Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2018-10-01 11:15

Vad är det för helvete som pågår på Östermalm?

På Östermalm i Stockholm finns massor av Sveriges riktiga gated communities. Exempelvis får man hos en bostadsrättsförening på Grev Turegatan skuldsätta sig med 9 550 000 kronor för ett 85 kvadratmeter stort boende.
Östermalm.
Bostadsrättsföreningen ligger inklämd mellan vattnen i Stockholm, och har en låst port som bara släpper in de som har i trapphuset att göra. Alla bostäder på Östermalm är byggda som ett gated communities med fokus på trygghet och säkerhet, med sina låsta trapphus, garage och inträdesbiljetter i tiomiljonersklassens kreditvärdighet?
Ingen vågar gå utomhus på Östermalm. Fotot taget med vara för mitt eget liv.
Det är många frågor som dyker upp, men den viktigaste är trygghet och säkerhet mot vadå? Vad är det för rackartyg som äger rum på Östermalm som gör att människor känner sig tvungna att skydda sig för att känna trygghet? Vad är det för levande helvete som pågår där utanför bostadsrättsföreningens väggar? Pantburksamlare? BMW-försäljare?

Det kryllar av vapen på Östermalm. Detta hittade till och med jag vid ett kort besök - både dödsknivar och en mördarkulspruta.
Jag menar inte att låta hånfull, det är klart att man måste ta de rika Östermalmsbornas rädsla på allvar. Det kan ju vara många hot i området som vi som bor i lite lugnare områden inte är stockholmsintelligenta nog för att förstå. Östermalm kan ju vara härjat av busringningar på dörrarna. Det kan man ju förstå att det skapar otrygghet, det ringer på våningens dubbeldörr och så går man och öppnar och så är det ingen där. Kusligt och otrevligt. Det kan ju finnas brats som pratar med höga röster, eller varvar vaskandet av champagne med att varva BMW:n på gatorna. Eller såna där RUT-pigor som rycker i fel dörr trots att man har en mässingsskylt på dörren där ens namn står. Sånt skapar rädsla och alkoholism.
Stridsvagnar härjar på Östermalms gator.
Det kan ju över huvud taget skapa otrygghet att se människor som man inte riktigt känner igen som socitet. Nån åker förbi på en Segway och den där kusliga känslan som uppstår när man inte vet vem det är. Då blir det skönt med en låst trapphusport, för att stänga ute den laglöshet som tycks härja fritt där utanför på gatorna. Östermalm tycks vara någon typ av ghetto, en malmernas favela, och bostadsrätten blir därför en inmurad fristad, för fredliga människor som fått nog av all skit, som bara vill leva sina liv utan att vara rädda för att gå ut i trapphuset.
Även uteställena på Östermalm finner det nödvändigt med utestängande anordningar. Här både en två meter hög glasvägg, samt rep, som ska hålla pöbeln utanför.
För er som inte förstår detta är detta inlägg satir och texten är ett rakt ohämmat satir-plagiat av en text hos Expressen skriven av någon som kallar sig Alex Schulman. Hen (vill inte köna hen, har inte träffat hen och vet inte hur hen identifierar sig - Alex är trots allt ett könsneutralt namn) rasar över att det ska vara en en och en halv meter hög mur runt ett bostadsområde i Gnösjö, och en grind som gör att bara behöriga bilar kan köra in på området. Här är inte en länk till Alex inlaga www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/vad-ar-det-for-helvete-som-pagar-i-gnosjo-/.

Verkligheten är att Alex gated communities (grindsamhällen för oss som talar svenska och är bildade) hittar man överallt i Stockholm, med låsta trapphus, låsta innergårdar och låsta garage. Skillnaden mot Gnösjö eller andra delar på svensk landsbygd är att i Stockholm finns det faktiskt polis, som kan dyka upp med kortare inställelsetid än 3-4 timmar när något väl händer.

Tidigare blogginlägg i ämnet om grindsamhällen hittas t ex här, lite foton från Spanien här och den omöjliga ekonomin i riktiga grindsamhällen i Sverige.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Klockrent! Hoppas fler får upp ögonen för detta otyg!

