Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-05 10:34

Politiskt limbo

Svensk politik har faktiskt blivit tråkig sedan valet. Det finns nämligen i princip inget man kan angripa regeringen för så länge deras framtid hänger i politisk limbo, och det känns som media och allmänhet också börjar tröttna på tjafset om ny regeringsbildning. Och Sverige tuggar vidare, och det blir tydligt hur mycket EU bestämmer över Sverige.
Ljuset är släckt och ingen hemma.
För egen del är det alltså rätt tråkigt att inte hitta något att angripa regeringen för.

Stora politiska utspel saknas, idiotierna lyser således relativt mycket med sin frånvaro.

Och det känns som folk tröttnat på regeringsfrågan. Uppenbarligen fortsätter landet att fungera även om vi har en övergångsregering i limbo, som inte tar några större aktiva handlingar.

Men det finns några glimtar på regeringen.se.

Momsen på elektroniska publikationer - e-böcker - sänks till 6% från nuvarande 25%. Detta är dock inte regeringens beslut, utan EU. Det blir också ändrade regler kring moms över gränser inom EU. Eller ja, när har något blivit enklare av politiska beslut?

En annan sak dykt upp och som är värt en separat artikel är att staten inte längre är skyldig att betala garantipension till personer som bosatt sig i ett annat EU-land. Fattigpensionärer som lämnat Sverige kan alltså få se sin ynkliga pension försvinna helt. Också detta är förstås EU och visar tydligt på hur överordnat EU är Sverige, och hur mycket av regeringens och riksdagens beslut bara är tillämpningar av det överheten i Bryssel bestämt.

Regeringen har nu tillsatt en utredning kring garantipensionens utformning. Annars har de ju chansen här att spara in ett antal miljarder - å andra sidan är det antagligen billigare för Sverige att låta pensionärerna bo utomlands. Trots allt är det när omöjligt att få tag på en bostad i Sverige om du inte har adekvat inkomst, så när hälsan sviker kan man inte flytta tillbaka och belasta den svenska välfärden när man väl flyttat med endast garantipension.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Nu är jag visserligen total pansionsanafabet, men innebär det att även de som ligger över garantipension blir av med en summa motsvarande garantipensionen? För alla får väl den. Det blir ju halva pensionen som ryker i så fall för en normalavlönad ingenjör exempelvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska staten borde förtydliga att man fortfarande tänker betala ut garantipensioner till de som potentiellt påverkas. Fast kanske det också finns goda sidor med att hålla inne de pengarna?

   (I det större perspektivet är det ännu ett tecken på pensionssystemets brister jämfört eget sparande.)

   Radera
  2. Garantipension är för att fylla ut pensionen för de som har så låg pension så att det inte går att leva på. Det drabbar normalt således inga ingenjörer eller tjänstemän.

   Radera
  3. KingEdward24: EU´s ställningstagande från 2017 bottnar i att man från det hållet gör tolkningen att Garantipension utgör en "minimiförmån" ... d.v.s. Socialbidrag och att sådant endast kan betalas ut från bosättningslandet. En tillfällig lagstiftning formulerad från Riksdagens Pensionsgrupp och därmed med tillräcklig Riksdagsmajoritet har trätt i kraft och säkrar utbetalning Garantipension för de cirka 43.000 pensionärer bosatta i annat EU/EES-land fram till och med utgång nästa år. Under tiden fram tills dess är frågan under utredning.

   Radera
  4. Och då står man skriven någonstans i Sverige samtidigt som man egentligen är på väldigt lång semester i Spanien?

   Radera
  5. Som jag fattar det anses garantipensionen inte vara en pension utan ett bidrag som inte kan exporteras. Men jag har inte sett att någon journalist snappat det. Man skriver utan att begripa. Riktiga pensioner är intjänade över tid som en del av en lön.

   Radera
 2. Nej, det är inte en politisk limbo.
  Mam behöver inte hitta på ursäkter åt dem för att de ej sköter sina uppdrag.

  SvaraRadera
 3. Som om det skulle vara en nackdel med ett politiskt limbo?
  Kommuner och landsting fungerar fortfarande, på sikt kanske de till och med skulle kunna fungera bättre.

  Om jag får travestera en före detta statsminister:
  Kommer julgranarna att brinna om vi inte har en stark regering?

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. För att....? Resultatet i ett extraval, skulle förmodligen inte förändra styrkeförhållandena i riksdagen nämnvärt. Det enda skälet, skulle väl i så fall vara, att chansen att bli av med Mp ökar. Dessutom, kanske vi blir av med L på köpet.

   Radera
  2. Mp ramlar ur och S ökar med nästan lika mycket enligt Expressen igår. Exakt hur skulle det göra skillnad?

   Radera
  3. Jo, men i fall det blev ett ectraval skulle antagligen krisande partier få stödröster igen.

   Radera
  4. Det blir bara mer vatten på Ygemans kvarn. Bättre ha MP i riskdagen då så de kan söndra lite till i vänsterblocket. Varken MP eller S är så gladaför varandra.

