Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-25 11:52

Prat om börskrasch - men börsen vände upp

Stockholmbörsen har vänt upp efter inledande fall. I media har det börjat pratas om börskrasch, vilket ju är snabbt jobbat när man hela tiden pratat om den fantastiska högkonjunkturen. Ungefär som alla som pratade om förluster för Tesla nu hävdar att de hela tiden sagt att bolaget skulle visa vinst Q3.
5-minuterschart över OMXSPI.
Allt som krävs för att få upp börsen är att det börjar yras om börskrasch i media. Eller varför inte rubriker om att det blir värre än Lehmankraschen?

Fast det senare handlade om den så kallade bostadsutvecklaren Bonava, som slår sig för bröstet att de minsann finns i Tyskland nu när svensk bostadsmarknad säckat ihop totalt. Fast att marknaden säckat ihop beror enligt Bonava inte på deras svindyra överprissatta lägenheter, utan på oanständigheten att köparna av klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar ska betala av på sina skulder, även känt som amortering. Ett sådant påfund och otyg!

De stora internetjättarna Facebook, Amazon, Netflix, Google (FANG) etc föll hårt igår på NASDAQ-börsen, vilket förstås ger upphov stora skälvan i media.

Verkligheten är att konjunkturen håller på att dö sotdöden, men detta är inte något nytt för bloggens läsare. Däremot är det nytt för media, som matats av våra politiker och andra makthavare med att den här gången är det annorlunda och ekonomin kommer dopad av krisräntor fortsätta vara kvar i en evig högkonjunktur.

Jomensåatteh. 

I övrigt drar Tesla-hatarna förutsägbart nog nu bedrägerikortet och drar slutsatsen att Teslas kvartalsrapport måste vara fejk. Finns ett enkelt sätt som revisorer använder för att initialt kolla om bokföring är fejkad och det är räkna inledande siffror. Av anledningar som en normalutmanad förstår måste inledande siffror vara vanligare ju lägre de är, och i princip bör man se nio gånger så många inledande ettor som nior, dubbelt så många inledande ettor som tvåor osv. Sedan finns det viss spridning. Fördelningen på tredje kvartalet intäkter och utgifter-sida i Teslarapporten var följande:

1: 9x
2: 6x
3: 5x
4: 4x
5: 3x
6: 3x
7: 1x
8: 0x
9: 0x

Det ser alltså ut att vara genuina siffror med fallande frekvens ju högre initiala siffror.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. ... och nu är Konjunkturbarometern oktober 2018 släppt, med en barometerindikator under 110 igen. Noterbart är bland annat hushållens pessimism denna gång, så nu kan man väl konstatera att konjunkturen vänt på riktigt.

  Som vanligt, även om vinsterna i företagen är riktig höga nu, så är frågan vad som händer hösten 2020 då det nog blåser snålare än på mycket länge, och denna gång kanske global synkad nedgång i en lågräntemiljö. Nytt intressant läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant! Har nu läst rapporten! Kul! Har väntat på att konjunkturen ska vända nu i två år. Äntligen!
   Då kan man börja investera igen!
   Lyssnade på Peter Schiffs senaste och det är dystra prognoser han ger. (som vanligt alltså)
   Men en intressant iakttagande var Gerard Caliente där han pratar om 20-30% lediga butikslokaler på Manhattan mitt i en "högkonjunktur"!
   I media sägs det att det är Amazon och de andra näthandlarna som dödat handeln, men på Manhattan är det sjukt många turister så det borde väl ändå gå tycker man? :)

   En annan iakttagelse jag har gjort är att våra närmaste vänner (som är kända för att spendera ganska mycket pengar på resor, dyr mat, bilar etc) har börjat titta efter prisvärda weekends i Sverige istället för utomlands.
   Han skulle inte leasa en ny Volvo nästa år sa han. Man klarar sig lika bra med den man har.
   Detta är så olikt de men tillochmed de har börjat inse att något är i görningen.
   För övrigt har de inte en enda krona sparad utan de har rest och lyxat till sin tillvaro med allt vad de tjänat :)

   Radera
  2. När man ska investera vet nog ingen, men kör hårt! Att Peter Schiff mfl har pratat om nedgångar är som du säger inget nytt...

   Här är min favoritbild i sammanhanget.

   Säg att vi går ner 20% till eller nåt, då kommer nån av herrarna i bilden ovan lyftas fram som mästarguru igen.

   Ja, jag ser fram mot en allmän nedgång, hur konstigt det än kan låta... Känns lite väl uppblåst lite överallt fortfarande.

   Radera
  3. Nåja, vi ska se vad centralbankerna gör. Nu tror jag inte det spelar så stor roll, börsen ska bara leverera mera. Vet inte vem som är sugen på en tioåring egentligen om saker skulle gå bra?

