Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-10 07:42

Sommar-OS i Tokyo 300% över budget - betalas av skattebetalarna

Precis nu när Stockholm blir en finalist för vinter-OS uppmärksammar Washington Post att sommar-OS i Tokyo ser ut att gå 300% över budget, en kostnad som de japanska skattebetalarna får ta. Finns inget som säger att Sverige kommer klara ett vinter-OS bättre.
Lillehammer med den olympiska skidhoppbacken i bakgrunden. Kostade "bara" två miljarder för skattebetalarna. Tokyo-OS ser ut att kosta de japanska skattebetalarna 200 miljarder.
Sommar-OS i Tokyo skulle kosta 7.3 miljarder USD (ca 60 miljarder SEK, en otrolig summa), men ser nu ut att bli 300% dyrare och landa på 30 miljarder USD. Alltså nästan 250 miljarder svenska kronor.

80% av kostnaden kommer nu landa på de japanska skattebetalarna, eller 200 miljarder kronor.

Allt detta enligt en artikel i Washington Post med rubriken To the surprise of no one, the 2020 Tokyo Olympics are going massively over budget (inte en länk www.washingtonpost.com/sports/2018/10/09/surprise-no-one-tokyo-olympics-are-going-massively-overbudget/). 

Stockholm är nu en av de tre finalister som IOK har utsett att betala för vintersportlekarna år 2026, vilket kommer landa i svenska skattebetalares knän. Vinter-OS i Sydkorea kostade över 100 miljarder kronor, och vi vet hur bra svenska myndigheter är på att hålla budget med skattepengarna - dvs inte.. Saken är de att OS har en definitiv deadline, vilket gör att förseningar blir enormt dyra när man måste bli klar i tid. Annars får man en Sotji, som för övrigt var det dyraste vinter OS-någonsin på över 400 miljarder kronor.

Finns inget som säger att Sverige kan klara sig bättre än t ex Sydkorea, Ryssland eller Japan.

Sveriges regering och svenska skattebetalare måste säga nej till Stockholms vansinnigheter med vinter-OS, och vägra lämna några garantier. Stockholms kommun kan gott få gå i konkurs, men resten av landet ska inte bli lidande för denna skit.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Vi ska nog inte hoppas för mycket på att politikerna fattar rätt beslut. Men hoppet lever ju fortfarande att IOK väljer att förlägga OS till något annat land. För övrigt:

  OS-resenärer
  OS-flaggan
  Proffsiga medieproduktioner som lockar ungdomar världen över att bli OS-krigare
  Vi som inte vill ha OS skonas av våldsmonopolet om vi betalar OS-skatten

  SvaraRadera
 2. Hear, hear! Enda fördelen med ett eventuellt os är att stockholmspolitikerna efter det aldrig mer kommer att kunna hävda att det är landsorten som parasiterar på huvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som att fakta någonsin har hindrat en politiker från att behå dumheter.... definitivt inte i Tokholm i alla fall.

   Radera
 3. Jag fattar ingenting. Enligt nyheterna att man har vunnit en plats i finalen tillsammans med Italien och Kanada. Att man ens får ansöka utan att ha mer på fötterna? Politiker och kanske ffa svenska folket. Det verkar ju alltid vara en pengaslukare som alltid spricker katastrofalt i budget. Vad de sa på radio igår var att S och M är försiktigt positiva.
  Jag tror inte svenska folket står bakom när de får veta kostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ffa hur mycket av detta kommer att genomföras i Stockholm?

   Radera
  2. "Att man ens får ansöka utan att ha mer på fötterna?"

   Vad jag förstår så köar man inte direkt för att ansöka om vinter-OS.

   Radera
  3. OS är på dekis. De har inga sökande alls den här gången. Det är därför de försöker ragga på sådana som funderat på att söka tidigare.

   IOK har blivit som en tragisk femtiotaggare som står i baren kvart i stängningsdags och hoppas att någon tillräckligt full skall komma fram så att hon skall kunna få till det som förr i tiden när hon var ung och fräsch.

   Radera
  4. "Jag tror inte svenska folket står bakom när de får veta kostnaden"

   Troligtvis inte du heller. Kostnaden är inget som kommer belasta statsbudgeten överhuvudtaget. Sveriges OS-ansökan finansieras privat. Det staten måste garantera är att säkerheten på plats kommer fungera och att tull mm. är beredda. Ställ detta mot intäkterna staten kommer ha om ca 10 miljarder investeras i Sverige. Låter som en rätt hyfsad affär enligt mig.

