Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-10-07 16:43

Vi lever i framtidsdystopin

Så här är 2018 så lever vi i den framtidsdystopi som exempelvis 80-talets cyberpunk-romaner målade upp. Samtidigt utspelar sig delar av George Orwells 1984 hos flera av världens största diktaturer, men så raffinerat att inte ens Orwell kunde se det framför sig. Och alla gånger man som yngre skakat på huvudet över hur världen kunde gå mot fascism, nazism och andra världskriget, så inser man hur vi allt snabbare faller ner i samma hål just nu. Och det utan att det verkar finnas några goda krafter kvar, som kan göra motstånd.
Övergiven svensk industrilokal.
Dystopi är något jag som författare är fullständigt urless på att höra. Det sägs att jag är en författare av dystopier, men det är aldrig något jag själv kallat mig utan är ett uttjatat och okunnigt begrepp som används slentrianmässigt numera. Dystopi är ett tillstånd, en plats i tid och rum. Jag skriver romaner om händelser, alltså rörelse och förändring, inte några lägesskildringar eller guideböcker.

På 80-talet gjorde den nydefinierade cyberpunk-genren stort intryck på mig, där William Gibsons Neuromancer väl är ett av de mest framstående verken, fram tills genren dödades av min absoluta favoritförfattare Neal Stephensons Snow Crash.

Generellt beskriver genren ett uppkopplat framtidssamhälle, där demokratin är satt på undantag, där alla ständigt är uppkopplade mot ett globalt datornätverk, och där enorma megacorporations är de verkliga härskarna i världen. Demokratin har fått backa för korporativism och fascism. 

Cyberpunkvinkeln är oftast (uteslutande?) från samhällets bottenskikt eller det svarta illegala ekonomins skuggsamhälle. Så det kanske verkar lite dystopiskt, men de stora massorna har förstås ett fantastiskt välstånd ur 80-talsperspektiv. Teknisk utveckling sker inte utan tillhörande ekonomisk tillväxt, vilket förstås leder till ökat välstånd.

Så här sitter vi nu.

Ständigt uppkopplade.

Vi umgås över ett datornätverk istället för att träffas i verkligheten.

I Walter Jon Williams Hardwired sprider man desinformation för att krascha aktiekursen i ett bolag, och kunna ta över det.

Pengar kan med ett klick på en mobil enhet flyttas tvärs över hela jordklotet på bara sekunder.

Jättebolag som Facebook och Google (Alphabet) kontrollerar och styr vad vi kan och får se, och är på många sätt mäktigare än stater.

Information har blivit en handelsvara.

Allt fler människor har cyberinplantat. Exempelvis pacemakers, men också hörselproteser, även om det mesta av det som i litteraturen sågs som sådant som skulle byggas in i människokroppen istället hittas på våra handleder eller framför allt på våra smartphones. Andra har börjat operera in NFC-chip för att med handen kunna öppna exempelvis lås. Man kan få ett mikrochip inskjutet under huden som portionerar ut preventivmedel, men också andra mediciner. Protestekniken kan delvis nästan helt ersätta vissa förlorade kroppsdelar idag, med hyfsad bibehållen livskvalitet.

På teve har vi dokusåpor av allt mer skruvad karaktär. 90-talsdystopifilmer som särskilt Ed TV eller något mer skruvat The Truman Show har i princip blivit verklighet.

Brottsligheten har flyttat ut på datornäten istället för i verkligheten.

Exemplen är så många fler. Designerdroger. Terrorism. Cyberkrig. Tiggare på gatorna (även om de inte är svenska). Informationskrigföring. Överbefolkning. Accellererande miljöproblem. Resursbrist.

Men det slutar inte där.

I Kina överträffas just nu George Orwells 1984. Automatiserad ansiktsigenkänning körs på övervakningskameror och även polisens bärbara kroppskameror. Man kan hitta personer - framför allt dissidenter - när som helst. 

Och i diktaturen Ryssland ska nu motsvarande system införas på kollektivtrafiken, med ursäkten att ansiktsigenkänning ska användas för att automatiskt ta betalt. Men det kommer förstås inte bara användas för att ta betalt i diktaturen.

