Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-11-20 12:35

Är skattefinansieringen början på slutet för SR och SVT?

SVT/SR-reportern: "H ..."
Intervjuoffret: "Jag betalar din lön. Här är det jag som ställer frågorna. Hur känns det att jobba hos en arbetsgivare som producerar så uselt innehåll, att enda sättet du kan få betalt på är genom att med hot om statens hela våldsmonopol tvinga mig att betala för detta? Nej, du ska veta hut och respektera att du arbetar för mig, och tiga."
Frågan är om den nya radio- och teveskatten ("avgiften" som de inkompetenta bolagen SR & SVT vill kalla det hela) är en björntjänst för Public Service, och början på slutet. Massor med ungdomar  (tänk under 30) kommer för första gången se ordet radio- och teveskatt, för att ställa sig frågan vad radio är för något och varför de ska betala för detta. Och illegitimiteten som tvånget innebär kommer successivt att öka folks misstro mot Public Service, till den övergår i direkt avsky, även personer som tidigare frivilligt betalade.
SVT Göteborg.

Många unga kommer i samband med sin taxering för första gången höra talas om radio ("som Spotify, fast sämre, blandat med en massa svordomar och könsord från spellistekuratorer, och du får inte välja musik och kan inte pausa"), eventuellt även teve, och undra varför de ska betala skatt för Netflix, som de ju redan betalar för. Sedan kommer de upptäcka att det finns något som kallas SVT, och kanske inse att SVT står för Mello. Och utbrista "herrejösses, betalar jag 1300 kronor om året för Mello, det är ju mer än vad jag betalar för Netflix på ett helt år" (aka herrejösses-liberal, myntat av T Engström).

Legitimiteten för SVT och SR kommer minska hos dessa som aldrig i princip sett på teve eller i synnerhet aldrig lyssnat på radio, och detta är en utveckling som kommer fortsätta och öka i takt med att fler och fler av dagens unga måste börja betala skatt.

Trycket på att skära ner på SVT och SR, rent av avskaffa dessa vuxendagis helt, kommer alltså öka.

Tvånget kommer också göra att allt fler av de som tidigare frivilligt betalat kommer börja protestera. Även 30+ tittar allt mindre på teve och lyssnar knappt på radio, åtminstone inte frivilligt på eget initiativ. Det finns Spotify, och det finns högkvalitativa podcasts som levererar betydligt mer underhållande och djuplodande innehåll eller underhållning än det mesta på radion.

Naturligtvis var skattefinansiering enda sättet för SVT och SR att kortsiktigt överleva, och skitnödiga politiker slog knut på sig själva för att stödja detta i hopp om att inte motarbetas i valrörelsen. De enda som var emot ansåg sig redan vara aktivt motarbetade, och hade inget att vinna på att stödja skattefinansieringen.Extra mycket ska "Liberalerna" och Moderaterna skämmas öronen av sig för denna skattehöjning, även om de kan vara stolta över Sveriges första regressiva skatt (dvs lägre skatteprocent ju högre inkomst du har).

Regressiv skatt är ett föredöme. T ex borde inga arbetsgivaravgifter dras på löner över cirka 40 000 kronor, där man inte längre får några fördelar av de sk socialförsäkringarna på grund av taken i dessa, och inbetalningar till pensionssystemet inte ger högre pension. Men regressiv skatt ska införas som skattereduceringar på befintliga skatter, inte som nya extra skatter.

Framför allt så är inte SVT och SR ett dugg oberoende. De är finansierade (med tvång och hot om insats från hela statens våldsmonopol) av dig som skattebetalare. Du ska alltså inte tolerera minsta skit från dem och är inte det minsta skyldig att svara på en enda fråga eller ställa upp på något. 

Åtminstone inte utan betalning (=skatteåterbäring). Själv får jag ibland betalt från SVT Opinion för att skriva en krönika. Innevarande år två, vilket efter sociala avgifter och skatt ungefär täcker upp radio & teveskatten. Ja, så lite betalar två krönikor i riksmedia. Det hindrar mig dock inte från att protestera mot finansieringen av Public Service.

