Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-18 14:52

Tobin sålde två lägenheter tredje kvartalet

Börsnoterade bostadsutvecklaren Tobin Properties lyckades sälja två lägenheter under tredje kvartalet, till ett sammanlagt ordervärde om 5 MSEK. Man har 493 lägenheter i produktion. Booli meddelar att priserna på nya och gamla lägenheter i Stockholm nu är i princip samma.
Veckochart Tobin Properties. Logaritmisk skala.
Med nuvarande försäljningstakt skulle det alltså ta 247 kvartal för Tobin Properties att sälja av de lägenheter man har i produktion, eller om man så vill 62 år.

Medvetna om att det är lite segt med försäljningen av nyproducerade lägenheter har man byggstartat exakt noll bostäder i år. Däremot har man förvärvat byggrätter för ytterligare 400 lägenheter under kvartalet.

Bankerna tror dock på bolaget och har beviljat ytterligare krediter på en halv miljard till, liksom aktieägarna som hostat upp 225 MSEK. VD:n har slutat under tredje kvartalet och man har så länge en tillförordnad VD i väntan på att lyckas rekrytera någon som tills vidare vill ta över ledningen av bolagets verksamhet.

Köpare som skrivit på bindande avtal om att köpa en lägenhet från Tobin kan känna sig trygga i trygghetspaket med garantier och annat trevligt.


Igår meddelade Booli att priserna på nyproduktion i Stockholm nu fallit till nästan samma nivå som befintliga lägenheter, eller successionsmarknaden som företaget gillar att kalla det hela. En nyproducerad lägenhet kostar i snitt 71 000:- SEK per m2 mot 69 000:- SEK per m2 för befintliga lägenheter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Hypotes:

  Kan det vara så att så att man medvedet fördelat lånestocken så att överlåtelsepriset ska bli detsamma? Jag antar nämligen (utan att titta efter, en s.k. killgissning) att lånen - inkl. lån som behövs tas inom snar framtid - för nybyggen är högre än för genomsnittet i befintliga föreningar.

  Om så inte skulle vara fallet så kan man kanske se popcornvänliga utvecklingar på successionsmarknaden inom överskådlig framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon som vet var man köper popcorn billigt? Gärna i större mängder;)

   Radera
  2. https://cornucopiapopcorn.com ;-)

   Radera
 2. Lars

  Du råkar inte ha prisdata per m2 som inkluderar nya och gamla föreningars respektive skulder?

  SvaraRadera
 3. Fallande bopriser OCH lätt stigande boräntor...en giftig cocktail som kommer att sända Svedala in i en nedåtgående spiral. Konjunkturen har toppat, konsumtionen kommer att ta stryk när räntor stiger och människors upplevda rikedom gröps ur. Monumentala kommande kostnader för "ni-vet-vad". Sverige är extremt långt ut på riskgrenen. Befolkningen är redan mest skuldsatt i världen. Vem ska kunna rädda den här kanoten innan vattenfallet...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg till att vi precis haft ett val med valbudget. När valet är över kommer två år av åtstramning.

   Radera
  2. Då står man mellan följande alternativ:
   1) Investera på börsen som varit i bulltrend i 10 år
   2) Ha kvar pengarna på sparkontot och få erfara en valutaförsvagning + inflation
   3) Köpa en bostad och i alla fall få något för pengarna

   Gissa vilket alternativ dom flesta väljer.

   Radera
  3. Man kan ju också göra lite av varje, Toni. Som du själv märker är det inte så hett med nybyggt i Stockholm längre. Den som inte varit med om en nedgång under hög belåning kan få sig en liten överraskning.

   Radera
  4. Sälja bostad, investera i guld, emerging markets

   Radera
  5. De flesta får inte lån på samma lätt vis längre, eller hur?
   Börsen känns ostadig och risken finns för en större sättning eftersom ingenting alls blivit bättre sedan finanskrisen, snarare tvärtom. Skuldbördan är större nu.
   Bostad...det sista jag skulle köpa just nu.
   Cash is king.

   Radera
  6. @Joakim: När kommer den överraskningen då? Jag tycker inte mig sett någonting här hemma än trots tidningsartiklar m.m. Får man mer bostad för pengarna om 3 år eller om 6 år eller om 10 år? Så länge inte räntan går upp är det nog väldigt safe på bostadsmarknaden. Sverige verkar ju inte ta efter FED i alla fall.

   @Unknown: Börsen är väl alltid ostadig (volatil)? Cash är man i alla fall en garanterad förlust på minst 2% per år men förmodligen mer om inte pengarna är öronmärkta till nya OLED TVn för rubbet.

   Radera
  7. Ingen aning, Toni. Jag menar väl mest att köpa en högbelånad nybyggd bostadsrätt i Stockholm inte är nåt som verkar locka. Kanske får man mer bostad för pengarna om 3 år, kanske inte. Det blir nog bra.

   Radera
  8. @Joakim: Nej en "högbelånad" nybyggd bostadsrätt i Sthlm är nog svårsåld. Byggbolagen har ju maxat både m2 priset för lägenheten och skuldbördan på föreningen. Tror dock mer på att det är m2 priset som gör att det inte går så bra längre. Marknaden hittar inte fler kreditvärdiga köpare till den nivån även om ett fåtal är kvar men dom kanske inte har någon större lust att bli krönta till den sista köparen i pyramidspelet.

   Radera
  9. Toni: Så är det. Och de som köpte förra året kanske blir lite smånervösa om priserna inte börjar stiga igen.

   Eller så blir det inte så farligt denna nedgång heller. Vi får se. Själv tror jag det kan bli riktigt tråkigt 2020, men världen kommer inte gå under utan kanske det räcker med att en ny generation ser att man kan förlora pengar på både aktier och fastigheter. Den långsiktige kan såklart struntra i det här helt och hållet och fortsätta spara, om det nu är målet.

   Radera
 4. Med egen (fiat)valuta finns inget som hindrar att RB köper bostadsobligationer när internationella placerare i svenska obligationer springer mot dörren eller kräver hög ränta. Alltså låg ränta och fallande krona. Trollar man sedan lite med inflationssiffrorna kan vi alla bli fattigare medan bolånetorskarna klarar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då fortsätter du öka skuldsättningen.

   Det går inte att komma runt att löner måste matchas med skuldsättning (kostnaden för lån). Om skuldsättningen ökar snabbare än löner kommer förr eller senare en korrektion.

   Negativa räntor lindrar självklart fallet men även där kommer systemet att ballanseras

   Radera
  2. Det blir rätt rubbat om BLT-kollektivet fortsätter klara sig. Faktiskt.

   Radera
  3. @Teheimar: Word. Det är precis det argumentet man alltid får höra från skuldsatta. Inflationen äter upp dina pengar och mina lån och svenskarna är för högt skuldsatta så man kommer aldrig att tillåta en högre räntenivå.

   Radera
 5. Vad säger att alla 493 lägenheter som är i produktion är osålda? Det är helt orimligt att man skulle ha byggstartat dessa lägenheter utan att ha sålt någon alls. Allra minst 50% av dessa är säkerligen redan sålda/reserverade)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skriver jag inte det, utan jag skriver att med nuvarande takt skulle det ta 62 år. Säger lite grann om hur dåligt det går med försäljningen. Sedan kan de väl ha sålt alla, eller ingen, men det sätter nuvarande takt i proportion till bolagets projektportfölj. Och 400 nyförvärvade byggrätter under kvartalet. Med aktuell takt kommer dessa ta 50 år att sälja om man väl ska bygga på de fastigheterna.

   Radera
 6. Kronan har ännu inte fått köp-signal, mht till vissa mediers skriverier. Hade förväntat mig en mindre paus i dollar-uppgången/kron-försvagningen men ännu inga signaler som sagt.

  SvaraRadera
 7. Tobin har sänkt sin rörelseresultat prognos flera gånger för 2018. Först 150-200 miljoner. Sen 75-125. Och nu 25-50. En sänkning med 5/6, -83%, helt otroligt. Bostadsmarknaden är stendöd.

  SvaraRadera
 8. Man kan fråga sig hur många lägenheter en lågprisproducent som Skanska / IKEA:s "Bo-Klok"-koncept sålde under samma tid eller en hur många hus en lågpristillverkare som Älvsbyhus sålde under samma tid ?

  Som jämförelse alltså...

  SvaraRadera