I många länder övervakar myndigheterna och avlyssnar Internettrafiken. Mot detta krigar cyberkrigare med krypton.

I Sverige står regeringsfrågan mellan att bilda regering med kommunistpartiet eller ett parti med rötter i nazismen. Om du sagt det för tjugo år sedan skulle du blivit utskrattad - aldrig att V ens skulle övervägas att släppas in i en regering. Och att ett parti grundat av nazister skulle övervägas att avgöra regeringsbildningen fanns inte på kartan.

När jag var ung hade jag svårt att förstå hur man kunde låta fascismen i Italien och dess socialistiska kusin nazismen i Tyskland ta makten, eller för den delen Franco-regimen i Spanien. Men allt sådant kommer glidande dag för dag. Även på 30-talet levde man bara en dag i taget, precis som nu. Det är först efteråt man kan betrakta det hela i en historiebok och inte förstå hur det kunde ske.

Och där är vi nu. Högerextremismen, vänsterextremismen och populismen är på väg framåt starkt i allt fler länder. Det verkar inte finnas några egentliga motkrafter. Till och med USA är på väg ner i fascism, och kommer inte denna gång stå som frihetens fyrbåk och världens räddning. Det är svårt att se hur utvecklingen ska kunna vändas, utan att allt först eskalerar hela vägen till krig. Och inte ens då finns det inte längre några goda krafter som kan rensa upp. Vem skulle det vara? Trump? Kina? Putin? Samtliga äkta framtidsdystopier. Nej, skränvänstern är inte några goda krafter och har inte någon makt att stå emot något, samt erbjuder inte ett bättre alternativ. Det enda som kan stoppa utvecklingen är rimliga, anständiga, vettiga människor, och de blir allt mer marginaliserade i en värld där det gäller att skrika så högt och orimligt som möjligt.

Men vi har förstås aldrig haft det så bra som nu materiellt och ekonomiskt. Men det hade man inte heller haft på 30-talet. I vår värld av evig tillväxt får vi det alltid bättre i median eller medel. Men när man inser att vi nu lever i framtidsdystopin och är rädda för att förlora det vi har och hellre vänder oss till fascism, kommunism och populism.

Så välkommen till framtidsdystopin. Så många av farhågorna ur science fiction-litteraturen har besannats. Men välbeställd medelklass har förstås aldrig haft det bättre. Och vill inte förlora detta på anständighetens barrikader.

Vi får trösta oss med att det fortfarande kan bli värre. Mycket, mycket värre. Läs en bok eller prata med någon av de sista i livet, som var vuxna under andra världskriget. Var du 20 år gammal 1940 är du 98 år nu. De sista vuxna vittnena är snart borta, även om barnets perspektiv kommer finnas kvar några år till. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Du skulle gärna så småningom kunna posta gästinlägget jag skickade dig. Men ha ingen stor brådska, för jag bearbetar fortfarande slutet.

  Du talar förvisso i tämligen hög grad om andra saker än jag nämner i mitt presumptiva inlägg. Diktaturhotet är ganska avsevärt. Tankarna kan ledas till ett antal av Uppenbarelseboken dystra framtidsförutsägelser.

  Framtiden blir enormt spännande, med stora hot men också riktigt spännande nya möjligheter. Jag har tjatat en gnutta här på bloggen om ekosocialliberaldemokrati, men börjar nu också prata om en socialliberaldemokratisk ekologism, vilket jag tror kunde utgöra en bra bas för framtiden.

  SvaraRadera
 2. Populism? Att se till vanliga hederliga människors rädsla och bekymmer? Är det ett problem? Populism har beskrivits som folks bekymmer angående migration, som du själv skrivit mycket om på denna blogg? Eller hur du själv skrivit klagandes på status quo med (S) vid makten för evigt. Hur ska du ha det?