Jag accepterar att lokalradion P4 bör finnas kvar av totalförsvars- och krisinformationsskäl, och kanske delar av P1 (P1+P4 kan slås ihop), samt för att de ger lokala förmågor en möjlighet att höras lite i media om de har tur, samt att vi kan ha kvar en tevekanal med enbart svenskproducerad icke-underhållning (fakta, granskningar och nyheter). Underhållning och utländskt innehåll kan hushållen betala för ur egen ficka från streamingtjänsterna. Om SVT vill producera underhållning kan de göra det på marknadsmässiga grunder, t ex Mello. Vill folk se skiten kommer de betala för den frivilligt.

Pratet om att Public Service måste finnas kvar för oberoende granskning är förstås skitsnack. Större delen av budgeten går till underhållning och inte till granskning.

Men den nya skattefinansiering är en skam för en modern tid. Och förhoppningsvis början på slutet för Public Service. Värst av allt är att det ser ut som att Public Service med denna skattefinansering nu får höjda anslag, långt överstigande både löneutveckling och inflation.

Den som backar in i framtiden, genom att styra resan via backspegeln, brukar ofta få ett plötsligt och spännande slut på färden. Så också SVT och SR. Allt som krävs framöver är ett riksdagsbeslut. Och det kommer tids nog, nu när även de unga tvingas betala för detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

113 kommentarer:

 1. Grattis. Skatter går till saker som inte hundra procent av befolkningen använder.

  Varför skriver du inte ett stort inlägg om hur mycket pengar det kostar för att subventionera allas Solpaneler. Något jag och alla andra utan paneler har absolut 0 nytta av.
  SVT ger i alla fall ett par extra kanaler.

  Nej, jag vill varken betala för SVT eller delar av dina solpaneler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solcellsstödet kostar 915 MSEK i år. Public Service ska kosta 9000 miljoner, eller något i den stilen.

   Ja, stödet för solceller bör avskaffas. Det tycker även solcellsbranschen. Gäller att passa på att få skatteåterbäringen den innebär och med tanke på hur mycket jag betalar i skatt har jag inte det minsta dåligt samvete för att få tillbaka några procent av en årsinbetalning ett enskilt år. JAG betalade mitt egen solcellsstöd, inte du.

   Radera
  2. Jag tror du missade poängen.

   Nej det gjorde du inte. Du har betalat en del av det totala stödet. Precis som jag och precis som alla andra som betalat skatt. Du kan inte speca exakt var just dina skattepengar går.

   Så om du nu har betalat ditt egna solcellsstöd på 35 000:-kr? 20x om. dvs 700 000:-. Och eftersom solcellsstödet är en promille av stadsutgifterna så har du pröjsat 700 miljoner i skatt? Eftersom det är andra saker du och andra nyttjar som du måste vara med och betala för också vettu!

   Radera
  3. Bullens: men du´rå!!!! var bor du? Bor du i en större stad använder du mycket finare vägar än jag använder, trots att jag betalar för det. Bor du i en stad har du den stora förmånen att få sjukvård eller ambulans i tid, något andra på landsbygden inte får alls trots att alla betalar för det. Vad sägs om alla fina skattebetalare i Sollefteå som inte får BB?
   Det finns mycket att angripa men Solceller är en droppe i havet....

   Radera
  4. Mr.Knowitall. Exakt så, skatt är orättvist, så är det bara.
   Mitt problem är bara folk som klagar på specifika skatter, men tycker att skatter som finansierar något som dom själv har nytta av är helt okej.

   Och ja, självklart finns det puckade skatter, och mer puckade skatter.

   Radera
 2. Jag tycker som du i detta. Henrik Jönsson har gjort en bra video om detta som finns för den som söker på youYout

  SvaraRadera
 3. När man läser om nedskärningarna inom Danmarks radio så baxnar man över vilken elefantiasis som skattefinansierade vuxendagis lätt drabbas av. Om danskarna kan kapa tre TV-kanaler (från sex stycken!) så skulle nog en neddragning av svensk public service vara möjlig också. "P3 Star " och "P3 Din gata" är två kanaler som kan stängas i morgon och ersättas med en Spotify-lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ligga med P3" som ägnar ett program hur man lyckas med anal fistf*cking är en annan stängningskandidat. Kördes detta statliga program i folkbildningssyfte eller speglar den bara vilka viktiga problem som finns på Södermalm , eller ???

