Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-10-28 09:13

Sista omställningen till normaltid avklarad

I natt ställde vi alla inom EU om klockorna till normaltid (så kallad vintertid) för sista gången. En sista omställning till sommartid kan ske i vår, om vi i Sverige vill köra sommartid permanent. EU tog tidigare i höst beslutet att tidsomställningarna upphör, men att varje enskilt land avgör vilken tid de vill köra på framöver. Tas inget svenskt beslut innan april, pga oförmåga att samarbeta i regeringsfrågan, så blir det normaltid för svensk del får man förmoda.
En klocka.
Vi har alltså ställt om till vintertid för sista gången. Vad som händer i vår återstår att se. Mycket talar för att det är vettigare för Sverige att köra sommartid permanent, dvs ansluta sig till Finlands och Baltikums nuvarande tidszon (om de nu inte förskjuter även sig), än samma tidszon som Frankrike eller Spanien. Vi ligger trots allt lite före Västeuropa vad gäller solen, och har oavsett ljusare sommartid än längre söderöver, och slösar alltså bort dagsljus under halva året då vi sover fram till sextiden på morgonen, men lägger oss först vid 23-tiden. På vintern är det ändå mörkt, så då kan det kvitta.

De individuella länderna inom EU avgör hur man vill köra vidare och beslutet ska tas innan april. Om vi inte kan ta ett beslut i Sverige - kanske pga att vi inte lyckats samarbeta om en regering - innebär det rimligtvis att normaltid/vintertid blir permanent i Sverige. Om det nu inte kan vara ett myndighetsbeslut, eller riksdagsbeslut.

Mer intressant är att de som programmerar tidsbibliotek kommer få en himla massa nya if-satser i sin kod. Är datumet före 2019 gäller en regel, efter 2019 en annan, och dessutom finns det en risk att det blir ett gytter av tider inom EU. Kanske kör Belgien en annan tid än Nederländerna och Frankrike?

Sedan har vi det här med inbyggda system, som ej kör onlineuppdateringar och nu kommer ställa om vintertid/sommartid fel. Exempelvis gäller det timern för golvvärmen i mitt badrum, liksom gamla bilens stereo. Teslan uppdaterar ju sin programvara löpande, så den kommer inte ha något problem, liksom de flesta smartphones. Men det finns förvånansvärt många inbyggda system som nu har fel tidsbibliotek och inga automatiska uppdateringsmöjligheter. Blir spännande och lär kosta en slant att ordna.

För att inte tala om eventuella armbandsur och liknande, som haft automatisk hantering av tidsomställningen. Vet inte om det finns mekaniska ur som haft detta, men många elektroniska armbandsur har det.

Blir således fin ekonomisk tillväxt av förändringen.

Hur våra politiker ska lyckas ta ett beslut innan april utan att först tillsätta en femårig utredning får vi se.

Vill du ha permanent normaltid/vintertid eller sommartid i Sverige?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Tycker att det är viktigare att ha ljuset på morgonen när man kör till jobbet halv 8 på morgonen än att ha det ljust sent på kvällen så jag tycker att vi bör ha normaltid året om! Helt mörkt blir det aldrig här i södra Sverige ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i södra Sverige är det ju antagligen mörkare än i norra Sverige på vintern vid halv 8. Jag röstar för sommartid så det är ljusare under längre tid som man normalt är vaken.

   Radera
  2. Håller med, har hellre ljusa kvällar än mornar, då sover man ändå.

   Radera
 2. Det mest logiska är väl normaltid d.v.s en timme före GMT ( heter inte så längre vet inte vad det nya heter), då står solen som högst kl 1200, en timme är 15 grader, allt det där räknades ut för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest logiska är att inget beslut i Riksdagen innebär att det inte blir någon förändring, och heller då inte att tiden "fastnar", utan att vi har sommartid på sommaren och vintertid på vintern.

   Radera
  2. Koordinerad universell tid (UTC, kompromissförkortning mellan engelska Coordinated Universal Time och franska temps universel coordonné)

   Radera
 3. Kan vi inte vara lite Svenskt lagom och lägga oss mitt emella sommar och vintertiden. Dvs permanenta en halvtimmes tidsförskjutning. Vi skulle bli helt unika jämfört med resten av den omgivande värden, skapa arbetstillfällen och säkert en massa if och else satstillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle inte vara speciellt unikt faktiskt. Det finns en hel del tidzoner som ligger mellan hela timmar. Det finns till och med de som ligger mellan halvtimmar...