  Pendeln håller på att svinga tillbaka från en vänsterextrem trend till en mer konservativ trend. Det är okej. Trump kommer fixa Kina, Ryssland, Silicon valley företagen, migrationen, och USA kommer leda oss ut till stjärnorna i sinom tid. Så ta det lugnt, du lever i en av de stor omvälvningarna i mänsklighetens historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Populismen som nu råder kallas just populism i och med att den spelar på människors rädslor utan att ha några fungerande lösningar. Var är Trump's satsningar på tex utbildning? Utbildade människor är mindre rädda än outbildade. Men det är ingen quick fix och således ointressant för en populist.

   Sedan finns det ingen anledning att tro att historien inte kommer upprepa sig. En allt mer accepterad extremism kryddad med populism har historiskt lett till fatala krig på europeisk mark. Den utvecklingen måste bekämpas nu. Alla som istället driver på den rådande extremismen är mer än lovligt naiva. Så har Sverige inte heller varit mer än perifert drabbade av krig på flera generationer. De flesta utbildade människor kan ändå relatera till vad krig i Europa eller i Sverige leder till och kan då se dessa strömningar. Outbildade människor eller människor somsav andra anledningar är om okunniga om politik, samhälle och historia har svårare att sätta det nuvarande samhällets utveckling i en kontext där de kan dra slutsatser om vad deras handlingar idag riskerar att leda till flera år eller decennier framåt i tiden.

   Radera
  2. Jag tror att historien upprepar sig. Gång på gång. Man kan utöva teknisk analys även på humanhistoria.
   Jag tyckte och också talade om redan på tidigt 90-tal krafter/motkrafter. Pendel/motpendel.
   En vänsterextrem trend som bygger upp en högerextrem motkraft. Driver man ex invandring/integration för hårt så måste man förstå att motkrafter byggs upp. Annars är man dum eller naiv. Det är ju detta som sker.
   Finns även andra kontroversiella frågor och strömningar som hänger samman.

   Radera
  3. Den rådande invandringspolitiken stöds av de borgerliga partierna och svenskt näringsliv. Påståendet att de senaste årens invandringspolitik enbart skulle vara ett vänsterprojekt är helt enkelt inte sant.

   Radera
  4. Re. James
   "Vilket svammel. "Spelar på folks rädsla"
   Du menar som alla de som skrämmer med att "30-talet kommer tillbaka"?Inga fungerande lösningar? Tycker du nuvarande lösningar fungerar? Är det inte ok att vara rädd för utvecklingen när Sverige t.ex. har nästan flest våldtäkter per capita I världen? Absurt att utmåla helt självklara lösningar som populism.

   Radera
 3. Så länge konjunkturen är stark så kan de flesta problem sopas under mattan, men det kommer bubbla upp när konjunktur och bopriser viker nedåt. Då blir det mindre mysigt och då kommer populismen få ny växtkraft.

  Den sk högerextremismen/populismen uppstod inte i ett vakuum utan är väl en motreaktion från de människor som inte upplever att de blir lyssnade på av "etablissemanget". De politiker som under lång förde en migrationspolitik som en majoritet av befolkningen inte ville ha borde fundera på sitt eget ansvar nu när draksådden ska skördas. Men i landet utan ansvar så är det ju lättare att från den dyra villan peka finger, förfasa sig och ägna sig åt klassförakt.

  SvaraRadera
 4. Min tanke: Om man följer ditt schema Lars att någon ska gå före så som USA under andra världskriget, borde inte Indien ligga gott till gentemot Kina et al?


  Snart världens största befolkning (och yngre än kineserna) dvs världens blivande största marknad. Mångkulturellt land (även om hinduismen är ledande är den muslimska befolkningen signifikant stor, och utöver det inflytande från buddism och gamla animistiska religioner plus kristendomen i modern tid) liksom en mångfald av språk där engelskan används för att vara del av omvärlden och internt som ett sorts "överspråk". En kultur många finner attraktiv i allt från mat till filosofi och filmer (Bollywood). Har dessutom skapat ihop ett enormt utbildningsväsende på alla nivåer och med alla kvalitéer (enormt ojämlikt fördelat förvisso men kan alltid förändras) och tar sig mer och mer in i IT-branschen. Man har relativt lite av arv från den tunga industrin.