   Radera
  4. Ni läser då rapporter som fan läser bibeln.
   108 är mycket högt även fast det är fallande på månadsbasis.
   När det börja närma sig 70 kan nu börja yla på riktigt.

   Radera
  5. US Core Capex idag:

   "Core Capital Goods New Orders (nondefense capital goods used in the production of goods or services, excluding aircraft) is an important gauge of business spending, often referred to as Core Capex. It is down 0.1% MoM and up 1.9% YoY."

   källa: dshort.com

   Det lunkar på overthere! Annars går det bättre för Försvar och Transporter

   Radera
  6. Givetvis, Stefan. Det man vill åt är vändningen a la 2007 och 2011.

   Radera
  7. I DI uttalar sig Martin Guri, chefsstrateg på analysföretaget Kepler Cheuvreux, om att det antagligen kommer en fin uppgång innan årsskiftet. Sitter nog still i båten.

   Radera
  8. Fandom. Gör dig inga illusioner om att någon öht har någon susning om framtiden.

   Radera
  9. Börsen är naturligtvis inte lätt att förutspå. Däremot visar valutarörelserna i förväg vad börsen har i sin linda. Just nu har dollarn(dx) brutit upp igenom sitt månadsbaserade nedåtgående rsi-motstånd. RSI har också nyligen brutit igenom 50-nivån(bull).

   Dollarns styrka just nu(trendar med små rekyler) indikerar att kapitalet är på väg ut ur börserna. NYSE t.ex har en tydlig säljsignal. Dollarefterfrågan = riskaversion. Asien-valutor faller och USA drar till sig kapital med stigande korträntor(och valuta).

   Kronans svaghet förstärker usd/sek och jag förväntar mig en 5%-ig avkastning till mars 2019(2,5% till december).   Radera
  10. Joakim: Vet inte om du har kollat på Hary Dent som har förlorat all trovärdighet. Han förutspådde en krasch 2013, 2014, 2016, 2017 och 2018 var han HELT säker på att allt skulle krasha. Nu för tiden är det ingen som intervjuar honom och han syns inte (knappt) någonstans längre. Alla dessa domedagsekonomerna kommer att få rätt någon gång.... men tills dess tittar vi på fakta :)

   Radera
  11. mr.Knowit All, ja, detta är ett litet nöje. Nu när vi har en dubbelsiffrig nedgång som kanske utökas ordentligt kommer snart någon ny profet att utses.

   Radera
 2. Tesla kommer att bli den drivande faktorn i ekonomin de närmaste åren även för Sverige.
  Så ta det nu lungt!

  SvaraRadera
 3. "Däremot är det nytt för media, som matats av våra politiker och andra makthavare med att den här gången är det annorlunda och ekonomin kommer dopad av krisräntor fortsätta vara kvar i en evig högkonjunktur."

  Du måste leva i en rätt snäv filterbubbla om din bild av media ser ut så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konjunkturen har verkligen gått på övertid. Eller har den det? Börsen brukar alltid vara typ 6 mån före. Ändå fokuserar de flesta på USA medan den tyska börsen toppade ur redan för 3 kvartal sedan. Sveriges storbolag(OMX30) för 1 år sedan...eller egentligen redan i början av 2015! Så vilken typ av högkonjunktur har Sverige haft sedan dess? Sprickorna syns inte i media(MSM) för de ger aldrig en uppföljande beskrivning av händelseförloppet. Inte förrän börserna är inne i mitten av en större nedgång.

   Radera
 4. Det viktigaste att titta på i rapporterna för att se om det försiggår earnings management är att titta på periodiseringar (eng: accruals) över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. samt inte minst när man omstrukturerar produktion

   Radera
  2. Vad menar du att man ska titta efter i finansiella dokumenten då?

   Radera
  3. Det vet man först då man vet vad omstruktureringen handlar om!
   Annars är ju goodwill ett ex. Andra fenomen är internpriser(produktdifferentieringar), inte minst om det är icke helkonsoliderade bolag med i bilden. Marginal-utveckling alltså. Värdering av tillgångar, avskrivningar..... Det finns många typer av chefs-moral! Aktiemarknaden brukar fokusera på särskilda områden/produkter, guldägget. Kreativa chefer som styrs av den egna aktiekursen har gott om incentives att fördela inkomster och utgifter.

   Radera
 5. Benfords lag om frekvensen hos den initiala siffran är inte helt självklar, och beror lite på vad för slags data det handlar om. Men den är överraskande konsistent för många data set.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Benford%27s_law

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den, siffror är lite utmanande för mig så det var intressant att få läsa det. Visste inte ens att det heter Bendfords lag.

   Radera