   Radera
 4. Så jäkla gott att slippa den saken i fortsättningen!
  Jag och många andra hamnar alltid i obalans efter en omställning, förutom allt som blir fel då många glömmer ställa om klockan. Så onödigt, när vinsten av en omställning ska vara att vi ev borde spara lite belysning. De flesta lokaler är ändå tända oavsett tid på dagen.

  För en gångs skull fick vi lite glädje av att vara med i EU

  SvaraRadera
 5. Varför kunde inte EU enas om att ha en gemensam tid. Detta kommer ju bli katastrof för den gemensamma marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Så jävla mycket skiljer det inte inom Europa.

   Notera att det inte är en naturlag att man skall börja jobba ett visst klockslag (vilket överutmanad använder som argument för viss tidzoner).

   Radera
 6. När vi beslutar om sommartid eller normaltid bör vi främst fokusera på vad som är bäst för vår hälsa. Här uppe i norra Europa är dagarna långa på sommarhalvåret och korta på vinterhalvåret. Även i Skåne är skillnaden stor. På sommaren får vi tillräckligt med ljus, medan vi får för lite på vintern vilket för med sig att många känner sig trötta, hängiga och till och med får vinterdepressioner. Delvis beror det på att vi får i oss för lite D-vitamin, som vi främst får genom solljus (mängden D-vitamin vi får i oss från mat är närmast försumbar). Det kan vi inte göra något åt eftersom solstålarnas vinkel under stor del av vinterhalvåret är för låg för att de strålar som ger D-vitamin inte bryter igenom atmosfären.

  Däremot har tidsinställningen en effekt på vår dygnsrytm. Om vi förutsätter att folk inte anpassar sina arbetstider utan fortsätter börja jobb/skola vid samma tid riskerar mer dagsljus på eftermiddag/kväll göra att vi får mindre sömn. Redan idag sover många för lite och för dåligt.

  Vi bör alltså ha normaltid året om, för att underlätta för människor att somna tidigare på kvällen och därmed må bättre, framförallt under vinterhalvåret då människor mår sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju helmörkt klockan 16 i sydligaste Skåne på vintern.

   Radera
  2. Suck. Om du vill ha mer sol så får du göra som flyttfåglarna och flytta söderut på vintern. Att tro att man får mer solljus genom att flippra med klockan är lika begåvat som att tro att det skall regna om man dansar regndans...

   Radera
  3. Anonym: Vem påstår att vi får mer solljus genom att ändra tidsomställningen? Inte jag iallafall. Däremot påstår jag att genom att ha ljust lite tidigare på morgonen istället för senare på kvällen gör att vi får lättare att somna på kvällen eftersom det inverkar på melatonin-utsöndring. Och nej, lampor är inte tillräckigt, det ska vara solljus.

   Radera
 7. Jag känner mig kränkt av att jag inte själv får bestämma hur mycket min klocka är! Alla borde känna sig kränkta av det! Om arbetsgivarnas intressen får styra så är det kränkande för alla socialister och rödgröna att behöva underordna sig. Om staten får bestämma av princip så är det kränkande för alla sanna liberaler. Om Sverige skall ha samma tidszon som något utland så är det kränkande för alla nationalister. Det finns inget alternativ som inte är kränkande - utom att låta alla bestämma sin egen individuella tidszon - inklusive att räkna på något annat sätt än 24 timmar och 60 minuter per timme om man vill det!

  SvaraRadera
 8. Vill vi verkligen ansluta oss till samma klubb av auktoritära regimer som Putin och Chavez och avskaffa tidsomställningen? Nej tack. Jag blir uppriktigt oroad när EU är på väg att utvecklas i helt fel riktning.

  SvaraRadera
 9. Detta känns ju som decenniets icke-fråga (eller kanske inte, har redan skrivit två kommentarer i ämnet). Det är väl praktiskt om vi gör på samma sätt som Danmark och Tyskland, annars har jag ingen åsikt om vad som är bäst.

  Att vi nu befinner oss i samma tidszon som Spanien är dock spanjorernas problem. Det verkar finnas en spansk opinion för att ha samma tid som England och Portugal.

  SvaraRadera
 10. Normaltid och samma tid som i Norge och Danmark vore mest naturlig och det bästa.

  Våra arbetstider och affärers öppenhet har inte ändrats sedan de skapades under normaltid en gång i tiden. Vi har nu på senare år enbart förskjutit tiden på sommaren med sommartid. Mest för att anpassa oss till de i södra Europa som har kortare dagar än vi på sommaren. Vi här uppe i norr har ändå så ljust på sommaren att vi inte skulle behöva någon sommartid för att tillgodogöra oss ljuset under dygnet. Vi har snarare problem med att få tillräckligt mörkt när vi lägger oss och ska somna i tid på sommarkvällarna, vilket gör att sömnen blir för kort, eftersom vi ändå måste upp samma tid på morgonen när vi arbetar (semester utgör ju bara en kortare del av den ljusa perioden). Detta gör att folk får en sämre hälsa.