  Jag är väl medveten om landets nuvarande brister (och i princip militära spänningar mot alla grannländer utom Bangladesh). Men en snarlik uppställning hade man kunnat göra över USA under tiden 1870-1940 minus de militära spänningarna (vilket inte hindrade USA från att både nå Wilsons fjorton punkter och bli en inspirationskälla även för arbetarrörelserna - Kolla upp August Palms skildring som överlag är rätt lyrisk om USA gentemot det gamla Europa: http://runeberg.org/palmtrip/ ). Och där fanns resurser till att snabbt ställa om allt på krigsfot efter 1941 vilket borde kunna gälla även Indien i ett skarpt läge inom en snar framtid (inte nödvändigtvis krig så mycket som exv. enorm miljökatastrof skulle inträffa).


  En annan fördel Indien: I och med att man inte har samma imperialistiska ambition som Kina (iaf inte ännu...) eller försöker föra reaktiva arriärstrider (Ryssland idag) har Indien inte lika dåligt anseende globalt heller (minus mot Pakistan och Kina dock, liksom i viss mån mot Myanmar. Samtidigt borde det finnas möjligheter till någon sorts försoning och framsteg eller arbetssätt iaf gentemot Pakistan men jag kanske bara är litet naiv här).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indien må ha en liten och välmående växande medelklass, men i större delen av landet är det en sådan misär och fattigdom att man inte kan fatta det. Än mindre kan förstå hur de lyckas förbli hyfsat demokratiska.

   Radera
  2. Indien knappast demokratiskt i vår mening. Korruptionen kortsluter demokratin i vanliga människors vardag. Likadant som i de flesta asiatiska länder.

   Radera
  3. Min tanke var inte att Indien skulle bli en ledande makt i morgon utan snarare med en generations sikt (fr.o.m. 2030-2040 ungefär).


   Visst finns det mycket misär fortfarande, och ändringar i materiell standard fördelas ganska ojämnt. Skulle tippa på att fler indier har tillgång till telefoner än säkra toalettmöjligheter just nu. Förhoppningsvis kan exponentiell tillväxt på det här fältet bidra till att den typen av grundläggande fattigdom försvinner.

   Radera
  4. Livs Farfar: Det är i så fall bättre om mutpengarna återinvesteras på hemmaplan än sätts på bankkonton i skatteparadis.


   I princip alla utvecklade länder i världen har sin historia av korruption. På Bellmans tid köptes ämbetsmännen och riksdagsledamöterna hej vilt här i Sverige. Inget jag hurrar över eller stödjer alls men om det kanske är oundvikligt i ett visst skede är det viktigare att mutorna går till någon produktiv verksamhet (vägar, företag etc).

   Radera
  5. Indien har fler universitetsutbildade än vad Sverige har befolkning totalt. Redan för tio år sedan hörde jag siffran 30 miljoner. I dag har de antagligen fler tekniska ingenjörer än vad Sverige har befolkning totalt.

   Ännu en gammal siffra: Kina utbildar 300000 tekniska ingenjörer per år. Kan vara uppe i en miljon om året nu...

   Radera
  6. Ständigt detta tjat om "ingenjörer" och "universitetsutbildade" i Kina och Indien. Det håller inte universitetsnivå bara för att någon kallar det för universitetsexamen. Som att det inte skulle vara någon skillnad på utbildningskvalitén på Harvard, Yale, UoC och Högskolan i Borås eller Högskolan i Jönköping. Allt är ju universitet så det är ju helt likvärdigt.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 5. Något annat, förutom att ingen av världens nuvarande ledare har några egna avskräckande minnen av andra världskriget, är nog att många av dem dessutom inte har egna barn (Macron, Merkel) vilket antagligen gör deras planering av framtiden mindre ansvarsfull, medvetet eller omedvetet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant vinkel. Lägg till Theresa May, Stefan Löfven och säkert nån till ute i Europa.
   Omvittnat hur annorlunda folk tänker utan arvingar i maktåldern.

   Radera
  2. Kanske krävs det att man är karriärpolitruk numera för att nå makttoppen, och då blir det utan barn?

