Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-06 17:16

Val i Lettland idag - Putins lierade väntas backa

Idag är det val i Lettland, och vallokalerna stänger om en timme 19:00 lokal tid. Det sprids ett narrativ om att Putins lierade parti i landet, socialdemokratiska Harmoni, skulle kunna ta regeringsmakten, men i opinionsundersökningarna förväntas de backa från nuvarande 24 till 20 mandat av 100. Uppdatering: Vallokalsundersökning från Delfi och Lettlands universitet ger Harmoni endast 12.5%, vilket ger 12-13 mandat mot tidigare 24. Narrativet om att de skulle gå framåt ser inte ut att ha något med verkligheten att göra.
"Var en av oss - militär karriär" - väggannons vid en trafikled i Riga. 
Det socialdemokratiska lettiska partiet Harmoni påstås på vissa håll kunna ta regeringsmakten i Lettland efter dagens val. Man kan dock ställa sig mycket frågande till vems berättelse detta är och vems ärenden man går om man sprider detta.

Partiet har idag 24 av 100 mandat i parlamentet, men enligt opinionsundersökningarna förväntas partiet i själva verket backa till 20 mandat. Chanserna att bilda regering ökar alltså inte direkt med dagens val.

Harmoni vill bland annat nedrusta Lettlands försvar så att man inte uppfyller Natokraven och stöder Rysslands folksrättsvidriga och olagliga annektering av Krim, och är emot sanktioner mot Kremldiktaturen.
Riga.
Man kan förmoda att berättelsen (eng narrative) att partiet skulle kunna gripa regeringsmakten sprids för att Kremls hejdukar ska kunna hävda odemokratiskt och valfusk om så inte sker. Vi känner igen det från Sverige där betongsocialdemokratiska SD:s brist på makt påstås vara ett demokratiskt problem. Och då har SD inte Harmonis förväntade 20% av mandaten.
Skylt till vandrarhem i Riga.
Målet för den berättelsen är i så fall att sprida oro och så splittring i landet. Lettland har 12% rysketnisk befolkning, men inte ens denna står ensidigt bakom att kraftigt sänka landets levnadsstandard till ryska nivåer. Man vet mycket väl vilken misär som råder på den ryska diktaturens sida om landets gräns. Den ryska befolkningen är som störst i bland annat huvudstaden Riga med drygt 40% av befolkningen, där Harmoni också har borgmästarposten. I nästa största staden Daugavpils är den rysketniska befolkningen över 50%. Detta gör förstås att dessa minoriteter är mer högljudda i media än vad de representerar befolkningen. Andelen ryssar är ändå inte i närheten av hur det ser ut i estniska Narva.

Sedan finns det fler i befolkningen som är ryskspråkiga, men är alltså inte ryssar, precis som det finns ukrainare som har ryska som modersmål utan att vara ryssar. Jämför med att man inte är svensk bara för att man som finne pratar svenska.

Valresultatet blir ändå intressant att följa, då det kan användas av Kreml och diktaturens kreatur för att försöka underblåsa oroligheter i ett annars lugnt land. Men som det ser ut kommer Harmoni att backa, och snarare försämra sina möjligheter att bilda regering.

Tillägg: Margot Wallströms svenska regeringsparti Socialdemokraterna stöder för övrigt Harmoni. Att man inte vill rusta upp svenskt försvar är i linje med den Kreml-linje som Harmoni driver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det är ganska intressant att studera de baltiska staternas historia, vad jag hittar är att de större städerna och den egentliga makten och eliten har sitt ursprung främst från Tyskland och delvis av judisk härkomst (fram till andra världskriget).
  De "riktiga" etniska balterna återfinner man fläckvis ute på landsbygden, men är förhållandevis ganska få till antalet.
  Intressant förövrigt att det ryssvänliga partiet enligt bloggaren är socialistiskt, då Ryssland i dagsläget med sina låga skatter är allt annat än socialistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sovjetunionen hade också väldigt låga skatter.

   Radera
  2. Skillnaden idag är att vilken medborgare som helst kan driva företag i ryska federationen.

   Radera
  3. Riktiga socialistiska länder före 1989 hade låga skatter, mycket militär samt var nationalistiska.
   Men ja balttyskarna hade den ekonomiska makten samt att man innan 1917 så var bönderna i princip slavar. Många balttyskar fann att det var bättre att fly baltikum under oroligheterna efter Rysslands tillbakadragande ca 1918.
   Vad den judiska härkomsten beträffar så finner du judar i alla samhällsklasser.

   Radera
  4. Och Sovjetunionen fungerade ju lite sisådär. Inget någon vill ha tillbaka, inte ens ryssarna med sina iPhones och botoxläppar. Kul att de hade låga skatter, men det hade inte en chans mot marknaden. Vi kan nog tacka Ronald Reagan att vi inte är en sovjetisk provins idag. Tack Ronald Reagan för att du mosade kommunismen och räddade oss från slaveri!

   Radera
  5. Off topic. Ingen har bett dig skriva om Tyskland i en artikel om Lettland. Raderat.