   Radera
  2. Perversa tankar hos (k)analledningen som skulle få utlopp kanske eller så var hen för feg för att fråga...?
   Måste hålla med Jimmie - stäng ned skiten. Hans parti + en ensam moderat som lade ned rösten var väl de enda som vågade gå emot detta "stolleprov".

   Radera
 4. Med tanke på finansieringen. Anser bloggaren att samma attityd bör intas mot annan skattefinansierad personal såsom militär, polis, lärare, vårdpersonal osv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättsväsende måste staten finansiera, ty det är det som upprätthåller lagarna. Försvar är staten skyldig att finansiera, ty det krävs för definitionen av en suverän stat med säkra gränser.

   Sedan finansierar inte staten vården och skolan, utan den finansieras av landsting och kommuner.

   Jag kan acceptera statlig finansiering av utbildning dock.

   Sedan kan du, om du är läskunnig (Göran Perssons skola?) se att jag skriver att jag kan acceptera en bantad Public Service.

   Motivera varför den ska finnas kvar på samma storlek som idag?

   Radera
  2. "en suverän stat med säkra gränser"

   Men var hittar man en sådan?

   Radera
  3. När invaderades Sverige senast? När justerades Sveriges gränser mot vår vilja senast? Verkar uppenbarligen fungera.

   Radera
  4. Han menade så klart att han inte vill betala skatt för att dom släpper in för många pigmenterade människor i passkontrollen.

   Radera
  5. Hur suveräna är vi som medlemsstat inom EU? På vilket sätt är våra gränser säkra?

   Radera
  6. Du vill sluta betala skatt för att vi är med i EU?

   Radera
  7. Göran Perssons skola? Nej.
   Min pist syftade närmast på attityden uppvisad i den fiktiva ordväxlingen i början av posten. Det är ju inte omöjligt att även i din bantade ps så kan ju allmänheten (dvs alla andra som betalat) ha intresse av att höra vad t.ex offentliga personet anser om saker och pss om man ksn be någon från public service att dra åt H-e för att man har betalt skatt vargör gäller det inte andra offentligt finansierade tjänster?

   Sen ang vad ps ska innehålla så kan det nog bli mindre allteftersom taket inte höjs.

   Det är ju också frågan om hur bra marknaden fungerar för TV. Det finns många kanaler men inte så många leverantörer. Om man skulle reformera något så dkulle det kanske vara att minska mängden personal i huvudstaden för där finns de kommetsiella ändå.

   Radera
  8. "Du vill sluta betala skatt för att vi är med i EU?"

   Jag antar att det är av misstag men du berör nästan en intressant fråga. Två stycken till och med, jag tar den mer ouppenbara: är ändamålet med Sverige alltså beskattning av populationen på en viss yta?

   Radera
  9. "När invaderades Sverige senast? När justerades Sveriges gränser mot vår vilja senast?"

   Eftersom du frågar så var det 209 år sedan, gränsen justerades genom att Sverige ungefär halverades, och sedan dess har vi förresten heller inte invaderats av Ryssland.

   "Verkar uppenbarligen fungera."

   Radera
 5. Det mesta av vår kultur finansieras ju via skattsedeln, antingen på kommunal eller statlig nivå. Varför ska folk som inte läser böcker betala för bibliotek via kommunalskatten?

  Ifrågasättandet av Public Service är ju inte unik annat än att den just nu blev uppenbar på grund av lagändringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ifrågasatt PS länge.

   Ja, varför ska folk betala för biblioteken. Bra fråga. Även där finns billiga tjänster man kan prenumerera på litteratur på idag.

   Möjligen kan man se biblioteken som en del av utbildningsbudgeten, och ger intresserade barn från mindre välbärgade familjer möjligheten att utveckla sin läskunnighet och språk.

   Radera
  2. Ja biblioteken skulle också kunna bekosta sig helt eller delvis själv genom att ta ut en avgift per år för att få låna böcker.
   Mycket i Sverige bekostas av alla men används samtidigt av väldigt få.

   Potentialen att omfördela skatteintäkterna till de viktigaste samhällstjänsterna och förbättra dessa är enorm.