   Radera
  3. Ditt resonemang stämmer inte Observer. Det är ju Merkel och Macron som genom att stödja sig på forskning och vetenskapliga data planerar för ett framtida Europa.
   Jimmie Åkesson har barn men struntar uppenbarligen i vad nationalekonomer, demografer och de som forskare inom samhällsvetenskaperna påstår om framtiden.

   Radera
  4. @Olle
   Jimmy struntar i vilka lögner globalisterna trycker ut och ser bla annat istället till hur det faktiskt ser ut i de länderna där de flesta invandrarna kommer ifrån.
   Det kan du också göra, vill du att det ska se likadant ut i Sverige?

   Radera
  5. Sverige har ju blivit ett rikare och tryggare i takt med att andelen svenskar med invandrarbakgrund ökat. Du verkar ha missat det Kalle7.

   Radera
  6. Olle, Sverige är inte ett rikare land bara för att vi ökat våra privatskulder med tusentals miljarder. Hur tänkte du nu? Du vet att bara för att du tar två miljoner i lån till en villa, så är inte du rik. Sverige har inte blivit rikare, tvärtom.

   Radera
  7. Olle: frågan är om man skall tacka analfabeter och hedersvåldare för detta?

   Radera
 6. SD har inga nazistiska rötter. En lögn blir inte mer sann av att upprepas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske förväxling med c som ju har antisemitiska rötter.

   Radera
  2. Ja, så kan det vara. Ett kännetecken på antisemitism är också att man kommer med ogrundade nazistanklagelser.

   Radera
  3. Ironiskt inlägg?

   Gustav, kan du inte i ditt inlägg ta med namnen på grundarna till SD samt de iiförsta partistyrelsen. SD själva har inte ett ord om sin historia med på sin hemsida för då hade det varit tydligt vilka band som 1988 fanns med nazister. Namn som Leif Ericsson, Anders Klarström, Sven Davidson, Johan Rinderheim, Ulf Ranshede, Gustaf Ekström, Gösta Bergqvist och Fritz Håkansson hade då dykt upp. Alldeles utmärkta representanter för svenska nazister på 40-talet hela vägen in på 80-talet.

   Vilka är det som du menar som var med och grundade partiet och inte var nazister? Några namn du vill dela?

   Radera
  4. Expressen avslöjade några veckor före valet hur personer som kandiderade för Sverigedemokraterna i kommun och landstingsvalen spred antisemitiska konspirationsteorier och hånade Förintelsens offer. Anna Hagwall som representerade Sverigedemokraterna i riksdagen uteslöts 2016 efter at ha gjort flera antisemitiska uttalanden.
   Listan kan göras nästan hur lång som helst men faktum kvarstår. Sverigedemokraterna är fortfarande ett parti fyllt av antisemiter och rasister.

   Radera
  5. @Olle Andersson Det är även V, MP, S, M och C (har inte hittat så mycket från L och KD dock) Eller menar du att alla islamister de haft över tid som samarbetat med hatpredikanter inte har något inflytande?

   Radera
  6. Deras inflytande går inte att jämföra med hur det ser ut inom Sverigedemokraterna. Du har ju uppenbarligen inga konkreta exempel att stödja ditt påstående medan jag kan räkna upp en mängd antisemitiska uttalanden som går att knyta till Sverigedemokrater. Även på riksdagsnivå.

   Radera
  7. I princip hela Socialdemokratiska partiet kan ses som en antisemitisk och Israel-hatande kampanjorganisation medan SD är det mest Israel- och judevänliga partiet i Riksdagen.
   Får inte riktigt ihop James och Olles argumentation ovan. Tror ni på riktigt att SD vill utrota judar?

   Radera
  8. Carmania: antisemitisk och israel-hatande är inte samma sak. Glöm aldrig det. Israel och dess beskyddare brukar dock spela på att jämställa dessa så fort någon kritiserar israel för något.

   Med det i åtanke vari ligger det antisemitiska i sossarna?

