Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-28 18:18

Trident Juncture: Amerikansk trupp tömde Reykjavik på öl

Försvarsövningen Trident Juncture drar nu igång i Norge, där den ömsesidiga defensiva försvarsalliansen Nato ska öva försvar av Norge, assisterad av de norska grannarna Sverige och Finland. I helgen ledde detta till att cirka 6 000 - 7 000 amerikanska sjömän och soldater, som anlänt till Island, tömde huvudstaden på öl.
Arleigh Burke-klassens robotjagare, USN 96 USS Bainbridge förtöjd i Oslo tidigare i sommar.
Engelskspråkiga Iceland Magazine rapporterar om ölbristen i Reykjavik efter att de amerikanska sjömännen släckt törsten i den isländska huvudstaden.

Island är medlemmar i Nato, även om man inte själva har stående trupp. Däremot är det fel att säga att man saknar försvar. Man har dels kustbevakningen, men också en expeditionär styrka  Íslenska friðargæslan, som lyder under utrikesdepartementet och dess avdelning Försvarsmyndigheten. Förbandet har finkalibriga vapen, inklusive kulsprutesystemen MG3 och FN Minimi. Styrkan bestod 2007 av 200 man, varav 30 var på insats utomlands, rapporterar Wikipedia. Därtill har man militära radaranläggningar, även om det övriga luftförsvaret på rotation sköts av Nato-allierades flygvapen, likt för Baltikum. Landet har ett avgörande strategisk läge för att skydda transportförbindelserna mellan Natoländerna USA och Kanada, och Nato-länderna i Europa.

Island bidrar med en person till Nato Enhanced Forward Presence i Nato-stridsgruppen i Tapa, Estland och upplåter uppenbarligen baser för Trident Juncture.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Hmmm detta låter som en bra indikator för att utläsa vilka trupper som befinner sig i en region. Öl = NATO, Vodka = Sovjet.

  SvaraRadera
 2. Öl ? I Reykjavik dricker man såklart Svarta Döden !

  SvaraRadera
 3. De måste fått en chock när räkningen kom in.

  SvaraRadera
 4. På tal om Island så är episode 9 Utangatta av Maniac fullständigt episkt när Owen Milgrim tror han är Snorri en isländsk officer.

  SvaraRadera
 5. Har man inte förhandslagrat?
  Intressant att ett kompani björneborgare strider som del av svensk bataljon och brigad och ett kompani från Nylands brigad som del av holländsk marininfanteribat.
  https://puolustusvoimat.fi/sv/artikeln/-/asset_publisher/trident-juncture-2018-harjoitus-kaynnistyy-lokakuun-lopussa

  SvaraRadera
 6. Satans imperialistiska öldrickare! NATO ut ur Island!  obs! ironi

  SvaraRadera
 7. Med tanke på svenska fotbollsfans lika imponerande insats när man tömde Niznij Novgorod på öl i somras i samband med Sveriges VM-match mot Sydkorea kanske vi här har en framtida potentiell landskamp i ödrickning under uppsegling - Camp Sweden vs US Navy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VM i Alkoholism vann vi redan på Svullos tid!

   https://www.youtube.com/watch?v=bIffc8S2bc8

   Radera