Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-02 11:17

SVT viker sig för diktaturen Kina

Det så kallade svenska public service-bolaget SVT viker sig för diktaturen i Kina och har plockat bort ett satirinslag om diktaturen. Därtill har man bett om och publicerat en ursäkt. Tillägg: Tydligen hade SVT:s eget Aktuellt fel och SVT har inte alls avpublicerat, utan man säger nu att det var den kinesiska diktaturen själva som avpublicerade från tjänsten Youku.
SVT gör en kowtow inför den kinesiska diktaturens överhet.
SVT backar alltså efter att ha kritiserats av en diktatur, och som resultat plockat bort satir riktat mot Kina ifrån programmet Svenska Nyheter. Man har även publicerat och citerats med ursäkter för det hela. Ambassaden kräver nu djupare ursäkter än de som lämnats och anser att detta inte duger.

SVT har som Public Service alltså direkt backat från att stå upp för yttrandefrihet, demokrati och rätten att kritisera diktaturer. Beteendet kan bara kategoriseras som patetiskt.
Den av Kina fängslade bokhandlaren och förläggaren Gui Minhais stol på bokmässan.
Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, säger till TT att Kina just nu använder Sverige som test för hur långt och opropotionerligt man kan pressa småländer via påtryckningar och hot.

Och det visar sig vara väldigt långt. Den enda reaktionen från demokratin Sverige borde vara ett långfinger åt Kina och ett påtalande att i Sverige råder yttrandefrihet, som inte begränsas av den kinesiska diktaturen, och att man betackar sig från dessa påhopp.

Men så var det inte. Istället är det kowtow som gäller.

Patetiskt.

Återigen, ska satir förbjudas för att den är osmaklig, dålig och helt enkelt inte rolig, skulle många "komiker" på SVT och SR bli arbetslösa. Men det är inte poängen. Det är inte förbjudet att vara kass, även om kvalitetsnivån endast kan existera när den är finansierad via tvång.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Vilket klipp är det som tagits bort?
  Alla tre avsnitt från årets säsong ligger kvar på SVT-play i originallängd.

  Om du menar det klipp som tagits bort på YouKu så säger Fredrik Boltes (han som lade upp klippet) att det var siten själv som tog bort det. Inte SVT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Aktuellt så var det SVT som avpublicerade klippet från Youku. Iaf enligt Metro.

   Radera
  2. Nej! Det var inte svt som raderade klippet! Sedan kanske du skall specificera lite bättre vilket klipp du avser.

   Radera
  3. "Nu avpublicerar SVT klippet från kinesiska sajten Youku, rapporterar Aktuellt." - Metro (kan förstås inte länka)

   Radera
  4. Fredrik Boltes som lade upp klippet på YouKu och arbetar med "Svenska nyheter", har ju personligen gått ut och förklarat att Svt INTE tagit bort klippet och att Aktuellt felaktigt påstått att det var Svt som tagit bort det, (något de korrigerade sedan).

   Nästa gång kanske du skall gå direkt till källan istället för hänvisa till skvallerpress som Metro. Såvida du nu inte vill bidra med fake news... :)

   Radera
  5. Är det SVT som äger rättigheterna? Har detta publicerats i samband i tjänsten. Då har han förstås gjort det i tjänsten, både publiceringen och sedan pudeln så har väl ansvarig utgivare agerat helt enkelt.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Nu handlar det ju egentligen om att svenska företag inte vill få sin business förstörd. Sen är nog inte Kina så imponerade om vi skickar dit kungen. Frågan är vad som blidka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skicka dit J-O Waldner. Det är han som är kung i Kina.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Kina är en maktfaktor så det gäller att vara lite fin i kanten, :)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Får ett intryck att här på bloggen är man tveksam till TV-programmet Svenska nyheter. Själv tycker jag det är både roligt och tänkvärt. Rekommenderas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är plumpt, dumt, och helt utan finess. En dålig kopia av Last Week Tonight o dyl.

   Radera
 8. Det aktuella inslaget var ju faktiskt osmakligt, dåligt och helt enkelt inte roligt + faktiskt rätt upp och ned rasistiskt - så för en gångs skull håller jag nog på Kina här.

  Den gamle sinofilen och kinaexperten Blogge Bloggelito som numera bloggar intensivt under sitt riktiga namn har sågat sveriges agerande flertalet gånger de sista dagarna, samt visar nu senast att frågan har blivit ett meme i Kina med kontrabilder som vi knappast kommer att få se i svensk MSM.

  https://dougherty.se/kinesiska-nattroll.nd

  PS. Jo, det har betydelse att hundratusentals svenska jobb kan stå på spel på lång sikt. Kritik mot den kinesiska regimen är en sak - öppen rasism från statstelevisionen något helt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om man ska hålla på den kinesiska regimen, den är ganska förskräcklig och använder nog delvis filmen som hybridkrigföring map Dalsi Lama osv. Inslaget var OK fram tills youkufilmen dom är rasisyisk. Den var antagligen tänkt att vara itonisk men man tycker att folk borde görstått vid det här laget hur svårt det är med ironi på nätet.

   Radera
  2. Godhetsaposteln Dalai Lama har ju precis kommit ur garderoben som självutnämnd Marxist. Trodde förra veckan att han var SD efter uttalanden om att flyktingara borde åka hem, etc. Tyvärr har han fått överdrivet stort förtroende i media, ett förtroende som inte matchas av vare sig utbildning eller kunskap. Och detta enbart beroende på att han är utvald av en föregåendee godhetsapostel med samma brister som han.

   Radera
 9. "Den enda reaktionen från demokratin Sverige borde vara ett långfinger åt Kina och ett påtalande att i Sverige råder yttrandefrihet"

  Men det råder ju inte yttrandefrihet i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasistiska uttalanden om araber raderade. Araber är för övrigt bara en bråkdel av alla asylsökande från Sverige, och har flera olika religioner.

   Radera
  2. Det var lite min poäng. Att det anses vara rasistiskt att göra motsvarade satir gentemot araber. När det gäller kineser är det ok.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Men vad är det för jävla klipp? Får man inte länka i diktaturen Sverige längre?

  SvaraRadera