   Radera
  9. Socialdemokraterna är väl de mest judefientliga partiet i Sverige?
   Men det förstår man inte om man är indoktrinerad sen barnsben

   Radera
 7. Se också Walter Jon Williams' This is Not a Game / Deep State / The Fourth Wall; han klagade vad jag minns på hur samtidshändelserna kom ikapp hans böcker medan de var under utgivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte läst Williams på länge. Köpte The Praxis, har inte rört honom sedan dess.

   Radera
 8. Anständig. Kanske bara ett annat ord för politiskt korrekt?

  Rimliga, anständiga, vettiga människor. Till skillnad från orimliga, oanständiga och ovettiga människor. Hur vet man vilka som är anständiga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. S håller på kapar ordet anständig medialt. Är det det du menar?

   Radera
  2. Nje, vår bloggare körde också ju en anständighetskampanj i valet. Var S anständigt? Onekligen, S kommunicerar att de är anständiga är det ju så.

   Människor funderar kanske inte så mycket på historien, vad skulle vara anständigt i olika tider, vilka skulle vara civilisationens väktare?

   Radera
 9. Det här är nog ett av dina bästa inlägg. :)
  Håller med.
  Var väldigt passande att medan man läste lyssna på Pink Floyds skiva "Wish you where here".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig Teheimar. Ska nu lyssna på Pink Floyd som jag gillar. Tycker denna artikel är strålande.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. "ett uttjatat och okunnigt begrepp som används slentrianmässigt numera."

  Lite det jag tänkte om nazism och rasism. Nu är man rasist ifall man är emot outbildad invandring. Det spelar ingen roll om "nazistens" eller "rasistens" bästa kompis har kolsvart hudfärg, gillar hen inte "ekonomiska flyktingar" så är hen rasist.
  Löjligt nog så är man även "rasist" om man är emot religion, men bara muslimsk sådan, är du emot kristendomen så har du ju sunt förnuft. Sunt förnuft är förlegat.

  SvaraRadera
 11. Samhällets ryggrad: "rimliga, anständiga, vettiga människor, och de blir allt mer marginaliserade i en värld där det gäller att skrika så högt och orimligt som möjligt". Spot on. Och det är dessa människor som i alla hittills fungerande samhällen förväntas fortsätta vara rimliga, anständiga och vettiga och samtidigt trampas på och sugas ut av nyadeln, politikerna. Tragiskt är bara förnamnet.

  SvaraRadera
 12. Bloggaren bör fundera lite över gränsdragningarna för extremism i fråga om människosyn, på vardera sida.

  Jag ser ett vänstervansinne som driver folk åt höger, högern behöver bara öppna sina dörrar och säga "titta på vansinnet".
  De få högerextrema vi har hymmlar/relativiserar inte bort sin extremism inte ens framför kameror eller polis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare globalister och nyliberaler som drivit folk till galna (höger)nationalister. Finns inget alternativ till vänster.

   Radera
  2. Nej. Olika folkrätter är numer rätt oviktiga, det som så många låg i så hårt för. Istället är det det praktiska imperiet som gäller.

   Radera
 13. Vägen Till Träldom av F.A. Hayek, pristagare i ekonomi till Nobels minne.
  Tycker jag förklarar en hel del av dagens skeenden.

  SvaraRadera
 14. Yep, civilisations höjdpunkt var ca år 2000. Nu väntar bara nedgång, förfall, kris, och problem. Snart är oljan slut, och det finns inga tecken på att utsläppen kommer att minska eller att någon global klimatöverenskommelser kommer att gälla. Full fart in i kaklet som någon sa nyss. Mer kaos och konflikter.
  Sverige hade ju tidigare trots allt ett ganska bra läge, mkt vattenkraft & kärnkraft & utrymme osv, men pga EU och massinvandringen så har läget här försämrats rejält - kostnader och brott ökar, tilliten försämras, samhället faller isär --- Ska nog flytta till Island ---

  SvaraRadera
  Svar
  1. Afrikas överbefolkning kommer leda till en humanitär och ekologisk katastrof. Anständiga människor som Lars borde ta tag i detta problem i stället för att fantisera om Nazister och Lisbeth Salander.