  SvaraRadera
 2. Inklämd mellan vatten? Så BRF'n erbjuder alltså skydd i form av vallgrav? Vad i helvete är det för medeltidssyn folk på Östermalm har?!

  SvaraRadera
 3. Ja det var ju sant, varenda jäkla BRF i stockholm har ju låst port och en innergård bara boende får vistas i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vi! Men så brukar också kvarterets skolungdom slänga sig och hoppa i häckar och buskage på allmänningen mellan husen till prusiluskans / pensionärernas stora förtret...

   Radera
 4. Jag har sett fastkedjade och låsta rullatorer i dessa trapphus, så det förvånarmig inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att Hells Grannies har spridit sig till området?

   Radera
  2. Tycker kanske Hells (soon to be) Angels skulle vara mer passande...

   Radera
 5. Vad får man betala för ett 290 m2 stort boende? Frågar åt en kompis.

  SvaraRadera
 6. Bra! Det är dock ändå givande att de släpper loss Schulman som fritt får torgföra vad eliten egentligen tycker. De som vanligtvis får utrymme är alltför slipade för att gå i den fällan. Han en onyttig idiot i någon mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idiot räcker väl för att beskriva hen?

   Radera
  2. Med tanke på hans härstammning kanske stolpskott är en bättre beskrivning.

   Radera
  3. Hehe...ja, äpplet har rullat iväg långt från det trädet!

   Radera
 7. Nissafors är en liten sömnig by. Men det är inte långt till skjutningarna i Värnamo eller knarkhandeln och brottsligheten i Gislaveds lilla getto Trasten. Polisbristen och villainbrotten är också ett ständigt gissel på landsbygden. Så att folk på landsbygden vill hägna in sig är inte så konstigt. De ser hur det gått i de större städerna. Bättre att förekomma än att förekommas..
  Men fenomenet med att "låsa in sig" är större i städerna, med sina låsta trappuppgångar, skyddade innergårdar, garage med passerkort osv. Visserligen ganska naturligt. Men blir med Alex Schulmans glasögon något obskyrt..

  SvaraRadera
 8. Förstår inte vad folk har emot gated communities. Jag skulle gärna betala extra för att få bo i område där man bara släpper in behöriga.

  När det gäller Östermalm, så är det mest uppseendeväckande jag har sett (förutom Birger Schlaug vandra i gryningen) en s.k. EU-migrant som plockade tomflaskor ur vårt soprum.

  Hur hon lyckades ta sig förbi två portkoder vet jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starka scener. Styrkekram.

   Radera
  2. Kan vara bra att upprätthålla ett samhälle där man vågar gå utanför sin gated community, eller att den inte behövs alls.

   Radera
  3. Mord i dag på Östermalm: Greve sköt neger med jaktgevär

   Man kan ju alltid läsa Östermalmsnytt (delas ut gratis!) för att få ta del av polisrapporterna. Låt oss se ... mordförsök i natt, till synes privat, förövare kvinna! samt pistolrånare som härjar runt Karlaplan.

   Brukar även kunna vara någon våldtäkt runt Stureplan/Humlegården och någon gammal tant som blir spöad och rånad vid bankomaten. Tiggare är ju sedan inte att rapportera även om det är organiserad brottslighet, men verkade enligt informella rapporter från de unga som jobbade där gärna kombineras med snatteri ur livsmedelsaffärerna.

   Föreningen jag bodde i blev utsatt för förrådsinbrott men även någon gång för lägenhetsinbrott. Ägarna sov igenom det hela om jag minns rätt, huga. Det var tydligen del av en inbrottsvåg som gick genom stadsdelen och som jag tror kulminerade i att polisen faktiskt fick fast en liga om 10-15 "personer". Rapporterades i Östermalmsnytt det med.

   Radera
  4. Det bor 73 000 människor på Östermalm. Klart det händer grejer. Men som sagt, ni har ju åtminstone polis som dyker upp om man ringer.

