Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-20 08:53

Uppgifter: USA drar sig ur INF-avtalet efter åratal av ryska brott

Enligt ansedda New York Times avser USA att nästa vecka dra sig ur INF-avtalet från 1986, och dess förbud mot markbaserade medeldistansrobotar. Detta efter att Ryssland åtminstone sedan 2014 brutit mot det ömsesidiga nedrustningsavtalet. Kina omfattas inte heller av avtalet och har ensidigt byggt upp omfattande medeldistansrobotkapacitet.
Donald Trump ska riva upp det 32-åriga INF-avtalet uppger New York Times.
Markbaserade robotar är enkla att underhålla, lätta att dölja, lätta och snabba att flytta till stridsställningar och har billiga avfyrningsfordon. Därtill kan de enkelt och billigt dolt befinna sig i stridsställning under mycket långa perioder, och därifrån slå mycket snabbt mot motståndaren utan någon som helst förvarning. Detta till skillnad mot fartygsbaserade (och ubåtsbaserade) eller stridsflygburna dito, där robotklassen fortsatt varit tillåten.

1986 träffade USA:s president Reagan och Sovjetunionens diktator Gorbatjov det ömsesidiga nedrustningsavtalet som ledde till att Sovjetunionen avvecklade sina SS-20 Sabre och USA sina Pershingrobotar i Europa.

Sedan åtminstone 2014 har Ryssland nu haft den markbaserade SSC-8 Screwdriver som garanterat bryter mot avtalet även officiellt. Det i Sverige mer omtalade SS-26 Stone ("Iskander") bryter sannolikt också mot INF-avtalet, men inte enligt de officiella räckviddssiffrorna.

USA har nu tröttnat och ska om inte Ryssland skärper sig vid ett toppmöte i helgen avveckla INF-avtalet och börja ta fram initialt markbaserade kryssningsrobotar, gissningsvis markbaserade avfyrningsramper för Tomahawkrobotar. Bidragande är också att Kina inte omfattas av INF-avtalet och alltså har byggt upp en ansenlig arsenal med markbaserade medeldistansrobotar.

Uppsägandet av INF-avtalet kommer bli en tydlig punkt i historien, som markerar en ny aggressiv upprustning, inklusive av kärnvapen.

Det blir nu dags för kognitiv dissonans för hyllarna av den ryska diktaturen, som ju också generellt hyllar Trump - allt som splittrar. Trump ger beskedet att Ryssland bryter mot avtalet och rustar upp. Hur ska dessa troll nu hantera att inte både Putin och Trump kan ha rätt samtidigt? Det får vi inte svar på i kommentarsfältet nedan, för några rysstroll släpps inte in där.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Verkar som att tekniken har sprungit ifrån avtalen. Att skicka en långdistansrobot bara en kort sträcka gör den i praktiken till en kortdistansrobot, exempelvis en kryssningsrobot. Flexibiliteten i moderna vapensystem gör indelningen i robotslag rätt meningslös.

  Det stora filtret som vissa filosofer talar om, det som gör att den moderna civilisationen förmodligen bara blir en liten blip i historien innan hen skickar sig tillbaka till stenåldern, är uppenbarligen självförvållat. Om sannolikheten är skild från noll kommer skiten förr eller senare obevekligt att träffa fläkten.

  Utsikterna för civilisationen ser onekligen väldigt dystra ut. När vi väl tagit oss tillbaka till stenåldern finns inte längre möjligheten att åter igen lyfta utvecklingens våg, för all lättillgänglig fossil energi är borta. De fåtal människor som överlever kommer för all framtid att hanka sig fram och tvingas slita i sitt anletes svett bara för att överleva till nästa dag.

  Det finns då heller inte nog med människor för att upprätthålla mer än den mest rudimentära kunskap. Civilisationen har då nått ett stabilt ändläge som det inte kan ta sig ur förrän den slutligen blir utplånad av nästa asteroid eller något annat otrevligt.