   Radera
  3. Biblioteken borde för övrigt privatiseras. Förlåt mig, mor och far, men det skulle leda till bättre bibliotek på många sätt. Vän av ordning noterar också att dagens bibbla för övrigt också är välbestyckad med DVDer, ljudböcker och annat som gör att du inte behöver kunna läsa.

   Radera
  4. Dock, utbildningsbiten bör kunna kvarstå genom lagkraven på skolbibliotek.

   Radera
  5. Nu var ju bibliotek bara ett enda exempel av väldigt många. Min poäng var ju att Public Service knappast är unikt. den som tar ställning emot Public Service borde ta ställning emot väldigt mycket annat också.

   Radera
  6. Nej, faktiskt inte. Det är faktist upp till var och en vad de vill ta ställning mot. Och min tes är att skatten kommer göra att allt fler tar ställning mot PS.

   Radera
  7. Det är iofs riktigt, man får vara hur inkonsekvent och korkad man vill.

   Radera
  8. Press stödet borde tas bort! Varför ska staten finansiera privata bolag? Kan de inte bära sina egna kostnader så borde de ta ner skylten och gå hem.

   Angående PS, börja med att ta bort allt som har med humor och nöje att göra, det finns andra aktörer som kan ta hand om det. Därefter kan man börja se vad som ska visa ur samhällsnyttig information, utan då uppfostring av folket med en "von oben attityd"

   Radera
  9. "Nu var ju bibliotek bara ett enda exempel av väldigt många."

   Förlåt min rasism men om man läser innantill ovan så var det ditt enda exempel.

   Radera
  10. @Thomas Lindgren

   Ja, där var ju tanken att läsaren själv kanske kunde tänka på fler exempel på skattefinansierad kultur. Antingen genom att nyttja sin s k "allmänbildning" eller genom att t ex titta i stats- eller kommunalbudgeten. Säg till om du behöver mer hjälp eller förklaringar.

   Radera
  11. Ben Dover, det är inte konstigt att ifrågasätta PS budget. Orsaken är att man kan ifrågasätta ifall ren underhållning tillhr uppdraget.

   Det är inget socialt verktyg för allmänbildning som tex bibliotek.

   Och då har vi inte ens diskuterat huruvida PS är så objektivt som krävs. Det kan diskuteras, men min uppfattning att med få undantag är det hyfsat neutralt och har blivit bättre senaste åren.

   Radera
  12. "socialt verktyg för allmänbildning" - våga inte påstå att Läckbergromanerna som ligger och skräpar på vartenda bibliotek är bildande. Ska vi skära bort underhållningen i public service, varför inte också på biblioteken?

   Radera
  13. "Ja, där var ju tanken att läsaren själv kanske kunde tänka på fler exempel på skattefinansierad kultur. "

   Kanske är det rasistiskt av mig men du får helt enkelt vara lite tydligare i din kommunikation. Men oroa dig inte, det kommer med tiden.

   Radera
  14. "Orsaken är att man kan ifrågasätta ifall ren underhållning tillhr uppdraget."

   För att tillhandahålla bröd och skådepel måste man ju även budgetera skådespelen.

   Radera
 6. Bra skrivet - instämmer. Om vi någonsin får en ny regering - så kan man ju alltid hoppas att beslutet ändras.

  SvaraRadera
 7. Kan för övrigt meddela att i Tyskland, som ju anges som "ett Sverige för vuxna" av nån ressentimentskolportör i internetspissrännor, har en public service budget om ca 6 miljarder Euro, eller 60 miljoner kronor. Det är kanske 20% mindre än i Sverige.

  Brittisk TV-avgift är ca 150 pund, dock per hushåll. BBC:s budget är 4-5 miljarder pund.

  Jämfört med Europa är Sverige alltså ingalunda ett unikt fall på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du håller med om att vi gott kan reducera budgeten för PS.

   Radera
  2. Det kan väl vara fritt fram att diskutera vad som ska ingå i public service uppdrag. Sport t ex, är det verkligen ett allmänintresse?

   Radera
  3. Nej, sport är inget allmänintresse.

   Radera
  4. Sport är det enda allmänintresset.

   Radera
  5. 6 miljarder Euro blir knappast 60 miljoner SEK.
   Förövrigt så har UK inte enbart BBC som PS utan det finns även privata bolag som har ett visst PS ansvar.