   Radera
  5. Ah minnen! Då det varit match på Stadion eller helg kunde man ibland komma ut och se en lång rad av bilar längs Valhallavägen med demolerade backspeglar och grova repor längs sidorna. (Att lägga ner Stadion vore ett enkelt sätt att minska den allmänna skadegörelsen.)

   Min hyresvärd, journalist på SVT har jag för mig men ingen jag kände igen från rutan, blev överfallen och grovt misshandlad (bruten arm, utsparkade tänder) av en grupp "yngre personer". Han pensionerade sig snart därefter i Skåne. Hoppas det var ett bra val.

   Östermalm är i stort en mycket trevlig liten borgerlig småstad att bo i, vilket jag gjorde i nästan 20 år. Men det skulle nog vara ännu ett par snäpp bättre om det var en 'gated community'.

   Radera
  6. En god vän som bor i välmående norrort fick för övrigt sitt garage länsat på värden runt ett par hundra tusen. Polisen sänkte sig inte till att besöka brottsplatsen, men kunde dock utfärda något slags intyg till försäkringsbolaget. (Ersätts säkert inom 5 år av en websida där du kan skriva ut intyget själv.)

   Radera
  7. Finns väl 3 polispatruller i hela Värmland? Och norra delen får en bil tilldelad som körs 1 ggn i veckan till Norska gränsen. Var på tv för ett tag sen. Eliasson (miss)-lyckades med polisen, som och med FB och MSB, starkt jobbat!

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Gnosjö använde Annie Lööf som ett lyckat exempel på integration i valdebatten, där hon syftar på dom så kallade båtflyktingarna från Vietnam som kom i slutet av 70-talet, ett flitigt och arbetsamt folk.

  Dagens invandrare har tydligen annat för sig när gated communities byggs i Gnosjö, Annie Lööf skulle behöva nya flyktingar från Vietnam och kringliggande länder så hon får goda exempel på integration utan att behöva gå 40 år bak i tiden.

  SvaraRadera
 11. Nät det gäller boende på landet vad är för fel på skjut, gräv, tig?

  Det fungerar såklart inte på Östermalm eftersom det är förbjudet att gräva upp gator utan tillstånd, dessutom blir set lätt så att man gräver av en odokumenterat ledning.
  Ståplats i Nybroviken faller på att man inte får dumpa avfall i havet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedskräpningsförbudet hindrade väl inte en kåk på strandvägen att ha raka tör, eller hur?

   Radera
  2. Det brukar kanske rätt dåligt i en BRF. Kanske är där någon som tycker det strider mot stadgarna eller nåt...

   Radera
 12. Alex Schulman är en korkad populist för korkade läsare.

  SvaraRadera
 13. Men om man skall tala gammal god svenska så är väl gärde rätta benämningen. Något som är omgärdat så att inte vargarna lätt kan komma in. Så att bo på ett gärde borde vara det nya inofficiellt svarta. Jämför tun och hult. På den gamla tiden var det också ett brott att bege sig utanför dessa områden obeväpnad.

  SvaraRadera
 14. Detta var riktigt roligt! Tack Lars!

  SvaraRadera
 15. Optimalt för allas lika värde och jämlikhet vore om barnen från orten samlade trupperna och åkte till Östermalm för carbecue och langning istället för de oskyddade utvecklingsområdena. Har en känsla av att diskussionen hamnar på en ny nivå då.

  SvaraRadera
 16. Där bor kommunisten och partiledaren Jonas Sjöstedt enligt uppgift. Antagligen för att ha kollen på sina "fiender" får vi tro...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det e fel. Han bor i Kransen. En vän som bor där ser honom ofta.

   Radera
  2. Sjöstedt bodde tidigare på Gärdet (ingår i Östermalms stadsdelsförvaltning). Anledningen var att hans fru fick en tillfällig lägenhet i UD-hus efter att ha tjänstgjort utomlands som diplomat (alltså en tillfällig återetableringslägenhet när man skaffar eget boende).

   Har för mig att paret flyttade till 2:a hands lägenhet i kransen. Vet ej om de skaffat sig eget än så länge. Sjösteds lön är ju lite sådär efter partiskatten men frugan borde tjäna bra.