   Radera
 15. För att parafrasera Douglas Murrays oro: "att när vi just har löst den sista HBTQ-frågan i Väst, vänder vi oss om och ser att Kina har skapat den första totalitära AI-staten".

  Det är dags för oss i Väst att ta oss samman, för tribalismen splittrar vår civilisation, och vi har enorma utmaningar framför oss.

  Kulturmarxisterna, postmodernisterna, den socialliberala PK-eliten, kort sagt hen-vänstern bär det yttersta ansvaret för tribaliseringen och är de som måste ge vika först, ifall det här ska lugna ner sig. Pseudoideologin som går ut på att vita män ska ge vika åt andra intersektionella grupper, fungerar inte eftersom en betydande del vita män har börjat spela identitetsspelet för att vinna istället ("play to win" istället för "play to lose").

  Vänstern har gjort ett massivt misstag genom att leda samhällsdiskursen till att börja identifiera oss som tillhörandes olika grupper, istället för att låta abstraktionsnivån ligga på individnivå.

  Men liberalismen de senaste åren har inte varit mycket till hjälp heller, med sin övertro till öppna gränser och migration. "I varje invandrare finns det en svensk som vill komma ut"-tänket fungerar ej.

  Vi behöver återetablera ett fritt och öppet Väst, men där västerländska värderingar gäller och den kollektiva gruppen är "européer" i dess mer traditionella bemärkelse. Närmare tänket vid 1900-talets slut och mindre humanglobalistiskt flum och destruerande mångkultur (läs: islamism). Annars är jag rädd att vi kommer vara allt för splittrade för att kunna bemöta formidabla hot från blocken/blocket Kina-Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka "Västerländska värderingar" tänker du på W.Rosso? Antisemitism, dyrkan av auktoritära ledare, kommunism och nazism är några av den Västerländska civilisationens hörnstenar.

   Att vi skippat den skiten kan vi tacka just liberala tänkare eller de du kallar PK-eliten!

   Radera
  2. Om du Olle läser kommentaren från Rosso en gång till och ser dig om i världen kanske du inser att det Rossö syftade på varken är perfekt eller ett paradis men att alla andra provade alternativ runt jorden totalt sett är sämre, trots vår ibland trista historia som du berör. Att kalla de farsoter som du listar upp för just hörnstenar är helt enkelt fel, punkt. Ovanligt korkat skrivet tom för att vara från dig.

   Radera
  3. Olle du är otroligt tröttsam. Du saknar en trovärdig verklighetsuppfattning men mest troligt vill du bara göra läsare förbannade.

   Radera
  4. Olle, då blir det ju svårt att haussa ngt annat än extrem finansism.
   Annars hatas semtiter. Ledare dyrkas. Kommunism och nazism dras fram, faktorer från en svunnen tid där massan industriarbetade och var ganska utbytbara men ack så nödvändiga.

   Radera
  5. Intressant, men hur skapar man ett europeiskt samhälle när så stor del av det inte är europeiskt längre?

   Radera
 16. Glöm inte de globala miljöproblemen som sopas under mattan och viftas bort som svammel från något så hemskt som fakta och forskning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det ligger till med vetenskapligheten kvittar, eftersom de som förvaltar narrativet siktar på destruktiv signal-sekterism framför positiv lösningsorientering.

   Radera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Vi har aldrig haft det så bra som nu och är världens 17:e rikaste land. Tänk om det går fullständigt snett och vi rasar ner till 18:e eller ännu värre?
  Det folk är rädda för är inte att förlora det de har utan att de inte längre känner sig säkra på att få det ännu bättre till pensionen Tänk om inte tillväxten fortsätter i samma takt? Då måste vi ge oss på de skyldiga, invandrarna, tiggarna, homosexuella eller de riktiga skurkarna - sjukskrivna!

  SvaraRadera
 19. Eric Blairs 1984 finns och frodas i Sverige 2018 ochså, men i en mer förfinad och subtil form. Slaveri och åsiktsförtryck har förfinats under årtusendena, men principen är den samma.