   Radera
 4. Det är absurt om ett land som gärna vill vara världens klimatsamvete anordnar något sådant här i läget vi befinner oss i. Vi behöver ta oss samman snarare än distrahera oss själva med dyra lekar. Sverige kan vara ett land i kaos 2026.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimatsamvete:))), det är så trevligt med positva människor.

   Fortsätter vi att importera "kompetens" så är vi i kaos mycket tidigare än så.

   Radera
 5. Ett sätt att hålla nere kostnaden är att nöja sig med det som finns.

  - Kör all längdskidåkning och backhoppning i Falun. Arenan rustades upp till skid-VM 2015 och borde duga för OS. Några sprintar kan man köra i Stockholm.

  - Kör den mesta alpinskidåkningen i Åre. Vissa saker kan man köra i Hammarbybacken.

  - Inomhusgrejor i Tele2 Arena, Friends arena och Globen.

  - Bygg ingen jävla OS-by, boka upp hotell, konferensanläggningar osv och satsa på logistik från omkringliggande städer. Längdåkarna får såklart bo i Falun/Borlänge, alpinåkarna i Åre osv.

  - Uppmana alla Stockholmare att hyra ut på AirBNB under OS.

  - Låt Edward af Sillén regissera invigning och avslutningsceremoni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis så det är planerat. Enda som ska vara i Stockholm är hockey och skatte har jag för mig. Bob och allt sånt ska väl tom vara förlagt i Lettland.

   Radera
  2. Ser jag en Foot of Gork?

   Poängen är väl sedan tidigare att tex alina skidtävlingarna ska förläggas till Åre etc. Hammarbybacken skulle "höjas" på något sätt och användas till vissa grenar typ skicross och sånt som inte kräver ordentliga nedfarter. Har detta ändrats?

   Radera
  3. Hammarby Sjöstad var OS-byn 2004, nu blir det ny stadsdel tillhör södermalm som räknas innersad. OS-byn ser jättebra ut för framtiden att lösa bostadsbrist efter OS.

   Radera
 6. Det hela måste bygga på att folket inte skall få reda på kostnaden. Politikerna i sitt OS-rus kommer att se till att tysta kritiken som eventuellt uppstår. Hoppas att IOK fattar ett klokt beslut om nio månader och petar bort Stockholm från kandidatlistan.
  Dessutom, med tanke på hur klimat-kören sjunger om varmare vintrar och 1,5°-målet så verkar det ju helt vansinnigt att förlägga vinter-OS i Stockholm. Lyssnar man på Lövin så kommer vi väl ha palmer i Sverige år 2026. Inte en snöflinga så långt ögat kan nå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, har hon högre trovärdighet än Al Gore? Polarisen skulle ju vara borta 2014.

   Radera
 7. Sverige är ett rikt land. Det blir väl ett Netflix abbonemang och en pizza... Det klarar vi av!!

  SvaraRadera
 8. Får minnas att det är den svenska skattefinansierade idrottsrörelsen och inte politikerna som sökt. Förhoppningsvis vågar inte moderaterna slösa bort skattepengar på det här men efter valet så skulle det inte förvåna mig

  SvaraRadera
 9. Nu är väl sommar-OS avsevärt större och dyrare än ett vinter-OS, så det är lite som att jämföra äpplen och päron.

  De stora kostnaderna ligger i att bygga anläggningarna, kan man trovärdigt visa att man inte behöver bygga särskilt mycket så är iaf jag redo att lyssna eftersom jag är sportintresserad.

  Samtidigt så tror jag inte IOK är intresserad av ett så utspritt OS som sverige erbjuder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kvarvarande OS-kandidater har väldigt utspridda spel.
   Italiens bud är hyfsat samlat rent tidsmässigt men på många olika orter.
   Kanadas bud är ännu mer utspridd än det svenska. Alpina tävlingar ska arrangeras i Whistler vilket är smidig 11-h resa men bil bort.

   Radera
 10. Idrottsministern Strandhäll är iaf positiv och hävdar att Sverige även här visar sin styrka som nation. Hon går dock inte personligen i god för budgeten även om hennes lön blev lite högre i dagarna.