  Att få extra ljus och värme på sommarmorgnar när vi går upp gynnar också det vår hälsa. Jag skulle bli mycket besviken om vi skulle stanna kvar i sommartid permanent. Då har vi verkligen missat en stor del av vitsen med att sluta ställa om klockorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt fel att arbetstiderna inte ändrats. Trenden är att vi börjat arbetsdagen allt senare vilket faktiskt talar mot att det skulle vara önskvärt att nyttja morgontimmarna mer vilket ju använts som argument för idiotin med sommartid.

   Radera
 11. Benelux länderna har redan angett att de kommer ha samma tid, alla 3, och kommer kolla hur det ser ut i grannländerna.

  SvaraRadera
 12. "ansluta sig till Finlands och Baltikums nuvarande tidszon"

  För Sverige blir det som Tyskland säger.

  SvaraRadera
 13. Ska spåra ut lite från ämnet men noterar en detalj i bilden som jag aldrig reflekterat över tidigar, Sorry.
  Märkligt att man på klockan på bilden skriver fyra som IIII istället för IV, reklameras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina föräldrar har ett nära hundra år gammalt väggur som är märkt på samma vis.

   Radera
  2. Tyska divisioner under andra världskriget hette också IIII i stället för IV. Då känns det väl bättre...

   Radera
  3. Det görs av symmetriskäl...

   Radera
  4. Varför togs min kommentar om detta bort? Den var där igår, men är nu borta? Är jag också klassad som rysstroll pga min kommentar om medeltida romerska siffror?

   Radera
  5. Ingen aning. Vet att jag tryckte fel vid något tillfälle. Trodde jag åtgärdade det. Du skrev att det var vanligt på äldre klockor och att IV-versionen är relativt ny.

   Radera
  6. Ingen fara, förhandsmodereringen tar nog mycket tid och energi för att få rätt. Men överlag ger det högre kvalitet på kommentarerna så det är lugnt.

   Radera
 14. Ligger på statskontoret att utreda. De ska komma med besked 22 november.

  Och är det inte tvärtom, alla ställer om till sommartid till våren, sen väljer medlemsländerna om de vill ställa tillbaka till normaltid nästa år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så har jag också uppfattat det...

   Radera
 15. jag har uppfattat att det är sommartid som är föreslaget från EU

  SvaraRadera
 16. Jag kommer sakna sista söndagen i oktober. Tänk en hel timme till godo som du kan använda till att dra dig extra länge eller titta på något halvdåligt Discovery avsnitt utan att det påverkar all de krav på att hela tiden vara produktiv (jobb, tvätt, städning, jobb, matlagning etc).
  Visst slår det tillbaka på våren men det får ingå i den allmänna ångestkonkursen.

  SvaraRadera
 17. Valde sommartid för att ordet sommar har fler positiva konnotationer än ordet vinter.

  SvaraRadera
 18. Jag tycker man borde ställa fram tiden en timme varje måndagmorgon. Gärna två om det går.

  SvaraRadera
 19. Det verkar som om de som vill ha normaltid har de flesta och bästa argumenten.

  Ändå tycks det vara fler som vill ha sommartid. Kan det vara så att de flesta som vill ha sommartid vill ha det för att det låter bra, och tänker inte efter om det verkligen är det bästa. Då är det samma människor som kan rösta på ett parti därför att partiledaren ser bra ut, därför att deras kompisar gör det, därför de har roligast reklam eller för att de har en valslogan som låter bra. Eftersom det i denna omröstning är mer än hälften som röstar så, kanske partierna borde lägga mer krut på att locka denna grupp och satsa mer på sin framtoning än på sin politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dumheter. Det är ingen som har speciellt bra argument för det ena eller det andra. Det hela reducerar ner till någon slags siffermagi och huruvida röd eller blått är finaste färgen.

   Radera
 20. Sommartid definitivt! När normaltiden kommer på hösten är det tvärmörkt direkt när man kommer hem från jobbet. Inget dagsljus kvar för att fixa i trädgården eller promenera ute. Morgonljuset kan kvitta, man är ju ändå på väg till jobbet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asa dig upp till jobbet i tid så du kommer hem i tid då!

   Radera
 21. Alla vi astronomisk intresserade föredrar naturligtvis tid som stämmer så bra som möjligt med jordens rotation, solens uppenbara rörelse, osv - dvs vintertid/normaltid.

