Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-10-25 19:01

Okänd ubåt siktad nära platsen i Höstsol

Verkligheten och dikten. Enligt uppgifter och film publicerad hos Dagens Nyheter siktades en okänd sannolik ubåt cirka en kilometer från platsen för en ubåt i min roman Höstsols andra kapitel. Ubåten ska siktats i princip alldeles utanför den ryske Sverigeambassadörens privata villa, som han hyr sedan i våras.
Rysk Kilo-klassens ubåt i S:t Petersburg. Bloggens foto.
Tornet av en ubåt siktades av ett seglarläger på norra sidan av Lidingö i somras. Försvarsmakten har hemligstämplat sina slutsatser rapporterar Dagens Nyheter, som dock publicerar filmen på ubåten. 

Filmupptagningen bör för en möp kunna isolera ner vilka ubåtsklasser som kan vara aktuella.

Lustigt nog är detta cirka en kilometer från platsen där en rysk ubåt uppehöll sig i andra kapitlet i min roman Höstsol, och lämnade av viss materiel i väskor under vattnet vid Fågelöuddsbadet, för att senare just sticka upp tornet så att det kunde dra till sig uppmärksamhet.

Verkligheten och dikten.

Försvarsmakten förnekar att man haft någon ubåt i området vid tillfället och har även koll på svenska civila ubåtars rörelser. Däremot skedde observationen precis där den ryske ambassadören har sin villa och privatbostad.

Pga EU:s kommande länkförbudslag kan jag inte publicera en länk till Dagens Nyheter - Internetpubliceringar räknas som pågående och kommer alltså omfattas av framtida lagar, med en ännu okänd svensk extremhård tillämpning. Ironiskt nog har just DN varit med och finansierat den lobbying som drev igenom lagen. Så ni får hitta artikeln och filmen hos DN själva.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Måste ha varit från något västland , hade det varit Ryssland skulle det blivit jäkla liv. Ubåten färdades i Y-läge så dom hade ingenting att oroa sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teori i Expressen
   "– Det verkar som de först har sett bubblor – sedan dyker tornet upp. Om det är så, och det här är en spekulation, att om ubåten har legat på botten ett tag så kan det hända att den sugits fast i leran, om botten ser ut så. För att komma loss måste de då pumpa in ganska mycket luft i ballasttankarna och då skulle den komma loss med ett ryck och kunna poppa upp som en kork vid ytan, "

   Radera
  2. "Sugits fast i leran, och flyter upp som en kork." Är det Madsens hemmabygge som är ute och åker med journalister?

   Radera
  3. Madsens hemmabygge är långtidsleasat till turteatern för SCUM-manifestets Sverigeturne. De har haft premiär i Kalix och vem vet var de dyker upp sen?

   Radera
 2. Det ser ju ut som en JFD Seal Carrier som har åkt några kilometer. https://www.youtube.com/watch?v=XTtjHJrucww

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den avfärdas enkelt om du ser hela filmen de har kollat vart sälen var vid tillfället

   Radera
  2. Ser ut som min gamle ISK elev A Magnerfelts skapelse. Hoppas det går bra med exportframgångarna.

   Radera
  3. Perspektivrik, gick inte det i kk ?
   Skulle gjutas i Ramvik men försvann.
   yippieharnosand.se/innehall/naringsliv/ubatsfabriken/

   Radera
  4. @Nils;

   Har inte följt projektet. Anders var/är väl vd(och testdykare) i Vaxholms-bolaget JFD som utvecklar/säljer båten. Har sett lite privatfilmer där dykare testar. Räkenskapsmässigt går det inte så bra men de utländska ägarna tycks fortfarande tro på konceptet. Konkursen du tänker på är antagligen före nuvarande regi.

   Din länk avser båten i tidigare version. Ostadig sådan tycks det då luftpontoner verkar krävas vid y-gång.

   Radera
 3. Hur många språk är boken översatt till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noll. Finns endast på svenska. Ska man sälja utomlands behöver det vara en försupen småstadspolis och röda stugor.

   Radera
 4. Kan det ha att göra med northern coasts 2018 som i år har Finland som värdland?
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/northern-coasts-2018/

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK ser nu i nyhetsflödet att detta skedde i somras så min länk är irrelevant

   Radera
 5. Kan man tänka sig att detta möjligen leder till upprättelse för den i diverse medier hånade Sven Olof Kviman som tillsammans med flera andra personer för ca fyra år sedan observerade en främmande ubåt i samma område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Påminner om en pensionerad örlogsofficer som såg ubåten i Höstsol.