   Radera
  3. Den väne småborgerlige "kommunisten" Sjöstedt bor i en större BR i "Kransen" ja...
   :-)

   Radera
  4. Hursomhelst tog han bort sina adressuppgifter då de kunde verka bestickande för hans röstande skara.

   Radera
  5. I Kransen har han ju massor av väljare? Fridolin bor i Rissne..öh, nja, mer Duvbo va?

   Radera
  6. Eftersom jag märker att poletten fortfarande inte trillat ner så: Gärdet är alltså inte "Östermalm". Gärdet är Gärdet. Östermalm är Östermalm. Dock ligger Gärdet ovanför Östermalm (på "fel" sida av Valhallavägen), och tillhör rent administrativt östermalms stadsdelsförvaltning.

   Jag bor själv i Norra Djurgårdsstaden som också ligger ovanför Östermalm och tillhör Östermalms stadsdelsförvaltning. Norra Djurgårdsstaden är dock inte heller Östermalm. Norra Djurgårdsstaden är Norra Djurgårdsstaden.

   Känner du dig fortfarande osäker så är tumregeln såhär: Är en viss person bosatt på Östermalm?
   Om du kan svara Ja på den frågan: Då bor personen på Östermalm.
   Om Nej: Då bor personen inte på Östermalm.
   Ganska så enkelt.

   Radera
  7. Om man bor ovanpå Fältöversten, bor man fortfarande på Östermalm?

   Nej.

   Radera
  8. Jag är dessbättre Göteborgare och har inte exakt koll på stadsindelningen i Sthlm men en touch av Ö-malm har han väl när han tillhör stadsdelsförvaltningen - denne baksluge kommunist.

   Radera
 17. I gnosjö stänger man bara ute de som inte klarar av att ta sig över en liten lur på 1.5 meter. Antagligen är det bara Schulman och hans kompisar som inte klarar av det...

  Innergårdar däremot kräver ju lite mer för att komma in på som obehörig.

  SvaraRadera
 18. Tänk nu om kommunen köper en av lägenheterna där i gnosjö och gör flyktinganläggning av....

  Är flyktingarna inlåsta i ett flyktingläger då?

  SvaraRadera
 19. Upplyst huvudstadsinvånare som inte begriper varför de dumma bönderna inte lämnar dörren öppen, som varje ärlig invånare, utan viktiga huvudstadsföremål hemma, bör göra.

  Krönikan är rätt sanslös, men inte så ologisk om man tänker på att författarens största meriter är namnen på några numera avdöda släktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många stadsbor har dörren olåst? Hur många på landet har den olåst? Fan inne i städerna vet dom inte ens om när grannen är död i flera veckor (oohhh vad är det som stinker...?) Storstäder är själens död, och idiotins näste.

   Radera
 20. ja låser också dörrn när ja går ut
  o älgstudsarn har ja i ett låst vapenskåp som finns i krypgrunden
  gammla älvsbyhus har ju en lucka i köket ner till krypgrunden där man kunnat gräva ut liksom en källare
  o så ha ja lås på mina två farmartankar.. diseln är ju dyr

  SvaraRadera
 21. Bra skrivit Lars brukar se han hänga där på (Sturehof)eller på Brillo har lite svårt för den där mannen.

  SvaraRadera
 22. Problemet som uppstår om man kallar detta "gated communities" är att Sverige framstår som ett u-land, eftersom "gated communities" inte för tanken till trapphus eller små gräsplättar, utan vad vi nästan skulle kalla små byar.

  SvaraRadera
 23. Man känner väl andra som man känner sig själv, med tanke på alla tveksamma bolagsstrukturer och skatteupplägg östermalmsinvånarna är skyldiga till är det väl ingen som vågar släppa grannen för nära inpå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns tryggt att vara del av en bostadsrättsförening packad med pensionerade ekonomer, jurister och företagsledare, kan jag informera. Ingen större risk att skeppet kantrar.