  Engelskans ord "daylight saving time" illustrerar tydligt varför nordliga latituder har en poäng att ha detta (dvs "sommartid").

  Personligen anser jag båda tiderna är väl motiverade pga att vi lever på ett klot som snurrar, nära dess nordpol.

  Jag tycker också det är meningsfullt att besinna tillvarons odiskutsbla aspekter, och tidsomställningen är ett tillfälle för sådan besinning. Tråkigt att se att alienationen från tillvaron nu leder till avskaffande av tidsomställningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du kan väl ha en egen tid i stället? Då kan du gå upp en timme tidigare och rapa upp meningslösa ord som saknar verklig innebörd.

   Radera
 22. Jag tycker att hela EU ska ha konstant sommartid. Personligen betyder de ljusa sommarkvällarna mycket. Att låta länderna själva bestämma vilket de ska ha blir bara galet. Ha en omröstning och sedan får alla samma tid, vilket det än blir.

  SvaraRadera
 23. Tror att sommartid är bättre en normaltid om man ser på hur man bäst kan utnyttja el producerad med solpaneler. Elkonsumtionen peakar på em/kväll så då är det bättre med ljusa sommartidskvällar🌅

  SvaraRadera
 24. I EU har man kommit fram till en kompromiss eftersom 50 % vill ha vintertid och 50% vill ha sommartid. Kompromissförslaget är att halva året skulle man ha vintertid och andra halvan sommartid.

  SvaraRadera
 25. Allt det här är bara en lek med siffror. När ska politikerna leverera det svenska folket egentligen vill ha? Generellt ljusare vinterhalvår och inte så förbaskat ljusa nattningstider på somrarna.

  SvaraRadera
 26. Som sjusovare av rang måste jag säga att vintertid suger då det blir ljust innan man går och lägger sig och mörkt innan man vaknar. Härliga att det är mörkt på morgonen när man somnar och att man hinner få en timme ljus när man vaknar. På sommaren kvittar det väl om vi så ställer om klockan 12 timmar, skulle inte vara någon större skillnad.

  SvaraRadera
 27. Bättre att behålla normaltid så klockan 12 är solen i söder -åtminstone i stora delar av Sverige. Longituden går väl genom Motala.
  Sen kan man låta skola börja tidigare och affärer öppna tidigare osv på sommarhalvåret. Då slipper vi ställa om klockan och får ändå ut mera av dagen på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade nog varit det bästa.

   Radera
  2. Hehe, statligt styrda öppettider för affärer?

   Radera
 28. Jag blir genuint oroad över att en majoritet av Svenskarna föredrar permanent sommartid! Jag tror inte dessa människor har tänkt igenom detta ordentligt. Innan vi införde sommartid så tror jag inte att folket protesterade över den jobbiga normaltiden som även kallas vintertid. Som andra redan påpekat så kanske det handlar om semantik, vi gillar sommar mer än vinter. Så sommartid låter ju mer positivt än vintertid. Men vintertid är standartid (Normaltid) Jag föredrar normaltid mot "onormaltid".

  Då EU beslutat att ta bort tidsomställningen så är det helt logiskt att man återgår till det som gällde innan man införde tidsomställningen. Normaltid! Annars behåller vi ju den tid som blev resultatet av att man införde denna artificiella tidsomställning.

  Som astronom tycker jag att sommartid är ett artificiellt påhitt och en övning i sjävbedrägeri! Ett dygn är 24 timmar oavsett vad vi människor hittar på.

  Men om vi ska vara petiga så tycker jag personligen att vi bör införa Stjärndygn som är den korrekta längden på ett dyn enligt astronomernas definition. Ett stjärndygn eller ett sideriskt dygn är ett tidtagningssystem som astronomer använder för att lokalisera himmelska föremål. Med siderisk tid är det möjligt att enkelt peka ett teleskop till de korrekta koordinaterna på natthimmlen. I korthet är sideriskt tid en "tidsskala som baseras på jordens rotationshastighet mätt i förhållande till de fasta stjärnorna". Mer exakt uttryckt är ett sideriskt dygn ett tidsintervall mellan två successiva passager av vårdagjämningspunkten genom meridianen. Ett stjärndygn är cirka 23 timmar, 56 minuter och 4,0905 sekunder.

  Men detta är en parentes då EU politikerna sannolikt inte kommer lyssna på vad astronomerna tycker ;-)

  När vi flyttar klockan en timme fram eller tillbaka innebär det inte att det tog 23 eller 25 timmar för Jorden att rotera runt sin axel. Det tror jag vi alla kan komma överens om.