  SvaraRadera
 20. Dessa världsliga frågor är mycket enklare att hantera om man helt enkelt accepterar att man inte kan göra ett skit åt all idioti och således ger själva fan i allt och alla, istället lägger man krafterna på det som är viktigt, en själv, ens familj och ens nära bekanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så resonerar en riktig man!😶🙄😫

   Radera
  2. Tim
   Ja, så tycker jag med. Jag är inte riktigt framme, men jag jobbar på det.
   Att som en del, posta långa inlägg om ekosocialliberalism, hjälper inte. Det är typiskt vänsteravskräde att försöka tvinga andra att hoppas på en fantasiframtid som aldrig kommer att inträffa. Nä, jag ska köra bil med stor ganska ineffektiv motor, äta blodigt nötkött, flyga mycket och skratta tills jag blir gammal.

   Radera
  3. Jo, men B.B, du blir ju lite bebis roslund...
   https://www.metro.se/artikel/emilie-ebbis-roslund-varf%C3%B6r-ska-vi-bry-oss-om-milj%C3%B6n

   Para detta med miljöpartister, olika ekonomer, beslutsfattare, forskare, osv som tilldelas av.. ja..nån...

   Radera
 21. Eric Blair (George Orwell) var en del av underrättelsenätverket i England innan/under och efter kriget till hans död 1949. Han var ingen profet som kunde se in i framtiden, utan han hade läst "the grand plan" och gjorde planen offentlig (i pseudonym och i fiktiv form), men det räckte för att han skulle dö i TBC vid 46-års ålder 1950 (det fanns antibiotika då, så han borde klarats sig). Skumt va?

  SvaraRadera
 22. "I Kina överträffas just nu George Orwells 1984. Automatiserad ansiktsigenkänning körs på övervakningskameror och även polisens bärbara kroppskameror. Man kan hitta personer - framför allt dissidenter - när som helst."

  Där har du information för minst 50 blogginlägg. Social scoring (som Kina börjat med) kommer till Väst vilket år som helst nu. Serien Black mirror (Netflix S3E1, https://tinyurl.com/ycb6er8d) kommer bli verklighet i Sverige snart också (finns redan i kina).

  Vi får hoppas att Riksbankens E-krona kommer före Rothschild-dynastins avskaffande av kontanterna i Sverige.

  Det är lite som att, om man inte hittar ficklampan i tid (eller har för dåliga batterier) och du är för långt in i tunneln så kommer du inte hitta ut.

  Sverige har troligtvis redan passerat PONR, men det är värt att nämnas ändå.

  SvaraRadera
 23. Tack för ett riktigt bra inlägg Lars!

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Vi har redan social scoring i väst, skillnaden är bara att systemet inte i lika hög utsträckning kontrolleras av staten och att den baserar sig mer på pengar som signal för status. En hyresvärd eller arbetsgivare kan enkelt se din inkomst, vad du äger, prickar i brottsregister och hur du för dig på sociala medier. Det fungerar förmodligen oftast men alla som inte passar i mallen (tex folk som inte ännu tjänar pengar på sin passion) hamnar i kläm eller klassas som icke önskvärda. Vårt system kontrolleras allt mer av teknikmonopol och kom ihåg att Mussolinis definition av fascism inte handlar om rasism utom om en situation där gränsen mellan stat och storföretag suddas ut. Fascismens nationalism skulle jag säga hörde tiden till snarare än att vara huvudegenskap, men de verktyg för kontroll som finns här i vårt samhälle redan kan det gå väldigt fort för fascismen att kliva rakt in i sitt idealsamhälle, några små lagförändringar så är det klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, våra politiker även här i Sverige har ju infört allt fascismen behöver för ett totalt övertagande. Men man ser inte det sluttande planet, utan har förstås gjort allt för att man ville så väl.

   Radera
 26. Information har alltid varit en handelsvara.

  Igår befann vi oss i läget där information kunde transporteras digitalt, men inte värdebärare. Idag befinner vi oss i utvecklingen mot imorgon, då information kan vara kopplat till ett värde istället för kopplat till ytterligare information om skuld.

  SvaraRadera