.se/85-miljarder-kronor--du-betalar

   Radera
 13. Jag lyssnar mest på radio P1 och ser på kunskapskanalen, de kommersiella kanalerna är skräp i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så tycker nog många att det är fel att dom ska betala för nåt du (och en hel del andra) gillar att lyssna/titta på, du betalar väl inte för deras netflixabonnemang tex. Jag påstår inte att du tycker detta, men jag vill bara få folk i allmänhet som gillar SVT/SR att inse hur dumt det är att andra ska finansiera deras underhållning.
   Jag hade köpt det för riktig opartisk nyhetsrapportering, samhällsinformation osv, men inte så som det är idag.

   Radera
  2. Jag har aldrig betalat tvlicens på 25 år.

   Radera
  3. Det är bra, säger inget om det som sagt, jag har själv inte betalat iom att jag aldrig kollar på det. Jag ville bara poängtera hur fel det är att andra ska tvingas betala för ens underhållning. Jag hade iofs inte klagat om någon betalade för mitt internet, spotify, hbo osv, men det hade nog inte riktigt varit rätt.

   Radera
  4. Det är ju typiskt att Otto tittar på SVT utan att betala tv-licens samtidigt som han avfärdar de kommersiella aktörerna som skräp.
   Det skulle vara oerhört fattigt utan kommersiella aktörer som Netflix, HBO, Prime, Viaplay (MTG) och CMore (Telia).

   Radera
  5. Jag använder fortfarande Piratebay.

   Radera
 14. Ngt gott kan komma ur detta tänker jag. När lågkonjunkturen slår till och det offentligas utgifter stiger och inkomsterna minskas, kommer totalt skattetryck behöva prioriteras. Då öppnas en möjlighet till skattesänkning och därmed slakt av public service genom att minska denna skatt.

  Skälet till att detta inte kommer hända är ju förstås att public service propagandapparat är den viktigaste förutsättningen för Etablissemangspartiets fortsatta maktinnehav...

  ... Men man kan ju ändå få drömma lite om hur det hade kunnat vara i ett mindre urspårat land.

  SvaraRadera
 15. Tittar på BBC, Nat.Geo, Discovery och History Channel.
  SVT och TV4 ser jag ytterst sällan på, den andra skval-kanalerna ännu mindre

  SvaraRadera
 16. inte för att många bryr sig längre men är det någon form av statlig bestraffning av TV tittarna på helgerna i SVT, gamla svenska svartvita filmer på bästa sändningstid och andra smala kulturinslag som ingen var intresserad av ens när dom var färska för cirka 50 år sedan.

  Nyheterna i SVT är inte mycket bättre och har blivit pladdrigt och styrs av eget tyckande mellan flertalet i studion av samma åsikt.

  SvaraRadera
 17. EM och VM i fotboll brukar vara sevärda. Dock bör man skruva ner volymen och helst byta kanal/stänga av i pausen.

  SvaraRadera
 18. Tycker ändå att SVT är bra. Dom är numera mer opartiska än DN/SvD, ( vill inte nämna Aftonbladet och Expressen i samma mening ). För några år sen inför förra valet var dom hemska, programledarna som intervjuvade Jimmy Å såg ut som om dom svalt en citron och en kopp chili..

  Men dom har ju ändå en massa stackars-zigenare-program titt-som-tätt, och andra liknande smyg-försök att påverka opinionen.

  Uppdrag granskning, Vetenskapens Värld, VinterStudion och liknande är suveräna !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket av diskussionen handlar om SVT är bra eller ett dåligt (vuxendagis), men det missar vad diskussionen egentligen borde handla om.

   Många gillar att äta pannkaka på torsdagar, men det betyder inte att vi ska ha statliga restauranger där folk kan äta skattefinansierad pannkaka.

   SVT skulle kunna ta betalt för sina program, så som andra TV-kanaler redan gör. SVT play kan kräva lösenord och sändningarna via marknätet kan kodas så bara de som betalar kan se. Kort sagt, SVT skulle kunna privatiseras och vara självfinansierat.

   Vill folk betala och se SVT, så får de göra det.

   Nu har man istället gjort tvärtom. Man kommer tvinga alla att betala, oavsett om de vill se eller ej. Jag har ingen TV, men jag prenumerar på flertal streamingtjänster som jag ser på datorn. Det är inte kosntigare än att jag prenumerar på en dags- eller veckotidning.

   Varför ska staten tvinga på människor SVT?

   Det är frågan som borde diskuteras.

   Radera
  2. Men det vore ju iaf en cool liten utgiftspost "torsdagens mat, ärtsoppa och pannkaka". Gratis mat vore ju onekligen en reform...

   Radera
  3. Och det kan dessutom skapa massa enkla jobb!

   En majoritet vill ha pannkaka på torsdagar och vem är vi att säga att de har fel.

   Nu kör vi!

   Radera
 19. Jag har ingen TV, så det här blir den största skattehöjningen på mycket länge.

  Noterar att Moderater står bakom förslaget. Så mycket för att de vill sänka skatterna.

  SvaraRadera
 20. PublicService är = hjärntvättarservice, när ett falskt budskap upprepas tillräckligt många ggr så blir det sant? Eller!

  SvaraRadera
 21. Igår blev jag förbannad när jag såg på Rapport och vad alla ska bli tvingade till att betala för. De berättade att Preemraff i Lysekil nu fått klartecken för utökande av verksamheten. Mycket kul för en kommun med dålig ekonomi och bra för miljön att en av världens renaste raffinaderier gör jobbet som ändå ska göras, kan man tycka. Men Rapport blajar till allt med att låta ett barn kommentera detta om hur dåligt detta är för miljön. Det är fan inte klokt att detta ska kallas oberoende nyheter och att de ska få pengar oavsett hur många som vill se skiten eller inte. Jag begriper inte hur fler partier än vänstern och MP kan gå med på detta.

  SvaraRadera
 22. PS borde kunna splitta sig: det vitala hålls skattefinanserat, resten får man köpa om man vill.

  SvaraRadera