  SvaraRadera
 2. förstår inte riktigt vad bloggägaren polemiserar kring?
  Själv anser jag numera att Trump eller UA verkar vara på rätt väg i många frågor såväl internationellt och nationellt jämfört med den tidigare förda strategin (Obama/HRC).
  När det gäller Ryssland och Putin så handlar det inte om en demokrati och att det verkar finnas en ambition från Moskva att återta gamla "kolonier" i Östeuropa osv. Osäkert om de verkligen skulle kunna lyckas med att erövra hela Europa eller om det ens är en ambition? Kanske om Putin avgår och någon krigshetsare blir den nye tsaren?
  I vilket fall som helst så måste Sverige rusta upp försvaret rejält och kanske även ansluta till NATO. Det är bara patetiskt att spela neutrala.

  SvaraRadera
 3. Länk till rapport från kongressen i detta twitter inlägg. Tycker det är ypperligt att man river upp detta. Om endast en part följer det så är detta fullt rimligt. Blir intressant att se svensk media, vem kommer skriva vad.

  https://twitter.com/Woolaf/status/1053386020442509312?s=19

  SvaraRadera
 4. Intressant för vår del.

  Skulle jag skissa på en upprustning av Sverige skulle den ungefär bli:

  Återupprättande av totalförsvarets sjukvårds, räddningstjänsts och försörjningskapacitet.

  Dubblad arméstorlek med kontrakterade soldater för utlandsuppdrag, tröskelförmågor på eget territorium om allt annat brister och en kvalificerad fientlig styrka tar sig till Svensk mark samt en viss förmåga att hjälpa Finland när Ryssland har slut på luftlandsättningsförmåga och landstigningsfartyg. Flytta vartefter om fredsgrupperingsplatserna så vi får kompletta förmågor i olika landsändar.

  Mer luftvärn.

  Ett större territorialförsvar med ett dubblat hemvärn som sedan kan avlösas med värnpliktsförband. Dvs dubbla storleken och dubbla uthålligheten.

  Ett flygvapen med en flottilj till, två Gripengenerationer i drift och gott om vapen. Sensorkedjor och ledningsredundans jämförbar med kalla kriget återupprättas med anställd personal. Minsta hälften av antalet krigsflygbaser återupprättas med mestadels värnpliktig personal och till det ett större nyttjande av subventionerade civila flygfält.

  För marinen tror jag mest på mer ubåtar, och mer minröjnings och ubåtsjaktskapacitet som framförallt används för att skydda civil fraktsjöfart.

  Och så det för detta inlägg relevanta. Om förmågan skall fortsätta växa borde det passa oss perfekt att beställa utveckling av en kryssningsrobot med lång räckvidd och låg produktionskostnad som tillverkas i stort antal och placeras på billiga lastbilar som tillverkas snabbare än Ryssland kan bygga fartyg och överlasta dem med luftvärn. Andrahandsuppgiften förutom att göra Östersjön omöjligt att operera i för Ryssland under krig skulle då bli att vara en näst intill strategisk artillerirobot som kan slå mot östersjönära ryska förband, fasta logistiska installationer samt ge Finland eldunderstöd. Detta garanterar förbandets användbarhet även om Ryssland skulle lyckas med något teknikgenombrott typ tungt fartygsburet laserluftvärn som inte skjuter slut på motmedelsmagasinet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redin:
   Intressant läsning. Kloka ord tycker jag.

   Radera
  2. Billigaste och effektivaste är kärnvapen

   Radera
  3. Men det kommer ju inte att hända att Sverige skaffar kärnvapen. Dessutom kan inte kärnvapen försvara mot en mängd attacker av mindre skala. Således är trösklar rätt väg, ubåtar, luftvärn, jaktflyg etc. OCH meddelmsskap i NATO

   Radera
  4. Nja luftvärnets tyngre system borde ha anställd Personal tex Samtliga Patriot enheter, då kan dom ingå i incidentberedskapen och ett överfall försvåras betänkligt.
   Lättare luftvärn kan ha värnpliktig personal från Brigadluftvärn och nedåt.

