Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2018-11-20 08:14

Även SEB och Danske Bank: Svensk ekonomi och BNP krymper

SEB och Danske Bank ansluter sig nu till Nordea och menar att svensk ekonomi och BNP krympte under tredje kvartalet. Anledningarna stavas fallande bostadspriser med fallande hushållskonsumtion och tillhörande fallande byggande, samt minskad produktion när industrin börjar arbeta av sina lager.
Danske Bank i huvudstadaen.
Nordea var först ut med att uppge att Sveriges ekonomi kan ha krympt under tredje kvartalet. BNP faller alltså, men för att klassas som recession måste detta ske två månader på raken. 

Nu ansluter sig SEB och Danske Bank också till denna linje i en artikel i SEB:s papperstidning (Näringslivsdelen sidan 6). SEB chefsekonom tror på -0.2% för BNP (alltså inflationsjusterat) under tredje kvartalet, medan Danske Banks chefsekonom inte nämner någon konkret siffra.

Anledningarna som listas är hushållens minskade konsumtion, bland annat drivet av fallande bostadspriser, minskande byggande och minskad produktion inom industrin. Industrin har istället börjat arbeta av sina lager, och förbereder sig alltså för lågkonjunkturen.

Intressant är att valet 2018 utspelade sig under tredje kvartalet, men var var uttalandena från politikerna om att svensk ekonomi är på väg att haverera? Kan det vara så att politiker är överutmanade, okunniga, lever i en alternativ verklighet, har överutmanade rådgivare, omger sig av lismande sykofanter eller rent av medvetet ljuger för väljarna, i hopp om att få röster?

Den 29:e får vi facit från SCB.

Förhoppningen hos bankerna är nu att Riksbanken därmed inte ska höja räntan, i en tvärvändning från att enbart styra på inflationen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Våra politiker förefaller extremt överutmanade. Därtill verkar inga politiker våga medge att utvecklingen går åt fel håll. Då dyker det bara upp någon dåre som lovar "Morning in America", "Make America Great Again" eller något liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns att när politikerna inte längre orkar fejka att saker blir bättre och bättre så brakar allting istället samman. Folk slutar att konsumera och vårat samhällssystem är sjukt nog baserat på ständigt ökande konsumtion. Trots de planetära gränserna. Då börjar man babbla om att rymden skall frälsa oss. Idioter går på det.

   Radera
 2. Tja, allas favorit-hatobjekt Annie Lööf och Ylva Johansson var väl överens om att en lågkonjunktur var nära förestående i den TV-sända debatt som hölls mellan dem ca 1 september, om jag minns rätt. Sen kan man alltid diskutera om de hade exakt rätt eftersom de typ sa att "det är högkonjunktur nu men snart är det lågkonjunktur".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara högkonjunktur 1:a september om man definierar den som -0.2% i BNP. Så nej, har bankerna rätt, hade de fel.

   Radera
  2. Kommer att tänka på någon intervju nyligen där en poliker pratade ivrigt om att kvinnor har högre lön än män för samma arbete, utan att styrka det med något, samtidigt som en skärm bakom hennes rygg visade statistik på exempelvis programmerare där det är tvärt om (ibland lyckas SvT).

   Lite så ser jag på svensk politik överlag. Inget måste vara förankrat i något, och på något vis har just svenska politiker full tillåtelse att I bästa fall gissa och i andra fall agera som Baghdad Bob utan att det blir några större konsekvenser (ptjah, förutom när JBP är på besök).

   Radera
  3. "Nära förestående".

   Jag tycker de flesta debatterna efter valet faktiskt har präglats av att man inser att lågkonjunkturen är på väg.

   Radera
  4. Och vad säger att bankerna har rätt?

   Är de goda prognosmakare, talar aldrig med kluvna tungor med baktanke osv?

   Radera
  5. Alla har väl rätt exakt hela tiden?
   "Snart är det lågkonjunktur, snart är det högkonjunktur"
   Välj ett av dessa alternativ, framstå så en guru, invänta sedan rätt tidsram så att profetian slår in.

   Radera
  6. @Joakim Persson:

   Detta var iofs före valet om det nu gör nån skillnad.

   @Stefan Östergren:

   För politikers vidkommande handlar det väl mest om att man ska fylla kassan vid lågkonjunktur och tömma den vid lågkonjunktur, enligt det klassiska tänket. M h t hur budgetar läggs osv finns det väl knappast mening för en politiker att hålla koll på den utvecklingen månad för månad.

   Radera
  7. Ben. Ungefär så. Statens finanser är goda i skrivande stund, exakt som den bör vara i en högkonjunktur.

   Radera
 3. WIkipedian:

  ” En del affärs- och investeringsglosböcker anger en tumregel som innebär att en recession oftast indikeras av två efterföljande kvartal med negativ tillväxt av bruttonationalprodukten.[1][2] Denna definition används ofta av nyhetsmedier, men flera officiella recessioner, till exempel i USA, har inte uppnått dessa krav.[3]”

  Man kan så klart skriva recession efter två ”överlappande” kvartal men det är en egen definition.

  I övrigt verkar värden annorlunda ”synkad” denna gång. USA verkar hålla uppe takten trots att det när jag läste ekonomi var en självklarhet att de låg före Europa i cykeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, efter nästa val till EU-parlamentet går kanske även Europa mot breda budgetunderskott.

   Radera
  2. Trump sänkte bolagsskatten.

   Sverige borde ha gjort något liknande. Höjt räntorna och avskaffat bolagsskatten. Då hade man slagit ut zombieföretag som inte har hållbara affärsidéer, samtidigt som framgångsrika bolag får mer pengar till investeringar/expansion, vilket även suger upp arbetslösa.

   Ekonomin får en mer effektiv resursallokering och BNP ökar.

   Radera
 4. It's different this time? Vi ska ju avtända från QE och artificiellt låga räntor, finns det textböcker för det?

  SvaraRadera
 5. Lågkonjunktur vet man inte att man är i förrän efteråt, tex när bankerna säger att "bnp krymper". Vi har förmodligen varit i en lågkonjunktur de senaste 6-12 månader?

  SvaraRadera
 6. Surprise...surprise...not! För Guds skull, håll bostadsbubblan vid liv! Annars är det "game over" för svensk ekonomi under mycket lång tid framöver...

  SvaraRadera
 7. Är det pga man vill ha facts på konjunkturen innan man löser rejejingen? Så man är överens om vem som skall sitta med Sorte Katt nästa fyra år och fatta alla de tuffa besluten som är förbannat i populära bland skattebetalare, vänstermedia, rånarna inom vänstermittenliberalerna, proffstyckarna, ekonomiska eliten, bloggarna, bloggläsarna, utländska långivare, bolånetorskar, bidragstagare, asylanter, asylsökande, ekonomiska flyktingar, ensamkommande, flerkommande, Svärjevänner, Putin och slutligen inte minst mig själv.

  Glömt någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På uppsidan för en kommande regering, kom ihåg att "you never let a serious crisis go to waste".

   Det verkar mest vara vänstern som säger sånt, så kanske det är Löfven som borde buffa sig fram till smörgåsbordet för att genomföra sin agenda.

   För världens bästa Annie så är väl (den lilla) fördelen att det ju är S och M som regerat de senaste årtiondena, så det kan vara svårt att skuldbelägga C för de problem som nu måste bearbetas. Tyvärr får jag inte direkt intrycket att hon även med det frikortet är utmaningen mogen.

   Radera
 8. "Kan det vara så att politiker är överutmanade, okunniga, lever i en alternativ verklighet, har överutmanade rådgivare, omger sig av lismande sykofanter eller rent av medvetet ljuger för väljarna, i hopp om att få röster?"
  Tyvärr tror jag svaret är "all of the above" på denna fråga.

  Ny gäller det att med hjälp av sonderingsrundor ad nauseam smussla runt svarte petter till någon annan så man inte sitter där själv när skiten träffar fläkten.

  SvaraRadera
 9. > Den 29:e får vi facit från SCB

  En siffra som sen troligtvis kommer revideras. Vi är helt plötsligt igenom recessionen innan vi ens vet att den har börjat.

  - Åh, men ingen kunde ha vetat. Börsen är omöjlig att tajma.

  SvaraRadera
 10. https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_1b8a16c2d2b2c365f969993aceda0d18.png Spännande :)

  SvaraRadera
 11. Teknikföretagen drar ner sin tillväxtprognos ordentligt också, så nu är vi nog där:

  "TF-PROGNOS: SER LÄGRE PRODUKTIONSÖKNING 2019

  09:15
  STOCKHOLM (Direkt) Produktionen i svensk teknikindustri väntas öka med 6,0 procent i år och 1,0 procent 2019.

  Det skriver Teknikföretagen i sin konjunkturrapport, som presenterades på tisdagen.

  I sin senaste prognos, i maj, räknade Teknikföretagen med att teknikproduktionen skulle öka med 9,0 procent i år och 2,5 procent nästa år.

  Svensk BNP spås öka med 2,4 procent i år och 1,0 procent 2019. I föregående prognos väntades +2,4 procent i år och +1,8 procent 2019.

  Sysselsättningen väntas öka med 1,7 procent i år och 1,0 procent nästa år, och arbetslösheten stiga från 6,3 till 6,7 procent."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs det där en gång till.
   De missade grovt sin profetia. Vad säger att de har rätt denna gång?

   Radera
  2. Inte exakt rätt, men det är intressant att det numera är mest nedrevideringar av tillväxtsiffrorna från diverse spågubbar och spåtanter.

   Radera
 12. "Nordea var först ut med att uppge att Sveriges ekonomi kan ha krympt under tredje kvartalet. BNP faller alltså, men för att klassas som recession måste detta ske två månader på raken. "

  Misstänker att du skrev månader av misstag (då det är Kvartal)...
  Mvh

  SvaraRadera
 13. Men Magda och pressen säger att det är strålande tider och fullt i ladorna!

  SvaraRadera