   Radera
 6. Det kommenteras väl sparsamt från myndighetshåll då vi saknar eller har kassa förmågor inom detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärt om skulle jag nog våga påstå. Försvarsmakten vet garanterat mycket mer än de säger, infarterna till Stockholm är inte direkt oavlyssnade. Men det handlar om att inte röja våra förmågor.

   Radera
  2. Önsketänkande. Rätt sannolikt vet försvaret lika lite som de säger. Förmågan - eller mer rättvisande oförmågan - att lokalisera, klassificera och anfalla mål i undervattensdomänen ligger idag på en alarmerande låg nivå. Den territoriella integriteten kan inte upprätthållas och nationens suveränitet kan därmed i förlängningen komma att ifrågasättas. Därför är tystnaden kompakt från berörda myndigheter - locket på enligt känt mönster...

   Radera
 7. För mig som har noll koll på ubåtar, vilka typer kan det vara?

  SvaraRadera
 8. Väntar med spänning på den dag man använder nämnda dolda förmåga för att lägga sig i bakhåll och sänka skiten som ett tydligt: det räcker nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då röjer man förmåga. Om man inte kan göra det lite snyggt - "ubåt krockade med Finlandsfärja".

   Radera
  2. "Ubåt krockade med finlandsförja" Snackar vi om BD och wikströms mamma?

   Radera
  3. "Röjer förmåga"? Förmåga har man för att använda den, annars är den meningslös.

   Radera
  4. En förmåga bör vara att identifiera och upplysa kränkade land om att man vet att de besökte oss. Givevis gör man detta utanför allmänhetens insyn.

   Vore knepigt att sänka en kränkade ubåt inomskärs, inne i huvudstaden.
   Och varför gick den ens i ytläge mitt på dagen?

   Radera
 9. Sorry, falskt alarm. Pressekreterare Dengroth vid Försvarsstabens desinformationsavdelning låter meddela att efter noggrann analys har det befunnits att observationerna i Askrikefjärden den 28 juni 2018 klassificeras icke ubåt. Det observerade föremålet visade sig vara en vit arbetsbåt vid namn Time Bandit tillhörande Sjötransporter i Stockholm AB...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avskyr att sånt händer.

   Radera
  2. Det kan tilläggas att analysmetoden är den beprövade FrekvensUtrerad CentripetalKalibrering för UndervattensPositionering (FUCKUP).
   Den har utförts vid kompetenscentrum i Rosenbad och anses allmänt vara idiotsäker...

   Radera
 10. Ok, varför dyker detta upp just nu?
  Kan det enkelt vara så att budgeten för nästa terminer på dagiset skall framläggas senast den 15 november!

  SvaraRadera
 11. Att skrämma en Malmöbo med en ubåt :) Förr 20-30 år sedan hade det kanske gått..

  SvaraRadera
 12. Snattare, tattare, skarprättare, slaktare, skäktare, emirer, shaher, muftis och sahibs:

  WAZZZUUuUUP!?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka. Men har du inte en övning att vara på?

   Radera
  2. Är det verkligen Ben? Skicka mått på utrustning och senaste mamma som besöktes.

   Radera
 13. Ben tillbaka efter sin semester/ depression/ dialys/ ubåtsresa/ dejt med lööf/ besök på ISS eller annan aktivitet. 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har suttit på en stele i Japans Kogaprovins och mediterat över texterna i Hagakure. Blev lite skitnödig efter ett tag dock...

   Radera
  2. Blir inte Lars R sur när du vänstrar med Nenne?

   Radera
 14. Ser ju på filmen ut som att det kör en vit båt precis framför den påstådda ubåten. Det borde i så fall finnas vittnen som har sett farkosten på betydligt närmare håll.

  SvaraRadera
 15. Varför skulle en u-båt köra så om den var här olagligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att visa hur "fjolliga de svenska militärerna" är? För att låta egna landbaserade enheter fotografera egen ubåt mot en fond av den svenska huvudstaden?

   En bild på en rysk ubåt i övervattens läge, svensk sommar, enkelt identifierbara miljöer är värd hur mycket som helst i hemlandet.

   Radera
  2. En form av triumf alltså. Men det kan kosta.

   Radera
 16. Nu inväntar vi att chefen och ansvarige utgivaren för SR Ekot ska komma ut med avslöjandet om att ubåten på Askrikefjärden var av tysk nationalitet. Ekot håller som bekant hårt på principen att göra en självständig bedömning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligvis är den tysk. Det är antagligen uppföljaren till Das boot som spelats in. Arbetsnamn "Utan trosor i torpedrummet"

   Radera
 17. Hur vanligt är det med svenska civila ubåtar?

  SvaraRadera