Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-10-29 17:17

Om det blir extraval, kommer du byta parti och från vilket parti byter du då?

Dags för en enkät. Om det blir extraval, kommer du byta parti och från vilket parti kommer du då byta? Svara nedan.
Snart dags damma av?
Tyvärr kan jag inte ställa frågan till vilket parti, eftersom bloggen då kommer överhopas av SD-svansen som kryssar i SD, eftersom de tror att det på något sätt påverkar verkligheten. Hade svarande på enkäter på Internet påverkat valresultatet hade väl SD fått 50-70-120% av rösterna, men nu blev det lite drygt 17% och inte ens 20%. Men definitionen på överutmaning är att upprepa något med tron att man får ett annat resultat.

Kom ihåg att den skräniga SD-svansen (ej att blanda ihop med SD:s faktiska väljare), alltså inte visade sig vara representativ för hur svenska folket röstade. Den som skriker högst på Internet har inte nödvändigtvis vare sig rätt eller är flest. Bara skränigast på Internet. Gäller för övrigt även exempelvis FI.

Den negativa frågan från vilket parti kan dock ge mer realistiska svar. Svara nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. "Men definitionen på överutmaning är att upprepa något med tron att man får ett annat resultat."

  Du menar som att genomföra ett extra val?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ba-dum-tss.

   Eller hur. Extraval kommer inte ändra att partierna måste samarbeta i någon form mellan de tre blocken socialister-nationella socialistpopulister-borgerliga.

   Radera
  2. Sossarna får kavla upp ärmarna sig så det blir resultat över 50% som på den gamla goda tiden.

   Radera
  3. En kompletterande enkät hade väl kunnat ha dessa tre som alternativ? Att byta från M till Kd rubbar knappast några cirklar men att byta block skulle kunna göra det, eventuellt...

   Radera
  4. Kanske blir det lättare för t.ex M att ta steget ut i avgrunden...
   Hittills verkar dock M tappa men värst är det ju för L(om vi bortser från
   t.ex AfS, då knappast FI eller V-varianter antas läsa din blogg!). Ändå drygt var femte som kan tänka sig att byta parti.

   Vi får jmf med kvällspressen när det är dags!

   Radera
  5. Trenden fortsätter att L tappar mest. Antar vidare att antalet S-läsare/röstare(+övr V+MP) inte är representativt på din blogg!
   Men du vet förstås bäst här. Du skulle kunna fråga vilka som är beredda att
   byta block(ex SD förstås).

   Radera
 2. 10 byter fråm parti utanför riksdagen. Gissningsvis MED, AFS och något obskyrt till, men knappast någon här som röstat FI, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funnits någon som kryssat att de röstat på FI.

   Det är rimligt att de som nu ser att deras parti utanför riksdagen inte har en chans byter till ett parti i riksdagen. FI-väljarna blir stödröster på MP osv.

   Radera
  2. Känns ju som att Medborgerlig samling har getts en hel del utrymme på den här bloggen så jag gissar att många har fått intrycket att dom skulle få något inflytande. När vi nu har resultatet så är det bra om dessa byter till SD/KD/M istället. Att så många är missnöjda med L är föga förvånande heller. Ser lovande ut inför ett extraval. Borde förflytta ett par mandat längre höger ut vilket gör vänstern irrelevant. Kan ju alltid hoppas tomten är snäll i år..

   Radera
  3. Daniel Johansson: I ett samhälle under kapitalismen och dess socioekonomiska konsekvenser kommer vänstern aldrig att bli irrelevant.

   Radera
  4. Med Saml hade inga valsedlar till Riksdagen!

   Radera
  5. Chief Karlsson Ja, "stackars" parasiter som kan leva utan att jobba. "Stackarna" som lever hundratals gånger bättre än folk som arbetade för 100 år sedan. Åh stackarna, åh pust pust.

   Kom inte med ursäkter för att Sveriges befolkning är en skrock lättindoktrinerade äckelfår.

   Radera
  6. Leva utan att jobba är väl det finaste som finns i vissa kretsar. Ekonomiskt oberoende eller tidig pension brukar det kallas där. Ärvda pengar funkar förstås också.

   Radera
 3. Funderar på att byta till KD. Från vilket eller vilka partier kan kvitta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kollega röstade på henne för att hon är snygg.