  SvaraRadera
 11. Tycker det hade varit intressant om sverige kunde visa att det går att anordna OS utan dessa skyhöga kostnader, vilket verkar vara planen.
  Stefan Holm är tydligen med på ett hörn och det borgar för att det görs på ett vettigt sätt.
  Ska man medverka i OS kanske man måste arrangera någon gång också, men inget hindrar sverige från att göra det på ett billigt och hållbarare sätt.
  Tror sverige skulle kunna vara ett föredöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju jättebra men då kan alla idrottsintresserade bekosta detta utöver skattsedeln.
   Skriv bara på att de kan dra ett antal tusen ifrån din skattade inkomst om det inte fungerar.
   Tyvärr så skulle det inte bli av även om det var möjligt eftersom IOK kräver att det ska vara garanterat av skattebetalarna.
   Det finns bara ett O.S som har gått med vinst senaste åren och de var Los angeles.
   Alla andra har gått med rejäla underskott.
   Så varför Stockholm/sverige skulle klara det bättre har jag svårt att förstå.
   De klarar ju inte ens att ha ett bra försvar,fungernade skola polis sjukvård ...

   Radera
  2. "De klarar ju inte ens att ha ett bra försvar,fungernade skola polis sjukvård ..."
   Det är nog RÄTT mycket enklare att arrangera ett idrottevenemang än att få ordning på ovanstående.

   Radera
  3. "De klarar ju inte ens att ha ett bra försvar,fungernade skola polis sjukvård ..."

   Ropen skalla: Dan Eliasson som OS-general!

   Radera
 12. Jag hoppas verkligen inte vi får OS till Sverige. Inte nog med att det är förbannat dyrt, det drar till sig massor med idiotiska turister som kommer hit av fel anledningar och med dem kriminella för att sälja droger, driva bordeller och generellt pack som rånar och ficktjuvar. Som svar på detta kommer övervakningssamhället ha en ypperlig ursäkt för att inskränka vår integritet ytterligare.

  Senaste exemplet är lagändringen som gör att poliser får visitera alla människor dom har ett förhör med. Motiveringen är att det ibland kommer människor till förhör på polisstationen som är beväpnade. Fair enough. Vad är definitionen av ett förhör? Det räcker med att en polis behöver förhöra vittnen eller misstänkta på plats under pågående brott. Pågående brott kan vara allt från illegal invandrare till misstänkt narkotikabrott. Med andra ord, vem som helst kan bli misstänkt och krävas på förhör. Och således krävas visitation på plats. När som helst, var som helst, helt utan anledning. Inte enligt reglerna måhända men alla som någonsin träffat en polis i fält privat vet att dom inte alltid följer reglerna till punkt o pricka för att nå sina mål.

  Stoppa OS och vakna inför polisstaten Sverige. Det var mitt foliehattande för denna månad.

  SvaraRadera
 13. Se till att pengarna spenderas i Sverige och stannar i Sverige.
  Sedan med tanke på senaste klimatrapporten så är nog vintersport snart överspelat ändå.

  SvaraRadera
 14. Se till att anlägga OS på en enda plats, för vinter-OS t.ex. i Schweiz.

  Alternativt, arrangera alltid två-tre OS på samma plats för att minska kostnaden per OS.

  SvaraRadera
 15. Du verkar inte vara ett stort fan av sport direkt Lars :)

  Att Tokyos hamnar över budget är ganska irrelevant. Detta är innan paradigmskiftet Agenda 2020. Agenda 2020 innehåller mycket ordbajs och floskler men innehåller även viktiga förändringar. Det mest centrala är hållbarhetsaspekten. Inga nya arenor som inte redan är planerade eller finns ett behov för FÅR byggas. Detta är kanske den största förändringen för arrangörerna i OS historia.

  Tokyo arrangerar OS 2020 men tills dess är de flesta förändringar i den nya agendan inte genomförda. Därför blir det närmast löjligt att ta det som exempel. Dessutom är detta ett sommar-OS. Dumt att jämföra äpplen och päron. Den senaste vinterolympiaden som hölls i Pyeongchang gick faktiskt plus på att arrangera. Detta till trots att en mängd nya arenor byggdes inför spelen och att biljettförsäljningen var en besvikelse på de flesta håll förutom inom short track och konståkning.

  Jag tror det är dags att vakna upp och inse att detta faktiskt är en möjlighet för Sverige. Det gäller att inte bara kategoriskt säga nej till allt utan att ens läst igenom vad det faktiskt kommer innebära, vilket de flesta här inne verkar göra.
  Jag tror (detta är lite spekulationer från min sida ska medges) att budgeten som ofta dyker upp för OS 2026 är baserad på en utredning inför en eventuell OS-ansökan 2022. I denna ansökan planeras byggnationer av hoppbackar, rodelbanor och höjningar av backar. I och med den nya agendan är inget av detta längre aktuellt vilket kommer leda till en ännu lägre genomförandekostnad.

  /CivG

  SvaraRadera
 16. Mycket är väl kostnader för infrastruktur som kanske egentligen ändå skulle behövas vid någon tidpunkt och är bara indirekt en kostnad för OS.

  SvaraRadera