   Radera
  6. Håller nog med om att sport kan vara allmänintresse, men de borde då lyfta fram annat än det som ändå uppmärksammas i kommersiella kanaler. Gör säkert feminister glada också dam idrott brukar ju ofta ha en betydligt mindre kommersiell bas

   Radera
  7. Nej det blir så klart 60 miljarder SEK, typ. Fel av mig.

   Radera
  8. Ben D! Tar du upp Tyskland!?! Har du blivit kapad av Bengt? :P

   Radera
  9. Moldavien - ett Sverige för vuxna.

   Radera
  10. Dom har trådbuss i Chisinau dessutom, och så hittade jag ett trevligt friluftsvaruhus där som var mycket likt Ge-Kås. Gefundenes Fressen för en sån som mig.

   Ursäkta, nu har jag en rättegång att sabotera :-) !!!!!! Stoppa Västlänken!

   Radera
  11. hahahahahaha vad jag har saknat dig! :) :) :) :)

   Radera
  12. Nej Ben har inte blivit kapad, dock är hans Mac adress likt någon annans, kanske ;-)

   Radera
  13. Inte så konstigt, jag skriver ju på din mammas wifi.

   Radera
  14. Molvanîa - A land untouched by modern dentistry

   Jag köpte boken. På reseavdelningen på Akademibokhandeln. De hade inte full koll.

   Radera
 8. TV skatten blir nog en ständigt återkommande valfråga.
  Antagligen till fördel för SD, så länge skatten finns kvar.

  SvaraRadera
 9. Som Gargamel skriver har detta sammanfattats på ett fint sätt av Henrik Jönsson.

  Jag bjuder på en länk åt bloggaren. Jag tycker det kan vara värt tiden att titta på. Ungefär samma argumentation som du själv för.

  Jag håller förstås helt med om att skattefinansiering är dumt, och precis som du säger kommer alla under 40 som inte tittar på TV att utstöta rejäla kraftvrål när deklarationen dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Jönsson utvecklar sin tankegång hos Navid:
   https://youtu.be/cSr8SSOE9ew?t=1507

   Radera
  2. Jag håller också med, varför ska som inte har TV betala för grannens Mello-intresse. Jag vill bara betala för de tjänster jag vill ha, lägg dessa pengar på människor som behöver dem bättre;integration,äldreomsorg, skola, sjukvård etc. För i slutändan är det detta det handlar om, dvs ställa "saker" mot varandra = fördelningspolitik

   Radera
 10. Jag har länge känt avsky för SVT på grund av deras oneutrala hållning och dåliga objektivitet. Att det nu ska skattefinansieras gör ju att denna avsky förs vidare på staten och alla partier/politiker som röstat för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge det är människor som producerar programmen så kommer det aldrig vara neutralt och oberoende. Finns en anledning till att tidningar är oberoende moderat eller oberoende socialdemokrat, så att läsaren vet vilken vinkel ledarsidan har. Sen är journalister enligt diverse tidigare undersökningar samt vissas erfarenheter (Josefsson, Ganman m.fl) V/MP.
   Tänk om PS hade varit tvådelat, en oberoende borgerlig och en oberoende socialistisk så hade dels man kunnat välja vilken indoktrinering man ville ha eller se båda och därefter bilda sig en uppfattning.

   Radera
  2. Hur tänkte du att man skulle ta reda på någons åsikter?

   Radera
 11. Apropå TV-inkompetens: När jag blev 2014 blev uppringd av Radiotjänst råkade jag säga att jag hade en dator som var konstruerad för att INTE kunna ta emot TV-program (t.ex. inget ljudkort). Eftersom jag erkände tillgång till Internet, tyckte de att det var samma sak som om att ha en dator som VAR konstruerad osv, så jag fick betala och ligga ute med pengar tills Luleå tingsrätt slog dem på fingrarna.

  SvaraRadera
 12. Jag gillar idén om att Public Service endast producerar innehåll som är icke-kommersiellt gångbart (plus nyheter) och sedan lägger ut för gratis nyttjande för vem som helst under CC licens.

  Idioti att låta dem producera drama, underhållning och annat som konkurrerar med kommersiella aktörer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför ska ett företag äga något som finansieras av skattebetalare med tvång?