   Samma kollega tyckte att jag skulle bli politiker när jag förklarade det olämpliga i att utvisa precis alla våldtäktsmän,(som han tyckte) att det faktiskt finns en skillnad mellan infödda och utländska gärningsmän och att vi typ "förtjänar" de inhemskt framtagna men att de utlandsfödda finns här enbart på grund av dålig invandringspolitik.

   Radera
  2. Jag misstänker att andelen som röstat på Ebba Busch Thor för att hon är enligt dem snygg är större än vad man tror. Delvis för att det politiska lanskapet kan te sig så förvirrande och oklart att det bmir ett lika bra argument som andra.

   Radera
  3. EBT är förvisso ganska snygg, men det hade krävts snygghetsnivå Skyttedal på partiledarposten för att få min röst.

   Radera
  4. Skojar du? Skyttedal ser ju ut som om hen har gjort en könskorrigering.

   Radera
  5. Tycker bägge är heta. EBT har ett mer allmängiltig snyggt utseende som går hem hos de flesta, kanske något konservativt. Skyttedal har ett mer säreget utseende som vissa gillar mer, andra inte alls.

   Radera
  6. SniffmeisteR: Antar att du är oskicklig med flit. Att lägga sin röst på KD ännu en gång är knappast att byta :-)

   Radera
  7. Annie är klart snyggast partiledaren och Maria Ferm är klart snyggaste politikern. Men naturligtvis föredrar jag liksom du KD alla dagar i veckan. Ska man tolka Cornucopias undersökning är det liberalflummet i mitten (C,L) som är de stora förlorarna vid ett omval.

   Radera
  8. Bebisar är också ganska gulliga, men det gör dem inte lämpliga som politiker...

   Radera
 4. Bättre att alla partier får lägga ett antal av sina hjärtefrågor, antal i förhållande till deras storlek och sedan låta riksdagen anonymt rösta Ja/Nej på dem. "Förbjud tiggeriet" "Ta bort bidragen till Palestina" "Avveckla alla myndigheter som börjar på M" "Gå med i NATO" "Gå ur EU" "Behåll kärnkraften" osv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett från anonym omröstning i riksdagen (vilket är en bisarr ordning i en demokrati) så är det ju fritt fram för partierna att lägga motioner om sina hjärtefrågor. Och då är det inte något tjafs om att begränsningar i förhållande till storlek, det är hur mycket stöd en motion får som avgör.

   Vissa kan visserligen tänkas kräva grundlagsändring, men då behöver man "bara" lägga motionen två gånger.

   Radera
  2. Det fåniga i det blir när ett parti vägrar driva sin hjärtefråga bara för att de i det dumma partiet tycker likadant.
   Eller när man inte kan rösta på ett förslag bara för att det är det dumma partiet som kommer med förslaget, hur bra eller klokt förslaget än må vara.

   Radera
  3. Fast inte lika fånigt som att föreslå att man ska göra något som man redan kan göra. Och sedan ta bort möjligheten att ställa politikerna till svars för deras beslut.

   Radera
 5. För oss som är oinsatta. Innebär extravalet endast extravalet till riksdagen? Hur utlyses extraval i kommuner/landsting om dessa politiker på lägre nivå skulle bete sig lika barnsligt som i riksdagen?

  Röstar inte eftersom inget parti står för mina värderingar. Skulle vara MED i så fall men de har ett par punkter som är för viktiga för mig där de avviker från min syn på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte såvitt jag kan se. Men det kan bero på att man egentligen inte utser någon "regering" på den nivån. Dessutom så har kommun och landsting egentligen inget vettigt att säga till om så det kanske inte blir lika mycket sandlåda då.

   Radera
 6. Jag kan inte veta, jag använde blind Schrödinger! Men jag skulle inte göra det i ett extraval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog blind igen, men denna gång med färre partier.

   Radera
  2. Tyckte att blind schrödinger med samma urval är samma parti.

   Radera
 7. Jag tror den största effekten av ett extraval kommer ligga i som byter till soffan. Det borde missgynna vänster och främst S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte S klarar av att mobilisera förorten en gång till. Men vi får se.

   Radera
 8. Skulle tippa på att vid ett extraval kommer L och C stödet kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Whoops. Ett ord försvann där.
   Vid ett extravak kommer stödet för L och C kanske minska. För en del av väljarna kanske ser dem som bromsklossar för att bilda en regering oavsett S eller M som statsministerpartier.

   Radera
 9. Av erfarenhet .....hur länge bör vi vänta innan din egen blogg-krets anses ha röstat(en gång!).