   Radera
 2. I SvD skrev Kristoffer Tamsons om detta tidigare i år.
  Svenska sosseriet har ju en ytterst lång tradition av att stå på antidemokratisk vänstersida, inget förvånar mig där.

  SvaraRadera
 3. Hur kan en finne som pratar svenska inte vara svensk? Lite Björn Söder över det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske finlandssvensk? Men vad då det finns språkliga minoriteter lite varstans. En est som pratar svenska är inte heller svensk. En kanadensare som pratar franska är inte fransos, osv.

   Radera
  2. Exakt, man behöver inte prata svenska för att vara svensk. Det räcker med att ha ett jobb och bidra till vårt samhälle. Många av mina kollegor ids inte ens lära sig svenska, men bidrar med skatt så att det räcker till flera improduktiva flyktingfamiljer.

   Således är det skillnad på folk och folk. Vill man hårddra det kan man skippa flyktingfilsofin helt och säga att alla som kan skaffa ett jobb och försörja sig är välkomna. Enklare kan det inte bli.

   Radera
  3. Nog bör man kunna tala språket i det land man bor. Flyttar du och jobbar i Sydamerika är det spanska eller portugisiska som gäller osv. Alla kan lära sig. Har man inte intresset att lära sig språket ska man inte bo där mer än något år. Tyder mer på mentala problem än talang.

   Radera
  4. @Elk: att dina icke svensktalande kollegor är produktiva och skattebetalande är såklart bra, men det gör dem ju inte till svenskar bara för det.

   Radera
 4. Jag blev överraskad över valresultatet. Det hade jag aldrig gissat. Vad innebär det här för utvecklingen på lång sikt, tror ni?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/val-i-lettland-regeringen-gar-mot-stort-valjartapp

  SvaraRadera
 5. Märkligt att SVT skriver att Harmoni vann valet efter att de tappade 15% av rösterna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen har de gått på uppgifterna från AFP: ”Det ryssvänliga partiet Harmoni blev valets segrare enligt AFP”

   https://www.expressen.se/nyheter/putinvanliga-partiet-storst-i-lettland/

   Radera
  2. Som vanligt då, efterapa närmaste nyhetsbyrå och slänga in lite fler ord utan att för den skull ha gjort någon tankeverksamhet. Undra hur många av SVT:s nyhetsartiklar som kan ersättas med en Google-översättning av andra nyhetsbyråers telegram.

   Radera
  3. Förmodligen för att de blev största parti samtidigt som ett kommunistiskt nytt parti (om jag förstod det rätt) blev invalt med ca 15% av rösterna.

   Radera
 6. "olagliga annektering av Krim". Det blev ändå ett val där majoriteten valde att ansluta sig till Ryssland. Ganska väntat, eftersom Ryssar är i majoritet på Krim. Ett omval skulle ge samma resultat. Var väl samma i Kosovo. Då var det inte många som gnällde. Och Kosovo anses av Serber som ursprungs-Serbien, tusenåriga gamla kyrkor osv. Står väl inte på förrän vissa delar av Sverige kommer slita sig loss och bli oberoende. Varför inte ett IS-Kalifat i miniatyr. Fullt möjligt scenario om x antal år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud, "valet" på Krim var ju det årets största fars. Det är väl ändå solklart att annekteringen av Krim var olaglig.

   Radera
  2. Ekonomen: varför anser du det vara ett olagligt val? Är det skriverierna i svenska tidningar som får dig att tycka det? Vad anser du om valet i Kosovo?

   Radera
  3. Fniss, Kreml-trollet Spartacus.

   1. Det är olagligt att rösta om utträde ur Ukraina.
   2. Valalternativen var A) Lämna Ukraina B) Anslut er till Ryssland. Alternativet att stanna i Ukraina fanns inte.
   3. Genomskinliga valurnor, med militär som tittade på vad du röstade på
   4. Fler röster i Sevastopol än det fanns befolkning, inklusive ej röstberättigade barn.

   Behöver man fortsätta?

   Alla vet att valet var helt fejk, jag kommenterar bara för att ingen ska gå på ditt trams.

   Radera
  4. Bengt: Om väst tycker det är ok med Kosovo och flybomba Serbien då man vill hålla ihop landet, så borde det vara naturligt att släppa Krim. Och om Samer eller någon annan folkgrupp, som kan tänkas vara i majoritet i ett område, kan åberopa Kosovo och begära utträde ur ett land. En naturlig utveckling med andra ord.

   Radera
  5. Cornu: 1) Varför olagligt att rösta om utträde? Kosovo gjorde väl samma sak?

   Radera
  6. Budapest Memorandum -94 var faktiskt ett avtal om att Ukraina(med Kazakstan och Vitryssland)skulle få vara en självständig stat om de lämnade de ifrån sig kärnvapen.

   Radera
  7. Alltså, att vissa ens orkar hålla på att påstå att ockupationen av Krim skulle vara laglig... det är ju så uppenbart fel att den som påstår något sådant måste vara antingen nån sorts inflytelseagent eller kraftigt begåvningsutmanad.

   Radera
 7. Harmoni har väl exakt samma säkerhetspolitik enligt Rysslands agenda som Wallström företräder.

  SvaraRadera