   Radera
  5. Vid ett ev extraval tänker jag frångå min princip och använda min röst. Känns lite underligt men det blir till försvar för den mobbade. För att på så sätt påvisa för "demokraterna" hur demokrati fungerar

   Radera
 5. Svar
  1. Precis!
   I Bryssel, eller EU om man så vill, sitter folkvalda från bla Sverige. Ja inte folkvalda direkt, eller jo kanske. Men utvalda av de folkvalda partierna i Sverige. Nästa gång vi väljer är till våren 2019, nya delegater till EU. Så Sverige är med och beslutar i "EU" som inte är någon egen överstatlig entitet. Men precis som i Riksdagen får kanske inte Sverige så stor genomslagskraft, eller fel beroende på hur an röstar. Och de olika delegaterna sitter i olika konstellationer, ungefär som här. Och delegaterna röstar enligt partiets (nationellt) önskemål, som ibland blir bra, ibland inte. Ska man klaga så ska man göra det på de partier som fått ett dåligt beslut med sig, inte på samarbetsorganet EU som om det vore en egen person.

   Radera
 6. Själv är jag nöjd med politikerna agerande efter valet. Alla verkar eftersträva makt, dvs sköta sitt jobb. Man röstar ju på politiker för att man tycker att deras politik är bra (minst dålig), och att de därför ska få makt att genomdriva den. Att avstå från makt utan att få något tillbaka, t.ex. genom att låtsas att 13% av riksdagsledamöterna inte existerar, är från den utgångspunkten att betrakta som tjänstefel.

  Själv föredrar jag en m+kd-regering som tolereras av 60% av riksdagen. Men om Lööf och Björklund går i koalition med Löfven är det också OK; då har de officiellt gått över till den röda sidan, istf låtsas att de är blå men i praktiken fungera som s-regeringens stöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När enfrågepartier får tillräckligt många röster blir det svårt att staka ut en riktning för den ekonomiska politiken.

   Om ingen vill backar får väl Löfven bli statsminister i S-regering och föra mittenpolitik.

   Radera
  2. Själv föredrar jag en SLM-regering med Löfvén som "daddy" och de två andra blir "whipping boys". Nu när Rosenbad ska renoveras under kommande mandatperiod skulle en sån regering dessutom redan ha en klubblokal att gå till i centrala Stockholm.

   Radera
 7. Detta är väl inte direkt på lokal nivå men våra "representanter" har ju varit inblandade iaf.
  https://digital.di.se/artikel/klart-nu-maste-30-procent-av-netflix-innehall-vara-fran-eu

  SvaraRadera
 8. Kan bara se ett alternativ.

  M bildar regering där en Moderat migrationspolitik gäller. Allianspartier får ansluta sig bäst de vill till regering och budgetförhandlingar.

  Ingen parti behöver prata med SD, men SD får en regering och politik de kan leva med.

  SvaraRadera
 9. Sverige gick med under premissen att vi skulle ytterst vara självständiga, vilket har visat sig vara en lögn. Vi har en galen elit som sitter och dumpar bankernas dåliga lån på folket runt om i medlemsländerna. Euron, ett totalt misslyckande i nuvarande tappning, se Grekland, Irland och dessutom alla Europeiska banker. Näe lämna haveriet, men ha ett nära samarbete, där Sverige tar hand om sina intressen och slutar vara en slav.

  SvaraRadera
 10. Svenska pensionärer får väl fortfarande åka hem från Spanien/Thailand och få vård i Sverige för att sedan återvända till utlandet när dom är friska eller har detta blivit ändrat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om man är skattskyldig i Sverige. Är man inte längre skattskyldig, har man mindre rättigheter än en person, som vistas illegalt i landet. Det vill säga rätt till akutvård, men inga tandläkarbesök för 50 kronor. Så vad man får för de 25% av pensionen, som staten behåller i form av SINK-skatt är höljt i dunkel.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Bo Fomalsi: Det är överhuvudtaget inget dunkelt över de utrikes bosatta pensionärernas 25% SINK-skatt. Det de får för denna har de allaredan fått då pensionsavgifterna drogs från obeskattad inkomst.

   Radera
 11. Löfven kommer med all sannolikhet vägra göra upp med Alliansen, och man kan vara i ett sämre läge än att leda en expeditionsministär. Han får trots allt fortsätta vara statsminister.

  Säg att detta fortsätter tills budgetomröstningen i december.

  De rödgröna lägger fram en budget och så gör M. De ställs mot varandra och SD röstar då på M. Det blir 144 mandat mot 132.

  Här skapas då en intressant möjlighet. Vad händer om KD även röstar på M budget? Då kommer Löfven få regera på en M budget, men tillskillnad mot 2014 så kan han inte utlysa extra val. Han leder ju en expeditionsministär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men då antar att jag att vice (s)tatsminister tillträder.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till rasistmedia raderat. Diskutera frågan där istället, men det är lite gulligt att du vill se en sansad diskussion i ämnet.

   Radera