  SvaraRadera
 10. Vi får se vad talmannens gruppterapi ger.

  SvaraRadera
 11. Jag hade bytt om det blivit c eller l för mig i år. Mest för att jag hoppas på alliansen och inte gillade att de inte stöttade m. Nu röstade jag på kd i år och det skulle jag fortsätta med. Tror 90% skulle börja taktikrösta vilt och att det blir ett väldigt osäkert resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betvivlar att du skulle ha bytt om du valt C eller L. Du står säkert fast vid din röst för att du gillar dina egna beslut.

   Radera
 12. Det blir bias att fråga i den här bloggen hur många väster/sosse/miljöpartister läser procentuellt jämfört med alliansenväljare?

  SvaraRadera
 13. Vilka dagis-barn...
  Mitt förslag: Låt alla partier göra valkompassen, dvs svara på 30-40 ja/nej sakfrågor. Sen matar man in svaren,analyserar statistiskt vilka alternativ och kombinationer av partier som får högst procent av att tycka lika, och högst majoritet. Därefter föreslår talmannen några olika regeringsalternativ, 3-4 olika. Rösta sen i Riksdagen med all fakta och statistik, ta bort det alternativet som fick minst röster vid varje omröstning, repeat ! Hur svårt kan det bli ?

  SvaraRadera
 14. Budgetprocessen blir intressant ur flera perspektiv. Dels rent demokratiskt, dvs att vi får en regering som kan lägga en vettig budget, dels att börsen just nu inte ser ut att ens klara av en test av EMA/SMA 200 underifrån. Det brukar kunna låta sig göras i normala s.k större nedåtrekyler(20-30%). Sker inte denna s.k dubbeltest antyder det en längre nedåt-rörelse(dvs inte längre en större sidorörelse). Särskilt S&P500 är oväntat svagt(FAANG!).

  En ev. kraftig sättning i ekonomin får förstås konsekvenser. Budgetpropositionen skall lämnas in senast 15 november!! Hur sätts en övergångsregering samman? Antar att det blir avgången regering som gör detta vilket då innebär att samtliga S vallöften inkl MP+V stryks!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du att den blir intressant rent demokratiskt?

   Det ser ju ut som att vi kommer ha en övergångsregering som lägger budgeten. Om den blir vettig kan man ju diskutera och om den kan anses vara demokratiskt förankrad.

   Radera
  2. Perspektivrik: Så som det ser ut för tillfället så blir det den nu sittande övergångsregeringens Finansminister Magdalena Andersson som lämnar in Budgetpropp till riksdagen 15/11. Vad har offentliggjorts så har Finansminister Andersson allaredan varit i kontakt med Alliansen för att säkra upp ett antal punkter varom S och Alliansen är överens ... bland annat borttagande av sista resten av den så kallade "pensionärsskatten". M har via sin ekonomisk/politiske talesperson aviserat att man lägger eget budgetförslag. C har aviserat att man inte har för avsikt att lägga budgetförslag eftersom man anser det ingriper i pågående regeringsbildning. Från övriga partier har ej aviserats något budgetförslag.
   Votering i Kammaren kommer sålunda vad vi idag vet att stå emellan Övergångsregeringens proposition och M´s budgetförslag.
   Vilken regering som än blir aktuell efter årsskiftet, oavsett nuvarande övergångsregering eller annan tillträdande regering, regerar alltså under 2019 på den i november beslutade budgeten fram tills eventuella detaljer kan ändras i och med vårändringsproposition.

   Radera
  3. Ja eftersom det lär dröja så länge innan en ny regering kan träda till(en del pratar tom om våren 2019) kan man fundera på hur de (ekonomiska) demokratiska spelreglerna påverkas. Såvitt jag förstår måste avgående regering lägga en budgetprop men där helt utlämna alla sina valreformer(i princip då en oförändrad budget jmf med föreg år men med vissa tillägg/avdrag för årets utfall typ). Hur kan som chiefen säger ovan S och Alliansen "göra upp" om nämnda budget? Och SD då? Sedan helt horribelt att en massa förväntningar hos valmanskåren liksom för kommuner&landsting etc etc riskerar att helt förlamas till vårproppen. Varken positiva eller negativa reformer mao. Idag vet man dessutom att verkligheten förändrats sedan förra budgeten lades. Kan man helt sonika bara skriva upp siffrorna + eller - med förväntat utfall(utgiftsökningar t.ex) för 2019?

   Annars funderade jag mest på hur en kraftig ekonomisk sättning nu under senhösten skulle kunna drabba statens finanser(nu är jag ingen jättepessimist ännu dock). Har det någon demokratisk betydelse om "övergångsregeringen" anser sig ha rätt att ta vissa "nödvändiga beslut"(utöver automatiska stabilisatorer)vid en kris? Eller måste dessa tas som vanligt via votering vid varje fall? Säg att man inte är överens just för att regeringsfrågan ännu ej är löst! Vad kan göras utöver lagd budget? Liknar en långvarig övergångsregering en ren expeditionsministär? Det väl trots allt så att budgeten är den som styr?
   Radera
  4. Saken är ju den att det kravet bara är någon slags praxis som någon blanda hävdat. Övergångsregeringen kan lägga vilka förslag de önskar, det krävs dock att förslaget godkäns av riksdagen ifall detta skall antas.

   Jag ser egentligen inte varför man inte skulle lägga skarpa propositioner. Är det kanske för att motförslag en kanske inte håller den kvalitet som en propp har? Kanske vore lösningen att regeringskansliets resurser i sammanhanget överfördes till riksdagen, iaf i del så att oppositionen kan lägga en välunderbyggd budget.

   Har man väljer byggda alternativ och riksdagen väljer det som har bäst stöd ser jag egentligen inte problemet. Inte ens om bägge förslagen har partipolitisk färg.

   Radera
  5. Frågan handlar om det går att lägga nya propositioner(=regeringen) när det bara finns en expeditionsregering? Kanske ska utrönas! Det har såvitt jag förstår klarlagts att budgeten inte får innehålla några vallöften(reformer).
   Alltså är jag inte riktigt säker på att du har rätt här! Det är skillnad på att lösa "vardagsproblem" inom liggande budget. Där går gränsen!

   Radera
 15. Kan den förväntade rörligheten måntro bero på en känsla av svek?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som röstade på SD och trodde att de röstade på största eller näst största partiet, som skulle kunna få riktigt inflytande tänker nog inte om. Finns säkert gott om ställen där man kan läsa att SD är ett relevant parti.

   Radera
 16. Men du glömmer en sak angående sd-svansen och frågeställningen. Det är att de nog gärna vill få det att se ut som om många från L och C tänker byta vilka de röstar på. Detta i hopp om att de ska påverka svagsinta. Och är helt i linje med konstiga inlägg man sett om hur folk röstat på L typ hela livet men tänker nu byta pga de inte vill sammarbeta med SD.

  Man måste vara rejält efterbliven om man i många år röstat på L och sedan byter parti för att de inte sammarbeta med SD? Man måste då undra om individen öht förstått någonting om vad L är och står för? Och C vann många väljare från M när C höll sig liberala samtidigt som M gjorde diverse utspel i ett försök att bromsa ett tapp till SD.

  Alliansens fördel har varit att väljarna kunnat välja olika partier beroende på vilken politik de vill se. Problemet nu är att en regering med stöd från SD inte skulle ge L och C någon möjlighet att föra sin politik. Ett problem som även finns för KD om det skulle bli en alliansregering med stöd av S. Det finns inget att vinna i en sådan konstellation. Så Alliansen är död för denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En M/Kd-regering med stöd av Sd skulle bli mycket beroende av C och L om de vill få igenom något genom riksdagen. Men om de ställer för hårda krav faller ju regeringen och de banar då vägen för S.

   Radera
  2. Precis, i långa loppet så handlar det om att ställa två verkliga alternativ mot varandra. De som inte inser det riskerar påtagligt att missa att verka för att det bästa alternativet väljs.

   Radera
 17. Om omröstningen skulle överhopas av SD-svansen betyder ju det att SD-svansen är trogna följare av bloggen...

  Tror inte att en omröstning på tex Genusfotografen skulle ha det problemet...

  SvaraRadera
 18. Jag vet flera som i sista stund bytte från SD till M - då de nu underförstått lovade att samarbeta med SD. Tänk mer regeringsdugliga samt genomföra SDs migrationspolitik. Så har det ju verkligen inte blivit. Jag tror på massivt avhopp från M till SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var hittar du ett citat från Ulf Kristersson om att M skulle samarbeta med SD? Det låter som önsketänkande.

   Radera
  2. "underförstått" "mellan raderna" - det var ju onekligen önsketänkande ja.

   Radera