  Forskare har påpekat att normaltid är bättre för vår naturliga dygnsrytmen då det är viktigast att vi får morgonljus som dämpar melatoninpåslaget som vi har haft under natten. Melatonin är ett mörkerhormon som dämpas av ljus.

  Fråga en person som bor i Norrland vilken tid som är bäst att använda under hela året? Under sommaren blir det aldrig mörkt och under stora delar av vintern aldrig ljust. Bor du nära eller ovanför polcirkeln så går solen inte ens ovanför horisonten i nästan en hel månad! Under sommaren i Kiruna från 27 maj till 15 juli så går solen aldrig under horisonten!

  Om vi jämför solens upp och nergång vid vintersolståndet den 21/12 (Årets mörkaste dag):

  Kiruna: Under horisonten.
  Stockholm: Upp: 08:44 Ner: 14:47.
  Lund Upp: 08:35 och Ner: 15:35

  Sommarsolståndet den 21/6 (Årets ljusaste dag):
  Kiruna: Över horisonten.
  Stockholm: Upp: 03:31 Ner: 22:07.
  Lund: Upp: 04:23 Ner: 21:54.

  Det blir inte bättre/ljusare eller sämre/mörkare än så här i Sverige. Det är på vintern vi vill ha mer ljus, men då får vi justera tiden ett par timmar på morgonen för att ta till vara på de värdefulla morgonljuset. I Stockholm skulle vi behöva flytta klockan 2 timmar bakåt från normaltid för att kunna njuta av morgonljuset när vi vaknar runt 07:00. Alternativt fråga chefen om det är OK att börja runt 09:30-10:00. Samt sluta runt 14:00 för att fånga lite dagsljus innan mörkret faller igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enklaste lösningen på problemet med dagsljus är att ställa om klockan, vilket mänskligheten kom på för många år sedan.

   Radera
  2. Iblandekonomi: men den "løsningen" løser ju ingenting. Att den accepterats som "lösning" visar snarare hur överutmanad folk är i allmänhet.

   Radera
  3. På vilket sätt löser lösningen inte problemet Anonym? Om det blir mer dagsljus under de timmar de flesta är vakna är det väl en lösning?

   Radera
 29. Fortsättning:

  Det som gör mig förundrad över Svenskars förkärlek till onormaltid (sommartid). Är att skillnaden mellan sommartid och vintertid under sommarhalvåret saknar betydelse. Undantaget de som jobbar utanför ordinarie kontorstid 8-17. Vi pratar några veckor under våren och hösten som det ger en märkbar skillnad.

  Att skjuta upp det oundvikliga ett par veckor gör ingen skillnad då du ändå måste vänja dig vid mörkret. Det enda som man åstakommer med sommartid på vintern är att du blir tvungen att åka till jobbet i mörker ca 30 dagar tidigare jämfört med om normaltid skulle råda året om. Ännu tidigare ju längre norrut du bor.

  I Stockholm dagen innan tidsomställningen till vintertid den 27/10. Så gick Solen ner 17:05. Dagen efter den 28/10 gick den ner 16:03. Med sommartid året runt vinner du hela 2 dagar där mörkrets inbrott inträffar efter 17:00. Sedan kvittar det då det bara går utför härifrån ända tills den 24/2 då solen går ner 17:01. Då det snabbt blir ljusare igen.

  Sammanfattningsvis: Oavsett vilken tid vi väljer så kommer mörkret ikapp och det är mörkt när vi vaknar och mörkt när vi åker hem från jobbet. Det är jättejobbigt! Det är vi alla överens om. Jag hatar detta eviga mörker under vintern! Men jag inser också att det är utanför min kontroll. Det enda jag kan ändra på är min inställning till vintern och tillhörande mörker när man bor på våra breddgrader. Att manipulera klockan är enligt min åsikt mental masturbation.

  Det är därför som permanent normaltid året runt väger till klar fördel för ett avlångt land som Sverige. Du vinner några fler ljusa morgnar på vintern. Under sommaren får du som mest en timme kortare kväll. Solen går ner runt 21 iställer för 22. Big deal! I södra Europa och vid Medelhavet är de inte lika bortskämda med dagsljus så länge, de skulle vara mycket glada om det var ljust till kl. 21.

  Det är viktigast att vi får morgonljus och D vitamin under vintern. Så ta en promenad utomhus efter lunchen på jobbet då det är enda tillfället att se vår sol de korta timmarna den orkar titta upp ovanför horisonten. Ni som bor i Norrland, bara att beklaga, ni har min sympati. Jag råder er varmt att boka en solresa till Kanarieöarna för att fylla på förrådet med D vitamin.

  SvaraRadera