   Radera
 13. Engström, det var länge sedan...
  Hur är det med dessa "personligheter" nu förtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag svara på, men det tänker jag inte göra.

   Radera
 14. Common people, på ett eller annat sätt ska kallaset finansieras av de arbetande människor. Kallar man det "Public service" avgift eller "Kompetensregn avgift" sak samma..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallar invandring för kompetensregn, kan själv inte stava till "kalas".

   Radera
  2. Nej men Bengt, du är så jävla sträng, slapna av lite då och då. Gör ett djuuuupt andetag;)

   Radera
 15. Det var en hoppfull text, tack för det!

  Det kommer bli kul att följa hur oberoende PS kommer försvara sitt beroende av statens våldsmonopol för att sprida sin dyngpropaganda. Vi kan nog se fram emot mkt bra satir över detta från den lilla, men inte obefintliga, fria delen av kultursektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla på Storbritannien, där har det alltid i modern tid varit ett straffbart brott att skita i TV-licensen. Har inte direkt sett några revolutioner eller upplopp pga det.

   Radera
  2. Kan ju bero på kvaliteten hos BBC.

   Radera
  3. Fler klagomål till granskningsnämnden per capita där än här tror jag.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. Sverjävännerna i SD var de enda som motsatte sig detta.

  SvaraRadera
 17. Generellt tycker jag förändringen är bra, om man ska ha en i princip obligatorisk avgift bör det vara en skatt. Tycker också att formen att beskatta hushåll är tveksam bättre att beskatta individer. Sen håller jag iofs med om att man både kan och bör skära i Public service, jag tror att rimligt är att minska till kanske 1 kanal + radio och koppla resten till abbonemang eller liknande hade man gjort det nu på en gång så kunde ju en del i Kiruna fått ta hand om en inte obligatorisk avgift

  SvaraRadera
 18. Vinnarna på den nyligen beslutade skattefinansieringen av PublicService är pensionärer, ensamstående, studerande och andra ur samhällets socioekonomiskt svagare grupper och bland förlorarna dem som inte överhövan behöver bekymra sig om någon hundralapp hit eller dit… samt naturligtvis de som tidigare fuskat med tv-licensen.
  I kommentarsfältet härovan överväger med vissa notabla undantag kritiken av Public Service och det föredras uppenbarligen att man själv väljer vad man vill ha och att det vettigaste därför hade varit att de varit betalkanaler som alla andra. Argumentet i sig är lättförståeligt om man samtidigt inser att det ofta framförs av människor som måhända av ett antal olika anledningar skulle tjäna mest på att Public Service försvann… uppenbarligen också samma sak vad gäller de offentligfinansierade allmänna folkbiblioteken i landet.
  Själv är jag av annan uppfattning … Även om jag till viss del kan instämma med Wilderäng i att det inte helt sällan kan finnas anledning diskutera programutbudet i Public Service.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är alltid så jävla välavvägd och återhållsam i dina kommentarer... En riktig mysfarbror. Du har säkert ett helt gäng lik under verandan eller jobbar som druglord på Darknet eller nåt.

   Radera
  2. Kan du utveckla vad de skulle tjäna på att PS försvann?

   Radera
  3. 1300 kr/år och person.

   Radera
  4. Ben Dover: Jag har kommit till den ålder och förhoppningsvis visdom då emotionella utbrott är ett passerat stadium och jag inte längre finner det lönt att vifta med med Maos lilla röda och gapa och skrika Östern är röd ... även om jag ibland innerst inne anser det skulle vara väl på sin plats!

   Radera
  5. Melmac: Min åsikt är den att det framgår underförstått i mitt inlägg. mvh

   Radera
  6. Du må kalla mig idiot, men jag tycker inte det framgår. Menar du att man skulle "tjäna" på att slippa betala 1308 SEK/år? Som sagt utveckla gärna, för det är inte helt solklart för mig vad du menar.

   Radera
  7. Melmac: Jag har inte kallat någon någonting och kommer heller inte så att göra. Dock är jag av åsikten att begreppet "tjäna på" inte under alla omständigheter alltid tvunget är att definiera i termer av kronor och ören.

   Radera
  8. @chief: Har du provat testosterontillskott? Om du inte hittar det på ditt lokala apotek så kan säkert Ben hjälpa till.