   Radera
 24. Riksmobbaren Schulman sänker sig igen för några klick som klirrar i kassan.
  Men den utvecklingen vi ser i Sverige är f.ö. gated communities meningslösa. Vi hamnar ändå utanför de riktiga gated communities våra grannländer kommer tvingas ha för att skydda sig mot problemen i Sverige.

  SvaraRadera
 25. förstår att expressen jublar, den uppmärksamhet som artikeln får är ju perfekt för en click-jagande tidning. Men att Schulman inte själv inser att det inte är hans episka intellekt som expressen behåller honom...

  SvaraRadera
 26. Det är väl likadant överallt. När jag träffar släkt från "landet" så talas det mest om alla stölder och inbrott som sker på gårdarna och i sommarstugor så där löser man det med låsta bommar.

  SvaraRadera
 27. Trevligt ställe, armémuséet. Bloggaren har bra smak i utflyktesmål!

  SvaraRadera
 28. Kan ju vara kul att skoja om gated communities det finns dock mycket forskning på området och har långt ifrån endast med upplevda hot att göra. På många platser i världen har utvecklingen gått väldigt snabbt och utveckling behöver inte vara positiv. I Istanbul t ex byggdes de första gated communities på 80-talet. Idag är i princip alla nya bostadsområden för medelklass och däröver gated.

  När ett samhälle blir mer heterogent väljer likasinnade att skapa homogena områden. Människor är helt enkelt hårdkodade för att innerst inne vilja umgås med gelikar. Se t ex R Putnams forskning. Frågan är vilken indelningsform som är lämpligast? Hyfsat homogena nationalstater eller ett lapptäcke av "enklaver" inom varje stat.

  SvaraRadera
 29. Men vem bryr sig om vad denne Schulman tycker? Jag läste en krönika av honom för något år sedan som inte höll direkt någon imponerande intellektuell nivå. Ren smörja på vanlig svenska. De 2-3 minuterna får jag tyvärr aldrig tillbaka.

  SvaraRadera
 30. Bara en tidsfråga innan Sverige får sin första riktiga gated-community. Konstigt att det inte finns idag redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och sannolikt placeras den i något annat land.

   Radera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 32. Haha. Dessa judar. De är sannerligen en speciell art.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har som vanligt fel, enligt Alex pappa kan de inte hitta något som helst judiskt i sin släkt ens många generationer tillbaka någonstans, trots namnet som antyder något annat. Men det betyder väl bara enligt dig och dina febriga rymd- och ödlefantasier om att du har än mer rätt.

   Radera
  2. Det aktualiserar det som Göring sa. Jag avgör vem som är jude! Haha.
   Det finns en gammal flashbacktråd som diskuterar detta. När det gäller den släkten är det frågan om fullblodssionister oavsett genetisk härkomst. Vilket framgår ganska tydligt:
   https://ng.se/blogs/calle-schulman/min-syn-pa-landet-israel-er-rubrik

   Radera
 33. De borde passa sig lite grann istället för o alltid trakassera sitt värdfolk varhelst de befinner sig. Så kanske de slipper sitta i ett "gated community" själva igen... där Arbeit macht frei.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräla nu tillbaka till Ryssland eller var det 5:e galaxen nu igen? Du är definitivt en galning.

   Radera
  2. Kapten Crunch Haha. Din hjärntvättade stolle. Ryssland? Gillar de nationalsocialism? Jag tror du får styra upp dina hallucinationer lite bättre innan du svammlar vidare haha..

   Radera
 34. En tråd som diskuterar gated communities
  som något positivt. Unket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är företeelser som skapar efterfrågan på "gated communities" som är unkna.

   Radera
 35. önskar att hela östermalm vore en gated community så mina föräldrar kunde känna sig trygga. det sitter alltid tiggare utanför porten, och pappa har blivit nedslagen av ett killgäng. han klarade sig med några månaders sjukgymnastik...

  SvaraRadera
 36. Spännande att TV-kanalerna nu exploaterar eländet i utanförområden. Kanal 5s nya serie Södertäljepolisen ska få oss att se på när snutarna kämpar mot invandrargängen i hopplöst körda Södertälje...suck!!

  SvaraRadera
 37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera