Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-14 16:17

Söndagsenkät: Hur mycket betalade du i mäklararvode på din senaste bostadsförsäljning?

Dags för en kort söndagsenkät. Hur mycket betalade du i mäklararvode på din senaste bostadsförsäljning? Gärna detaljer i kommentarsfältet.
Södermalm.
Fastighetsmäklarna har olika konstruktioner för sina mäklararvoden, men i slutändan landar allt på i praktiken en viss procentnivå. 

Räkna ut hur hög den procentnivån var på din senaste bostadsaffär och ange nedan.
Svara gärna även detaljer i kommentarsfältet. De enda som tjänar på att detta hålls hemligt är mäklarna själva, precis som de enda som tjänar på att löner hålls hemliga på en arbetsplats är arbetsgivaren.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. 6% eller 42.000 kr med ett försäljningspris på 675.000 kr.

  En av de dyraste mäklarna i staden (jag tror dyrast) men skulle lugnt välja det igen. Såldes snabbt innan visning med hjälp av kunder de redan hade redo (tidigare budgivningar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det var liknande pengar på försäljningen innan men då var försäljningspriset 480.000 tror jag men mäklaren jobbade verkligen skiten ur sig och hade massa extravisningar för att hon trodde priset kunde höjas lite till och de vanliga visningarna råkade krocka med andra liknande lägenheter.

   Radera
 2. 2% var närmare än 3%. 52.000 kr, försäljningspris på 2,3 milj.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. svensk fast helt otroligt duktig säljare. Perfekt professionell, snabb, smart, otrolig kille som sålde min läg på kungsholmen. Brydde mig inte om priset..men de var så sjukt duktiga. Inget att klaga på. Endast respekt. Kanske hade jag tur ? men min erf var superbra. Fick inskrivet att jag inte behövde betala något om jag ångrade mig med. Vilket var en stor faktor till att jag skrev på. Kanske e standard vad vet jag ?

   Radera
  2. Ingenåsikt, Det är normalt, ja. Du betalar bara eventuell avgift till Hemnet.

   Radera
 4. 1,4% 42.000 på ett försäljningspris på 3,060,000.
  Mäklaren jobbade verkligen häcken av sig både I samband med annonsering, visningar (vi körde två innan ordinarie och två ordinarie) och budgivning/kontraktskrivning.

  Lustigt var att han gav ett mer seriöst och hårdarbetande intryck än giganterna Notar/fastighetsbyrån/ErikOlsson som ville ha dubbla arvodet. Detta I Stockholm. Där jag förstått många betalar höga arvoden för en snygg mäklare från en av de stora kedjorna utan att för den delen få mer betalt för sitt objekt. Och därmed förlorar de dubbelt på det.

  SvaraRadera
 5. 2,2% värt varje krona.


  För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som .har gett mig så mycket.

  SvaraRadera
 6. Fast arvode om 25000 upp till vad jag trodde var marknadspriset (2,8) och sedan 10% på allt över det. Jag föreslog modellen för att få mäklaren att anstränga sig för de sista kronorna. Funkade fint och lägenheten såldes för 2,8 plus några tior. Blev strax under 1% i arvode.

  SvaraRadera
 7. En 5:a i Enskede, Stockholm för två år sedan. Svensk Fastighetsförmedlings arvode landade på 1,088% och vi var jättenöjda med allt. Länsförsäkringar tog ungefär samma belopp för att sälja en 2:a i Solna 5 år tidigare, vilket då blev ca 4%.

  SvaraRadera
 8. 50000 kr fast arvode, (beräknad fsg pris på 4-4.5)
  Stockholm.

  SvaraRadera
 9. 1.4% dvs 50k på 3.5milj. Mäklaren gjorde nog ett av årets bästa jobb mer tanke på arbetsinsats för vår lägenhet:

  Vår mäklare sålde veckan innan en lägenhet nån våning upp i vår trappuppgång. Detta var samma lägenhet som våran dvs exakt samma orginalplanlösning, storlek etc med enda skillnaden att den alltså låg nån våning upp i samma trappuppgång. Deras lägenhet var dock totalrenoverad för typ 1-2 år sedan (nytt kök, nytt badrum samt omgjord planlösning dvs vägg mellan kök o vardagsrum riven och gamla matrummet ombyggt till riktigt sovrum - tänk gammal arbetarkvart från 30-talet med kök, matrum o vardagsrum ombyggd till modern 2rok dvs kök och vardagsrum med öppen planlösnimg och 1 sovrum). Efter ordinarie visningar och en intensiv budgivning gick grannens lgh för 3.7milj vilket var nytt rekord för den typen av lägenheter då (fanns ett gäng såna då föreningen har mer än 500 medlemmar, så ganska så lätt att hålla koll på priser).

  Vi hade skrivit avtal med samma mäklare att sälja vår lägenhet framöver, hade tänkt lägga ut den ett par månader senare men kunde tänka oss att sälja snabbare om möjligheten skulle dyka upp. Mäklaren masserade budgivare från budlistan på föregende försäljning ett par dagar och efter EN privat lunchvisning av vår lägenhet skrev vi kontrakt på 3.5 milj med en lycklig köpare som fick förverkliga sin södermalmsdröm. Vår enda "renovering" under åren vi bodde där var att byta ut ett kasst dörrhandtag (typ 150 kr på byggfabriken) samt en ny kolfilterfläkt till köket då den gamla havererade (990 kr på IKEA). Badrummet var från tidigt 90-tal och ikea-köket ca sent 90-tal. Grejerna höll fortfarande men ffa badrummet hade behövts renoveras. Vår mäklare var känd som en av de bästa just då och vi var ju givetvis mycket nöjda med försäljningen eftersom vi fick ut rekordpriset men slapp allt stök med visningar etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem var mäklaren/firman?

   Radera
  2. Fastighetsbyrån P-L Svensson.

   Vi valde henne eftersom hon dels hade (har) bra rykte men även för att hon hade lyckats översälja boende till en vän, dvs vännen köpte boende en bra bit över tänkt pristak efter lite bearbetning från denna eminenta mäklare. Vännens kommentar var nåt i stil med "hon ger sig fan inte".

   Radera
 10. Säljaren som sålde till mig betalade 115000kr, dvs 3,8% i Linköping. Tyckte det lät bra dyrt.

  SvaraRadera
 11. 2,5% och då fick mäklaren upp priset 12% mot värdering och av oss förväntat pris, ingen budgivning och såld innan visning, med variabel inflyttning mars-juni nästa år så vi hinner hitta ett hus i lugn och ro, förhoppningsvis med fortsatt sjuknande bostadspris.

  SvaraRadera
 12. 0%
  Sålde själv utan mäklare.

  SvaraRadera
 13. Bra att många angett vad de betalde i kr eftersom procent vad jag vet inte är godtaget som betalningsmedel. Mäklaren lägger ett antal timmar, på ett dyrt objekt borde kostnaden i procent rimligen bli lägre även om man förväntar sig att mäklaren anstränger sig mer. Oavsett tycker jag mäklare tjänar på tok för mycket sett till deras kompetens och arbetsinsats.

  SvaraRadera
 14. Hus i Enskedalen (Kärringstan), 2014. Pris 6 785 000 kr. Arvode ca 104 000 kr. Ca 1,5 %. Jag valde fast pris och inte fast + hävstång som fanns som alternativ. Huset gick upp ca 200 kkr. Låg i rätt nivå då. Granne sålde 2016 för 8,7 Mkr. Men jag är nöjd, det var ändå dags att flytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Över 100k i arvode. I Enskede. Herregud hur lurad känner du dig egentligen?

   Radera
 15. 4% isch. 42000kr betalade vi mäklaren. (30k+10% av bud högre än begärt.)
  Fick upp priset 100 000kr. (Värderad av annan firma än mäklare)

  SvaraRadera
 16. 37/2070 dvs 1.8%. Mäklaren var värd varenda krona. Dessutom drar man ju av detta mot ev vinst. Så 1.4% är mer korrekt.

  SvaraRadera
 17. Såld för 780000, mäklarens pris 25000, såld år 2005, dvs ca 3%.

  SvaraRadera
 18. Förslag till annat upplägg:
  Ni som vann budgivningen, hur många procent över/under betalade ni jämfört med utgångspris. Att köra denna siffra mot; när/var/pris hade varit intressant.

  Just nu verkar det som när och pris gäller, höga inkomster saknas helt enkelt i huvudstaden jmf med utbudet. Varför dyra hus/brf sjunker mer procentuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev 150kkr upp på villa, vann på 3Mkr 2004.

   Radera
  2. Ok, du bor antagligen i en kommun utanför Stockholm. Du har låg belåningsgrad och ni har två bilar. Livet rullar på men ni lägger 1.5h på pendling om dagen. Barnen gick långa dagar på fritids/förskola, precis som alla de andra barnen i villaområdet. Ni räknar ofta på hur mycket huset är värt idag, ni ser det som en pensionsförsäkring.

   Förlåt men så fungerar gissningar/projektion ;-)

   Radera
  3. Näe, räknar inte på det men vet att det är värt ungefär 5-6Mkr. Men visst, en pensionsförsäkring och låg belåningsgrad var rätt.

   Radera
 19. Förtydligande, många som varit med i pyramidspelet har kontantinsats över 15%. Men alltför många saknar inkomsterna. Dvs dyra objekt >7M torde falla mer.

  SvaraRadera
 20. 0% Sålt utan mäklare och fixat allt pappersjobb själv.
  På mitt senaste fastighetsköp, lyckades jag även pruta 30.000:- i utbyte mot, att jag fixade alla papper.

  SvaraRadera
 21. Betalade inget alls tyckte att mäklaren var för dyr, så sålde själv. Ganska enkelt faktiskt gav köparen lite rabatt eftersom denne accepterade att köra utan mäklare

  SvaraRadera
 22. 115.000:- med ett försäljningspris på 4.400.000:-
  Jag skrev den säljande texten om lägenheten själv. Mäklaren iddes inte ens vara med vid kontraktsskrivningen utan överlät detta till en kollega. Kommer, förstås, aldrig anlita denna mäklare igen.

  SvaraRadera
 23. Sålde själv på fejjan, tog 39h och fick 10% mer än mäklarvärdering. Mäklarna ville ha 15kkr för att skriva så det gjorde jag på egen hand. För tre år sedan sålde jag lgh via fejsbok, tog 24h till handskak och fick då lika mycket som identisk grannlägenhet som såldes ngn månad tidigare, betalade då 7000:- till Hemverket för att skriva då köparens bank krävde involvering av mäklare för att godkänna lånet.

  SvaraRadera
 24. 40000 i mäklararvode var startnivå. Lght såld under vårens mkt sega marknad. Dödsbo, så det var inte mycket att be för. Slutpris 1,6 mkr, så 2,5%. Avrundat ovan till 3%.

  SvaraRadera
 25. Vi sålde vår villa i en småort i en Halländsk småort för 2 år sen. Mäklaren lämnade en offert med tre olika ersättningsalternativ. Fast arvode om 67 500:- (5,4% av utgångspriset på 1 250 000:-), 5% av försäljningspriset eller fast arvode om 62 500:- + 10% på del över 1 150 000 (100 000:- under utgångspriset). Vi valde alternativ två, 5% av försäljningspriset. Det visade sig bli en dyr historia då priset stack iväg ordentligt från 1 250 000:- till 1 650 000:-, alltså ett arvode på 82 500:-. Men då försäljningen gav så mycket mer än vad vi kunde hoppas på så kändes det ändå värt det!

  SvaraRadera
 26. Sålde stor obelånad tvåa i Röda Bergen, Stockholm/VA på våren 2015 för 4,6 Mkr. Betalade 109,5k till en superduktig mäklare från Svensk Fastighetsförmedling. Hon kom med jättebra råd och hjälpte oss dessutom med både deklarationen och köpet av villan i Helsingborg som vi betalade 2,7 Mkr för. Kan tillägga att vinstskatten blev nästan en mille men vi betalade den och är nu lyckligt skuldfria. Pengar som blev över har öronmärkts till huset för underhåll etc.

  SvaraRadera
 27. Fattar inte varför fler inte använder Hemverket?
  Jag ska sälja snart och ska testa dem först. 17000 kr ink annons på hemnet.
  De fixar allt det vanliga, men man visar lägenheten själv.
  Mäklaren som värderade lägenheten skulle ha 1% + 20% över en väldigt konservativ värdering alternativt 1,5% på hela summan. Blir en bra bit över 100 000 sek och med rörliga bort åt 200000 vid ett bra pris.

  SvaraRadera
 28. 5 000 kr
  Det var iofs för en cirka 7 år sen och jag hade redan av en ren slump hittat köpare själv så det enda mäklaren gjorde var att fixa själva pappersarbetet. Hade av olika anledningar inte tid med att lägga ut lägenheten för försäljning vilket bidrog.

  SvaraRadera
 29. Vi sålde vår lägenhet utan mäklare - men finns inget alternativ för 0%.

  SvaraRadera
 30. 2 veckor sedan. 2,9% på 2,2 Mkr. Fick rabatt på listpriset, men det var nog det bästa timpeng den mäklaren hade. 1 privat visning och lika många dagar senare så såldes lägenheten för typ rekordpris i föreningen.
  Hade så klart kunnat lägga ut den på öppna marknaden, men då hade jag ju så klart även riskerat att få mindre betalt för den. Mäklaren lade säkert 3h totalt på uppdraget.

  SvaraRadera
 31. 0%. Mäklaren är en bekant.

  SvaraRadera
 32. 1,25%. Vilket vi gärna betalade för att slippa fotografera, annonsera och visa detta ovanliga men svårsåda objekt själva. En mäklare som kunde området med dess för- och nackdelar ("vaddå egen brunn och enskilt avlopp" sa en annan mäklare som var där och tittade innan vi bestämt oss. Definitivt ingen koll!).
  Det kom 120 nyfikna SÄLLSKAP på första visningen! (ingen la bud)
  Och så fick vi en del hjälp med uträkningarna till deklarationen (vilket inte är helt lätt om man inte har kvitton kvar från 50-talets standardhöjningar).

  SvaraRadera