   Radera
  9. gbd crvx: Jag är folkbokförd för fyra barn, numera vuxna och välartade, samt i yngre dagar inträffade det att understundom bli involverad i ett och annat som på det yrkesspråk som den gången användes i undertecknads kretsar gick under namnet "första schappet utanför gaten" ... repris på dylikt undandbedes vänligt men bestämt!

   Radera
  10. Tänkte mest på frånvaron av emotionella utbrott.

   Radera
  11. gbd crvx: Jag kan försäkra Dig att sådant som utspelade sig på "första schappen utanför gaten" på den tiden det begav sig var emotionella så det både räckte och blev över .... 15-20 dygn till sjöss eller mer och sedan några pilsner och skarpingar det första som händer ... resten överlämnas till Din fantasi...

   Radera
  12. Du fick äntligen ligga med LEVANDE djur när du gick iland?

   Radera
 19. Eftersom ledamöterna i stiftelsen som ska förvalta SVT och SR inte bara utses av regeringen utan numer även har medlemmar som sitter i riksdagen kan jag knappast anse det vara oberoende.

  SvaraRadera
 20. Posten var bättre förr, innan bolagiseringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Posten var bättre innan de gick ihop med danskarna!

   Radera
  2. Posten var bättre när folk fortfarande skickade brev

   Radera
 21. Jag är anställd på ett företag som har radio-verksamhet, och lyssnade på radiochefen ganska nyligen. Vi värderar den kommersiella radiomarknaden till ca 1.2 miljarder / år (dvs i adsales etc).

  Det är ju en pott som alla aktörer delar på så att säga, vilket innebär att flera stora aktörer har radioverksamhet som kostar rätt mycket mindre än 1.2 miljarder årligen att bedriva.

  Nu är det ju en enorm skillnad på det komersiella utbudet (som i princip består av uteslutande formatradio) och den breda PS-utbudet. Men det känns knappast rimligt att SR ska kräva ca 3 miljarder årligen, det borde rimligtvis gå att banta den summan rejält och ändå avnjuta högkvalitativ public service.

  SvaraRadera
 22. Jag kan inte leva utan Texttv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otto Flick: Synnerligen väl balanserad kommentar i vilken instämmes helhjärtat!

   Radera
 23. Vore intressant att senare se siffror på om tv-försäljningen ökade när alla ändå betalat för att kunna se på tv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha hankat oss fram med 42" monitor (utan tv-mottagare och därmed inte betalat avgiften) kommer hushållet snarast införskaffa en 60"+ TV den 1:a januari.
   +1 TV såld alltså.

   Radera
 24. Själv blir jag allt mer lockad av nattväktarstaten för varje dag jag arbetar inom offentlig sektor. Utför mitt jobb så gott jag kan men inser att jag tillför nära noll till den totala välfärden.

  SvaraRadera
 25. Jag ser deras oifrågasatta finansiering som växande tumör. Go for it!!!

  Vad gäller samhällsinfo finns andra, sämre än medelmåttiga bolag vilka kan föräras tvånget att informera sina lyssnare och folket när nöden kallar.

  I dagens läge konkurerar public service ut potentiellt seriösa producenter. Regionalradion verkar vara viktig för vår 60+ populationen. Programledarna är omtyckta mm. Jag tror de kan stå på egna ben.

  Jag själv törstar efter ett seriöst radioföretag som erbjuder produkter som är producerade med lite mer respekt för konsumenten, stimulerande musik som ej går på repeat eller är urvald på grund av kulturmarxistisk korrekthet.
  De kan "headhunta" personal från t.ex. Kvartal... Vissa där har nu både erfarenhet av både PS och privat produktion. Navid Modiri har vaknat ur sin åsiktskorridorskoma och gör numer intressanta terapeutiska samtal.

  SvaraRadera
 26. SVT/SR är inte ett vuxendagis - det är statens (=socialdemokratins) tankekontrollmekanism. Med egna grundlagar, eget rättsväsende och numera egen beskattningsmöjlighet är public service vår tids katolska kyrka - med juridik, pengar och ideologisk makt över stora delar av Sverige. Det är oerhört mycket pengar som skall håvas in från skattebetalarna för att finansiera undertryckandet av fri information och fri åsiktsbildning.

  SvaraRadera
 27. Jag fick hem som det stod "samhällsinformation" ang den nya radio och tv avgiften i dag. Det känns olustigt att man hunnit skriva ihop och distribuera tryckta papper om detta så snabbt efter omröstning. Känns förutbestämt

  SvaraRadera
 28. Vet man om det kommer att specas på deklarationen??? Isåfall blir det revolution som bland de under 30. Om inte specas utan går in under den allmänna skattebeloppet så har ju SVT gjort jackpott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt kommer det specas som egen utgift (likt begravningsavgiften). Preliminärskatten kommer bli lite högre, och när man deklarerar kommer det tydligt framgå hur mycket "public service-avgift" som betalats.

   Håller med om att det kommer bli reaktioner när folk fattar detta (dvs senast våren 2020 när deklarationen för 2019 ska lämnas in).

   Radera
 29. Skriv under! https://www.skrivunder.com/riv_upp_skattefinansieringen_av_public_service

  SvaraRadera
 30. Vill återigen påminna om att jag idag 2018 - aldrig haft så många billiga HD kanaler via den nya poppisflugan IP TV ca 9000 kanaler från hela jorden för bara 200 kr per år .

  Detta är enklare än under 1990 talets satellit piratkort, som inte längre fungerar.
  Och jag har också annorlunda USA versionen av CNN reklam samt den sedan länge förbjudna Fox News.
  Även SVT finns med i detta paket och alla lokala kanaler samt Norska och Nordiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte lite 90-tal och hålla på med pirat-TV etc.? Fattar inte vad som är så fantastiskt! Menar du fullaste allvar att du tittar på alla 9000 kanaler?

   Testade IPTV-King efter tips från en kollega, maken till skit kvalitet har jag sällan skådat! De få kanaler (T.ex CMore) som hade 1080p hackade och hade sig. resten var uppskalad SD och 720p. På en 55" så ser det inte bra ut alls.
   2000 av kanalerna var piratkopierade filmer som streamades samt drygt 6500 kanaler från andra världsdelar som givetvis då inte hade text och eftersom de sällan pratade engelska var det ganska ointressant. Dessutom, den enorma valfrihet gjorde att man inte orkade plöja igenom det hela.

   Så, jag fattar inte vad som är så fantastisk!

   Radera
  2. Vad är så fantastiskt med det? 9000 kanaler? Tittar du på alla?
   Det är pirat-TV oavsett så ganska mycket 90-tal över det ändå!

   Testade IPTV-king efter tips från en kollega, maken till skitkvalitet har jag sällan skådat. CMore som skulle var i 1080p hackade och var grynigt, SVT var uppskalad SD och 720p. Det syns tydligt om man har en större skärm!

   Radera
 31. Jag tycker det är OK att alla betalar för Public Service, även de som likt Wilderäng inte tittar. Vi som aldrig kan köpa en elbil, får ändå vara med och subventionera gratiselen i Teslas laddstolpar. Ler i mjugg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elen i Teslas laddstolpar betalas av Teslas kunder. Ingen annan.

   Radera
 32. Det vore intressant om typ allt skattefinansierat hade en egen skatt. Varför ska det vara en speciellt namngiven skatt? Det öppnar ju verkligen upp för debatt.

  Tänk om man på lönebeskedet såg uppspaltat public service-skatt, skolskatt, sjukvårdsskatt, vägskatt, äldrevårdsskatt, barnafödandeskatt, kollektivtrafikskatt, integrationsskatt, riksdagsskatt, tjänstemannaskatt, rättsväsendeskatt etc. Vad roliga debatter vi skulle ha!

  SvaraRadera
 33. Jag fattar inte vissa människor hat mot SVT? Deras program har ju för det mest väldigt hög kvalitet, även så klart allt inte intresserar mig. Rapport och Aktuellt är väl överlägset vad gäller nyhetsrapportering, tillsammans med TV4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kan vara så att inte alla uppskattar att under hot om våld tvingas betala för fiendepropaganda och fördummande skräpkultur. �� Samma hat finns inte mot TV4, som innehållsligt är likt statstelevisionen, men vars finansiering är grundad på samtycke.

   Radera