Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2018-10-28 17:01

Pyramidspelet Initiative Q löper genom svenska teknonörderiet

Den sk valutan Initiative Q sprids nu som en löpeld bland svenska teknonördar, främst inom IT-branschen och spelbranschen. Pyramidspelet är i princip ofarligt, men meningslöst, samtidigt som projektet i praktiken kartlägger kontaktnät hos de som ansluter sig.
Så här ser en bekräftelse ut.
Projektet Initiative Q presenterar sig som ett framtida alternativ till kortbetalningar, men det existerar inte något sådant. Tanken är att vara en självuppfyllande profetia - om tillräckligt många ansluter sig kommer handlare vilja vara anslutna och tekniska lösningar kommer uppstå. Samtidigt hävdas det att om man ansluter sig tidigt (med en räknare som räknar ner vid inbjudan, så man inte får betänketid) så ska man få "Q" till ett värde 130 000 USD. Eller nja, 85 000 USD eftersom fler har anslutit sig. Eller nej, nu är värdet nere på 68 491 68 446 66 965 USD. Om du nu bjuder in andra. Annars får du inga Q. Skynda, skynda.

Värdet 1Q=1USD ska baseras på hur stor andel av världsekonomin som man tänker sig att Q ska ta över. Det finns alltså bara rena sk killgissningar och vilda drömmar som enda substans.

Pyramidspelet marknadsförs med att någon från PayPal är inblandad. Visar sig vara någon som sålde ett bolag till PayPal. Och att det ska bli lika värdefullt som Bitcoin och att det här är din chans att inte missa tåget.

Än så länge kommer systemet bara kartlägga vilka dina primära kontakter är, dvs de du bjuder in till systemet, och samla in folks e-postadresser. Som man förstås inte kommer dela med någon annan.

Det hela är inte en kryptovaluta, vilket är uppfriskande, men hade alltså tänkt sig distribuera 2000 miljarder Q, via "exklusiva inbjudningar" (obs skynda innan erbjudandet blir mindre värt). Det är åtminstone positivt att det inte är en resursslösande kryptovaluta, som i praktiken äter upp all Internettrafik och allt lagringsutrymme på anslutna datorer, och förbrukar enorma mängder energi helt i onödan. 

Men Q är alltså en meningslös privat valuta. Utan någonstans att använda den är den värd exakt noll kronor. Skulle du t ex acceptera lön i Q när du inte kan använda Q till något? De som ska utveckla systemet ska få betalt i Q iaf. Och vi blir alla miljonärer. Om vi skyndar att ansluta oss. Och delar på 2000 miljarder Q. Som inte går att använda till något.

Nu ska jag bjuda in mina egna olika e-postadresser till Q. När jag sedan verifierar dessa kontona får både mitt första konto och de efterföljande kontona Q.

Ska vi killgissa vad nästa steg i de uppdrag systemet ger dig är? Att kanske sätta in riktiga pengar för att få tillgång till dina Q?

Kommer bli jätte-jätte-bra. Tummis på det.

Tillägg: Första uppdrag ("task") nåddes snabbt via egna e-postadresser. Då utökades uppdraget så nu kan jag bjuda in tio personer. Vi kan killgissa att när jag bjudit in 10 personer så utökas uppdraget ytterligare. Jag har nu gått från möjliga 68000-ngt Q där det först bara var möjligt att nå 34000-ngt Q, till att nu kunna nå 123000-ngt Q. Finns tydligen inga begränsningar alls här. Ju fler du bjuder in, desto mer Q får du, och ju senare du är på bollen, desto färre Q får du när du bjuder in eller accepterar inbjudan. Men det är inte ett pyramidspel alltså ...

Inlägget kan innehålla sarkasmer och ironiserande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Fan, jag gillar den här bloggen. Man får grymma investeringstips:)

  SvaraRadera
 2. Jag fick en inbjudan för fem dagar sedan. Konsumera människors uppmärksamhet kommer de i alla fall lyckas med...

  SvaraRadera
 3. Hmm... spontant skulle jag avfärda detta i en handvändning. Maximalt bjuda på att himla lite med ögonen. Men om vi tar in historiskt facit för saker du blir gubbsur över blir man lite nyfiken.

  Förövrigt verkar det vara päron och ++medelålder som driver detta, snarare än tekniknördar.

  SvaraRadera
 4. if it walks like a duck and quacks like a duck ... it is probably a ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...turkey wrapped with a duck adapter ?

   Radera
  2. ...turkey wrapped up in duc(k)t tape!

   Radera
 5. Kan man få ett lån på 1 biljon Q då?

  SvaraRadera
 6. Ett pyramidspel bygger på att medlemmarna betalar en medlemsavgift, insats eller köptvång av produkter som skapar värdet i kedjan.

  SvaraRadera
 7. Finns många företag där personer som bygger upp det från grunden blir erbjudna aktier/andel av bolaget. När tillräckligt många är med och någon stor spelare nappar så blir det dominoeffekt så detta är ju guldvärt om grundarna kan göra något vettigt med det :)

  SvaraRadera