   Det blir nog enklare att utbilda lokalförsvarsförband via värnplikten snarare än dubbla hemvärnet.

   Radera
  5. Kemvapen funkar mot mindre hot

   Radera
  6. Så när ryska soldater står på gatorna i svenska städer släpar vi fram kemvapen?

   Radera
 5. Bra att Trump sätter ner foten mot ryssarna, men samtidigt lite skrämmande med upprustningen och "förkrigs-känslan" just nu. Dock, bättre att både NATO och Ryssland har markbaserade kryssningsrobotar än att endast Ryssland har det. Sovjetunionen bröt ju ihop delvis för att de inte hade råd att följa med i Reagans kapprustning. Kanske kan samma sak drabba Putin-Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan på gång. Nu drar man i pensionerna för vanligt folk, men fortsätter förse kleptokraterna.

   Radera
  2. Om jag kommer ihåg rätt så bråkades det redan vid avtalets införande om att ryssarna bara flyttade över en del system till Norra Flottan.

   Radera
  3. Tja, mycket av motviljan mot dem då avtalet slöts var väl att deras förmåga skulle fresta befälhavare att slå först.

   Radera
  4. Hmm... Trump vill rusta för eventuellt krig med Kina. Europa borde kunna hålla sig utanför den konflikten om korten spelas rätt. I alla fall de länder som inte är med i NATO.

   Radera
 6. "1986 träffade USA:s president Reagan och Sovjetunionens diktator Gorbatjov det ömsesidiga nedrustningsavtalet"

  Månne samma typ av avtal som när NATO lovade att inte flytta fram sina positioner efter murens fall??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lögn. Ryssland skrev på att alla länder som vill får gå m i Nato, varför ljuger du?

   Radera
  2. Om Ryska specialstyrkor inte skjutit civila i Baltstaterna 1990 kanske dessa inte känt ett behov av NATO !

   Radera
  3. Om inte NATO expanderat hade det antagligen funnits nåhon anns alliansstruktur i de forna wp-länderna med udden mot RF, den forna imperiemakten. Och antagligen med met trupper då man inte kunnat räkna med västeuropa.

   Radera
 7. Det är mellanårsval i USA om några dagar - att mer eller mindre vagt lova pengar till militären är för att få republikanerna att gå till urnorna (och för att få CNN-vänstern att uppvigla Antifa-trupperna till att göra något korkat som ser upprörande ut på FOX). Cynisk? Jag?

  SvaraRadera
 8. I annat, lite kul av Tyler. Kina gillar att kopiera.
  https://twitter.com/Aviation_Intel/status/1053630276788572160?s=19

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla gillar att kopiera vapen. AK-47 och svartkrut har kopierats friskt förr. I dag är det naturligtvis annat som kopieras.

   Radera
  2. Dessutom är Ak-47 en kopia av tyska sturmgewehr 44.

   Radera
 9. Utmärkt.
  Förhoppningsvis leder detta till en ny generation av amerikanska taktiska kärnvapen.

  SvaraRadera
 10. Väldigt liten andel av Trumps anhängare är rysstroll. Någonting måste göras åt USA's ofantliga handelsunderskott och jag är inte helt säker på att Trump gör fel om tullarna.
  Avseende missiler. I stort sett samtliga hypersoniska missiler är ryska, med något enda undantag som nätt och jämnt är hypersoniskt, d.v.s. minst Mach 5. Ytterligare ett har faktiskt tillkommit, israeliska Skyceptor, som är ordentligt snabbt. Sådana missiler har en betydligt större slagkraft än Tomahawk. Även om USA stationerar ut Tomahawk är det betydligt lättare att skjuta ner en Tomahawk än en Iskander eller modifierad S-400. USA måste verkligen utveckla motmedel. Raytheon har deltagit i utvecklingen av Skyceptor som med proximitetsladdning har förmåga att stoppa i stort sett vad som helst, förutsatt ständigt beredskap. Det tar ju inte särskilt lång tid att flyga från Kaliningrad till Ronneby i 7600 km/h...

  SvaraRadera