Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-29 09:06

Ryssland avfyrar robotar mitt i Trident Juncture och norska oljefälten

I en Notam-varning har ryska flottan utannonserat att man avser att avfyra robotar mitt i eller rakt in i Trident Juncture-övningen och de norska oljefälten i norsk ekonomisk zon. Det är en uppenbar och avsiktlig provokation för att störa försvarsövningen, då Ryssland annars har hela Barents hav och Karahavet att använda utan att störa eller utsätta andra för risk.
RFS Amiral Makarov
Mellan klockan 07:00 den första november och 14:00 den tredje november avser alltså Ryssland att avfyra robotar ("raketer") inne bland de norska oljefälten i norsk ekonomisk zon och mitt i det marina övningsområdet för försvarsövningen Trident Juncture. 
"Q) ENXX/QWMLW/IV/BO/W/000/560/6947N01001E791
B) FROM: 18/11/01 07:00C) TO: 18/11/03 14:00
E) RECEIVED FROM MAIN AIR TRAFFIC MANAGEMENT CENTER OF RUSSIA
THIS IS TO INFORM YOU THAT THE RUSSIAN NAVY PLAN TO ROCKET TEST

FIRINGS IN THE BASIN OF THE NORWEGIAN SEA: 01, 02, 03 NOV 2018.
DAILY 0700-1400.
CHARACTERISTICS OF IMPACT AREA :
6230N 00200E - 6600N 00450E - 6425N 00900E 6202N 00405E - (6230N 00200E)
LOWER: GND
UPPER: FL560
SCHEDULE: DAILY 0700-1400"
Huruvida man faktiskt kommer göra detta är en annan sak. Tidigare motsvarande anmälan om att avfyra robotar in i svensk ekonomisk zon i våras visade sig inte bli något. Det är ju inte så att rysk försvarsmateriel fungerar speciellt väl.

Men syftet är förstås att aktivt störa övningen Trident Juncture, vilket man gör oavsett om man avfyrar eller inte. Den amerikanska hangarfartyggruppen i området kommer behöva anpassa sig till risken att få en robot i skallen, liksom allt flyg i området under övningen.

Över huvud taget anses det vara mycket dålig stil att alls avfyra robotar i andras ekonomiska zon och att dessutom välja att göra det under en övning i området är helt och fullt en avsiktlig provokation.

Vill ryska flottan provskjuta sina undermåliga system har de hela Barents hav och Karahavet att leka i, och där kommer ingen annan vare sig störas eller hotas av verksamheten.

Som kontrast utspelar sig Trident Juncture i Mellannorge, och inte i Nordnorge, för att inte vara onödigt provokativt eller riskera incidenter med den ryska diktaturens försvar. Men då väljer alltså diktaturen att ändå söka sig ner till området för att aktivt och medvetet störa. Eller hota att göra det genom formell anmälan.

Rysstroll behöver inte bry sig om att kommentera med sina bortförklaringar av den ryska diktaturens agerande, kommentarer förhandsmodereras, och ni framstår bara som grovt överutmanade om ni ändå försöker kommentera.

Tillägg: Public Services ungdomskanal P3 och dess Morgonpasset har uttryckt att Ryssland gärna får ta Sverige. Undrar vad som händer med P3:s anställda då? De kanske ska läsa på lite kring vilka åsikter och värderingar som Kreml-diktaturen tolererar och vilka som förföljs. Hurvida det ligger i SR:s policy att förespråka att en fascistisk kleptokratisk diktatur ska invadera och ta över Sverige lämnas som en övning på ledningen. Fast det är klart, det var väl humor. Hö-hö.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. "Över huvud taget är anses det " ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. All your base are belong to us :)

   Precis så tänker ryssarna!

   Radera
 2. De beter sig som killen som inte blev inbjuden till kalas.
  "Får jag inte vara med så sabbar jag!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kunde ju blivit mer realistiskt om man bjöd in även den potentiella motståndaren att öva ihop...

   Radera
  2. Ryssland var med och övade för ett antal år sedan.

   Radera
  3. Den praktiken borde återupptas så att risken att militärer i olika länder får för sig att det enda rimliga är att starta ett krig till.

   Dock minskar risken bara lite pga det då de flesta krig startas av politiker.

   Radera
  4. Ja Ryssland var väl med och övade med västländer när Nato nedrustade i Europa och prioriterade annat. Ryssland hade ju då också en tydlig riktning att man ville närma sig väst, men det har ju ändrats till någon national/fascism som har som mål att återupprätta gammla gränser Så numera är det väl tydligt att de är enda potentiella motståndaren i Europa. Saker kan ju ändras men inom 5år ser jag bara Ryssland som potentiellt hot

   Radera
 3. När man läser texten i varningen så låter det som en dålig parodi på engelska med kraftig rysk brytning. :)

  "THIS IS TO INFORM YOU THAT THE RUSSIAN NAVY PLAN TO ROCKET TEST"

  "In Soviet Russia rocket test you!"

  SvaraRadera
 4. Ponera att en Nato farkost ändå är i området under den tid Ryssland har utfärdat och blir träffad alt. Nedkämpar rysk robot. Kan det bli några konsekvenser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man ser hur väl man lyckas bekämpa en rysk robot? Konsekvensen blir att Ryssland blir en robot kort, och Nato är en erfarenhet rikare.

   Radera
  2. Men om roboten bekämpar ett Natoflytetyg kan det bli dags att ställa ut popcornen utanför skyddsrummet

   Radera
  3. Nato farkost träffad då? Det är mer intressant.

   Radera
 5. Finns det någon bättre länk än twitterlänken? Från det lilla som hördes dock så verkar det inte vara sagt med något stort allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spelar givetvis ingen roll att det är en så kallad komiker som tramsar i P3, så länge mottagaren vill bli kränkt enligt formeln "jaha, nu säger de tydligen X på SVERIGES RADIO!!!".

   Det är överfullt med denna typ av idioti på twitter.

   Radera
 6. Jag hoppas att USA väljer att skjuta ner robotarna, om någon kommer dvs.

  SvaraRadera
 7. Angående Morgonpasset i P3 så har jag hört den åsikten yttras i åratal av främst människor från godshetsvänstern. De allra flesta tycks inte ha ont uppsåt utan är bara djupt okunniga. En sade "vi behöver bara läsa oss ryska" och trodde på fullt allvar att allt annat skulle vara som vanligt. De andra i sällskapet gav sitt tysta medgivande. Jag kände att det inte varken var läge eller lönt att säga något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kanske borde kolla upp hur det gick för Kirunakommunisterna under mellankrigstiden. Deras "kollegor" har gjort en intressant radiodokumentär i ämnet.

   Radera
 8. Åh fan. Ryssland föreslår alltså att aktivt skjuta robotar i ett område där det finns

  1) icke-ryska fasta installationer (oljeriggar)

  2) icke-ryska örlogsfartyg på en sedan länge tillkännagivande övning

  Det låter mer som en krigsförklaring än en provokation tycker jag. Eller har jag missuppfattat ngt?

  SvaraRadera
 9. Ett aggresivt Ryssland passar på....
  Det skulle förmodligen kunna motsvaras om NATO-länder anmälde robot skjutningar i Barents hav eller Kara-havet mitt under norra ishavs flottans storövning...
  Vilket man helt enkelt inte gör om man inte är extremt aggresiv.

  SvaraRadera